Açık DevletAçık VeriAraçDataData JournalismData Journalism 2016DoğrulamaGörselleştirmeHaritalamaSchoolofDataTurkeyVeri BilimiVeri HaberciliğiVeri Kazıma

WNMN Araştırması|Medya Sektöründe İnsana Yatırım Artarken, Veri Gazeteciliği Önem Kazanıyor

Dünya Haber Medyası Ağı(WNMN) ve Lancashire Üniversitesi ortaklığında yapılan Dünya Haber Medyası Inovasyon Araştırma sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, medya sektöründe yatırım öncelikleri değişiyor. Sosyal medya hala cazip bir pazar olma konumunu korurken, medya sektöründe, veri odaklı gazeteciliğe ve büyük veriye ihtiyaç artıyor.

2016-02-18 22-15-42 Ekran görüntüsü

Cibali
Haber&Grafikler: Sadettin Demirel*

2015 yılı Nisan – Temmuz ayları arasında WNMN bünyesinde yapılan araştırmanın hedefinde medya kuruluşlarının üst kademelerinde yer alan CEO, genel müdürler, editörler ve teknoloji, mali departmanlardaki çalışanlar bulunuyor. Bu çalışmada katılımcıların şimdiki problemlere karşı yaklaşımı, uzun ya da kısa vadede hayata geçirecekleri planları söz konusu. Araştırma sonuçlarına göre:

Medya şirketlerinin çoğunun kar marjı düşmüş durumda

 

Geçen mali yılda ekonomik koşulların bulundukları medya kuruluşunu nasıl etkilediği sorusuna; katılımcıların % 57’si kar yapamadığı gibi gelirlerinde de düşüş gözlendiğini, % 10.2’si gelirlerinde ise hiç bir değişiklik olmadığını belirtmiş. Katılımcıların sadece % 32.8’i gelirlerinde artış olduğunu dile getirmiş.

 

2016-02-18 22-05-04 Ekran görüntüsü

Bu soruya ilişkin araştırmanın bir diğer odağında ise  katılımcılara 12 ay için hangi maliyet giderlerini en aza indirmeyi düşündükleri sorulmuş. Liste uzayıp giderken yanıtların % 42.2’sini üretim  %37.6’sini baskı, %36.4’ünü ofis alanı, % 31.8’ini ise dağıtım giderleri oluşturuyor. Son günlerde basılı yayından dijitale geçen medya kuruluşlarını düşündüğümüzde baskı maliyetinin bu listede olması sürpriz değil.

2016-02-18 22-06-16 Ekran görüntüsü

Medya sektöründe insana yatırım artıyor.

 

Araştırmaya göre 6 yıl boyunca yapılan ankette ilk defa medya sektöründe yatırım öncelikleri değişti. Önceki çalışmalarda daha çok teknolojik yatırımlar dikkat çekerken, % 62’’lik oranla gazetecilerin yeteneklerine yatırım yapmak listenin başında yer alıyor. Satış görevlilerin becerilerini geliştirmek ise % 50 oranla takip ediyor. Katılımcıların yarısının gazetecilere ve satış elemanlarına yapılacak yatırımı listedeki diğer seçeneklere tercih etmeleri, sektörde nitelikli iş gücü ihtiyacının olduğunu gösteriyor.

2016-02-18 22-07-26 Ekran görüntüsü

Araştırmadaki bir diğer bulgu ise bir önceki yıl çalışanlarını eğiten, onlara yatırım yapan  girişimlerin yapmayanlardan 2,5 katı daha fazla kar yaparken, 2015 yılında ise bu oran 4 katı gibi bir orana sıçramış. Bu bilgiler ışığında, medya ajanslarının kar oranının ileriki yıllarda çalışana yapılacak yatırımlarla doğru orantılı olarak artacağı öngörülüyor.

 

Departmanlar arası iş birliği önemli yatırım alanlarından biri

 

Araştırmanın bir diğer ana odağı ise departmanlar arası iş birliğinin ve iletişimin artırılması. Öyle ki katılımcıların % 42.8’i departmanları arasındaki iş birliğini kuruluşu için önemli yatırım alanlarından biri olarak görüyor. Medya sektöründe yazı işleri, maliye ve teknoloji departmanları arası iletişimin ve iş birliğinin artacağı düşünülüyor.

 

Veri odaklı gazeteciliğe yatırımlar artacak

 

Araştırmaya katılan 173 katılımcının yüzde 40’ından fazlası önümüzdeki 12 ay içinde veri gazeteciliği girişimlerine yatırım yapma niyetinde olduklarını belirtmiş. % 35.5’i ise büyük veri stratejileri geliştirmeyi ve bu alanda yatırım  yapmayı planlıyor. Katılımcılar, veri setleriyle doğru kitle analizlerinde bulunmak; veriyi hem gazetecilik hem de iş modeli olarak kullanmak niyetindeler.

2016-02-18 22-08-57 Ekran görüntüsü

Özellikle hem veri odaklı gazetecilikte hem de büyük veri alanında girişimlerde bulunan Guardian, Financial Times, New York Times, Huffington Post, Gannett, Economist gibi kuruluşlar bu harekete ön ayak olmuş durumda.

 

Sosyal medya hala cazip bir pazar

 

Her ne kadar medya kuruluşları kendi dijital mecralarına sahip olsalar da sosyal medya, kitlelere ulaşmakta en kolay ve en hızlı kanal olma konumunu koruyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 60’ından fazlası sosyal medyayı gelecek 5 yıl için fırsat olarak değerlendiriyor. 2014 yılında bu oran % 50’ olması ve % 15’lik bir sıçrama sosyal mecraların haber medyası için giderek vazgeçilmez hale geldiğini gösteriyor.

2016-02-18 22-09-51 Ekran görüntüsü

Ayrıca hali hazırda sosyal medya platformlarında faaliyette bulunan BuzzFeed, Mashable, Daily Mail, BBC, New York Times ve Huffington Post gibi girişimlerin bu alanda faaliyet göstermesi, bir çok medya kuruluşunun sosyal medya ekibi oluşturması araştırmayı doğrular nitelikte.

 

İnternet Gazeteciliğinde Yeni Trend: Aplikasyonlar

 

Medya kuruluşlarının en önemli gelir kaynaklarından biri kuşkusuz ki reklamlar, fakat reklamlardan elde edilen gelir basılı medyadan dijital medyaya geçişte Google, Facebook ve Twitter gibi devler arasında bölüşülüyor. Kalan pay ise ad block yazılımları yüzünden eriyip gidiyor. Özellikle basılı yayını iptal eden, internet gazeteciliğine soyunan medya kuruluşları için tek yol olarak ücretli abonelikler kalıyor, fakat içeriklerin sosyal mecralarda tüketilmesi ve ücretsiz alternatiflerin bulunması web site aboneliklerini de olumsuz etkiliyor.

 

2015 yılı  Haber medyası İnovasyon araştırması verilerine göre 173 katılımcıya kuruluşlarının iş modeli sorulduğunda ücretli akıllı telefon ve tablet uygulamaları aboneliklerinde web sitelere nazaran büyük bir artış söz konusu. Web sitelerinde ücretli abonelik oranı % 6.5 iken mobil aplikasyonlarda bu oran %37.3’e kadar çıkıyor.

2016-02-18 22-10-43 Ekran görüntüsü

Economist Espresso ve Financial Times gibi uygulama içi satın alma sunan aplikasyonlar bunlardan bazlıları. Ücretli abonelik sunan bu tip mobil aplikasyonlar geleceğin haber medyasını nasıl değiştirecek, onu zaman gösterecek.

 

Metodoloji

Çalışma, Dünya Haber Medyası Ağı WNMN, Avrupa Yayıncılar Kosneyi (EPC) ve Uluslararası Dergi Yayıncıları Federasyonu (FIPP) işbirliğiyle Global Dijital Medya Trendleri araştırmasının bir parçasıdır.

Anket veri toplama tekniği kullanılan araştırmada 22 soru yer almaktadır. 11 dilde hazırlanan araştırma Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Rusya, Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkelerden 176 kişinin mevcut medya kuruluşları ve gelecek planları hakkında düşüncelerini içermektedir.

2015 Dünya Haber Medyası Inovasyon Araştırması:

http://dagmedya.net/wp-content/uploads/2016/02/World-Newsmeida-Innovation-Study-2015-GDMT-Chapter-10.pdf

Yazıdaki grafikler manuel olarak  araştırma raporundan alınmıştır.

Veri setleri için: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1SgL-6lMQZztfTjASfsjgQlvrJnhhp0WH-rslVnsv0tQ/edit?usp=sharing


*Sadettin Demirel , Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Son Sınıf Öğrencisi, Dağ Medya (Şubat 19- Mayıs 30 2016 ) stajyeri /sadettin3069@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*