Data JournalismEğitimVeri GazeteciliğiVeri KazımaVeri TemizlemeVeri Temizleme Etiği

Veriyi temizlemenin önemi, doğru bilgi çıkarabilmek

 

 

 

Arnavutluk-Tiran
Veri Gazeteciliği Eğitimi 4.5.Gün

Yoğun ve teori ağırlıklı üç günün ardından artık sıra uygulamalı veri haberi oluşturmaya geldi. Bu iki gün içerisindeki çalışmalar da bu yönde devam etti.

Öncelikle hepimizden bir konu seçmesi ve seçtiğimiz konular hakkında araştırma yapmamız istendi. Araştırma yaparken ise, seçtiğimiz konu ile ilgili  veri gazeteciliği çalışmalarını inceledik.

Benim konum, ülkeler arası silah ticareti. Verilere ulaşmak zor ancak imkansız değil. Araştırmamı yaparken ABD tabanlı birçok kaynağa ulaştım ama benim aradığım, veri gazeteciliği örnekleriydi.

Nitekim doğru anahtar kelimeleri arama motoruna doğru bir şekilde yerleştirince tam olarak istediğim veri gazeteciliği örneklerine ulaşmış oldum.

Bunlardan biri Google ve Peace Research Institution Oslo(PRIO)’nun ortak çalışması olan Arms Globe.

Bu bulgunun ardından pek çok pdf dosyasına, ülkeler arası anlaşmalara, devletlerin sızıntı verilerine erişim sağladım.

Birkaç saatlik araştırmam sonunda ulaştığım bilgiler beni oldukça heyecanlandırdı ve daha fazlası için farklı ‘görünmez bağlantılar’ elde etmek için araştırmamı yoğunlaştırdım.

Araştırmaların ardında gruplar halinde haber başlığı, haberin konusu nasıl belirlenir; güçlü bir haber nasıl yapılır onları öğrendik. İlk başlarda ‘Nasıl yani?!’ gibi bir tepki versem de daha sonradan nedenini anladım.

Araştırma sırasında veriye ulaşmak için konunun sınırlarını, konunun niteliğine göre daraltıp genişletmek gerekiyor.

Araştırmayı yaptık. İstenilen verileri elde ettik. Veriyi kazıdık. Excel tablolarına aktarımını gerçekleştirdik.

Ee bitti mi? -Tabii ki de hayır.

Her veri elimize düşmediği gibi aynı zamanda temiz de olmayabilir. Kazınan veri excel tablolarına aktardık sonra her şey düzgün gitmeyebilir.

Tablolardaki değerler birbirine girmiş, bozulmuş olabilir. Bu nedenle veriyi temizlememiz gerekiyor.

Veriyi temizlemenin önemi burada; eğer dikey ve yatay değerler istenilen düzende girilmezse, tablolar da bize istediğimiz sonucu çıkartıp doğru bilgi vermiyor.

ilk haftanın son iki günü pratik ağırlıklı, öğrenileni gerçekleştirebilme üzerindeydi. Bunu yapabiliyor olmanın insana verdiği haz bir başka.

Bu hafta veri gazeteciliğine ilk adımlardı. Bakalım önümüzdeki günlerde biz veri gazetecisi adaylarını neler bekliyor olacak.

İyi hafta sonları!

1.2.3 gün yazılarını okumak için tıklayınız

 

Onur Huseyin Teksan

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü 2017 Mezunu. 2016'da Veri Gazeteciliği dersi aldı. 2016 Küresel Açık Veri Endeksi'nin Türkiye bölümüne katkıda bulundu. 2017'den beridir Dağ Medya'nın düzenlediği Veri Gazeteciliği ve Veri Görselleştirme atölyelerinde veri kazıma üzerine sunumlar yaparak, atölyelerin düzenlenmesine katkıda bulunuyor. Veri Gazeteciliği ve Açık Veri üzerine çeviriler yapıyor. Dağ Medya'da 26 Haziran -26 Ağustos tarihleri arasında Veri Muhabirliği stajı yapmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*