AraçDataEğitim

Veri hikayeleriniz, yaratıcılığınız için teşekkürler Hans Rosling

Akademisyen Dr. Hans Rosling Salı günü İsveç’te hayatını kaybetti.

Rosling, İsveç Karolinska Enstitüsü’nde sağlık profesörü idi. 2005 yılında Gapminder Vakfı’nı kurdu ve zamanını , enerjisini safsataları çökertmeye adadı.

2005 yılında Gap Minder aracını geliştirdiğinde belki bu kadar dünyayı etkileyeceğini öngörememişti ama samimiyetle belirtmek gerekir ki dünyada benim gibi pek çok insana ilham verdi, vizyon kattı.

TED konuşmalarında küresel konuları ele alarak doğru bilgiye erişmenin önemine dikkat çekerek  veriye dayalı kıymetli bir vizyon yarattı. Konuşmalarında büyüme oranları, çocuk ölüm oranları, yoksulluk gibi pek çok konuyu basit istatistik formüllerle çok yalın şekilde anlattı , paylaştı.  “Veriye şarkı söyleten kişi” denmesi de şaşırtıcı değildir.

Türkiye’de Veri Gazeteciliği (VG) çalışmalarına 2013 yılında ilk başladığımda bana en fazla ilham veren kaynaklardan biri oldu. Düzenlediğim hemen hemen her eğitimde kullanmaktan, paylaşmaktan en fazla keyif aldığım araçlardan biri oldu Gap Minder. Veri Gazeteciliği derslerinin final sorularının kaynağı olmakla birlikte, geçen yıl düzenlediğimiz açık veri eğitim modülünde ve sayısız atölyede kullandığım güvenilir bir kaynak oldu.

Dr.Rosling’in vizyonundan, birikiminden, eserlerinden, geliştirdiği araçtan çok fazla yararlandım ve hala da yararlanıyorum. Herkes için verinin erişilebilir olmasına inanan vizyonu bana çok şey kattı. Veri hikayeleriniz, yaratıcılığınız ile bana ilham kattığınız için teşekkürler Dr. Hans Rosling.

Pınar Dağ

 

 

One thought on “Veri hikayeleriniz, yaratıcılığınız için teşekkürler Hans Rosling

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*