Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Yeni Bir GIJN Rehberi: Yasadışı Yaban Hayatı Ticareti

Toby McIntosh
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)


Yabani hayvan ve bitkilerin yasa dışı ticareti, dünya çapında biyolojik çeşitliliğe zarar vermekte ve hastalıkları yaymaktadır. Bu neredeyse her ülkede büyük araştırmaların yapılmasını sağlayan uluslararası bir konu.

GIJN, yasadışı yaban hayatı kaçakçılığı (IWT) hakkında daha derin araştırma yapmayı teşvik etmek için yeni bir kılavuz yayınladı. 2019 Birleşmiş Milletler raporuna göre, bir milyon hayvan ve bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Hayvan ticareti, hayvanlar ve insanlar arasında yayılan mikropların neden olduğu “zoonotik hastalığın” yayılmasına da katkıda bulunuyor.

Yolsuzluk ve suç ağları tartışmasız bir şekilde işin içinde ancak yoksulluğun arzı nasıl kolaylaştırdığı ve sahtecililiğin talebi nasıl teşvik ettiğini görebildiğimiz ilginç alt konular var.  

Şili’deki kaktüs kaçakçılığından Brezilya’daki ötücü kuşlara, Madagaskar’daki bukalemunlardan Pakistan’daki şahinlere ve Asya’dan gelen evcil balıklara kadar bu hikayenin birçok açısı var. Bu konudaki araştırmalar genellikle fildişi ve büyük kedilere odaklanıyor olsa da ticareti yapılan daha az bilinen türler de dikkati hak ediyor.

Aşağıda bu alanda mevcut kaynakların nasıl bulunacağı ve kaçak avcılar hakkında nasıl rapor alınacağı, araştırma yapmak için sosyal medyanın nasıl kullanılacağı, belge izinin nasıl sürüleceği, vahşi yaşam ticaretini yöneten yasalar ve verilerle ilgili bilgilerin yer aldığı bölümlerin tam kılavuzunda öne çıkanlar yer alıyor.  Ayrıca , yasadışı yaban hayatı kaçakçılığına ilişkin önemli raporların bir listesini bu alanda çalışan kilit grupları araştırmalarla ilgili veri tabanlarını ve dikkate değer araştırmacı gazetecilik örneklerini içeren bir elektronik tabloda derledik.

Başlarken

İnsan ticareti ağları çeşitli ve karmaşıktır. Hem koruyucu hem de fail olarak birçok insan işin içinde.

Hindistan’da kaçak gergedan avcılığı hakkında yazan bağımsız araştırmacı gazeteci Sadiq Naqvi şöyle diyor: “Yerel halkla iletişim kurmak çok önemli. İnsanlarla kaçak avlanma hakkında konuşurken bunun bir sır olmadığını anladım.”

Peki başka kiminle konuşmalısın? 

  • Yerel halk. 
  • Koruma görevlileri.
  • Kolluk kuvvetleri.
  • IWT hakkında en iyi raporlamalardan bazılarını yapan yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları (STK’lar).
  • STK’lar tarafından işe alınan özel dedektifler.
  • Bilimsel araştırmacılar (tür uzmanlarını bulmak için bu listeye göz atın ).
  • Ticaret ve ulaşımla ilgili olanlar da dahil olmak üzere hükümet yetkilileri.
  • Yasal vahşi yaşam ticaretinde olan tüccarlar.
  • Her düzeyde ulaşım işçileri.
  • IWT nedeniyle hüküm giymiş veya hapiste olan kişiler.
  • Satıcılar, tedarik zincirinin birçok seviyesinde olanlar.
  • Tüketiciler

Tutuklamalar ve davalarla ilgili haberleri okumak faydalı ipuçları sağlayabilir. 

Ön Araştırma İpuçları

İllüstrasyon: Marcelle Louw GIJN için hazırladı.

IWT, ülkeye ve ürüne göre önemli ölçüde farklılık gösterir ancak araştırmak yaparken odaklanacak bazı ortak faktörler var:

  • Ticareti yapılan hayvan ve bitkilerin özellikleri ve ne amaçla kullanıldığı.
  • Konum.
  • Failler, kadro çeşitli oluyor.
  • Ekonomik değeri. 
  • Kaçakçılık teknikleri, taktikler zekicedir ve hızla değişebilir.
  • Ulaşım modları ve rotaları. 
  • Tedarik zinciri yani kaçak avcılar, ara alıcılar, nihai tüketiciler.
  • Yolsuzluğun en olası olduğu yer.
  • Kolluk kuvvetleri – oyuncular kim, hangi yargı yetkisine sahipler, hangi kaynaklar var, vb.
  • Ulusal yasalar ve uluslararası anlaşmalar.

Sosyal Medyayı Araştırma İçin Kullanmak

Sosyal medya artık insan ticaretini kolaylaştırmak için yaygın olarak kullanılmakta. Aramalar, hikaye fikirleri, ayrıca şüphelilerin ve kaynakların adlarını ve görüntülerini sağlayabilir.

Doğru arama terimlerini geliştirmek özel bilgi gerektirir. Kod sözcükler sıklıkla kullanılır: örneğin, fildişi bazen dolaylı olarak “sarı malzemeler”, “beyaz plastik” veya “jöle” olarak adlandırılır. Bu sebeple GIJN, bazı ipuçlarını toplamak için uzman araştırmacılarla konuştu.  Önerileri şöyle oldu:

  • Hedef türlerle ilgili anahtar kelimeleri bulun. 
  • Şu kelimeler gibi işlem türleriyle ilgili terimleri ekleyin: satın alma, sipariş verme, satın alma, vb.  
  • Hangi platformlarda arama yapacağınızı dikkatlice düşünün. 

Kendi kimliğinizi sosyal medyaya girerken korumaya özen gösterin.

Bazı örnekler: Bellingcat’den Foeke Postma “Intagram Ünlüleri Dubai’nin Yeraltı Hayvan Ticaretini Nasıl Teşvik Ediyor” ve Parlamento Times’tan Rafiullah Mandokhail, “Göçmen Turnalar İnternet Tarafından Nasıl Tehdit Ediliyor?”

Cascade, IWT’yi tespit etmek için Ulusötesi Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim (GI-TOC) tarafından geliştirilen çevrim içi bir internet kazıma aracıdır. Farklı sosyal medya platformlarına erişmek için uyarlanabilir ve çoklu dil seçeneklerine sahip. İki ana tür, Afrika gri papağanları ve pangolini için sonuçlar sürekli olarak ekleniyor ancak veriler web sitesinde bulunmamakta ama erişim veya daha fazla bilgi için doğrudan ekiple iletişime geçin. 

Büyük sosyal medya şirketleri, Çevrimiçi Yaban Hayatı Kaçakçılığını Sonlandırma Koalisyonu’na katılarak IWT’yi engelleme sözü verdi ancak gerçekte ne yaptıklarına dair sınırlı raporlama var.

İnsan Ticaretini Kaynağında El Almak

İllüstrasyon: Marcelle Louw GIJN için hazırladı.

Nesli tükenmekte olan hayvanları yakalayıp öldürenler ve nadir bitkileri toplayanlar hakkında sahada haber yazmak zor ve tehlikeli olabilir bu nedenle dikkatli olunması önerilir. Muhabirler, ilk elden içgörüler ve bazen de grafik görüntüler elde etmek için genellikle vahşi yaşam koruyucuları ve memurlarla birlikte görünür olurlar. Burkina Faso’da kaçak avcılıkla ilgili bir belgesel çeken iki İspanyol gazeteci 2021’in başlarında öldürüldüler.

Sahada gözlem, kaçak avcılığı kimin ve neden yaptığını ortaya çıkarabilir. Merdivenin en alt basamağında olmak bir sonraki basamakta kimin dahil olduğuna dair ipuçları verebilir ve yolsuzluğa ilişkin ipuçları da verebilir.

Mustafa Silalahi’den Endonezyalı Bir Kuş Avcısının Zorlu Yaşamı; Dina Fine Maron’dan, “Florida’nın Uçan Sincap Kaçakçılık Operasyonu” ve “Eşek Hırsızları: Yaban Hayatı Kaçakçılığı Yollarından Kâr Ediyor.” Oscar Nkala.

Hapsedilmiş kaçak avcılarla görüşme yapmak, insan kaçakçıları hakkında içgörü sağlayabilir. Bkz kaçakçılık raporu ,  Güney Afrika’da Wildlife Yasadışı Tedarik Zinciri Bir Değerlendirme: Hapsedilendan Analizlere .

İnsan Ticareti İzinin İzlenmesi

Yaban hayatı suçları ihbar girişimi Wildleaks’i yöneten bir STK olan Earth League International’dan Andrea Crosta’ya göre, ” Kaçak avlanma düzeyinde ve tedarik zincirinin sonunda ne olduğunu biliyoruz ancak ortalaması hakkında çok daha az şey biliyoruz.”

IWT genellikle organize suçun işi olarak tanımlansa da STK Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’nun soruşturma şefi Stephen Carmody tarafından tercih edilen terim; , “düzensiz suç”

IWT’yi ifşa etmek için yapılan gizli çalışma, kolluk kuvvetleri, STK araştırmacıları ve bazen gazeteciler için standart çalışma prosedürüdür ancak çok dikkatli olunması önerilir.

 “Killing for Profit – Exposing the Illegal Rhino Horn Trade ” kitabını yazan Julian Rademeyer dedi: “Gizli araştırmaların oynayacak bir rolü var ama bence son çare olmalı.” diyor.

Uzmanlarla yapılan görüşmelere ve verilere dayanan daha az riskli habercilik de etkileyici hikayelerle sonuçlanabilir. İşte bazı örnekler: Ölçekleri Devirmek : Afrika Pangolinlerinin Büyüyen Ticaretinin Çin’in Geleneksel Tıp Endüstrisinde Açığa Çıkması, ABD merkezli STK C4ADS tarafından hazırlanan bir rapor; Fil Fiyatlandırması Dolandırıcılığı , Karl Ammann; Abhijit Mohanty’nin yazdığı Kamerun’daki Pangolinler Yok Olmanın Eşiğinde .

TRAFFIC tarafından hazırlanan bu özet , sahte belge kullanımı gibi yolsuzluk tekniklerine iyi bir giriş niteliğinde. 

Nöbet Kayıtlarını Kullanmak

Nöbet kayıtları faydalı ipuçları ve kanıtlar sağlayabilir.

TRAFFIC’in Yaban Hayatı Ticaret Portalı , grubun açık kaynaklı yaban hayatı ele geçirme ve olay verilerini görüntüleyen etkileşimli bir araçtır. Portalda arama yapılabilir (ancak yalnızca istekle erişilebilir), sonuçlar yalnızca liste olarak değil aynı zamanda gösterge tablosu biçiminde de görüntülenir. Bireysel girişler, ilgili türler, mallar ve yerler gibi belirli bir olay hakkında daha ayrıntılı bilgi bulur.

Başka bir kaynak, Washington DC merkezli bir STK olan C4ADS tarafından sağlanan Yaban Hayatı Ele Geçirme Veritabanıdır. 2009’a kadar uzanan 5.000’den fazla fildişi, gergedan boynuzu ve pangolin ele geçirme kaydının yanı sıra 2014’ten bu yana kaplan ve leopar ele geçirme kayıtlarını içerir. Daha uzun bir açıklamayı buradan okuyun , ancak not erişimi istek üzerinedir .

 Birleşik Krallık’taki Çevre Araştırma Kurumu (EIA), el koyma ve kovuşturmalarla ilgili kamuya açık bilgilerden elde edilen verileri yayınladı. EIA’nın arama çalışmaları filler, gergedanlar, pangolinler, kaplanlar, leoparlar, kar leoparları, bulutlu leoparlar, totoaba balıkları ve çeşitli kereste türleri üzerinde odaklanmaktadır.

Çoğu bireysel ulusal hükümet, dijital veya kağıt üzerinde el koyma kayıtlarını tutar. 

Cezasızlık ve Yetersizlik Yakıt Yasadışı Meksika-Çin Denizatı Ticareti , Joanne Lee tarafından yazılan bir makale, nöbet verilerini iyi bir şekilde kullanıyor.

Ticaret Veritabanı CITES üzerinde büyük veri kümesi olan yasal Yabani Hayvan ve Bitki, hükümetler arasında uluslararası bir anlaşmanın Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticareti Sözleşmesi ile belirlenen tükenmiş ve yakın soyu tükenmiş türlerinin uluslararası ticaretine. 

R eporter Calistus Bosaletswe Güney Afrika’nın ile çalışır, kullanılan Araştırmacı Çevre Gazetecilik Oxpeckers Merkezi, verileri CITES araştırmak aslan o ülkenin ithalat ticaret ve Botswana komşu onların yan ürünleri.

Bazı başka hikaye fikirleri: Yaban hayatındaki yasal ticaret, yasadışı insan ticareti için bir paravan olarak kullanılırken, bazı ülkelerde değerli mal stokları yanlış yönetiliyor.

Hukuk Sistemlerine İlişkin Habercilik

İllüstrasyon: Marcelle Louw GIJN için hazırladı.

IWT için tutuklamalar nadiren başarılı kovuşturmalar ve mahkumiyetlerle sonuçlanır. Cezalar ve hapis cezaları oldukça düşük. 

Oxpeckers, büyük ölçüde mahkeme belgelerine dayalı olarak hukuk sisteminin işleyişini izleyen çeşitli veri tabanları sağlıyor: 

  • #WildEye , Avrupa çapında vahşi yaşam suçlarını izlemek için “gazeteciler tarafından gazeteciler için tasarlanmış” Oxpeckers aracıdır. 
  • Yine Oxpeckers’dan #WildEye Asia , kıtadaki vahşi yaşam suçlarını takip ediyor.
  • Rhino Court Cases , Oxpecker’ın güney Afrika’daki davalarla ilgilenen veritabanıdır.

Vietnam , Çin , Güney Afrika , Nepal ve Doğu Avrupa’daki kovuşturmalarla ilgili raporlama örneklerine bakın .

Oxpeckers’ın yaklaşımı, bir veritabanının nasıl oluşturulacağına dair bir şablon da sağlıyor. 

Hindistan’da, Hindistan  Yaban  Hayatı Koruma Derneği tarafından tutulan Yaban Hayatı Suçları Veritabanı , 33.300’den fazla vahşi yaşam vakası ve 27.000 iddia edilen vahşi yaşam suçlusu hakkında ayrıntıları içeriyor.

Bazen veri eksikliği bir hikayeyi tetikleyebilir. Örneğin, Vanessa Romo’nun yazdığı Yeni Mafya Üzerine Şüpheler Yükselirken Bolivya’nın Jaguar’ı Düştü .

Buna paralel olarak, kovuşturmaların neden geciktiğini açıklamak için, zayıf yasalar ve gevşek uygulama hakkında anlatılacak önemli politik haberle de var.

Talebi Azaltmak

Talebi azaltmak yaygın olarak IWT ile mücadelenin önemli bir yolu olarak kabul edilmektedir ancak geleneksel inançlar, yanlış bilgilendirme ve sosyal statü gerekçeleri nedeniyle bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır.

Büyük ölçüde yüksek profilli hayvanlar için bazen ünlülerin mesajlarını kullanarak büyük tüketim karşıtı kampanyalar başlatıldı.

Gazeteciler, vahşi yaşamdan elde edilen ürünlerin kullanılmasının sağlığa ve cinselliğe yararlarına ilişkin büyük ölçüde asılsız iddiaları inceledi. Bu tür araştırmalar genellikle tıp uzmanlarıyla ve geleneksel Çin tıbbının (TCM) savunucularıyla yapılan görüşmelere dayanıyor. 

Bazı örnekler: Yaban Hayatının TCM’de Yeri Yok Diyor Çinli Doktorlar, Yuexuan Chen- “Çin’de, COVID-19 için Geleneksel Çözümler Yaban Hayatı Ticaretini Besliyor.” – Despina Parthemos tarafından 

Ayrıca, muhabirler yasal olsa bile kanıtlanmış faydaları olmayan ürünlerin kullanımını kolaylaştıran hükümet politikalarını araştırabilir.

İmkansız Rakamlar: Ölçülemeyen Bir Ticaretin Etkisinin Hesaplanması

İllüstrasyon: Marcelle Louw GIJN için hazırladı.

GIJN’nin danıştığı uzmanlara göre vahşi yaşam ticaretinin parasal değeri hakkında en çok alıntı yapılan genellemeler bataklık üzerine kurulu yani o kadar eski, belirsiz ve kötü yapılmış ki bunlardan kaçınılması gerekiyor diyorlar. En güvenli genelleme IWT’nin multi-milyar dolarlık bir pazar olduğudur. 

Kaçakçılığın bitki ve hayvan popülasyonları üzerindeki kanıtlanmış olumsuz etkisine odaklanmak daha iyidir ve birkaç büyük çalışma biyoçeşitlilikteki ciddi düşüşleri belgelemektedir. 

En kapsamlı araştırna Birleşmiş Milletler’in Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri IPBES Küresel Değerlendirme Raporunda. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan bir analiz, 500’den fazla omurgalı türünün şu anda yok olma eşiğinde olduğunu gösteriyor. Dünya Yaban Hayatı Fonu Yaşayan Gezegen Endeksi, 1970 ve 2016 yılları arasında omurgalı tür sayılarında ortalama %68’lik bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor.

Tehdit altındaki türler hakkında bilgi toplamak için birçok kaynak mevcut. Bunlar  Kontrol Listesi Species CITES ve Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi .

Hukuki Temelleri Anlamak

Yaban hayatında uluslararası ticaret büyük bir uluslararası anlaşma ve ulusal yasaları kapsanmaktadır ancak bu korumaların yeterliliği ve etkinliği hala tartışılmaktadır. 

Kilit uluslararası anlaşma 183 ülkenin taraf olduğu Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmedir (CITES) . CITES, taraf hükümleri ihlal eden ancak ulusal yasaları dikte etmeyen ticareti cezalandırmasını şart koşar. 

CITES 38.700’den fazla türü (32.800’den fazla bitki ve yaklaşık 5.950 hayvan) gereken koruma derecesine bağlı olarak üç “ek” halinde sınıflandırır. Yaklaşık 1.000 tür için uluslararası ticaret yasaktır.

CITES’in tarafları her iki ila üç yılda bir Taraflar Konferansı’nda (CoP’ler) bir araya gelir. Bir sonraki  2022’de uluslararası kontrollerin gücü hakkında hararetli tartışmaların beklendiği Kosta Rika’da yapılacak.

CITES’e bağlı kalan ülkeler kendi sınırları içindeki ticaret için kendi standartlarını benimser. Ulusal yasalar çok çeşitlidir, bu nedenle Hukuk Atlası iyi bir kaynaktır. 

Bu alanda yapılmış gazetecilik örnekleri?  Wang Chen ve Jiang Yifan tarafından yazılan Çin’deki Yaban Hayatının Geleceğini Şekillendiren Yasal Önerileri Okuyun veya Çin’in Yaban Hayatı Gıda Ticareti İçin Oyun Bitti, Ama Yasak Yeterince Uzaklaşıyor mu? Jane Cai ve Guo Rui tarafından yazıldı. Latin Amerika’dan Abby Guen, Görüş Dışı: Kolombiya’daki Yaban Hayatı Kaçakçılığı Yanıtları makalesinde bir ülkenin ulusal yasalarını sorguladı .

Temmuz 2021’de GIJN, Yaban Hayatı Ticareti hakkında bir web semineri düzenledi. 

Aşağıya bakınız:

Ek kaynaklar

GIJN Kaynak Merkezi: Yasadışı Yaban Hayatı Ticareti (Tam Rehber)

Pangolin Kaçakçılığı Konusunda Küresel İşbirliğimizden 10 Ders

Powering Up Geo-Journalism for Investigative Environmental Reporting


Toby McIntosh , GIJN’nin Kaynak Merkezi kıdemli danışmanıdır.  39 yıldır Washington’da Bloomberg BNA çalıştı. Dünya çapında FOI politikaları hakkında yazdığı FreedomInfo.org’un (2010-2017)eski editörüdür ve uluslararası bir FOI savunucuları ağı olan FOIANet’in yönetim kurulunda görev yapmaktadır .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*