Gijn-ÇeviriVeri GazeteciliğiVeri Görselleştime

Uydu Görüntülerini Bulmanıza ve Kullanmanıza Yardımcı Olacak Kaynaklar

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı(GIJN)

Uydu görüntüleri, keşfetme, analiz etme ve canlı görseller üretme için güçlü araçlardır. Her ne kadar araştırmacı gazeteciler bu görüntüleri kullanarak çatışmalar, iklim değişikliği, mülteciler, orman yangınları, yasadışı madencilik, petrol sızıntıları, ormansızlaşma, kölelik ve diğer birçok konu hakkında haber yapmış olsa da araştırmacı gazetecilerin bu uzay görüntülerinden daha fazla yararlanmaları mümkün.

Bir uzmanın dediği gibi, “Görüntü, düşünce biçiminden bağımsızdır.”

Uydu görüntülerinin diğer faydalarının yanı sıra, bu görüntüler çekilen deniz kıyıları, büyüyen adalar ve kaybolan bitki örtüsü gibi uzun bir zaman içerisindeki değişimleri göstermek için faydalıdır. Bu tür konularda uydu görüntülerini incelemek doğrulayıcı kanıtlar sağlayarak diğer araştırmaları veya iddiaları tamamlayabilir.

Bu GIJN makalesi, yüksek çözünürlüklü görüntüler de dahil olmak üzere ücretsiz yardım alabileceğiniz ve görüntü elde edebileceğiniz 10 kaynak içerir. 

Listedeki kaynakların birçoğu kar amacı gütmeyen kuruluşlardır ancak gazetecilere yardım etmeye ve görüntü sağlamaya hazır bazı büyük ticari kaynakları da aşağıda bulabilirsiniz.

Oluşabilecek teknik sorunlar göz önüne alındığında, muhabirlere uzman yardımı almaları tavsiye edilebilir.

Gazetecilere yardım eden bir grup için çalışan alanında deneyimli bir kişinin konuyla ilgili, “Bilgisayar başında oturup bir Sentinel-2 uydu görüntüsünün yapabileceğini, bir Landsat-8 uydu görüntüsünün yapamayacağını söyleyerek kafalarını kaşımalarındansa, zamanlarını ve çabalarını hikayeyi ortaya koymak ve harika bir eser yaratmak için harcamasını tercih ederim.” yorumunda bulundu.

O ve düzenli olarak uydu görüntüleriyle çalışan diğerleri, gazetecilerin uydu görüntüleriyle çok daha fazlasını yapabileceğine inanıyor.

GIJN’in bu makalesi aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:

  • İlham Alma
  • Gazetecilerle Çalışan Kuruluşlar
  • Ücretsiz Uydu Görüntüleri için Seçilmiş Kaynaklar
  • Görselleri Kullanmaya İlişkin Kaynaklar
  • Stoklar ve İlgili Kaynaklar

GIJN bu kaynağı güncel tutuyor. Hemen aşağıda bazı istisnai ek materyaller bulunuyor.

2021’de GIJN tarafından gerçekleştirilen bir röportaj; “Geo-Gazeteci Gustavo Faleiros’un Favori Araçları”

“Gazetecilik için uydu verilerini kullanma (uzmanlardan ipuçları)”, 2021 yılında Online Journalism Blog’da yayınlanan bu yazı beş deneyimli gazetecinin konuyla ilgili paylaştığı ipuçlarını içeriyor.

2021’de Gazeteci Benjamin Strick Youtube platformunda “En Sevdiğim 4 Ücretsiz Uydu Görüntüsü Kaynağı” isimli öğretici bir video yayınladı. Videoda bahsedilen dört kaynak Google Earth, Sentinel Hub, Zoom Earth ve World Imagery Wayback Tool. Bu video bir eğitim serisinin parçasıdır daha fazla öğretici videoya ulaşmak için Linkteki Youtube sayfasından ‘daha fazla kaynak’ bölümüne bakabilirsiniz.

GIS Geography’den (Coğrafi Bilgi Sistemleri hakkında tutkulu bir ekip) “15 Ücretsiz Uydu Görüntüsü Veri Kaynağı”

Konuyla ilgili iyi bir temel edinmek için küresel kalkınma sorunlarında uydu görüntüleri kullanan Washington şehrinde kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak varlığını sürdüren Radiant Earth’ün CEO’su Anne Hale Miglanese’nin bu makalesine göz atın.

Yararlı Twitter bağlantıları da dahil olmak üzere çözünürlük, renkler, araçlar ve daha fazlasını içeren konuları kapsayan Pierre Markuse’un “Gazeteciler ve Medya için Uydu Görüntüsü Kılavuzu” isimli yazısını inceleyebilirsiniz. 

Ben Heubl’ın “Açık Kaynak Uydu Verilerini Araştırmanızı Raporlamada Nasıl Kullanırsınız?” isimli makalesi açık kaynaklı uydu verilerine erişme, bunları anlama ve kullanmayla ilgili temel bilgileri ve daha fazlasını sağlar.

Ben Heubl’ın Mayıs 2020 OSINT uydu eğitim kılavuzunun 1. Bölümü olan “Açık Kaynaklı Uydu Görüntüleri İle Teyit Etme” isimli yazısına ulaşabilirsiniz. 

ABC News’in dijital hikaye alanındaki gelişmeler ekibinden gazeteci ve yapımcı Mark Doman ile uydu görüntülerine nasıl başlanacağı konusunda “ABC News’den tavsiyeler: uydu gazeteciliğine nasıl başlanır” isimli bir röportaj.

Joe Morrison tarafından hazırlanan “Dünyanın Herhangi Bir Yerinde En Yeni Uydu Görüntüleri Nasıl Bulunur” isimli akış şeması.

Açık kaynak QGIS kullanmanın avantajları ve daha yüksek çözünürlüklü görüntüleri keşfetme gibi konular Sector035 isimli web sitesinde açıklanıyor. 

İlham Alma

Planet.com sitesinden alınan bir ekran görüntüsü

Araştırmacı gazetecilik için uydu görüntülerinin değeri, hammadde kalitesi arttıkça artmalıdır.

Daha küçük ve daha ucuz olan alçak yörüngeli uydular giderek daha ayrıntılı, daha sık ve daha fazla yerden alınan görüntüler sağlıyor. ABD menşeli bir şirket olan Planet, 175’den fazla uyduyla 58 milyon mil karelik dünyanın tüm kara kütlelerinin günlük yüksek çözünürlüklü görüntülerini oluşturuyor. Piksel başına bir metrekarelik alanı kapsayan yüksek çözünürlüklü görüntüler, yolları, binaları, ekin ve ormanların ortalama rengi gibi özellikleri gösteriyor. Artık onlarca santimetre olarak ölçülen çözünürlükler, olasılıkları daha da artırarak daha da fazlasını bize sunuyor.

İlham almanız için, bu bölümde uydu görüntülerine dayalı bazı hikaye örnekleri verilmiştir.

Uydular, balıkçı filolarındaki zorla çalıştırılan insanları küresel boyutunu ortaya çıkarabilir. ABD’li akademisyenler tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırma da bahsedildiği gibi “insan hakları aktivistlerinin uzmanlığını ve uydu aracıları kullanarak izlenen gemilerin  verilerini birleştirerek, zorla çalıştırma uyguladığı bildirilen gemilerin diğer gemilerden sistematik olarak farklı şekillerde davrandığını gösteriyoruz.” Bu alanda devam eden çalışmalar Global Fishing Watch tarafından sürdürülüyor.

“Yıllar boyunca uydu görüntüleri yardımıyla ortaya çıkan büyük araştırmalar”, 2019’da Aditya Chaturvedi tarafından Geospatial World’de yazılmış bir makaledir.

“Sıkıntılar İçerisindeki Cennet: Latin Amerika’da Yasadışı Balık Avı”, Popüler bir çevre haber sitesi olan Mongabay, Kolombiya’dan Cuestion Pública, Ekvador’dan El Universo ve Şili’den Ciper ile ortaklık kurdu. Şüpheli faaliyetlerin ve yasadışı balıkçılığın ihbar edildiği yerlerde uydu görüntülerini izlediler, bulguları diğer kaynaklarla karşılaştırarak hangi gemilerin yasadışı balıkçılık geçmişine sahip olduğunu ve hangi şirketlerin arkalarında olduğunu tespit ettiler.

Hollandalı barış örgütü PAX‘ten Wim Zwijnenburg, “Sentinel-2 Verilerini Kullanarak Çatışmaların Çevresel Olarak İzlenmesi” isimli yazısında açık kaynaklı görüntülere ve özellikle Sentinel Hub’a erişimin, çatışma ve çevresel zarar arasındaki bağlantıları vurgulamada nasıl etkili olduğunu tartışıyor.

Uydu görüntülerinin toplanması ve kullanılmasıyla ilgili birçok önemli ipucu, Zwijnenburg tarafından yazılan “Yakma ve Gasp: Irak’ta Yakılan Tarımın OSINT Analizi” isimli 2019 Bellingcat makalesinde yer alıyor.

Reuters’ın Grafik Editörü Christine Chan, Uydu Görüntülerini Raporlama Araçlarını IJAsia18’de sundu.

Planet’in haber isimli bir bölümü var. EarthRise Media, Newswire isimli bir bölüm ve vaka çalışmalarını içeriyor. Skytruth projelerini anlatıyor.

Yakın zamanda gözümüze çarpan bir haber ise Oxpeckers Investigative Environmental Journalism’den Estacio Valoi tarafından Güney Afrika’nın dünyaca ünlü Kruger Ulusal Parkı ile Mozambik arasındaki sınırdaki kırsal bir bölge olan Massingir’deki tartışmalı arazi hakkında yapıldı. Drone ve uydu görüntülerinin nasıl kullanıldığı hakkındaki açıklamaya bakın.

Bellingcat’ten: “Altyapı Değişikliklerini Tespit Etmek İçin Hızlandırılmış Uydu Görüntülerini Kullanma: Myanmar, Nijerya ve Güney Çin Denizi üzerinden Örnek Olay Çalışmaları.”

The New York Times gazetesi, Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA’in drone operasyonlarında kullanmak üzere Afrika’daki bir hava üssünü nasıl büyüttüğünü çarpıcı biçimde göstermek için Planet Lab görüntülerini kullandı. Ayrıca New York Times’ın bu makalesine de göz atın: “Uydu Görüntüleri ve Gölge Analizi: The Times Görgü Tanığı Videolarını Nasıl Doğruluyor.”

GIJN’nin Güney Afrika’daki 2017 konferansında, Botswana’daki INK Araştırmacı Gazetecilik Merkezi’nden Joel Konopo,  başkanlık yerleşkesinde bir inşaatın yapıldığını kanıtlamak için satın alınıp kullanılan bir uydu görüntüsünün değerini açıkladı. Konopo konuyla ilgili, “Uydu görüntülerini kullanarak, hükümetin sürekli inkarına rağmen, yerleşke içinde bir dizi araç ve askeri faaliyet bulduk.” dedi.

Ayrıca, İngiltere merkezli kar amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan Bellingcat’in araştırmaları için uydu görüntülerinin düzenli kullanımı da kayda değer. Bellingcat 2018’de, “Hain İhmal: Doğu Suriye’de Çatışma Sonrası Petrol Kirliliği” başlıklı ayrıntılı bir rapor için uydu görüntülerini kullandı. Başka bir haberde Bellingcat, İran’ın stratejik bir havaalanındaki pisti genişlettiğini ve uzattığını kanıtladı.

“R’de Uydu Görüntülerinden GIF Nasıl Oluşturulur”, bu makalede Storybench’in editörü Aleszu Bajak, baraj çökmelerini, ormansızlaşmayı, orman yangınlarını ve daha fazlasını göstermek için sayısız başka animasyon için kullanılabilecek süreci ve kodu açıklıyor.

Bellingcat’ten bir başka ders ise: “Uydu Görüntüleriyle Yanan Köyler Nasıl Belirlenir  Kaliforniya, Nijerya ve Myanmar’dan Örnek Olay Çalışmaları”

“Uydu Gazeteciliğinde Büyük Resim: Gelişmekte olan uydu teknolojisinin haber toplama uygulamaları” Reuters Enstitüsü için Mark Corcoran tarafından yazılan bu makale, medya vaka çalışmalarını açıklayarak ABD’nin medyaya ticari uydu görüntüleri sağlayan iki büyük kurum ve yeni uydu gazeteciliğinin uygulamaları ve sınırlamaları hakkında sorular ortaya koyuyor.

Aktek’ten Juan González Fraile tarafından yazılan “Veri Bilimi ve Uydu Görüntüsü” isimli makale, uluslararası geliştirmede gerçek dünya uygulamasını kullanarak uydu görüntülerinde nesne algılamaya güç veren” bir iş akışına bakıyor. 

Gazetecilerle Çalışan Organizasyonlar

EarthRise Media’dan alınan bir ekran görüntüsü

EarthRise Media: EarthRise Medya, uydu görüntülerini bulma, lisanslama, analiz etme ve üretme konularında gazetecilere yardımcı oluyor. Earthrise, uydu görüntüleriyle elde edilmiş içerikleri zengişletirebilecek bir online gazete içerir. Earthrise’ın başka bir hizmeti ise uydu görüntüleri için isteğe bağlı analiz ve tasarımdır. Ham görüntüleri uydu görüntüleri okumada uzman olmayan okuyucular için anlamak zordur, bu nedenle Earthrise, görüntülerin temel analizi ve ölçümünün yanı sıra görüntüleri daha anlaşılır kılmak için özel filtreler uygular. Ne kadar su yok oldu? Güney Çin Denizi’ndeki bir adada kaç yapı var? gibi. Son olarak, Earthrise, görüntülerin haber medyasında kullanım için uygun şekilde lisanslanmasını sağlar. Lisans isteklerini buraya gönderebilirsiniz.

SkyTruth: West Wirginia’da bulunan araştırmacı grubun kurucusu John Amos’a göre o ve ekibi, dünya çapındaki araştırmacı gazetecilik projeleri hakkında görüşmeye istekliler. Onunla john@skytruth.org isimli mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Esri: Esri, uydu görüntülerine erişimin yanı sıra, haritalar aracılığıyla veriye dayalı ilgi çekici hikayeleri anlatmak için görüntüleri diğer verilerle birleştirmenize olanak tanıyan analiz ve görselleştirme araçları sunar. Ayrıca Esri, sürekli olarak güncellenen bir World Imagery Basemap‘e ve netlik adı verilen bulutta olmayan bir sürüme sahiptir. Landsat uydularından gelen mevcut ve geçmiş verileri keşfetmek ve analiz etmek için kapsamlı kaynaklar sağlar. Dünyanın Yaşayan Atlası aracılığıyla bir görüntü koleksiyonunun küratörlüğünü yapar ve bu öykü haritasıyla görüntülerdeki güncellemeleri takip edebilmenizi sağlar. Esri aynı zamanda Coğrafi Bilgi Sistemlerine aşina olmayan kişiler için tasarlanmış ücretsiz bir 3B görüntüleyici olan ArcGIS Earth de dahil olmak üzere, görüntülerle çalışmak için çok çeşitli araçlar sağlar. Öykü Haritalarının web sitesi ise, haritaları multimedya ve anlatı metni eşliğinde sunmak için çeşitli yollar sunuyor.

Esri, önde gelen uydu görüntüsü şirketleriyle yakın ortaklıklar kurar ve genellikle Olimpiyatlar veya afetler gibi önemli güncel olaylarla ilgili güncel görüntüleri ArcGIS Online, haritalama ve analitik platformunda yayınlar.

“ESRI ile yapılan cömert bir anlaşma sayesinde, GIJN üye kuruluşları, görüntülerle çalışmak ve haritalar oluşturmak için ArcGIS yazılımının ücretsiz lisanslarını talep edebilir. Daha fazla bilgi için buradan mail yoluyla GIJN ile iletişime geçebilirsiniz.”

Maxar News Breau: Ticari ve ticari olmayan pazarları için gelişmiş uzay teknolojisi çözümleri sağlayan Maxar Technologies, Mart 2017’den bu yana, sosyal fayda ve küresel şeffaflık için yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ve bu görüntülerinin analiz edilmesinin gücünden yararlanan bir Haber Bürosu girişimi yürütüyor. Maxar’ın bir birimi olan DigitalGlobe, şuan kullanılabilir olan en yüksek çözünürlüklü görüntülerden bazılarını oluşturuyor. Maxar’ın Haber Bürosu, projelerde güvenilir medya kuruluşlarıyla ortak olacak ve ücretsiz uzmanlık ve görüntü sağlayacak. Sorularınız için turner.brinton@maxar.com mail adresinden Turner Brinton ile iletişime geçebilirsiniz.

MacroscopeMedia: Uydu görüntüleri içeren haberlerle ilgili gazetecilere ücretsiz yardım sağlar. Fonlar, MacroscopeMedia’nın kurucusu ve CEO’su Jeff Stein’ın uyduyla ilgili medya projelerini dikkate almasına izin veriyor. GIJC17’deki renkli sunumuna buradan ulaşabilir ve onunla Jeff.Stein@macroscope.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Planet: Planet, isteyen herkesin uydu görüntülerine göz atmasına, karşılaştırmasına ve paylaşmasına olanak tanıyan Planet Stories adlı bir veritabanına sahiptir. Planet Stories karşılaştırma ve hızlandırılmış çekim özelliğini sunar. Karşılaştırma, insanların iki görüntü seçmesine ve karşılaştırma amacıyla bunları bir kaydırıcıya koymasına olanak tanır. Hızlandırılmış çekim ise insanların birden fazla görüntü seçmesine ve zaman içerisindeki değişimleri göstermek için animasyonlu bir değişim hikayesi oluşturmasına olanak tanır. Alışılmadık bir şekilde Planet, tüm dünyadaki kara kütlelerinin günlük görüntülerini toplar. Ayrıca Planet, akredite edilmiş haber kuruluşlarıyla görüntülerini ve uzmanlığını paylaşma kararı aldı. press@planet.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Descartes Labs: Kamuya açık ve ticari görüntü sağlayıcılarından günlük olarak veri toplayan bu ticari hizmet de gazetecilere yardımcı olacaktır. Shawn Patrick konuyla ilgili “Basın için sık sık görüntü oluşturmamız isteniyor ve elimizden geldiğince yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu talepler için ücret almıyoruz, yalnızca kredilendirilmelerini istiyoruz.” diyor. shawn@descarteslabs.com adresinden Shawn Patrick ile iletişime geçebilirsiniz.

EOS: EOS Landviewer, 10 görüntüye kadar ücretsiz hizmetler sunuyor. Gazeteciler, daha fazla görüntü ve analize erişebilecekleri servislere indirimli erişebilir. (İletişim için: artem.seredyuk@eosda.com adresinden Artem Seredyuk’a mail gönderebilirsiniz.) Ayrıca EOS, geçici olarak EOS Media adı verilen büyük doğal afetlerin ücretsiz görüntülerini ve analizini sağlayacak bir hizmet geliştiriyor.

Radiant Earth Foundation: Kar amacı gütmeyen Washington merkezli bu grup, küresel kalkınma topluluğunun uydu, drone ve havadan görüntü arşivlerini keşfetmesine, incelemesine ve analiz etmesine yardımcı oluyor. Grup, 5 Eylül 2018’de yeni bir “açık Dünya görüntü platformu” yayınladı. Radiant Earth, Code Of Africa ile birlikte çalışıyor. Yardım almak için Web siteleri üzerinden  başvurun.

Resource Watch: Resource Watch, gezegenin kaynaklarının ve vatandaşlarının durumu hakkında yüzlerce veri seti sağlayan, halen beta aşamasında olan kar amacı gütmeyen bir platformdur. Dünya Kaynakları Enstitüsü ve diğer kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. Resource Watch’ın verileri ücretsizdir ve kullanıcılar tarafından indirilebilir. Lauren Zelin ile lzelin@wri.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Shadowbreak, araştırma konularıyla ilgili yüksek çözünürlüklü uydu verileri elde etmelerine yardımcı olmak için dünyanın her köşesinden araştırmacı gazeteciyle birlikte çalışır. Platformları ReconLink’i kullanmak ücretsizdir. platforma gelen herkese bir demo sunar ve bir hesap oluşturur. Gazeteciler satın alınan tüm veriler için ödeme yapmak zorundadır ancak bir kullanıcı fiyatların makul olduğunu bildirdi. Shadowbreak’in diğer platformu TacSight ise, 3B rekreasyonları, içgörüleri paylaşmayı içeren ayrıntılı analizler sağlamaya yardımcı olur. Tacsight size diğer meslektaşlarınız ve uzmanlarla gerçek zamanlı olarak birlikte çalışabilmenizi sağlar. Şirket, ana olarak çatışmaların izlenmesine odaklanıyor, silah menzili, askeri varlıklar hakkında ek bilgiler ve analiz hizmetleri sunuyor. Shadowbreak,  uydu görüntülerine dayalı ilgi çekici görseller oluşturmanıza yardımcı olabilir. Jasper Smallenbroek iletişim kurabileceğiniz en iyi kişidir, ona jasper@shadowbreakintl.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Soar, çıplak gözle görülemeyen değişiklikleri gözlemlemek için çok spektral bantlar dahil olmak üzere NASA’nın Landsat-8 ve ESA’nın Sentinel-2 (10m/piksel) gibi kaynaklarından kullanıcılarına günlük olarak görüntü sağlayan Avustralya merkezli bir platformdur. Platformun China Siwei’nin SuperView yazılımıyla (yüksek çözünürlüklü 0,5m/piksel) bir ortaklığı da bulunuyor. Ayrıca Soar, kendi barındırma platformuna ihtiyaç duyan kurumsal müşteriler için Soar+ adlı bir abonelik hizmetine sahiptir. Drone operatörlerini platforma katkıda bulunmaları ve içeriklerinden para kazanmaları teşvik eder. Soar, gazetecilerle de çalışmakla ilgileniyor. Tim Glover ile tim@soar.earth adresinden iletişime geçebilirsiniz.

SkyWatch’ın EarthCache’si açık ve ticari olmak üzere çeşitli veri kümelerine erişim sağlar. EarthCache, makaleleri için görüntü sağladıkları gazetecilerle çalışmaktan mutluluk duyduğunu söylüyor. İlgilenen taraflar media@skywatch.com ile iletişime geçebilir. Ayrıca blog, “gerçek zamanlı uydu verileri aslında neye benziyor?” isimli bir makale de içeriyor.

Ücretsiz Uydu Görüntüleri için Seçilmiş Kaynaklar

Fotoğraf: NASA’nın Unsplash hesabından

Uydu görüntüleri için birçok kaynak bulunuyor. İşte en kullanıcı dostu ücretsiz kaynaklardan bazıları ve hemen ardından daha fazla potansiyel kaynak içeren bir “koleksiyonlar” listesi.

GISGeography’den “15 Ücretsiz Uydu Görseli Veri Kaynağı (2020)

SkyWatch’dan “Uydu Verisi İçin En İyi 10 Ücretsiz Kaynak(2020)

Earth Explorer: ABD Jeoloji Servisi’ne ait bu hizmet çoğunlukla ABD’den görüntüler sağlar. Landsat uydu verilerine ve NASA’nın Arazi Veri Ürünleri ve Hizmetlerine erişim sunar. USGS Global Visualization Viewer (GloVis), uzaktan algılama verileri sağlar. USGS’nin arşivi, eksiksiz ve bakımlı bir NASA Landsat verileri koleksiyonunu da içerir.

Sentinel Hub Playground: Sentinel 2/Landsat uydu görüntüleri için kullanıcı dostu bir site. Bu ticari sitedeki ücretsiz hizmetler, farklı renk bantları ve güncel görüntüler kullanma özelliklerini barındırır. Ayrıca EO Browser, zaman bazlı değişimleri incelemeyi kolaylaştırır.

Spectator: Bu ücretsiz web uygulaması, “New York için geçen aydan temiz” görüntüler” gibi anlamsal aramalarla görüntülerin alınmasını basitleştirir. YouTube videosuna bakabilirsiniz. Kendi kanalınızı oluşturarak ilgi alanlarınızı yönetmek ve hangi uyduları kullanmak istediğinizi belirlemek için ücretsiz bir hesap edinebilirsiniz. Sentinel uydularını gerçek zamanlı olarak buradan takip edebilirsiniz.

Copernicus: Avrupa Uzay Ajansı ve Copernicus’un altı Sentinel uydusundan görüntüler elde etmeniz için bir site. Landsat’tan daha iyi çözünürlük sunar. Ücretsiz görüntülerin nasıl indirildiğine ilişkin GISGeography’nin web sitesindeki açıklamaya bakabilirsiniz.

GoogleEarthEngine: Gezegen ölçeğinde analiz yeteneklerine sahip geniş bir uydu görüntüleri ve coğrafi veri kümeleri kataloğu. Earth Engine araştırma, eğitim ve kar amacı gütmeyen kullanım için ücretsizdir ancak uygulamalar için ücret ödemek gerekmektedir. Tarihsel uydu görüntüleri için iyi. Google, Earth’ü Sanal bir küre üzerinden eğlenceli seyahat sözleriyle tanımlar.  2019 yılında Bellingcat, Google Earth’ü nasıl kullanacağınızı açıklayan “Google Earth’ün Üç Boyutlu Görünümü Nasıl Kullanılır: Feat. Suriye, Yemen, Sudan.” isimli bir makale yayınladı.

Google Maps: Ayrıntılı haritalar ve görüntüler sağlar. Google StreetView ise Yer seviyesindeki görüntüleri sunar. Bazı yerler için tarihi görüntüler bulunuyor. 

Bing: Sokakları görüntüleyebileyeceğiniz Microsoft haritaları. Çevrimiçi araştırmalarda uzmanlaşmış bir kuruluş olan Bellingcat, Bing’in Google’dan daha yeni ve daha yüksek çözünürlüklü görüntüler sunduğunu söylüyor.

Wikimapia: Wikipedia ile bir alakası bulunmayan bu web sitesi, dünyadaki tüm coğrafi nesneleri işaretlemeyi ve bunların yararlı bir tanımını sağlamayı amaçlayan, özel sektöre ait, açık içerikli ortak bir haritalama projesidir. Web sitesi, Google Haritalar’ın ve diğer kaynakların uydu görüntülerinin üzerine yerleştirilmiş, kullanıcı tarafından oluşturulan bilgilerden oluşan Google Haritalar API tabanlı etkileşimli bir web haritası sağlar. Birçok dilde kullanım sunar. 

TerraServer.com: Büyük, arama özelliği bulunan ancak çok azı halka açık olan bir resim kitaplığı. Fakat bazı gazeteciler bu kitaplığa abone olmayı iyi bir yatırım olarak görüyor. Eylül 2018’de getirilen yeni kısıtlamalar birçok kullanıcıyı üzdü.

NASA EarthData: NASA’nın sunduğu bu hizmette Worldview’ü kullanarak neredeyse gerçek zamanlı görüntüler elde edebilirsiniz. Web sitesinde geniş arama kriterleri, çok çeşitli uydu ve hava görüntüleri ve yangınlar için FIRMS gibi diğer harita ve görselleştirme araçlarını bulabilirsiniz. Bir düzineden fazla NASA’nın veri merkezlerine uydu verisi sunan ürünlerine erişim sağlayabilirsiniz. NASA Earth Observations’da atmosfer, kara, okyanus, enerji, çevre ve daha fazla kategoride 50’den fazla veri setine ulaşabilirsiniz.

GeoVisual Search, benzer coğrafi özelliklere sahip görselleri aratmasına imkan veren bir arama motorudur. Descartes Labs‘ın platformu Landsat, Ulusal Tarım Görüntü Programı (NAIP) ve PlanetScope‘tan alınan uydu görüntüleri üzerine kurulmuştur. Nasıl kullanılacağına dair bilgi için açıklamaya bakabilirsiniz. 

ESA Earth Online: EOLi (Dünya Gözlem Bağlantısı), Avrupa Uzay Ajansı’nın sıcaklık, tarım ve buz tabakaları gibi konulardaki dünya çapındaki gözlem verilerini birleştiren sitedir.

Open Imagery Network (OIN), açık lisansa sahip görüntüleri toplar. OIN’e katkıda bulunanlar, görüntüleri ve bu görüntülerle ilgili meta verilerini ortak bir lisans altında kullanılabilir hale getirir. Open Imagery Network, uydu ve havadan görüntü sağlayıcılarını, insani yardım çabalarını, bulut barındırma şirketlerini, drone ve balon haritalama meraklılarını, hükümetleri ve STK’ları, harita şirketlerini ve havadan görüntü üreten, barındıran ve kullanan herkesi birbirine bağlar. Open Imagery Network’ün üzerine inşa edilen OpenAerialMap ise bu görüntülere arama ve erişim sağlayan açık bir hizmettir.

EarthTime: ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde bulunan Topluluk Robotiği, Eğitim ve Teknoloji Güçlendirme Laboratuvarı CREATE Lab’ın sunduğu bu ücretsiz hizmet, kullanıcıların Dünya’nın zaman içindeki dönüşümünün görselleştirmeleri ile etkileşime girmesine ve animasyonlar oluşturmasına olanak tanır.

Görselleri Kullanmanıza Yarayan Kaynaklar

Yemen üzerindeki fırtına, Fotoğraf: NASA’nın Unsplash hesabından

Uluslararası bir STK olan The Engine Room, insan kaynakları araştırmalarında uydu görüntülerinin kullanımına ilişkin geniş kapsamlı bir tanıtım yayınlıyor. Bu giriş niteliğindeki tanıtım görüntülerin nerede bulabileceğinizi ve nasıl kullanabileceğinizi kapsıyor.

2019’un Nisan ayında GIS Geography, dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarından ücretsiz uydu görüntüleri alabileceğiniz 15 yer tanımladı.

Tactical Technology Collective’de Program Koordinatörü olarak çalışan Lisa Gutermut tarafından yayınlanan “uydu araştırmalarına başlamak” isimli yazı, kaynakların ve fiyatların bir listesini içerir.

PlanetLabs’den Robert Simmon tarafından yayınlanan “Uydu Verilerini Anlamlandırma, Açık Kaynaklı Bir İş Akışı: Verilere Erişim” verilerin kullanımıyla ilgili 4 bölümlük bir seridir.

American Association for the Advancement of Science tarafından yayınlanan “Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntüsü Sıralama ve Analizi El Kitabı”, araştırmacının uydu görüntülerinin yardımcı olup olmayacağını belirlemesi için sorabileceği birkaç basit soruyu içeriyor.

Bellingcat’in “Etkileşimli Jeo-uzaysal Veriler Nasıl Kazılır?” makalesi örneklerle jeo-uzaysal verileri indirmeye odaklanıyor.

Stoklar ve İlgili Kaynaklar

Geohack Sources: Wikipedia tarafından hazırlanmış dünya çapındaki uydu ve harita kaynaklarını birden çok dilde sunan bir envanterdir.

Mashable: Andrew Freedman tarafından yazılan, iklim değişikliği hakkında rapor vermek için faydalı sitelerin bulunduğu bir özet.

Uydu görüntülerini kullanmanın önemli bir nedeni de bitki örtüsü analizidir. EOS tarafından hazırlanan bu 2019 makalesi, bitki örtüsünü analiz etmek için yaygın olarak kullanılan NDVI’nın (Normalize Fark Bitki Örtüsü İndeksi) yanı sıra diğer spektral indeksleri tartışmaktadır.

İsrailli coğrafyacı Harel Dan tarafından hazırlanan kaynakların bir elektronik tablosu.

GISGeography’nin zayıf ve güçlü yanlarıyla ilgili yorumlarla birlikte “15 Ücretsiz Uydu Görüntüsü Veri Kaynağı” isimli makalesi, ABD, AB, Japonya, Hindistan ve başka yerlerdeki resmi kaynaklar sunar. GISGeography, lokasyonu saptamakla ilgili her konuda tutkulu bir coğrafyacı ekibidir. Ayrıca “13 Açık Kaynaklı Uzaktan Algılama Yazılım Paketi” gibi diğer makaleler ve listelere de bakabilirsiniz.

Venture Radar: Ticari sağlayıcıların bir listesi.

Bellingcat’in Dijital Adli Araçları”, çeşitli konuları araştırmak için açık kaynak ve sosyal medyayı kullanan bir gruptan, Uydular da dahil olmak üzere birçok kaynak hakkında ipuçlarının bulunduğu bir kaynak sayfasıdır.

Bellingcat’ten Eliot Higgins, “Nereye bakılacağını bilmek: Coğrafi konum için görüntü kaynakları” isimli makalesinde resimleri ve videoları doğrulayacak kanıtları bulmak için nereye baktığını açıklıyor. 

ABD Profesyonel Gazeteciler Derneği’nin hazırladığı “Gazetecinin Araç Kutusu” isimli makale, haritayla ilgili kaynakların büyük bir listesini sunar.

Yazar Hakkında

Bu kılavuz, GIJN’in Kaynak Merkezi müdürü Toby McIntosh tarafından hazırlanmıştır. Toby, 39 yıldır Washington’da Bloomberg BNA ile çalışıyordu. Dünya çapındaki FOI politikaları hakkında yazdığı FreedomInfo.org‘un (2010-2017) form editörüdür ve ve FOI ve Uluslararası FOI Savunucuları ağının yönetim kurulunda görev yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*