Gijn-Çeviri

Yetkililer Evinize Baskın Yaptığında Ne Yapmalısınız?

Gijn
Julia Krasnikova

IStories’in editörü Roman Anin (sağda), Nisan 2021’de Anin’in evi arandıktan sonra avukat Vasily Grischak ile birlikte.

Editörün Notu: Nisan ayı başlarında, Rus yetkililer, Rusya’da kalan birkaç watchdog medya kuruluşundan biri olan IStories’in editörü Roman Anin’in Moskova’daki dairesine baskın düzenledi. GIJN , dünya çapında basın özgürlüğü gruplarının yaptığı gibi, dünyanın en iyi araştırmacı gazetecilerinden biri olarak kabul edilen Anin’e yönelik bu saldırıyı kınadı . Baskına yanıt olarak, IStories’in avukatı Vasily Grischak gazetecilere bu istilacı taktikle nasıl başa çıkılacağı konusunda bir brifing verdi. ISTORIES’ Julia Krasnikova  Rusça rehber için bazı ipuçlarını çevirdi. Tavsiyelerinin bir kısmı Rusya hukuk sistemiyle ilgili olsa da, Grischak’ın ipuçlarının çoğu dünya çapındaki tüm gazeteciler için geçerli.

9 Nisan’da, Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri tarafından desteklenen Rus Soruşturma Komitesi Ana Soruşturma Müdürlüğünden memurlar, baş editörümüz Roman Anin’in evini aramaya geldi. Arama yaklaşık yedi saat sürdü. IStories’in haber odası eş zamanlı olarak arandı.

Soruşturmanın nedeni bu haberdi.  “Prenses Olga”nın Sırrı: Rosneft’in Igor Sechin’i ile Dünyanın En Lüks Yatlarından Biri Arasındaki Bağlantı Nedir? 2016 yılında Novaya Gazeta tarafından yayınlanmış Anin tarafından yazılmıştı.

Roman, polis sorgusu için iki kez çağrıldı . Şimdiye kadar davanın tanıklarından biri, ancak durumu her an şüpheli olarak değişebilir.

14 Nisan’da aynı Soruşturma Komitesi görevlileri öğrenci dergisi DOXA’ya girdi. Aramalar, röportajlar ve ev hapsi, resmi bir “ihtiyati tedbir kararı” bahanesi dendi. Bu, bağımsız gazetecilik üzerindeki bir başka baskı türü. Bunun hakkında ne yapabiliriz? En azından neler olup bittiğine azami dikkat çekerek birbirimize destek olabiliriz. Ancak gazeteciler, kapı çaldığında ne yapmaları gerektiğini de bilmek zorundalar.

Bugünkü tavsiyemizin özü, arama sırasında nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili. Deneyimler, bir kişinin haklarını bildiğini gördüklerinde memurların biraz daha kısıtlandığını göstermekte. Burada sıralanan tavsiyeler, avukat Vasily Grischak’ın IStories çalışanlarına yaptığı sunumundan derlenmiştir.

Önemli Hazırlık Adımları

  1. Acil bir durumda arayabileceğiniz bir avukat bulun ve ihtiyaç duymadan önce bunları aklınızda bulundurun. Telefonunuza el konulursa ve bilinmeyen bir cihazdan arama yapmak zorunda kalırsanız, numaralarını ezbere öğrenin.
  2. Genel yayın yönetmeninizin ve nerede olduğunuzu ve neler olup bittiğini bildirmek için arayabileceğiniz diğer önemli kişilerin telefon numaralarını ezberleyin.
  3. Hesaplarınızın güvenliği konusunda dikkatli olun, ancak şifre sisteminizi aşırı karmaşık hale getirmeyin: Tüm cihazlarınıza el konsa bile bazı çevrim içi hizmetlere erişiminiz olmalıdır. MacBook’unuz varsa diski FileVault kullanarak şifreleyin. Windows PC için BitLocker kullanın.


Arama Sırasında

  1. Hemen avukatınızı arayın.
  2. Sakinleşmeye çalışın. Zaman alır, bu nedenle görevliler sizi yüksek dairenizin girişinde karşılarsa, asansör yerine merdivenleri kullanmayı önerin. İçerideyken kapınızı çalarlarsa, kapıyı açmak için acele etmeyin. Onlardan gözetleme deliği aracılığıyla polis kimliklerini ve arama emrini göstermelerini isteyin. Onlar bunu yaparken avukatınızla ya da yazı işleri müdürünüzle görüşecek ve sakinleşmeye çalışacak vaktiniz var.
  3. Telefonunuzu cebinize koyun. O zaman resmi olarak kişisel bir eşya haline gelir, bu yüzden onu ele geçirmek için araştırmacının kişisel bir arama için başka bir arama emrine ihtiyacı olacaktır.
  4. Müfettiş diğer insanlarla iletişim kurmanızı engelliyorsa (bunu yapıp yapamayacağınız konusunda belirli bir “Evet” veya “Hayır” yanıtı alın) ve “Telefonumu ele geçirmek istiyorsanız, kişisel bir arama yapmanız gerekir” deyin. Kişisel arama aynı cinsiyetten bir memur tarafından yapılmalıdır. Memurlar tüm bu kuralları çiğnediyse – not edin (aşağıda arama tutanaklarının “açıklamalar” bölümünde bunun nerede yapılacağını ve neden önemli olduğunu açıklıyoruz).
  5. Fotoğraf çekmenize veya arama emrinin yazılı bir kopyasını çıkarmanıza izin veriyorlarsa bu iyi, yapın.
  6. Aramanın gerekçelerini öğrenin. Ne aradıklarını belirtmelidirler. Birkaç istekten sonra yanıt vermezlerse, bu dikkate değer.
  7. Kapınızı kırmaya başlarlarsa bu görevlilerin kaba davranmak niyetinde olduğunu göstermektedir.
  8. Arama, onaylanmış iki tanığın huzurunda yapılmalıdır. Onlarla konuştuğunuzdan emin olun. Gazeteci olduğunuzu ve aramanın işinizle ilgili olduğunu varsaydığınızı açıklayın. Polisin faaliyetlerine dikkat etmelerini ve görevlilerin her adımını takip etmelerini isteyin.
  9. Tanıklardan bazıları size şüpheli görünüyorsa örneğin, soruşturma ekibini tanıyor gibi görünüyorsa onların değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Buna cevap vermeme ihtimalleri var ama sonra başka bir hak ihlali doğmuş olur.
  10. Ardışık arama (oda oda ve sadece dairenin etrafına dağılma değil) ve her adımda onaylanmış tanıkların bulunması konusunda ısrar edin. Bu takip edilmezse, açıklamalarda bunu not etmelisiniz.
  11. Başka bir kişiyle yaşıyorsanız, ev arkadaşınızın veya akrabanızın cihazlarına, belgelerine ve eşyalarına da el konulabileceğini unutmayın. Ne yazık ki, bu yasal.

Önemli evraklar

  1. Sorgulayanlar arama tutanaklarının ne olduğuna dair bir kayıt sunmalıdır size. Dikkatlice okuyun. 

    Şunları belirtmelidir:
    • Tarih.
    • Aramanın başladığı ve bittiği zaman.
    • Adresler (tanıkların adresleri dahil).
    • Aramaya katılanların tam adları ve imzaları (soruşturma ekibi, operatörler, tanıklar vb.). Bir şey ayırt edilemeyecek şekilde yazılmışsa (kötü el yazısıyla vb.), yazılmasını veya yeniden yazılmasını talep edin.
    • Dakika formundaki tüm boş alanların üstü çizilmelidir (Z sembolünü kullanın), böylece daha sonra hiçbir şey doldurulamaz.
  2. Tutanak formunda bir “Açıklamalar” bölümü bulunur. “Yorum yok” yazıyorsa, bunun üzerini çizin ve yorumlarınızı yazın. Yeterli alan yoksa, “Ek sayfalara eklenen açıklamalar” ifadesini belirtin ve fazladan sayfaların sayısını belirtin.
  3. Tutanakların kopyasını almalısınız. Orijinali ile aynı olmalıdır. Kopyada bir şey eksikse (imzalar veya açıklamalar), makbuz formuna şunu yazın: “Dakika kopyası alınmadı.”


Açıklamalar Nelerdir ve Bunları Nasıl Yazıyorsunuz?

Açıklamalarınız haklarınızın ihlal edildiğini varsaymak için nedenleriniz olduğu yönünde tüm noktalardan bahsetmelidir. Daha sonra bu açıklamalarınıza dayanarak görevlilerin eylemlerine ilişkin şikayette bulunabilirsiniz. Bu, müfettişler için evrak işleri demektir ve hakimler için belge!

Tüm açıklamalarınız bir “kağıt izi” oluşturmaya yardımcı olur. Bunları sizin ve haklarınızı koruyacak avukatlar için güvenlik ağındaki ipler olarak düşünün.

Açıklamalar Her Şeyden Bahsedebilir

  • Arama … ile … arasında sürdü ve yiyecek ve su alamadık.
  • Hiçbir kimlik sunulmadı.
  • Tanıklarla ilgili aşağıdaki endişeler vardı, ancak tanığın değiştirilmesi talebimiz karşılanmadı.
  • Memurlar gözetimsiz dolaştı.
  • ….’nin talebi reddedildi.
  • Kişisel arama … ihlalleri ile yapılmıştır.

IStories' Roman Amin

IStories editörü Roman Anin, Rus yetkililerin Moskova’daki dairesine yaptığı son baskının ardından. Fotoğraf: Nezaket IStories

Aramadan Sonra

Memurlar sizi karakolda bir görüşmeye davet ederse resmi bir çağrı gerektireceğini söyleyerek reddedin.

Sizi zorla almakla tehdit ederlerse, buna uymak ve karakola gitmek daha iyidir. Aksi takdirde, sizi kelepçeleyebilirler ve resmi olarak gözaltına alınırsınız, ki istediğiniz bu değil.

Ancak! Bu bir ihlaldir. Bunu arama tutanaklarına yaptığınız açıklamalarda belirtmelisiniz.

Size karşı güç kullanırlarsa, uyun. Aksi takdirde Ceza Kanunu’nun 418. maddesini bir kamu görevlisine karşı güç kullanma sebebi ile haklarını ihlal etme riskiniz vardır.

Gözaltına alınmış bir kişi olarak sizinle görüşülüyorsa, temel kural avukatınız olmadan konuşmamaktır. Tüm soruları “Rusya Anayasası’nın 51. Maddesi” veya “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 41. Maddesi” ile yanıtlayın, susma hakkı. Ücretsiz adli yardım avukatını kabul etmeyin!

Size bir telefon vermeleri gerekir. Eğer yapmazlarsa bunu açıklamalarda belirtin (muhtemelen şimdiye kadar ana fikri anlamışsınızdır).

Bir hastalığınız varsa ve özel bir ilaca ihtiyacınız varsa bunu tutanakla belirtin ve ihtiyacınız olan ilaçları vermelerini isteyin. Değilse açıklamalarda belirtin.

Mülakattan sonra size tutanakların bir kopyasını vermelidirler. Prensip şudur: dikkatlice okuyunuz, boş alanların (Z) üzerini çiziniz ve tüm açıklamalarınızı ilgili alana yazınız. Derhal sizin için tutanakların bir kopyasını vermelidirler. Daha sonra vereceklerini söylerlerse hemen talep edin.

Ev Arama Değil Sokakta Kişisel Arama Girişimi Olursa Ne Yapmalısınız?

Ana kural şudur: gözaltına alınmadıysanız, onlarla birlikte gitmeyin.

  1. Gerekçesiz bir kişisel arama için sizi durduramazlar. Görevliler kendilerini tanıtmalıdır. Yaklaşıp “Bizimle gelin, sorularımız var” derlerse hemen “Gözaltında mıyım?” diye cevap vermelisiniz. Sadece kimliğinizi belirlemek istediklerini söylerlerse, kimliğinizi yerinde gösterebilir ve hiçbir yere gitmenize gerek kalmaz.
  2. Sizi gözaltına alırlarsa, gözaltı tutanaklarını doldurmaları gerekir. Gözaltına alınır alınmaz, telefon görüşmesi hakkınızı talep edebilirsiniz. Her şeyin dakikalara kaydedildiğinden emin olun açıklamalar ekleyebilirsiniz. Kişisel arama yaparlarsa tutanak da düzenlenmelidir.
  3. Memurlar, gözaltına alınmanızın gerekçelerini açıklamakla yükümlüdür.
  4. Size bir sebep verirlerse ve sonra sizi başka bir sebep ile suçlamaya çalışırlarsa, bu aldatmadır; Bunu tutanaklarda belirtin ve ardından yasadışı gözaltı şikayetinde bulunun.
  5. Dışarıda CCTV kameraları veya yoldan geçenler gibi başka tanıklar varsa aklınızda bulundurun. Bu, daha sonra gözaltına alınmanızla ilgili tanık ifadeleri için gerekli olabilir.

Bir diğer önemli kural: Sert oynamayın, mümkün olduğunda kibar olmaya çalışın. 

Ek Okuma

Rusya’nın Roman Anin ile Favori Araçlarım

GIJN Kaynakları: Emniyet ve Güvenlik

Majestelerinin Hakaret Mahkemelerinde Kendinizi Nasıl Başarılı Bir Şekilde Savunursunuz?


Yulia Krasnikova vesikalık

Julia Krasnikova , IStories’in sosyal medya editörüdür. Daha önce, Moskova’daki Novaya Gazeta için “Ortak Katılımcı Olun” kitle fonlaması projesini geliştirdi. Bundan önce internet gazetesi Realnoe Vremya (Kazan) için çalıştı, haber departmanını organize etti ve haber odasının sosyal ağlarını geliştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*