Açık ErişimAçık VeriAnalizAraçEğitimVeri GazeteciliğiVeri Kazıma

Veri nasıl bulunur ve PDF’ten,fotoğraftan veri nasıl elde edilir?

 

 

 

Arnavutluk-Tiran
Veri Gazeteciliği Eğitimi 2.Gün


Tiran’da bugün rekor bir sıcaklık vardı: 38 derece. Tiran’ın yerlileri bu sıcaklığın Temmuz ayı için çok fazla olduğu görüşünde. Küresel ısınmanın buraya da etki ettiğinin farkındalar.

Kahveler içildi, bilgisayarlar açıldı ve uzun bir gün Eva Constantaras’ın sunumuyla başladı.

 

‘Nitelikli veriye ulaşmak için Google’a Google dilinden en iyi soruyu sormak gerekir!’

 

Google arama motorunun kullanıcılara sunduğu gelişmiş aramanın derinliklerine kısa yollarına indik. Bu bize hedefe ulaşmamızda ki zamandan tasarruf etmemizi sağlar. 

https://www.google.com.tr/advanced_search

 

Araştırma sırasında, hangi anahtar kelimelerin geçmesini istiyoruz, hangi coğrafi bölgede, hangi dilde, hangi dosya formatında, nasıl elde edebilir gibi ihtimaller zincirine cevap bulmaya çalıştık.

Seçilmiş örnekler üzerinden uygulamalı olarak araştırmalar yaptık.

 

Su uyur veri uyumaz

 

Diğer bir konu ise, verinin takibi! 7/24 uyanık kalıp verinin gelişimini, takibini yapmak imkansızdır. Ancak siz başka işlerle meşgulken sizin yerinize takip edecek belli başlı uygulamalar mevcut.

GoogleAlerts, Talkwalker, Changedetection

Dağ Medya’nın ChangeDetection ekran görüntüsü.

 

Bu uygulamalara yaptığınız araştırmanın anahtar kelimelerini girin ve arkanıza yaslanın; kelimeler arama motorlarına düştüğü anda sizin önünüzde yer alacaktır.

 

Veri bize gelmiyorsa, biz veriye gitmek zorundayız! 

 

Veriye erişim her zaman kolay değildir, erişim sağlansa bile veriyi değerlendirmek her zaman mümkün olmayabilir.

Peki ne yapmak lazım?

Pes edip ‘Tamam abi olmuyor ya bırakalım peşini!!’ demek mi gerekir? Cevap tabii ki de hayır! Çünkü çözüm kapının hemen ardında sizi bekliyor.

Anastasia Valeeva, dersin ikinci bölümünde , pdf formatından ve fotoğraftan nasıl ve hangi araçlarla veri kazınır detaylı bir şekilde onlardan bahsetti.

Hemen ardından uygulamaya geçtik ve Tabula, Zamzar gibi araçlarla pdf formatındaki dosyaları excel formatına(.xls) aktarımları gerçekleştirdik. 

http://yanukovychleaks.org/en/ projesini inceleyip eski Ukrayna cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç hakkında sızıntı dosyalarında yer alan fotoğraflardan verileri word dosyasına aktardık.

Böylelikle fotoğrafların da kırılabilir olduğunu keşfettik.

1.Günü İçin Tıklayınız:

Veri Gazeteciliğinde Dört İlke: Hipotez, Eğilimler ve Karşıtlıklar, Belirsizlikler, Görünmez Bağlantılar

Onur Huseyin Teksan

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü 2017 Mezunu. 2016'da Veri Gazeteciliği dersi aldı. 2016 Küresel Açık Veri Endeksi'nin Türkiye bölümüne katkıda bulundu. 2017'den beridir Dağ Medya'nın düzenlediği Veri Gazeteciliği ve Veri Görselleştirme atölyelerinde veri kazıma üzerine sunumlar yaparak, atölyelerin düzenlenmesine katkıda bulunuyor. Veri Gazeteciliği ve Açık Veri üzerine çeviriler yapıyor. Dağ Medya'da 26 Haziran -26 Ağustos tarihleri arasında Veri Muhabirliği stajı yapmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*