Açık VeriAraçGörselleştirmeUygulamaVeri

Arguman.org: Argüman Analiz ve Haritalama Platformu

Arguman.org  geliştirme aşamasında olan argüman analiz ve haritalama platformu. Ancak platform geliştirme sürecinde de herkesin kullanıma açık. Argümanların birden çok kullanıcı tarafından tarafsız bir şekilde haritalanabildiği sosyal tartışma platformu.

2015-07-18 17-29-59 Ekran görüntüsü
Fotoğraf: www.arguman.org ekran görüntüsüdür.

 

Örneğin bir kullanıcının “Bisiklet bir ulaşım aracıdır” şeklinde öne sürdüğü argüman sitenin diğer kullanıcıları tarafından “çünkü”, “ama”, “ancak” şeklinde destekleme veya çürütmeleri ile görsel olarak tartışılıyor.

İstatistikler bölümüyle en katılımcı üyeler, en kalabalık argümanlar, en çok desteklenen ve en safsata önerileri listeleyebilenebilen Arguman.org’da kullanıcıların önerileri ve bildirimleri görselleştirilerek sitenin blogunda yayınlanıyor. Örneğin Safsata bildirimi istatistiklerinden yapılan görselleştirmeye bu blog yazısından, Seçim Dönemi Argümanları yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz.

52d2iB8-1024x884

Fatih Erikli‘nin kurucusu olduğu, GitHub üzerinde açık kaynak olarak Python programlama diliyle geliştirilen Argüman.org ayrıca chrome eklentisi ile argümanlara hızlı ulaşılmasına olanak sağlıyor.

Eleştirel düşünme, bir bir bilginin tarafsız, gerçekçi ve etkin bir şekilde değerlendirilmesi ile alakalı beceriler bütünüdür. Günlük hayatımızda her ne kadar inkar etsek de doğamız gereği öznel yargılar yapabiliyoruz. Eleştirel düşünmede amaç bir veriyi değerlendirirken bu öznel/taraflı yargılardan kurtulabilmektir.

Eleştirel düşünmenin temeli argümanlardır. Değerlendirme bir argüman ve bu argümanın önermeleri, destekleyicileri, itirazları, çürütmeleri üzerinden yapılır. Argüman haritaları ise bu öğelerin görselleştirilmiş halidir.

Argüman haritalarını görsel olarak hiyerarşi haritaları olarak düşünebilirsiniz. Temel hedef argümanın tüm öğelerini tarafsız ve safsatadan uzak bir şekilde resmedebilmektir.

Resmi sitesinde ise tam detaylar şöyle: 

Argüman analizi platformu

Argüman.org’un amacı ise argümanların birden çok kullanıcı tarafından tarafsız bir şekilde haritalanabilmesidir.

Kimlerden oluşuyor

Arguman.org açık kaynak bir proje olup topluluk tarafından geliştirilmektedir.

https://github.com/arguman

Eğer siz de bir şeyler yapmak isterseniz yukarıdaki github adresini inceleyebilirsiniz.

Katkıda bulunanlar ve yaptıkları

İletişim için argumananalizi@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

(Ventureszone, verigazeteciligi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*