Gijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği İlk 10: İklim Felaketleri, Olimpiyat Koşusu, Rusya Sağlık Hizmetleri ve Bulgaristan Kömür Santralleri

Peter Georgiev and Connected Action 

Almanya’da iklim felaketi, Güney Asya’da hava kirliliği ve Brezilya’da ormansızlaşma. Dünya genelinde toplumlar küresel bir çevresel krizin etkilerini yaşıyor. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 26 Temmuz – 1 Ağustos arasındaki NodeXL haritamız, bu endişe verici gelişmelerin her birini inceleyen yerel ve uluslararası kuruluşlardan oluşuyor. Bu sayıda The New York Times ve The Washington Post tarafından Tokyo Olimpiyatları hakkında daha fazla veriye dayalı yayın, OCCRP tarafından Bulgaristan kömür santralleri hakkında bir araştırma ve basit tablolara dayalı veri görselleştirmerle bir örnek kılavuz sunuyor.

Çeviri sürüyor. İngilizcesi için tıklayınız.

Ateşin Ateşle Mücadelesi

İlk bakışta ters gelebilir. Ancak bazen kontrol edilemeyen büyük orman yangınlarına karşı en iyi savunma, toplulukları korumak için bir tampon oluşturan ve itfaiyecilerin işlerini yapmaları için daha iyi koşullar yaratan, önceden belirlenmiş küçük yangınlardır. Kontrollü yangınlar, bilimsel verilerle desteklenen eski bir sanattır. Uydu görüntülerini inceleyen The Washington Post , bu tür girişimlerin faydalarını ve bunlardan daha kapsamlı yararlanmanın önündeki engelleri açıklıyor .

Ambulans Beklemek

Rusya’da bir hastanın hayatı tehlikedeyse, ambulans 20 dakika içinde gelmelidir. Ancak IStories tarafından yapılan bir araştırma, köylerdeki ve daha küçük şehirlerdeki insanların acil bir çağrıdan sonra yardım için genellikle çok daha uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını gösteriyor.  Rusya’da 20 milyon insanın en yakın tıbbi kurumdan bir ambulansın ulaşmasının 20 dakikadan uzun süreceği yerlerde yaşadığını tahmin ediyor.


Bulgaristan Kömür Tesisleri

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin (OCCRP) resmi verilerinin analizine göre bir Bulgar enerji kralıyla bağlantılı iki elektrik santrali, son üç yılda gereğinden az karbondioksit emisyonu beyan etmiş olabilir Bunu yaparak, tesisler en az 26,6 milyon Euro (yaklaşık 31 milyon ABD Doları) tasarruf etmiş olabilir. Her iki tesis yetkilisi de emisyon verilerini yanlış rapor ettiklerini yalanlıyor.




Almanya’nın İklim Krizi

Batı Almanya’da sel baskınları meydana gelirken ve sıcaklıklar giderek artarken, ülke bir iklim krizinin ilk elden kanıtlarına tanık oluyor. Süddeutsche Zeitung gazetesi , iklim değişikliğinin yıkıcı etkisinin daha ayrıntılı bir resmini çizmek için yağış, ısı ve toprak nemi ile ilgili onlarca yıllık verileri analiz etti.

Brezilya’nın Yağmur Ormanlarını Çalmak

Brezilya hükümeti Amazon yağmur ormanlarını özelleştirmeye ve geliştirmeye açıyor.  Pulitzer Merkezi tarafından desteklenen Bloomberg Businessweek de yayınlanan bir proje kamu belgelerine ve savcılar, orman korucuları ile yapılmış röportajlardan yapılan onlarca içeriği ve başkan Jair Bolsonaro ait iç çemberin üyelerine ait binlerce içerik incelendi.  Araştırmaya göre, hükümetin eylemleri dünyanın en büyük doğal kaynaklarından biri üzerinde geri döndürülemez bir etkiye sahip olabilir.


Güç mücadelesi

Etiyopya’da halen yapım aşamasında olan devasa bir hidroelektrik barajının yakında elektrik üretmesi ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunması bekleniyor. Ancak iddialı proje su hakları konusunda bir anlaşmazlığa neden oldu ve Nil’e güvenen diğer ülkeler, barajın nehrin akışını azaltabileceğine dair endişelerini dile getirdiler. Reuters’in bu grafik projesi , barajın kıtanın bölümlerini nasıl dönüştürebileceğini açıklamak için Birleşmiş Milletler’den gelen verileri ve uydu görüntülerini analiz etti.

Hava kirliliği

Dünyanın en kirli şehirlerinin çoğunluğu Bangladeş, Hindistan ve Pakistan gibi Güney Asya ülkelerinde yoğunlaşıyor. Ancak güvenilir ulusal düzeydeki verilerin eksikliği, hava kirliliği modellerini ve bunların halk sağlığı üzerindeki etkilerini derinlemesine inceleme çabalarını engelliyor. Third Pole’den Disha Shetty uzmanlarla görüştü ve konuyu araştırmak için bazı küçük çalışmalara ve uluslararası kaynaklara baktı .

Hızlı Koşmak, Uzakta Koşmak

Tokyo Olimpiyatları, sprinterlerin uzun süredir devam eden dünya rekorlarını kırdığı bazı olağanüstü yarışlar gerçekleşti. Kayda değer örnekler arasında Karsten Warholm ve Sydney McLaughlin’in erkekler ve kadınlar 400 metre engellide kazandığı zaferler sayılabilir. Koşucuların genellikle hız ve dayanıklılık arasındaki acı verici dengeyi bulması gerekir. Yine de, bu onların özel disiplinine bağlıdır. New York Times, üç seçkin sporcuyu bir koşu bandında koşmaya davet etti ve hızlı koşma ile uzağa koşma arasındaki farkları bulmak için sonuçlarını inceledi.

Olimpiyatçılar kaç yaşında?

Bu yaz Tokyo’da yaklaşık 11.700 sporcu yarışıyor. Her zamanki gibi, çoğu 20’li yaşlarında. Ancak Olimpiyatlardaki etkinliklerin çeşitliliği, her zaman birçok yaş grubundan yarışmacıların altın madalya için mücadele etmelerini sağlamıştır. Washington Post, tarihteki en genç ve en yaşlı Olimpiyatçılara bir göz atıyor ve farklı etkinlikler için yaş sınırlarını inceliyor.


Basit Grafiklerin Savunmak

Verileri kullanarak bir hikaye anlatmak ister misiniz? Tasarım uzmanı olmanıza gerek yok. Lisa Charlotte Rost Datawrapper için yazdığı bir yazıda çubuk ve pasta grafikler gibi temel görselleştirmelerin, karmaşık animasyonlu grafiklerden çok daha çekici ve anlaşılmasının daha kolay olabileceğini savunuyor.  Rost, “Basit grafikler ilginç veriler gösterdikleri zaman sıkıcı değiller” diye yazıyor.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier’e tekrar teşekkürler . İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*