Veri Gazeteciliği

Yeni Bir GIJN Kılavuzu: Haber Odaları için İş Araçları!

Bu kılavuz, Google Haberler Girişimi‘nin desteği sayesinde hazırlanmıştır. The Intercept’te Edward Snowden arşivinin arşivcisi olarak ve StoryCorps’ta arşiv yöneticisi olarak çalışan New York merkezli bir araştırmacı olan Talya Cooper tarafından araştırıldı ve yazıldı. Alison Macrina ile birlikte, kütüphaneciler için anti-gözetim ve gizlilik teknolojisine yönelik bir rehber olan “Anonimlik”in ortak yazarıdır. Kılavuz, Nikolia Apostolou ve Reed Richardson tarafından düzenlendi. Çizimler, Freepik.com üzerinden Sentavio tarafından yapılmıştır. Tasarım Chafiq Sroor’a aittir.

İçindekler

Bölüm 1: Yönetim ve Yönetim
Genel Ofis Araçları ve Uygulamaları | İşbirliği ve Proje Yönetimi

Bölüm 2: İletişim ve Dosya Paylaşımı
Mesajlaşma ve İletişim | Bulut Depolama ve Dosya Paylaşımı

Bölüm 3: Muhasebe ve Ödemeler
Muhasebe ve Faturalama Platformları

Bölüm 4: Analitik ve SEO
Veri Analitiği ve SEO Araçları

Bölüm 5: Kitle Etkileşimi
Anketi Araçları ve Formları | Kullanıcı Yorumları

Bölüm 6: Görsel-İşitsel Araçlar
Ses | Video

Bölüm 7: İçerik Yönetim Sistemleri
WordPress ve İlişkili Eklentiler | WordPress Alternatifleri

Bölüm 8: CRM/Donör ve Abone Yönetimi
Donör Yönetim Platformları

Bölüm 9: Tasarım Araçları ve Veri Görselleştirme
İllüstrasyon ve Data Viz Platformları | Hazır Görüntüler

Bölüm 10: Pazarlama ve Katılım (Sosyal Medya ve E-posta)
Sosyal Medya Yayınlama Araçları | E-posta Pazarlama

Bölüm 11: Güvenlik
Site Güvenliği | Şifre Yöneticileri | Sanal Özel Ağlar

Giriş

Küçük haber odalarına haber toplama dışındaki tüm işlerde yardımcı olacak bazı araçlar: Faturaları ödemek, ortak projeler planlamak ve ekip üyeleri için paylaşılan iletişim kanallarını sürdürmek, podcast düzenlemek ve yayınlamak, sosyal medya için grafik tasarlamak ve ardından gönderinin ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek. Hepsi en iyi veya benzersiz bir şekilde gerekli olduğunu iddia eden pazardaki sayısız ürünle, en iyi çözümleri araştırmak ve ardından bunlar için ödeme yapmak gibi süreçler dahil olduğunda bunaltıcı olabilir. Kılavuzda ana kriterleri dikkate ücreti /ücretsiz birkaç temel kategoride bir dizi popüler araç seçtik.

Aşağıdaki ürünlerin çoğu ücretsiz denemeler sunar ve çoğu, daha geniş bir yetenek yelpazesine sahip ücretli sürümlerin yanı sıra sınırlı özelliklere sahip ücretsiz bir katman olan “freemium” sürümüne sahip. Çoğu şirket, müşteri desteğini, sınırlı şirket içi teknik desteğe sahip küçük kuruluşlar için dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktör olan ücretli aboneliklerle gelen premium bir eklenti olarak görür.

Bu şirketlerin çoğu kar amacı gütmeyen kuruluşlar, hayır kurumları ve eğitim kurumları için indirimler sunanlar da var. Kâr amacı gütmeyen haber kuruluşları, hayır kurumları ve STK’lar, danışmalıdır TechSoup’a (Charity Digital Exchange yazılım uygulaması hakkında karar vermeden önce ). TechSoup, kayıtlı üyelere Microsoft (MS) Office ve Adobe Creative Cloud gibi popüler ve maliyetli ürünler de dahil olmak üzere ücretsiz ve indirimli yazılımlar sağlamak için teknoloji endüstrisindeki şirketlerle birlikte çalışır. Ayrıca kurslar ve ağ oluşturma fırsatları sunarlar. Teklifler ve fiyatlar ülkeye göre değişir ve bazı ürünler için idari ücret alırlar.

Ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım (FOSS) hakkında bir not: Bu ürünler genellikle tamamen veya kısmen gönüllüler tarafından oluşturulur ve korunur. Ücretli araçlarla aynı özelliklere ve yeteneklere sahip olsalar da, genellikle iyi arayüzlerden yoksundurlar. Onlarla ilk karşılaştıklarında, kullanıcılar genellikle modası geçmiş göründüklerini söylerler. Bu araçlar, Excel veya Photoshop gibi bir üründen daha yavaş çalışabilir ve daha az sezgisel görünebilir ve ayrıca tipik olarak, daha çalışır olan ticari yazılımlardan daha fazla teknik bilgi gerektirir. Bununla birlikte, seçtiğimiz araçların dünya çapında güçlü kullanıcı toplulukları var. Eğitici YouTube videoları, wiki’ler ve kullanıcı grupları gibi çok sayıda çevrim içi belge, yeni kullanıcıların engelleri aşmasına yardımcı olabilir.

FOSS ürünlerinin parasal maliyetlerine ek olarak güvenlik avantajları da vardır. Bu ürünler açık kaynak olduğundan, kullanıcı topluluğu kodu denetleyebilir, bu da gizli hatalar veya arka kapılar içeren bir uygulamanın olasılığını azaltır. Bazı şirketler yalnızca belirli ülkelerde ücretli ürünlerini sunarken, çoğu FOSS ürününün böyle bir sınırlaması yoktur. Küresel kullanıcı tabanlarına sahip olduklarından, bu programlar genellikle ticari ürünlerden daha fazla dile çevrilmiştir.

Son olarak, Google veya Facebook gibi şirketlerin ücretsiz araçlarını kullanmak genellikle mahremiyet ihalline rağmen kullanılır. Bu araçları ücretsiz olarak kullanıma sunmanın karşılığında, bu büyük teknoloji şirketleri, kullanıcılarınızın yanı sıra verilerinizi de analiz edecek ve araştıracak ve ülkeye bağlı olarak potansiyel olarak kolluk kuvvetlerine erişim sağlayacaktır. Bazı durumlarda, belirli bir aracın kullanım kolaylığı ve hızlı kurulum süresinin bu ödün vermeye değer olduğunu görebilirsiniz, ancak yazılım gizlilik politikalarını dikkatlice okumalı ve bir araç seçerken bunları dikkate almalısınız.

Bu kılavuzdaki tüm fiyatlar, 24 Haziran 2021 itibariyle geçerlidir ve aksi belirtilmedikçe, KDV dahil değildir ve ABD doları cinsindendir. Listelenen dil, aracın kendisinin mevcut olduğu dildir. Bilgilerin hazır olduğu durumlarda, bir aracın coğrafi olarak kullanılabilirliği ile ilgili herhangi bir sınırlamaya dikkat çektik.

Bölüm 1 Yönetim ve Yönetmek

Genel organizasyonlar, proje yönetimi ve zamanlama için sayısız platform ve araç var. Hem Google hem de Microsoft ürünleri, kuruluşunuzun boyutuna bağlı olarak maliyeti artabilir ancak muazzam zaman ve emek tasarrufu sağlayabilir.

Genel Ofis Araçları ve Uygulamaları

Adobe Scan Hareket halindeyken

Belge yakalama için, Android ve iOS için ücretsiz Adobe Scan uygulaması, bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceği çoğu özelliği sunar: görüntüleri PDF veya JPEG’e dönüştürür, e-posta adreslerini ve telefonu tanımlamak için temel OCR yapar numaralar, kolay belge imzasına izin verir ve dosyaları buluta yükler.

Maliyet: Ücretsiz

Diller: Çok sayıda kullanılabilir

Etherpad

Etherpad, Google Dokümanlar’a çok benzeyen ücretsiz ve açık kaynaklı, web tabanlı bir ortak düzenleme aracıdır. Özellikleri arasında bir WYSIWYG düzenleyici, çeşitli biçimlerde yükleme ve indirme, sohbet kenar çubuğu, düzenleme geçmişini gösteren bir zaman çizelgesi ve daha fazlası bulunur. İleri düzey kullanıcılar, Etherpad programının bir kopyasını (“örnek” olarak bilinir) bir sunucuya yerel olarak yükleyebilir, halka açık örnek. Genel örneklerin, pedin saklanması için bir zaman sınırı gibi bazı sınırlamaları olabilir. Örnek pad.riseup.net’teki bir Tor gizli hizmetidir ve bu nedenle, bir yazarın anonim kalmak veya IP adresini gizlemek isteyebileceği durumlarda kullanılabilir.

Maliyet: Ücretsiz

Diller: 105 kullanılabilir

Google Workspace

Daha önce GSuite olan Google Workspace, bir kuruluşun e-posta, takvim, kelime işleme, görüntülü aramalar, sınırlı bulut depolama alanı ve daha fazlasını içeren Google’ın tüm bulut tabanlı araçlarını uygulamasına olanak tanır. Hizmet, kullanıcı sayısına göre aylık olarak fiyatlandırılır. Bireysel kullanıcılar, bu hizmetleri ücretsiz olarak kullanmak için her zaman kendi hesaplarına kaydolabilir, ancak “@kuruluşunuz” alan adlarına sahip e-posta adreslerine sahip olamazlar. Ücretli kullanıcılar için Google, Google Meet aracında da önemli iyileştirmeler yaptı ve artık neredeyse Zoom kadar çok özellik sunuyor: çoklu görünümler, arama şifreleme ve ara odaları. Ancak kullanıcılar, çevrim dışı kullanıldığında Google Workspace uygulamalarının güvenilmez olabileceğini bildiriyor, bu nedenle güvenilir olmayan internet bağlantılarına sahip konumlar için ideal olmayabilir. Google Haber Girişimi teknoloji devi gibi haber odalarını desteklemek Google ile Abone Ol abonelik hizmetlerinin kolayca uygulanmasına olanak tanıyan araç seti ve araç takımı için Gazeteci Stüdyosu araçlar sunuyor.

Maliyet: Kişi başı aylık yaklaşık 6 USD’den başlar; en düşük katman, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve STK’lar için ücretsizdir.

Diller: Geniş aralıklı

LibreOffice

“OpenOffice” olan LibreOffice, MS Office’in en iyi bilinen ücretsiz ve açık kaynaklı eşdeğeridir ve kelime işlemci, hesap tablosu, sunum, temel veritabanı ve diyagram ve formül oluşturma araçlarını içerir. Ancak “LibreOffice neden bu kadar kötü?” bir Google aramasında ikinci, otomatik doldurma sonucu olarak görünür, kullanıcıların araç hakkındaki genel hislerini gösterebilir. Bununla birlikte, LibreOffice açık kaynaktır ve tamamen çevrim dışı bir araçtır (bulut bileşeni yoktur), bu da onu güvenlik endişeleri olan haber odalarında kullanım için ideal kılar ve İnternet’e bağlı olmayan, havada kullanmak için en iyi uygulama setini sunar. Ürün zaman içinde gelişmeye devam ediyor ve birçok dilde mükemmel belgelere sahip.

Maliyet: Ücretsiz

Diller: Düzinelerce, bkz. https://www.libreoffice.org/community/nlc

Microsoft 365 Microsoft 365

Aboneliği, kullanıcılara Word ve Excel, OneDrive bulut depolama, SharePoint dosya paylaşımı, e-posta ve takvim hizmetleri gibi uygulamalara erişim sağlar. En uygun fiyatlı abonelik, kullanıcılara e-posta ve takvim hesapları ile Word, Excel ve Powerpoint’in çevrim içi sürümlerine erişim sağlar. Kişiler ayrıca bu üç web tabanlı uygulamayı kullanmak ve iş birliği yapmak için ücretsiz hesaplar oluşturabilir. Microsoft Office’in çevrim dışı bir sürümü de tek bir kullanıcı için bir kerelik ücret karşılığında satın alınabilir.

Maliyet: Microsoft 365 for Business, asic için yıllık taahhütle kişi başına aylık 5 ABD dolarından başlar; kar amacı gütmeyen kuruluşlar/STK’lar/hayır kurumları için indirimli.

Diller: 40’tan fazla, bkz. https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/business/international-availability.

ProtonMail

İsviçre merkezli ProtonMail, güvenli web posta hizmetleri sunar. E-postalar, aktarım sırasında ve ProtonMail’in sunucularında depolandığında şifrelenir. ProtonMail,kullanır OpenPGP teknik bilgisi olmayan kullanıcıların kurması zor olabilen popüler bir e-posta şifreleme standardı olan şifrelemesini ancak ProtonMail ile tek yapmanız gereken kaydolmaktır. Konu satırlarının şifrelenmediğini ve e-postaların yalnızca iki ProtonMail hesabı arasında gönderildiğinde şifrelendiğini unutmamak önemlidir. Ancak harici olarak mesaj gönderiyorsanız, mesajı şifre ile koruyup şifreyi diğer şifreli kanallardan gönderebilirsiniz. ProtonMail ayrıca kişileri depolamanıza, arşivlenmiş e-postalar için kendi kendini imha etme tarihleri ​​belirlemenize, beta sürümünde bir takvim işlevi sunmanıza ve yakında bir Google Drive eşdeğeri olan ProtonDrive’ı kullanıma sunmanıza olanak tanır. ProtonMail, Android ve iOS işletim sistemleri için uygulamalara sahiptir ve Thunderbird gibi e-posta istemcileriyle de kullanılabilir.

Maliyet: İş planları (@alaniniz.com e-posta adreslerine izin verir) yıllık abonelikle kullanıcı başına aylık 6,25 Euro’dan (7,60 ABD Doları) başlar; ücretsiz bireysel hesaplar 500MB depolama alanı içerir.

Diller: 26 dil mevcuttur.

İş birliği ve Proje Yönetimi

Airtable

Airtable, kendisini “veritabanı gücüne sahip bir elektronik tablonun aşinalığına” sahip olarak tanımlıyor. Kullanıcılar, verileri elektronik tablo benzeri formlarda düzenleyebilir, ancak tek tek hücrelere ve sütunlara onay kutuları ve dosya ekleri gibi dinamik özellikler ekleyebilir. Rakip Trello ile karşılaştırılabilir bir takvim görünümü ve bir pano/kart görünümü dahil olmak üzere projeleri görüntülemek için çeşitli yollar sunar. Bazı haber odaları, Airtable’ı bir editoryal takvim olarak kullanır (buradaki örnek).

Maliyet: Temel sürüm için ücretsiz (kullanıcı başına 2 GB depolama), ek işlevsellik, aylık 10 ABD doları Artı sürümle başlar. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için %50 indirim var

Dil: Yalnızca İngilizce

Asana

Asana, başka bir proje yönetimi yazılımı olan Trello ile pek çok benzerlik taşıyor, ancak daha fazla özellik içeriyor. Bireysel çalışanların iş yüklerini yönetmeye yardımcı olabilecek birkaç panoya aynı anda bakma yeteneği de dahil olmak üzere iş akışlarını görüntülemenin daha fazla yolunu sunar – daha güçlü bir mesajlaşma ve bildirim sistemi ve bir kullanıcının oluşturduğu görevler, görevler hakkında raporlar oluşturma yeteneği bir kullanıcı atanır. Belirli ekibe bağlı olarak, ek özellikler kullanıcılara fayda sağlayabilir veya gereksiz karmaşıklık ekleyebilir. Birini veya diğerini uygulamaya karar vermeden önce her iki yazılım için ücretsiz denemeleri öneririz.

Maliyet: 15 kullanıcıya kadar temel sürüm için ücretsiz. Ek kullanıcılar ve özellikler için kullanıcı başına aylık ücret, kişi başı 10,99 ABD doları (yıllık faturalandırılır) Premium planla başlar.

Diller: İngilizce, Fransızca, Almanca, Portekizce, İspanyolca ve Japonca.

Doodle

Doodle, kullanıcıların toplantı katılımcılarını yoklamalarına ve uygunluklarını belirlemelerine olanak tanıyan ücretsiz bir toplantı planlama aracıdır. Google Takvim ve iCal ile senkronize olur ve uluslararası toplantıları planlamak için kullanışlı hale getiren saat dilimi dönüşümlerini içerir.

Ücretsiz. Ücretli sürüm reklamsızdır.

Diller: Almanca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Felemenkçe, Danca, Rusça ve Fince.

Monday

Monday, iş akışı görselleştirmelerine olanak sunar. Kullanıcılar çok sayıda stil ve şablon arasından seçim yapabilir veya kendi şablonlarını oluşturabilir. Yazılım, kolayca yapılandırılabilen otomasyonlara (belirli bir kıyaslama karşılandığında bir projenin durumunu değiştirmek veya belirli gün ve saatlerde hatırlatıcı ayarlamak gibi) ve e-posta pazarlama yazılımı veya sosyal medya yönetim araçları gibi diğer araçlar ve hizmetlerle entegrasyona sahiptir. Monday öncelikle bir proje yönetimi yazılımı olarak faturalandırılsa da, Monday ayrıca bir CRM veya bağışçı yönetim platformu olarak da işlev görebilir.

Maliyet: 2 kullanıcı için ücretsiz, bunun üzerinde ayda kullanıcı başına 8 ABD dolarından başlar. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ve STK’lara sunulan indirimler (ve potansiyel olarak ücretsiz hizmetler).

Diller: İngilizce, Çince, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Portekizce, Felemenkçe, İtalyanca, Rusça, Korece, İsveççe, Türkçe ve Japonca.

Notion

Notion, üç temel özelliği bir araya getiren hepsi bir arada bir üretkenlik yazılımıdır: bir wiki, bir proje ve görev yönetimi aracı ve gerçek zamanlı olarak ortaklaşa düzenlenebilen, paylaşılan belgeler oluşturma ve depolama alanı. Kavram, bir çalışan el kitabını barındırmak, dahili kaynak kılavuzları oluşturmak, toplantı tutanakları düzenlemek veya proje durumu için bir yönetim kurulu zaman çizelgesi oluşturmak için kullanılabilir. Sürükle ve bırak yöntemiyle yeniden yapılandırılabilen, görünümler ve gösterimler için birçok seçeneğe sahiptir. Tüm içerik de etiketlenebilir, bu da kolay arama ve taramaya olanak tanır.

Maliyet: Ücretsiz kişisel plan mevcut; ekip planları kişi başına aylık 8 dolardan başlar; Şu anda kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve STK’lara %50 indirim sunulmaktadır.

Diller: İngilizce ve Korece.

Trello

Trello, basit bir organizasyon aracıdır. Tek bir “pano”, projelerin farklı olası aşamaları için sütunlar içerir (“Başlamaya Hazır”, “Devam Ediyor” ve “Tamamlandı” gibi); kullanıcılar daha sonra her bir görev için kartlar hazırlar ve bunları tamamlanıncaya kadar sütunlar arasında yatay olarak hareket ettirir. Her kartta yorumlar ve dosya ekleri bulunabilir.

Maliyet: 10 panoya kadar temel işlevler için ücretsiz. 100 kişiye kadar olan ekipler için, kar amacı gütmeyen kuruluşlara %75 indirimle kullanıcı başına aylık 10 ABD doları ücret uygulanır.

Diller: 20 dilde mevcuttur.

Zapier

Zapier, farklı web uygulamaları ve hizmetleri arasındaki bağlantıları otomatikleştirir. Bir kullanıcı, bir tetikleyici olaydan ve daha sonra gerçekleşmesi gereken otomatikleştirilmiş iş akışı adımlarından oluşan bir “zap” oluşturur. Örneğin, Zapier Typeform’da bir formu dolduran bir kullanıcının e-posta adresini MailChimp kişi listesine ekleyebilir veya belirli bir adrese e-posta gönderip bir dosya yüklendikten sonra Trello’daki “tamamlandı” sütununa bir görevi taşıyabilir. Dropbox. Zapier, bazılarının ilişkili maliyetleri olmasına rağmen, 3.000’den fazla farklı uygulama arasında bağlantı sunar. Sınırlı sayıda zap ücretsizdir ve küçük kuruluşlar için faydalı olabilir, ancak Zapier’in iş planı maliyetlidir.

Maliyet: Ayda 5 zap ve 100 “görev” (iş akışı sürecinin yinelemeleri) için ücretsiz; İşletmeler için aylık 299$; kar amacı gütmeyen indirim mevcuttur.

Diller: Uygulama, herhangi bir tetikleyici veya eylemden sonra 100 dile kadar kapsanan bir çeviri adımı ekleme yeteneğine sahiptir.

Bölüm 2 İletişim ve Dosya Paylaşımı


Mesajlaşma ve İletişim

Elements
Eskiden Riot olarak bilinen Element, açık kaynak kodlu, uçtan uca şifreli bir mesajlaşma ve işbirliği platformudur. Slack benzeri bir arayüzü Signal benzeri güvenliğe sahiptir. Kullanıcılar, Element’i paylaşılan, merkezi olmayan bir sunucuda ücretsiz olarak kullanabilir veya iki ücretli seçenek arasından seçim yapabilir (daha yüksek hızlar için özel barındırma veya yerel bir sunucuda barındırma). Henüz Slack kadar çok eklenti veya entegrasyona sahip olmamasına rağmen, dosya paylaşımının yanı sıra bireysel ve grup sesli ve görüntülü aramalar da sunuyor. Slack’in ücretsiz olankalarından farklı olarak, sınırsız mesaj arşivleme sunar.

Maliyet: Bireyler için ücretsiz, işletme katmanları beş kullanıcıya kadar aylık 2 ABD dolarından başlar.

Diller: 25 güncel çeviri.

Jitsi

Jisti, ücretsiz ve açık kaynaklı, uçtan uca şifreli bir görüntülü sohbet hizmetidir. Bir kullanıcı https://meet.jit.si/ adresine girip tek bir tıklamayla tarayıcıda 50 katılımcıya kadar görüntülü sohbet başlatabilir. Jitsi ayrıca Etherpad aracını kullanarak önceden planlamaya, ekran paylaşımına, paylaşılan not almaya izin verir ve Google ve Office 365 ile entegre olur. Zoom veya Google Meet’ten farklı olarak Jitsi, kullanıcılarının hesap sahibi olması gerektirmez, böylece kişilerin aramalara anonim olarak katılmasına izin verir. Ek güvenlik ve daha güvenilir arama için, ileri düzey kullanıcılar, web hizmetine güvenmek yerine yerel bir sunucuda çalışacak bir Jitsi örneği ayarlayabilir (belirli bir zamanda Jitsi kullanan kişilerin hacmine bağlı olarak yavaş bağlantılardan zarar görebilir).

Maliyet: Ücretsiz

Diller: Arayüz 35 dilde mevcuttur

Mattermost

Mattermost, Slack’in birçok temel işlevini (kanallar, doğrudan mesajlaşma ve dosya paylaşımı gibi) içeren açık kaynaklı bir iş birliği platformudur. Mattermost, sohbet uygulamalarını bulutta barındırmak istemeyen kullanıcılar için bir geliştiricinin yerel bir sunucuya yükleyebileceği yerel olarak barındırılan bir sürüm sunar. Mattermost’un ilk kurulumu ve bakımı, Slack’ten çok daha dik bir öğrenme eğrisine sahiptir ve daha az uygulama ve entegrasyon sunar. Ancak, yerel olarak yüklenen sürüm, Slack’e göre güvenlik açısından daha bilinçli bir alternatif sunar.

Maliyet: Yerel kurulum için ücretsiz; temel ücretli bulut sürümü, kullanıcı başına aylık 10 ABD dolarından başlayan fiyatlarla mevcuttur.

Slack

Slack, 2018’de şirketin ana rakiplerinden biri olan HipChat’i satın aldığı, grup iletişimi ve iş birliği için son derece popüler bir platformdur. Kullanıcılar, belirli bir Slack kurulumunun tüm kullanıcılarına açık olabilen veya belirli bir gruba erişim için kilitlenebilen belirli konuşma konuları için farklı “kanallar” oluşturur. Yazılım ayrıca doğrudan mesajlaşmaya da izin verir; VoIP aramaları ve görüntülü aramalar; dosyaları diğer kullanıcılarla paylaşmak; ve çok sayıda başka uygulamayla kolay entegrasyon. Örneğin, bir kullanıcı WordPress’e her yeni makale gönderildiğinde veya bir teknoloji ekibinin Jira sistemine bir bilet girildiğinde otomatik bir Slack gönderisi oluşturabilir. Farklı ülkelere yayılmış kuruluşlar için yararlı bir özellik: Slack’te mesajlaşma, hem DM’ler hem de bir kanala gönderilen gönderiler, gönderen ve alıcı arasındaki zaman farkını gösterecektir. Slack tamamen bulut tabanlıdır; bu, verilerinin mahkeme celbine tabi olabileceği anlamına gelir (ünlü, Gawker/Hulk Hogan davası, mahkemedeki şaka ve garip Slack mesajlarının okumalarını içeriyordu) ve konuşmalar veya dosya paylaşımı için kullanılmamalıdır. ilişkili bir güvenlik riski vardır.

Maliyet: Ücretsiz katman, arşivlenen mesajların ve uygulama entegrasyonlarının sayısını sınırlar ve yalnızca 1:1 aramayı içerir, ancak oldukça kullanışlıdır.

Diller: İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce ve Çince (basitleştirilmiş veya geleneksel).

Signal

Birçok kullanıcı, mobil ve masaüstü cihazlar için bir uygulama olarak sunulan açık kaynaklı, uçtan uca şifreli bir mesajlaşma hizmeti olan Signal’i muhtemelen biliyor. Bazen yavaş olsa da, Signal’in şifreli aramaları ve kaybolan mesajları, onu hassas veri alışverişi için belki de en çok önerilen yol haline getirir. Artık bir grup yöneticisinin kullanıcı ekleyip çıkarmasına izin veren Gruplar işlevleri, güvenlik endişelerinin rahatlığı geçersiz kıldığı durumlarda Slack gibi bir işbirliği aracının fiili olarak yerini almasına olanak tanır. Signal üzerinden dosya gönderebilir, mesaj dizileri ve emojiler ile cevap verebilirsiniz.

Ücretsiz.

Diller: Mesajlaşma, işletim sisteminiz veya cihazınız tarafından kullanılan dilde mevcuttur.

Zoom

Zoom, COVID-19 salgını sırasında görüntülü toplantı, sohbet ve web semineri platformu olarak hızla yaygınlaştı. Zoom’un çoklu görünümleri, parola korumalı toplantıları, diğer uygulamalarla entegrasyonu (örneğin, bir kullanıcı Facebook’ta bir Zoom sunumunu canlı olarak yayınlayabilir), ara odaları ve izleyiciler ve katılımcılar için muazzam bir kapasite, onu video araçları için pazarın ön saflarına itti. . Yukarıda bahsedildiği gibi, Google Meet artık daha önce Zoom’a özgü birçok özelliği bünyesinde barındırıyor ve bir kuruluşun boyutuna ve ihtiyaçlarına bağlı olarak Slack gibi diğer uygulamalardaki görüntülü toplantı özelliği yeterli olabilir. Zoom’un birincil avantajı, büyük kapasitesinde yatmaktadır – bazı planlardaki çağrılar, benzer hizmetlerde izin verilen sayıyı çok aşan 1000’e kadar katılımcı içerebilir.

Maliyet: 40 dakikaya kadar aramalar ve 100 katılımcıya kadar ücretsiz. Fiyatlandırma yapısı, kullanıcı sayısına, istenen katılımcı sayısına ve ilgilendiğiniz özelliklere bağlı olarak karmaşıktır. Yıllık 150 ABD Doları tutarındaki örnek bir plan, 9 kullanıcı için bir lisans, toplantı başına 100’e kadar katılımcı ve Kayıtlı toplantılar için 1 GB bulut depolama alanı.

Diller: Birçok dilde mevcuttur. Zoom ABD merkezlidir ve İran ve Suriye gibi mevcut ABD yaptırımları altındaki ülkelerdeki kullanıcılar araca erişemez.

Bulut Depolama ve Dosya Paylaşımı

Google ve Microsoft araçlarının kullanıcıları için, dosya paylaşım ve bulut depolama araçları (sırasıyla Google Drive ve OneDrive), kullanıcı başına alan miktarıyla birlikte bir bulut depolama bileşeni olarak diğer yazılım araçlarıyla birlikte gelir ne kadar ödediğine göre değişir. Google Drive artık size seçenek de sunuyor Google Drive şifreli dokümanlar oluşturma. Kendilerini bulut yedeği olarak tanıtmalarına rağmen, kullanıcılar genellikle bu servislerle masaüstü senkronizasyonlarını sorunsuz bulmazlar.

Dropbox

Bir Google ürünü olanDropbox, kullanıcıların bilgisayarlarındaki ve mobil cihazlarındaki belirlenmiş dizinlerden dosyaları kolayca senkronize etmelerini sağlar. Seçtiğiniz katmana bağlı olarak 2 GB’a kadar aktarım, silme kurtarma ve değişen miktarda depolama alanı sunar. Bu temel özelliklere ek olarak, Dropbox artık bir İşletme hesabındaki kullanıcıların birbirlerinin dosyalarına yorum yapma yeteneği gibi bazı üretkenlik araçları sunuyor. İlginç bir özellik, kullanıcıların zamana dayalı (ses veya video) varlıklar hakkında yorum yapmasına olanak tanır. Google gibi büyük bir şirketin herhangi bir aracı gibi, Dropbox da hassas verileri veya yüksek düzeyde güvenlik gerektiren diğer dosyaları aktarmak için kullanılmamalıdır.

Maliyet: Temel işletme katmanı (üç veya daha fazla kullanıcı) için 3 veya daha fazla kullanıcı için ayda 15 ABD doları; Temel bir bireysel plan için aylık 19,99 ABD doları; kar amacı gütmeyen kuruluşlar için indirim mevcuttur.

Diller: 19 dil

OnionShare

Yüksek düzeyde güvenlik gerektiren tek seferlik veri aktarımları için, gönderenin bilgisayarından alıcıya doğrudan ve güvenli bir şekilde veri tünellemek için Tor Onion Hizmetlerini kullanan OnionShare’i seçin. OnionShare’i düzgün kullanmak için her iki kullanıcının da Tor tarayıcısını indirmesi gerekir. Dosya aktarımı süresince bilgisayarlarında kalmalı ve dosyanın bağlantısını paylaşmak için Signal gibi şifreli bir mesajlaşma platformu kullanmalıdırlar. OnionShare ayrıca Tor’da açılan, sade, güvenli ve anonim bir sohbet uygulaması olarak da işlev görür; bu, sohbetin günlüklerini bilgisayarınızda tutmak istemiyorsanız bir korumadır.

Maliyet: Ücretsiz

Diller: yok

Senkronizasyon

Tresorit gibi (aşağıda), Sync’teki dosyalar yükleme sırasında uçtan uca şifrelenir; şirket bir dosyanın içeriğini görüntüleyemez. Her iki hizmet de benzer şekilde çalışır: masaüstleri ve mobil cihazlar için uygulamaları vardır, dosyaları bir web arayüzünden kullanabilir ve görüntüleyebilirsiniz ve dosyaları bilgisayarınızdaki yedekleme sunucusuyla otomatik olarak eşitlenecek bir klasöre taşıyabilirsiniz. Çevrimiçi gözden geçirenler, Tresorit’in uygulama tasarımını ve biraz daha yüksek hızları tercih etme eğilimindeyken, Senkronizasyon’un daha fazla depolama kapasitesi sunarken önemli ölçüde daha düşük maliyetli olduğunu belirtiyor. Her ikisi de ücretsiz hizmetler sunduğundan, kullanıcıların ikisini de denemesini ve karşılaştırmasını öneririz.

Maliyet: 5 GB ücretsiz; İş planları, 1 TB depolama alanıyla kullanıcı başına aylık 5 ABD dolarından (iki artı kullanıcı) başlar.

Diller: Yalnızca İngilizce; Kanada merkezli, ancak dünya çapında mevcut olan veri depolama.

Tresorit

Tresorit, uçtan uca şifreli bir hizmet olarak tanıtır. Dosyalar, depolandıkları veya senkronize edildikleri Tresorit sunucularına yüklenmek üzere cihazınızdan ayrılmadan önce şifrelenir ve ardından şifreli dosyalar olarak alıcılarla paylaşılır. Bu teknoloji, Dropbox’tan önemli bir farkla, şirketin kendisine dosyaların içeriğine erişmesine izin vermez. Farklı ücretli katmanlar, dosyaların parolayla korunması ve dosyaların indirilebileceği sayının sınırlandırılması dahil olmak üzere daha yüksek düzeyde kontrol sağlar. Tresorit ayrıca, son derece katı gizlilik yasalarına sahip olan İsviçre’deki veri depolama konumunu, yüksek güvenlik ihtiyaçları olan kullanıcılar için bir avantaj olarak öne sürüyor. Şifreleme işleminin genellikle yüklemelerin ve indirmelerin şifrelenmemiş bir siteden daha uzun sürmesine neden olacağını unutmamak önemlidir.

Maliyet: 3 GB’lık ücretsiz depolama; 1 TB depolama dahil olmak üzere temel iş planı için kullanıcı başına aylık 14,50 ABD doları; 500 GB depolama alanı içeren temel bireysel planı için ayda 10,42 ABD doları. Tresorit, insan hakları, medya ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlarla işbirliklerinin reklamını yapar ve kar amacı gütmeyen indirimler sunar.

Diller: İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve Macarca.

Backblaze

Dropbox, Sync ve diğer siteler, bulut yedeklemeye ek olarak dosya paylaşımı sunar. Ancak, yalnızca site dışı dosya yedeklemeye sahip olmak önceliğinizse, Backblaze hem bireysel kullanıcılar hem de kuruluşlar için açık ara en kolay ve en uygun fiyatlı seçenektir. Şirket, belirlenmiş klasör ve dizinlerin düzenli otomatik yedeklemelerini planlamayı kolaylaştırır. İki hizmet sunarlar: otomatik yedekleme ve B2 kurumsal ölçekli bulut depolaması (Amazon S3’e benzer ve büyük miktarda medya varlığına sahip şirketler için ilgi çekicidir). Yedekleme katmanının, bir kişinin sabit bir kullanıcı oranıyla yedekleyebileceği veri miktarı üzerinde bir sınırı yoktur. Bulut depolama seçeneği, 10 GB’a kadar ücretsiz içerir ve sahip olduğunuz veri miktarına ve kullanıcıların yükleme ve indirme sıklığına bağlı olarak ölçeklenen ücretli sürümlere sahiptir. Yedekleme hizmeti, aktarım halindeki ve şirketin sunucularındaki verileri şifreler; B2 için farklı güvenlik seçenekleri mevcuttur.

Maliyet: Yedekleme için, kullanıcı başına ayda 6 ABD doları veya yılda 60 ABD doları; bulut depolama için, ölçeklenebilir.

Diller: Yalnızca İngilizce; dünya çapında mevcuttur.

WeTransfer

Büyük dosyaların (2 GB’a kadar) birücretsiz aktarımı için WeTransfer en hızlı ve en kolay hizmettir – sadece bir dosya veya klasörü sürükleyip bırakın, yüklenmesini bekleyin ve bir bağlantı gönderin. Ücretli bir sürüm, kullanıcıların 20 GB’a kadar göndermesine olanak tanır ve 1 TB bulut depolama alanı içerir.

Ücretsiz; ücretli sürüm 12 USD/ay’dır.

Diller: İngilizce, Felemenkçe, İtalyanca, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Türkçe, Norveççe, Danca ve İsveççe.

Bölüm 3 Muhasebe ve Ödemeler

ABD’de en popüler iki muhasebe ve faturalama programı QuickBooks ve Xero’dur ve ikisi de ücretsiz bir seçenek sunmaz. Ancak daha az bilinen bazı düşük veya ücretsiz alternatifler var.

Muhasebe ve Faturalama Platformları

GnuCashIntuit’in

GnuCash,Quicken’ından sonra modellenen ücretsiz ve açık kaynaklı bir muhasebe yazılımıdır. Dünya çapında birçok dilde mevcuttur. Diğer özgür yazılımlar gibi, güzel bir arayüzden ve bulut tabanlı araçların sunduğu bazı görselleştirme seçeneklerinden yoksundur. Ayrıca bulut yerine yerel olarak barındırılır, bu nedenle en iyi şekilde tüm muhasebe işlemlerini tek bir kullanıcı yaptığında çalışır. Ödeme işlemlerini içermez.

Maliyet: Ücretsiz

Diller: Geniş aralıklı

Monito

Bazı uluslararası para transferi hizmetleri diğerlerinden daha fazla tavsiye edilse de (örneğin, birçok kullanıcı Paypal yerine Wise’ı tercih eder), ücretler döviz kurlarına, gönderilen para miktarına ve diğer değişkenler. Monito, farklı uluslararası para transferi hizmetlerini karşılaştıran İsviçre merkezli bir web sitesidir. Transfer işleminizin para birimlerini girin ve Monito, incelenmiş uygulamaların, yeni bankaların ve mevcut banka havalesi hizmetlerinin bir listesini ve talep edecekleri oranlar ve ücretler ile birlikte sağlayacaktır. Monito ayrıca bu hizmetleri değerlendirir ve değerlendirir.

Maliyet: Ücretsiz

Diller: Site İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Lehçe, Portekizce, Rumence ve Rusça’dır; Karşılaştırma için 154 para birimi mevcuttur.

Wave

Wave, ücretsiz bulut tabanlı muhasebe ve faturalama yazılımı sunar. Ayrıca, işlem başına karşılaştırılabilir ücretleri PayPal’a uygulayan bir ödeme işleme platformu içerir. Wave, basit ve sezgisel olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle daha karmaşık muhasebe ihtiyaçları olan daha büyük işletmeler için ideal olmayabilir. Şu anda yalnızca Kuzey Amerika’daki müşteriler tarafından kullanılabilir.

Maliyet: Ücretsiz, ek ücretli özellikler ve ödeme işleme ücretleri ile

Diller: Yalnızca İngilizce

Bölüm 4 Analytics ve SEO

Bunlar, site trafiği verilerini – site ziyaretçilerinin dijital ve coğrafi kökenlerini, siteyi görüntülemek için hangi cihazı kullandıklarını – değerlendiren araçlardır. Site, belirli makalelerin popülaritesi ve trafiği artırmak ve ziyaretçilerin deneyimlerini iyileştirmek için sayfaları optimize etmeye yardımcı olur.

Veri Analizi ve SEO Araçları

Ahrefs

Ahrefs, kullanımı kolay güçlü bir SEO aracıdır. Ücretli bir sürümü olmasına rağmen, daha küçük web siteleri için bir dizi ücretsiz araç sunar. Bu araçların işlevleri şunları içerir: web sitenizi bozuk bağlantılar için analiz etmek; kendi sitenize bağlantı veren diğer siteleri analiz etmek; sitenizi rakiplerinize göre sıralamak; daha iyi SEO performansı için anahtar kelimeler önermek; ve WordPress eklentileri sunuyor. Ahrefs web sitesi ayrıca diğer SEO ve analiz araçlarıyla ilgili bir dizi açık kaynak sunar.

Maliyet: Bazı araçlar ücretsizdir; ücretli sürümler ilk kullanıcı için aylık 99 dolardan ve her ek kullanıcı için 30 dolardan başlar.

Diller: İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Felemenkçe, Lehçe, Portekizce, Rusça, İsveççe, Türkçe, Japonca ve Çince.

Google Analytics

Çoğu özelliğinin küçük ve orta sayısı için ücretsiz olduğu Google hizmeti, web sitenize gelenin içinde analiz edilir, site ziyaretinin süresi bir web sitesiki gibi olaylar hakkında raporlar sunar. Analytics artık Google’ın daha büyük Pazarlama Platformu yazılımına entegre edilmiştir ve bu, kullanıcıların kullanıyor olabilecekleri diğer araçlarla bağlantı kurmasını sağlar. Örneğin, Google reklamcılık araçlarını kullanıyorsanız, reklamı tıklayan bir ziyaretçinin “başarılı” dönüşümünün ne olacağını belirlemek için metrikler tanımlayabilir ve sonuçları Google Analytics’te görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, sitenizin Google Arama sonuçlarında ne kadar iyi performans gösterdiğini görmenize olanak tanımak için Google Arama Konsolu ile entegre olur. Google Analytics verileri Google’ın kendisi tarafından kendi işi için kullanılır ve bir web sitesinde Google Analytics izleyicilerinin bulunması, bazı tarayıcılar ve eklentiler tarafından etkinliğin engellenmesine neden olur ve artık web’de yaygın olarak görülen “çerezleri kabul et” açılır penceresinin oluşturulmasını gerektirir. Bununla birlikte, kuruluşunuz kullanıcılarınızın gizliliğine öncelik vermediği veya pazarlamadığı sürece, Google Analytics, hem gücü hem de kullanım kolaylığı açısından SEO ve analitikte tartışmasız liderdir. Google Analytics, WordPress CMS platformunda da kolayca etkinleştirilir ve SquareSpace gibi diğer web sitesi oluşturma araçlarının belirli katmanlarının yanı sıra MailChimp gibi diğer hizmetlerle birlikte gelir.

Maliyet: Küçük ve orta ölçekli kuruluşlar için ücretsiz; kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve hayır kurumları için indirim mevcuttur.
Diller: Birçok mevcut.

Impact Tracker
Bu bölümdeki çoğu araç gibi tüm analizler otomatik değildir. Pek çok haber kuruluşu, özellikle kar amacı gütmeyen kuruluşlar, artık haberlerinin etkisini ölçmek için bir yol sağlamak zorundalar, ister başka medya türlerinde yer alıyor olsun, ister bir üniversite profesörü tarafından kullanılıyor olsun, isterse politika değişikliğine yol açsın. Araştırmacı Raporlama Merkezi’nin basit Etki İzleyici aracı, kullanıcıların belirli parçaların bir etki yarattığı farklı şekillerde girmesine olanak tanıyan Drupal tabanlı bir web veritabanıdır. Özel kategoriler oluşturmak için ilk kurulumdan sonra, basit bir web formu, kullanıcıların farklı olay türlerini hızla girmesine ve nihayetinde bir parçanın etkisini değerlendiren zaman çizelgeleri ve raporlar oluşturmasına olanak tanır.
Ücretsiz
Diller: İngilizce

Matomo

Matomo (eski adıyla Piwik), web sitesi analitiği sağlayan açık kaynaklı bir araçtır. Kullanıcılar, ücretsiz olarak kendi sunucularında yerel olarak barındırabilir (veya web içeriğini bu şekilde sunuyorlarsa WordPress’e entegre edebilir) veya Matomo’nun verilerini barındırması için aylık bir ücret ödeyebilir. Google Analytics ve benzeri hizmetler gibi, bir kullanıcının site ziyaretçilerinin nasıl davrandığını ve web sitenizde nasıl gezindiğini, onları oraya getiren arama anahtar kelimelerini ve daha fazlasını görmesine olanak tanır. Matomo, site analitiğini gerçekleştirmenin daha etik bir yolu olarak kendini gösteriyor. Google Analytics’ten farklı olarak Matomo, kullanıcı verilerini anonimleştirebilir ve bu verileri kendi amaçları için (kullanıcılara reklam sunmak veya kullanıcıları IP adresleri aracılığıyla web üzerinden izlemek için) kullanmaz. Avrupa merkezli bulut sunucularıyla Matomo, belirli çevrimiçi gizlilik ve veri koruma hükümlerini gerektiren AB GDPR düzenlemelerine uyumu da vurgulamaktadır. Bu, uluslararası kullanıcıların bir web sitesine ulaştıklarında sıklıkla karşılaştıkları rahatsız edici, tıklamalı tercih ekranlarını ortadan kaldırır.

Maliyet: Yerel barındırma için ücretsiz; Ayda 50.000’e kadar sayfa görüntülemeye sahip siteler için bulut barındırma için 29 ABD doları. Yıllık ücret karşılığında sunulan ek analiz hizmetleri.

Diller: 54 dilde mevcuttur.

OpenWeb Analytics
OpenWeb Analytics, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web analizi yazılımıdır. Bir WordPress eklentisi olarak mevcuttur, ancak başka herhangi bir web sitesinin veritabanına da kurulabilir. Açık ve kullanılabilir gösterge panosu, site ziyaretçilerinin en sık nereye tıkladıklarını gösteren bir ısı haritası, bir kullanıcıyı siteye yönlendiren arama terimlerinin analizi ve anonimleştirilmiş tarama verileri dahil olmak üzere bir dizi kullanışlı, karmaşık özellik sunar. Kurulum ve bakım, bazı teknik ve programlama becerileri gerektirir.
Ücretsiz
Diller: İngilizce

Plausible Analytics

Plausible Analytics, Google Analytics alternatifi bir araç. Basitliğin hem site performansını hızlandırdığını hem de çoğu küçük işletmenin gerçekten ihtiyaç duymadığı özellikleri ortadan kaldırdığını savunarak önemli ölçüde daha az rapor ve görüntü sunar. Ziyaretçi sayısı ve site trafiğinin ana kaynakları gibi site performansıyla ilgili temel istatistikleri görüntüler. Gizlilik vurgusu (tüm site ziyaretçi verilerini tamamen anonim hale getirme), site ziyaretçilerinin GDPR izin kutularını tıklamasını da önler. Ayrıca uygulanması nispeten basittir.

Maliyet: Aylık 10.000 sayfa görüntüleme için aylık 6 dolardan başlayarak site ziyaretçilerinin sayısıyla ölçeklenir; 30 günlük ücretsiz deneme.

Diller: İngilizce, İspanyolca, Felemenkçe ve İsveççe

Screaming Frog

Screaming Frog, bozuk bağlantıları ve kopyalanmış sayfaları bulabilen, bağlantıları haritalamak ve meta verileri ve sayfa başlıklarını analiz etmek için web sitenizin görselleştirmesini oluşturabilen web sitesi tarayıcısı SEO Spider’ın ücretsiz bir sürümünü sunar. Ücretli sürüm, yazım ve dil bilgisini kontrol etmekten güvenlik sorunlarını ve alternatif metni eksik olan görüntüleri belirlemeye kadar daha gelişmiş özellikler sunar. Ayrıca Google Analytics ile entegre olur.
Maliyet: Ücretsiz sürüm 500 URL’ye kadar tarar; ücretli sürüm yılda 149 £ (208) sterlindir.

Diller: İngilizce — Yazım ve dil bilgisi denetiminde desteklenen 39 dil.

5.Bölüm İzleyici Katılımı
İster bir anket yapmak isterse de moderatörlü bir yorum bölümü eklemeyi isteyiniz site ziyaretçilerinden doğrudan girdi ve geri bildirim almaya yönelik araçlara yer veriyoruz. Kitlenizden veri toplamak önemli bilgiler sağlarken ve okuyucularınızın ilgi alanlarına ilişkin raporlamayı veya farkındalığınızı güçlendirebilirken, sorduğunuz soruların ve kullandığınız araçların GDPR düzenlemelerine uygun olmasını sağlamak çok önemlidir.

Anket Araçları ve Formlar

Kuruluşunuz Google Workspace’i zaten kullanıyorsa, anketler, anketler ve siteniz için ziyaretçilerden bilgi toplamak için Google Formlar en kolay ve aynı zamanda düşük maliyetli veya ücretsiz çözüm olabilir. Ancak Google Formlar, GDPR uyumluluğuna öncelik vermez. WordPress kullanıyorsanız, WordPress bölümünde belirtilen NinjaForms’u da deneyin.

Survey Monkey

SurveyMonkey, kullanıcıların çok çeşitli şablonlar kullanarak anketler oluşturmasına ve ardından anketi e-posta, sosyal medya, QR kodu veya URL aracılığıyla paylaşmasına olanak tanır (özellikle ücretsiz plan, kullanıcıların anketleri bir web sayfasına yerleştirmesine izin vermez). Anket yanıtlarının temiz, dışa aktarılabilir bir raporunu sağlar. Ücretli sürümler, birden fazla kullanıcının anket oluşturma ve inceleme konusunda işbirliği yapmasına, bir anketin kabul edebileceği soru ve yanıtların sayısını artırmasına ve bir dizi analiz aracı içermesine izin verir.
Maliyet: Ücretsiz plan, 10 soruya kadar bir sınav oluşturulmasına ve kullanıcının 40’a kadar yanıtı görüntülemesine olanak tanır. Temel iş planı, kullanıcı başına aylık 25 dolardan başlar; “Bazı kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve hayır kurumları” için indirimler mevcuttur.

Diller: 16 dilde mevcuttur. Ücretli planlar, kullanıcıların 55 farklı dilde anket göndermesine olanak tanır.

Tally
Tally, esnek, yerleştirilebilir bir form oluşturma aracıdır. Kullanıcılar sağlanan şablonlarla formlar oluşturabilir veya kendi formlarını oluşturabilir. Tally’nin ücretsiz planı, sınırsız soru ve sınırsız gönderime izin verir ve koşullu sorular (bir kullanıcıya önceki bir soruya verdiği yanıta göre sorular sağlama), otomatik hesaplamalar ve çok sayıda başka yazılımla taksitlendirme entegrasyonu ve ödemeleri toplama yeteneği gibi gelişmiş özellikleri içerir. form.
Maliyet: Çoğu özellik için ücretsiz, ödeme işlemi için %5 ücret; ücretli plan daha fazla özellik sunar ve Tally’nin markasını ayda 29$’dan kaldırır.
Diller: İngilizce, Felemenkçe, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Korece.

Typeform
SurveyMonkey gibi Typeform da kullanıcılara düzenlemesi kolay anket şablonları sağlar. Typeform, anketlerinin göz alıcı tasarımını vurgular ve benzer şekilde ilgi çekici raporlar ve analizler sunar. Anketleri e-posta veya sosyal medya aracılığıyla gönderebilir veya ücretsiz sürümünde bulunan bir özellik olan bir web sayfasına yerleştirebilirsiniz.
Maliyet: Ücretsiz plan, en fazla 10 soru içeren bir test oluşturulmasına ve kullanıcının 100’e kadar yanıtı görüntülemesine olanak tanır. Özellikle, ücretsiz sürüm, kullanıcıların formu bir web sitesine yerleştirmesine izin verir. Temel planlar ayda 25 ABD dolarından başlar.
Diller: İngilizce ve İspanyolca.

Kullanıcı Yorumları

Coral by Vox
Coral, haber kuruluşlarının kötüye kullanımı önlerken izleyici katılımını ve diyaloğu teşvik etmesi için bir yorum platformu tasarlamak üzere Knight Vakfı tarafından finanse edilen bir proje olarak başladı. Artık Vox Media’nın bir hizmeti olan Der Spiegel ve Washington Post gibi birçok büyük haber sitesi, istenmeyen yorumları ve diğer sorunlu dilleri en aza indirirken düşünceli yorumları ortaya çıkarmak için Coral’s Talk’u kullanıyor. Moderatörlerin belirli yorumları tanıtmasına ve sık veya üretken yorum yapanları rozetlerle ödüllendirmesine olanak tanır, belirli kelimeleri veya cümleleri filtreleyebilen AI’yı içerir ve kötüye kullanımı önlemek için abone veya onaylı kullanıcı listelerine bağlanabilir.
Maliyet: Ücretsiz sürüm, kurulumu için önemli mühendislik bilgisi gerektiren bir Node.js uygulamasıdır; barındırma ve destek fiyatları için şirketle iletişime geçin.
Diller: Çok dilli, 13 ülkede 60 marka tarafından kullanılıyor.

Disqus
Disqus, kullanıcı yorumları için uygulaması kolay bir araçtır. İstenmeyen e-posta filtreleme, bir dizi içerik denetleme düzeyi ve moderatörlerin sorun çıkaran yorumculara karşı gerçekleştirebilecekleri eylemler sunar ve web yorumlarının artık standart olan birçok özelliğini (tepki gifleri, emojiler, olumlu oylama ve olumsuz oylama) sağlar. Disqus reklam desteklidir, bu da onu potansiyel bir gelir kaynağı yapar; ancak, bazı kullanıcılar reklamları rahatsız edici bulur ve bunların varlığı bir sayfanın yüklenme süresini artırabilir.
Maliyet: Ücretsiz (reklamlarla); temel reklamsız katman, 50.000 sayfa görüntülemeye kadar aylık 11 dolardan başlar.
Diller: Düzinelerce.

Bölüm 6 Görsel-İşitsel Araçlar
Bu araçlar, ses ve videoyu kaydedip düzenleyebilir ve bunları sitenize entegre edebilir.

Ses

Anchor
Anchor, Spotify’ın podcast barındırma ve dağıtım hizmetidir. Kullanıcılara podcast yüklemeleri için sınırsız alan sağlar, çoğu büyük podcasting platformuna dağıtımı otomatikleştirir ve indirmeler, dinleyicilik ve podcast dinleyicilerinin demografisi hakkında analitik görüntüler. Anchor ayrıca temel kayıt ve düzenleme araçlarını içerir ve kullanıcıların podcast’lerden para kazanmak için bir bağış veya “destek” düğmesi eklemesine olanak tanır.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Portekizce, Almanca ve İsveççe.

Audacity
Audacity en çok yönlü ücretsiz ses yazılımıdır. Çok çeşitli ses dosyası formatlarını kaydetmek ve düzenlemek için kullanılabilir ve gürültü azaltma da dahil olmak üzere bir dizi yerleşik efektle birlikte gelir. Başlıca dezavantajı, tıknaz arayüzüdür. Yazılımın her yerde bulunabilmesi ve uzun ömürlü olması, birçok nasıl yapılır videosunun çevrimiçi olarak bulunabileceği anlamına gelir.
Ücretsiz.
Diller: Yazılım 50’den fazla dilde mevcuttur; kılavuz hepsine değil bazılarına çevrildi.

Ferrite Recording Studio
Ferrite, iPhone ve iPad için çok kanallı bir ses kayıt ve düzenleme uygulamasıdır. Öncelikle müzik yerine sözlü ses ile çalışmak için tasarlanmıştır ve bir kullanıcının düzenlemeyi veya alıntı yapmayı planladığı uzun süreli bir röportajı kaydederken kullanışlı olabilecek, kayıt sırasında anları işaretleme veya etiketleme yeteneği de dahil olmak üzere eksiksiz bir özellik paketi içerir. daha sonra ve otomatik seslendirme ayarı. Ücretsiz sürüm, uygulamanın tüm temel özelliklerini içerirken, ücretli sürüm, otomatik seviye kontrolü ve aynı ayarda birçok kez kaydetmeyi planlıyorsanız ayarları veya bir şablonu kaydetme yeteneği de dahil olmak üzere daha zengin bir otomasyon grubuna sahiptir.
Maliyet: Ücretsiz sürüm mevcut; pro sürümü 14.99 dolardan başlıyor.
Diller: İngilizce.

Free Music Archive
Başlangıçta öncü serbest biçimli radyo istasyonu WFMU tarafından yaratılan ve daha sonra dağıtılan Free Music Archive, podcast, tamponlar veya arka plan ambiyansı için tema şarkıları olarak indirilebilen ve kullanılabilen Creative Commons lisanslı müzik deposudur. Müzik türe, sanatçıya, ruh haline ve daha fazlasına göre aranabilir.
Maliyet: Temel plan için ücretsiz. FMA’nın Tribe of Noise ortağının kademeli, telifsiz profesyonel planları, proje başına şarkı başına 45 €’dan (54 ABD Doları) başlıyor.
Diller: İngilizce.

Hindenburg Journalist
Podcast yapımcıları için Hindenburg Journalist, özellikle sesli gazetecilik için tasarlanmış ProTools’a kullanımı kolay bir alternatif sunuyor. Kullanıcılar doğrudan Hindenburg Journalist’e kayıt yapabilir veya önceden kaydedilmiş sesi düzenleyebilir. Hindenburg, kullanıcıların düzenlemek istedikleri farklı ses klibi türlerini türe göre (örneğin, arka plan müziği, anlatım veya röportaj klipleri) düzenlemelerine olanak tanır ve daha da önemlisi, bu farklı bölümler için seviyeleri otomatik olarak ayarlayarak, bitmiş bir parça boyunca eşit dinamikler sağlar. Ayrıca, kullanıcıların parçaları doğrudan SoundCloud gibi platformlarda yayınlamasına olanak tanır.
Maliyet: Ücretsiz 30 günlük deneme. Tek bir kullanıcı için 95 $; organizasyonel fiyatlandırma için şirketle iletişime geçin. Hindenburg, küçük topluluk radyo projeleri için bir araç olarak başladı ve STK’lara ve medya geliştirme projelerine indirimler sunuyor.
Diller: İngilizce, Çekçe, Danca, Fince, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve İsveççe.

Podbean
Podbean, önde gelen bir podcast barındırma ve dağıtım hizmetidir. Ücretsiz sürümü, ücretli sürümlerine kıyasla, beş saatlik yüklenen ses ve ayda 100 GB kullanılabilir bant genişliği ile sınırlı bir dizi özellik sunar. Podbean, Apple ve Google Podcasts gibi büyük hizmetlere dağıtım yapar, kullanıcıların kendi web sitelerine bir podcast oynatıcı yerleştirmelerine ve markalı bir podcast sayfası oluşturmalarına olanak tanır ve ücretli kullanıcılar için reklam geliri veya kitle fonlaması yoluyla para kazanmayı sağlar.
Maliyet: Temel plan için ücretsiz; ücretli planlar, sınırsız depolama ve bant genişliği ile ayda 9 dolardan başlar.
Diller: İngilizce.

Soundcite
Soundcite, muhabirlerin YouTube veya SoundCloud’a ayrı bir gömülü bağlantıya sahip olmak yerine ses parçalarını doğrudan bir metin makalesine dahil etmelerini sağlayan, Northwestern Üniversitesi Knight Lab tarafından finanse edilen bir araçtır. Bir web sunucusuna bir ses dosyası yükleyin, dosyanın içinden okuyucuların parçayı okurken duymasını istediğiniz zaman kodunu seçin ve otomatik olarak yayınlayacaktır – bir köprünün metnin metninde nasıl görüneceğine benzer. makale. Soundcite ayrıca bir WordPress eklentisi olarak da mevcuttur.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce.

Squadcast
Squadcast, kullanıcıların görüşmeleri uzaktan kaydetmesine olanak tanır. Her kullanıcı ayrı ayrı kaydedilir ve konuşmanın doğrudan düzenlenmesine olanak tanır. Konuşma kaydedildikçe, ek yedekleme için kayıt ayrıca Squadcast’in bulutuna yüklenir. Squadcast, tüm konuşmaların hem WAV (kayıpsız) hem de MP3 dosyasını sunar ve bir internet bağlantısı üzerinden röportajları kaydederken genellikle gerekli olan sorun giderme için birkaç yararlı özellik içerir. Örneğin, tüm kullanıcılar diğer katılımcıların kayıt yapmak için kullandıkları ekipmanı kendi uçlarına görebilir. Kayıtlar ses dosyaları olsa da, katılımcılar görüşme sırasında bir video beslemesini de açabilirler.
Maliyet: Planlar, 7 günlük ücretsiz deneme süresiyle ayda 20 ABD dolarından başlar; kar amacı gütmeyen indirim teklif edildi.
Dil: Uluslararası olarak mevcuttur; araç yalnızca İngilizce olarak mevcuttur.


Zencastr
Zencastr, bir röportajı veya konuşmayı uzaktan kaydetmenin kolay bir yoludur. Araç kullanılarak, Zoom veya Skype araması gibi VoIP üzerinden bir arama yapılır. Konuşmanın sonunda, her katılımcının konuşmanın kendi sonuna ait bir dosyası olur; bir kullanıcı daha sonra bu dosyaları Zoom veya Skype üzerinden kayıttan kaynaklanan kalite kaybı olmadan kolayca tek bir parça halinde birleştirebilir. Ayrıca şu anda beta sürümünde video için benzer bir araca sahiptir.
Maliyet: Ücretsiz sürüm mevcuttur (kullanıcıların yalnızca MP3 olarak kaydetmelerine izin verir ve herhangi bir post prodüksiyon aracını kullanmak için ödeme yapmalarını gerektirir); ücretli sürüm, sınırsız kayıtlar için ayda 20 dolardan başlar.
Diller: İngilizce.
Video


Blender
Düzenleme yazılımı Blender, öncelikle kullanıcılara 3D grafikleri ve animasyonları modellemek ve işlemek için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, kullanımı kolay, yeni başlayanlara uygun, şiddetle tavsiye edilen bir temel video düzenleme işlevi de içerir. 3B özellikler, bu tür grafikleri oluşturma konusunda daha önce deneyimi olmayan kullanıcılar için çok gelişmiş olsa da, Blender, benzer işlevleri gerçekleştiren pahalı yazılımlara kıyasla daha avantajlıdır.
Ücretsiz.
Diller: 36 dilde mevcuttur.


ClipChamp
ClipChamp, tarayıcı içi bir video düzenleyicidir. Kullanıcılar, bilgisayarlarının mikrofonunu ve kamerasını kullanarak doğrudan kayıt yapabilir veya video, ses ve görüntü yükleyebilir; daha sonra düzenlenmiş videolar, slayt gösterileri ve GIF’ler oluşturmak için temel düzenleme araçlarını ve ClipChamp’ın şablon kitaplığını kullanabilirler.
Maliyet: Ücretsiz sürüm, kullanıcıların 480p çözünürlükte filigranlı videoları dışa aktarmasına olanak tanır; 720p dışa aktarmalı ücretli planlar ayda 9 dolardan başlar.
Diller: İngilizce, Çince, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Endonezyaca, Lehçe, Rusça, İtalyanca, Felemenkçe, Danca, İsveççe, Fince, Norveççe, Korece ve Japonca.


DaVinci Çözümü
DaVinci Resolve, yazılımın neredeyse tüm özelliklerini sunan profesyonel video düzenleme, renk düzeltme ve görsel efekt yazılımının ücretsiz bir sürümünü sunar. DaVinci Resolve, yeni başlayanlar için tasarlanmamıştır, ancak bir kurum personelinden herhangi birinin video düzenleme konusunda deneyimi varsa, bu ürünü denemeye değer. Film endüstrisindeki kişiler, DaVinci Resolve’nin bazı ücretsiz özelliklerinin, diğer ücretli ürünlerde bulunanlardan daha gelişmiş olduğunu belirtmişlerdir.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce, Japonca, Çince, İspanyolca, Portekizce ve Fransızca.


Kapwing
Kapwing, video düzenleme konusunda daha az aşina olanlar için tasarlanmış, net ve basit bir kullanıcı arayüzüne sahip bulut tabanlı bir video ve görüntü işleme yazılımıdır. Kullanıcılar birden fazla videoyu tek bir videoda birleştirebilir, altyazı ve ses ekleyebilir, slayt gösterileri veya memler oluşturabilir, görüntüleri ve videoları yeniden boyutlandırabilir ve doğrudan sosyal kanallarda yayınlayabilir. İOS ve Android uygulamalarına sahip olması, videoyu hızlı bir şekilde düzenlemek ve yayınlamak isteyen sahada çalışan gazeteciler için faydalı olmasını sağlar.
Diller: Yalnızca İngilizce.
Maliyet: Sınırlı olarak ücretsiz sürüm mevcuttur (250 MB dosya yükleme limiti); daha büyük dosyaların yanı sıra daha fazlasını içe ve dışa aktarmak ve dosyaları daha uzun süre çevrimiçi depolamak için ücretli plan ayda 17 ABD dolarıdır.


Shotcut
Shotcut, ücretsiz ve açık kaynaklı bir video düzenleyicidir. Profesyonel veya acemi dostu yazılımdan daha az kaygan bir arayüze sahip olmasına rağmen, PCMag bunu “ticari tekliflerden yalnızca orta derecede daha az kullanılabilir” olarak tanımlıyor. Yazılım, çok çeşitli video formatlarıyla çalışabilir ve bir kullanıcının videoyu düzenlemek için ihtiyaç duyacağı temel özelliklerin çoğunu, ticari yazılım tarafından sunulan tüm ekstralar olmasa da sunar. Örneğin, daha az geçiş ve daha az efektle paketlenmiş olarak gelir. Pek çok FOSS ürününde olduğu gibi Shotcut’ta da çeşitli dillerde kapsamlı belgeler bulunur ve YouTube’da pek çok nasıl yapılır videosu bulunabilir.
Ücretsiz.
Diller: En azından kısmen 33 dile çevrildi.

Bölüm 7 İçerik Yönetim Sistemleri

Bir dizi web yayıncılığı ve içerik yönetimi platformu. Bu bölüm, her yerde bulunabilmesi ve eklenti paketi nedeniyle WordPress’e odaklanmaktadır.

WordPress ve İlişkili Eklentiler

WordPress
WordPress, dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir. Şu anda bir WordPress sitesi okuyorsunuz ve internetin %40’ı WordPress üzerine kurulu olduğundan, muhtemelen kendi siteniz de WordPress üzerine kuruludur. “Wordpress” iki ayrı varlığı tanımlar. WordPress.org’da ücretsiz olan ancak kendi hostinginizi kurmanızı ve kendi alan adınızı almanızı gerektiren açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi bulabilirsiniz; WordPress.com, CMS, barındırma ve alan adı hizmetlerini, önceden belirlenmiş bir dizi temayı, müşteri hizmetlerini ve – seçtiğiniz fiyat noktasına bağlı olarak – analitik ve SEO gibi ek işlevleri içeren bir ürün satmaktadır. WordPress.org çok daha çok yönlüdür ve kullanıcıların WordPress eklentilerinin tüm evrenine erişmesine izin verir, ancak çok küçük ölçekli bir proje için WordPress.com’un barındırma hizmetini kullanmak başlamak için kolay bir yol olabilir. WordPress için iki tür uzantı vardır: sitenin ve arka ucun çalışma şeklini genişleten eklentiler ve web sitesinin görünümünü ve hissini değiştiren temalar. Eklentiler ve temalar ücretsiz, ücretsiz veya ücretli olabilir. MailChimp ve Coral Project gibi bu kılavuzun başka yerlerinde tartışılan ürünlerin çoğu, WordPress eklentileri sunar.
Maliyet: WordPress.org için ücretsiz (kullanıcının kendi ücretli barındırma ve alan adı hizmetleriyle); WordPress.com temel iş planı ayda 25 ABD dolarıdır.
Diller: WordPress.com 17 dilde mevcuttur; WordPress.org veya herhangi bir WordPress eklentisi için, hangi özelliklerin çevrildiğini görmek için translate.wordpress.org adresine gidin.

Haber kuruluşlarının faydalı bulduğu birkaç popüler eklenti:

DocumentCloud
DocumentCloud eklentisi, kullanıcıların Adobe’nin DocumentCloud sitesine yükledikleri birincil kaynak belgelerin kolayca yerleştirilmesine olanak tanır.
Ücretsiz.


Editorial Calendar
Editoryal Takvim, planlanmış gönderileri bir takvim biçiminde görmenize, gönderileri kolayca sürükleyip bırakarak taşımanıza ve yeniden planlamanıza, taslakları yönetmenize ve takvim görüntüleyicide konu satırlarını düzenlemenize olanak tanır.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce, Danca, Felemenkçe, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Japonca, Rusça, İspanyolca ve İsveççe.


Jetpack
Jetpack, WordPress üreticisi Automattic’ten gelir ve geniş bir özellik yelpazesini tek bir eklentide paketler. En önemlisi, Jetpack site güvenliği (kaba kuvvet saldırılarını ve çeşitli istenmeyen e-posta ve kötü amaçlı yazılımdan koruma özelliklerini önleyerek) ve otomatik site yedeklemesi sağlar. Ayrıca, WordPress.org sitelerinin varsayılan olarak içermediği site istatistiklerini de sağlar. Diğer özellikler, bir iletişim formu oluşturmak için şablonlardan sosyal medyaya gönderileri otomatikleştirmeye, büyük resimlerin yükleme süresini hızlandırmak için Google Analytics’e bağlantı kurmaya kadar çeşitlilik gösterir. Bir kullanıcının sunduğu her şeye ihtiyacı olmasa da, Jetpack bir WordPress.org sitesine bazı temel işlevler ekler ve eksiklikleri, ek eklentilerle sitenizin hangi yönlerini optimize etmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir.
Maliyet: Ücretsiz plan, bazı özellikleri içerir ancak tüm özellikleri içermez; Temel günlük site yedeklemesi ayda 4,77 dolardan başlar.
Diller: 44.


Largo
Largo, Kâr Amacı Gütmeyen Haber Enstitüsü tarafından geliştirilen haber siteleri için bir WordPress temasıdır.
Ücretsiz.
Diller: WordPress.org’a benzer


Ninja Forms
Ninja Forms, kullanıcıların site ziyaretçilerinden gelen çok çeşitli gönderileri kabul etmesine olanak tanıyan, kullanımı kolay bir form oluşturucudur. Anket yanıtlarını, iletişim bilgilerini ve diğer verileri toplamak için yapılandırılabilir ve hatta kullanıcıların PayPal aracılığıyla dosya yüklemesine veya bağış göndermesine olanak tanır.
Ücretsiz; daha geniş bir şablon kitaplığına sahip ücretli sürüm mevcuttur, ancak çoğu kullanıcı için büyük olasılıkla gerekli değildir.
Diller: 24.


Snowball
Snowball, kullanıcıların video, veri görselleştirmeleri ve alıntılar gibi çeşitli medya türleri ve tasarım öğelerini içeren uzun biçimli makaleler oluşturmasına olanak tanıyan etkileşimli bir düzenleyicidir. Kodlama deneyimi çok az olan veya hiç olmayan kişiler tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır ve bir makalenin her bölümü için ilgili HTML’yi düzenlemesi kolay bloklara ayırır.
Ücretsiz.

StoryForm
StoryForm, uzun biçimli hikayelerin düzenini geliştirmek için AI ve bir dizi özelleştirilebilir şablon kullanan bir WordPress eklentisidir. Altyazı yerleşimini, küçük resimleri optimize edecek, uygun olduğunda tam ekran video veya resimleri etkinleştirecek ve yerleşim düzeninin tüm tarayıcılarda ve mobil cihazlarda aynı görünmesini sağlayacaktır.
Maliyet: Ayda tek bir hikaye için ücretsiz; ücretli yükseltmelerle daha fazla hikaye mevcut.


Woocommerce
WordPress’i yaratan aynı şirket olan Automattic tarafından yapılan WooCommerce, WordPress için ücretsiz bir e-ticaret eklentisidir. Sitenizi seçtiğiniz bir ödeme işlemcisine bağlar (PayPal, Stripe ve çok çeşitli diğer seçenekler gibi), kullanıcıların bir WordPress sitesi aracılığıyla sorunsuz bir şekilde mal satmasına veya bağış kabul etmesine olanak tanır. WooCommerce ayrıca abonelik hizmetlerini barındıran bir premium (yılda 199 $) hizmet sunar.
Maliyet: İşlem hacmine bağlı olarak ölçeklenir.


Wordfence
Wordfence, güvenlik duvarı araçları, kötü amaçlı yazılımlara, botlara ve yorum spam’lerine karşı koruma ve yüklediğiniz WordPress eklentilerinde güvenlik sorunlarını algılama gibi bazı ek özellikler sunan WordPress siteleri için bir başka popüler güvenlik eklentisidir.
Maliyet: Ücretsiz sürüm, küçük web sitelerinin ihtiyaç duyacağı çoğu özelliğe sahiptir; premium sürüm yıllık 99 dolardan (aylık 8,25 dolardan) başlar.
Diller: İngilizce, İspanyolca, Çekçe, Felemenkçe ve Çince.


Yoast
Yoast, WordPress için en popüler SEO eklentisidir. Ücretsiz ve ücretli bir sürüm sunar, ancak ücretli sürüm, ölü bağlantıları otomatik olarak algılama, birden çok dilde anahtar kelimelere izin verme ve hatta bir siteyi gönderilerinin Google Haberler tarafından alınması için optimize etme gibi önemli ölçüde daha fazla işlevsellik sunar.
Ücretsiz. Daha ayrıntılı premium sürüm, yılda 89 ABD dolarıdır.
Diller: 32.


Newspack
Newspack, WordPress.com ve Google News Initiative’in küçük ve orta ölçekli haber odaları için eksiksiz bir çözüm oluşturma projesidir. Abonelere, gazetecilik kuruluşlarının gerekli bulduğu eklentiler ve özelliklerle önceden yapılandırılmış, barındırılan bir site sunar. Bunlar, bağışları, okuyucu yorumlarını, bülten kayıt seçeneklerini, SEO’yu, optimize edilmiş resim ve video yüklemeyi ve daha fazlasını işlemek için yerleşik eklentileri içerir. Newspack sürekli olarak geliştirilmektedir ve dünya çapında birbirleriyle ve yazılım geliştiricileri ile sohbet eden aktif bir haber odası kullanıcı topluluğuna sahiptir. Kuruluşunuz bunu karşılayabiliyorsa, Newspack’in bu kılavuzda açıklanan birçok aracı seçme, bunlara abone olma ve kurma ile ilgili çok fazla emekten kaçınmanın bir yolu olduğunu görebilirsiniz. Örnek fiyatlandırma pahalı görünse de, Newspack’i kullanmak yalnızca abonelik ücretlerinden değil, aynı zamanda şirket içi web geliştiricileriniz yoksa işçilik maliyetlerinden de tasarruf sağlayabilir.
Maliyet: Bir yayının yıllık gelirine bağlı olarak ölçeklenir ve yıllık geliri 250.000 doların altında olan haber kuruluşları için temel plan ayda 500 dolardan başlar. Haber kuruluşlarının Newspack’i kullanabilmek için belirli bir dizi kriteri yerine getirmesi ve başvurması gerekir.
Diller: Çok sayıda dilde mevcuttur. Mevcut Newspack kullanıcılarının üçte biri ABD dışında yaşıyor.


WordPress Alternatifleri


Wix ve Squarespace, bir CMS’yi barındırma ve alan adı hizmetleriyle birlikte paketleyen benzer ürünlerdir. Kullanıcılar, farklı öğeleri sürükleyip bırakabilecekleri önceden hazırlanmış bir dizi şablonla kolayca web siteleri oluşturabilir. Her biri ayrıca SEO, e-ticaret yetenekleri ve e-posta listesi yönetimi gibi ek özellikler sunar. Wix’in ücretsiz bir seçeneği olmasına rağmen, alan adı özelleştirmesi yalnızca ücretli sürümlerle gelir (aksi takdirde web siteniz web siteniz.wix.com’dur). Bu araçların hiçbiri kapsamlı özelleştirmeye izin vermez; bilgili kullanıcılar bile kodu görüntüleyemez veya düzenleyemez. Her ikisi de, haber veya gazetecilik kuruluşları gibi dinamik, düzenli olarak güncellenen içerik yayınlayan projelerden ziyade öncelikle işletmelere yönelik görünüyor. Bununla birlikte, basit, temiz görünen bir web sitesi oluşturmak ve bütçeye sahip olmak istiyorsanız, bu hizmetlerden biri sizin için potansiyel olarak işe yarayabilir.
Maliyet: Temel iş planları, biraz farklı özelliklerle her biri için ayda 18 dolardan başlar.
Diller: Wix: İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Fransızca, Almanca, Lehçe, İtalyanca, Rusça, Japonca, Korece, Türkçe, Çince, Tayca, İsveççe, Norveççe, Felemenkçe, Danca, Hintçe ve Çekçe; Squarespace: İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce ve İspanyolca.


Drupal ve Joomla! açık kaynaklı içerik yönetim sistemleridir. Her ikisi de yapılandırılmak ve faaliyete geçmek için önemli sayıda adım gerektirir ve sağlam kullanıcı toplulukları ve sadık yandaşları olmasına rağmen, son yıllarda popülerlikleri azaldı ve sonuç olarak şu anda WordPress kullanıcıları için mevcut olan temalar ve eklentiler evreninden yoksundurlar. Bu seçenekleri yalnızca, Drupal veya Joomla platformunuzu çalıştırabilecek, hem arka ucu hem de ön ucu yapılandırabilecek ve güncel tutabilecek bir personel geliştiriciniz (veya eşdeğer zamana ve bilgiye sahip biri) varsa önerebiliriz.
Maliyet: Ücretsizdir, ancak kendi sunucunuz ve barındırmanız gerekir.
Diller: Drupal: 100; Joomla!: 75’ten fazla.

Bölüm 8 CRM/Donör ve Abone Yönetimi

Geniş bir bağışçı ve abone tabanı oluşturmak isteyen bir kuruluş için, müşteri (veya “kurucu”) ilişkileri yönetimi için özel olarak tasarlanmış bir araca sahip olmak yararlı olabilir. Buradaki ürünler iletişim bilgilerini derler, abonelikleri ve yinelenen bağışları yönetir ve hatta belirli içerikleri yalnızca abone olarak belirler.

Bağışçı Yönetim Platformları

Bloomerang
Blackbaud’s Raiser’s Edge ve eTapestry, DonorPerfect ve NeonCRM gibi kar amacı gütmeyen büyük bağışçı yönetim sistemlerinin çoğu, ücretsiz bir sürüme sahip değildir. Bununla birlikte Bloomerang, bağış yazılımının sınırlı bir sürümünü ücretsiz olarak sunuyor; bu, 250 kişiye ve yıllık 100.000 $’a kadar bağış toplama gelirine izin veriyor. DonorBox ve GoFundMe’den daha karmaşık bir araç denemek istiyorsanız, daha yoğun bir şekilde bir bağış tabanını analiz etmeye, büyütmeye ve korumaya odaklanmışsanız, Bloomerang iyi bir seçenek olabilir. Şirket ayrıca hem yazılıma hem de daha genel olarak kaynak yaratmaya odaklanan çok sayıda atölye çalışması sunuyor.
Maliyet: Lite planı için ücretsiz, ücretli planlar aylık 19 dolardan başlıyor.
Diller: Yalnızca İngilizce.

Donorbox
Donorbox, bir web sitesi aracılığıyla aylık ve/veya yinelenen bağışları kabul etmeye başlamanın basit bir yoludur. Bir kullanıcı özelleştirilmiş bir form oluşturabilir ve Donorbox çok sayıda formatta ödemeleri kabul eder, bunları Stripe, Paypal veya ACH aracılığıyla işler ve parayı doğrudan belirlenmiş bir banka hesabına yatırır. Ayrıca, bir kullanıcının bağışçıları verilen miktara ve bağış sıklığına göre takip etmesine olanak tanıyan basit bir bağışçı yönetim sistemi içerir. Donorbox, MailChimp ve Salesforce ile entegre olur.
Maliyet: Yazılım ücretsizdir; Ödeme işlem ücretlerine ek olarak bağış başına %1,5.
Diller: İngilizce, İspanyolca, Çince, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Felemenkçe, Danca, Felemenkçe, İsveççe, Portekizce ve Japonca. Stripe’ın mevcut olduğu 44 ülkede kullanılabilir.

GoFundMe Charity
GoFundMe öncelikli olarak bireysel bağış toplamayla tanınıyor olsa da, şirket 2017’de kar amacı gütmeyen kuruluşların sitesi aracılığıyla para toplamasını sağlamak için küçük kuruluşlar tarafından kullanılan bir kitle fonlaması platformu olan CrowdRise’ı satın aldı. GoFundMe Charity, bir kullanıcının bir siteye, markalı kampanyalara ve bağışçı analizlerine ekleyebileceği aylık ve yinelenen bağışlar için bir bağış kutusu içerir.
Maliyet: Bu yazının yazıldığı tarihte, GoFundMe Charity ücretsizdir, bağış başına %1.9 + 0.30$ işlem ücreti alınır ve daha büyük kuruluşlar için ek bir platform ücreti alınır. Bu, gelecekte değişebilecek promosyon fiyatlarıdır.
Diller: 19 ülkede desteklenir.

Pico
Pico, özellikle çevrimiçi medya işletmeleri için bir “yaratıcı ekonomiden para kazanma yazılımı” olarak tasarlandı. Kişileri yönetmek, site içeriğinden para kazanmak (abonelik hizmetleri kurmak ve ödeme duvarları uygulamak dahil), ödeme ve bağış işlemek, e-posta listesini ve bülten kayıtlarını genişletmek ve MailChimp ve bir kuruluşun gerçekleştirmek için kullanabileceği diğer mevcut araçlarla entegrasyon için tek bir çözüm sunar. bu çalışmanın bölümleri. Şu anda Pico’nun yeni müşteriler için bir bekleme listesi var.
Fiyatlandırma: 500 kişiye kadar ücretsiz, ücretli katmanlar, bu eşiğin üzerindeki her 500 kişi için ayda 5 dolardan başlar.
Diller: Yalnızca İngilizce.

Salesforce
Salesforce, dünyanın en büyük CRM veritabanları sağlayıcısıdır. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için, geniş bir uygulama yelpazesine sahip özel bir bulut tabanlı araçlar paketi sunar. Küçük kâr amacı gütmeyen haber kuruluşları, Salesforce.org’un Kâr Amacı Gütmeyen Başarı Paketi’nin bağışçıları yönetme ve onlarla iletişim kurma, e-posta listelerini genişletme, raporlar oluşturma ve etki yönetimi değerlendirmesi oluşturma ve hibe finansmanını izleme yeteneğinden büyük ölçüde yararlanacaktır. Salesforce yazılımının kurulumu ve kullanımı karmaşıktır, bu nedenle kuruluşunuzun bir bağış tabanını genişletmek için sağlam bir planı yoksa ihtiyaçlarınızı aşabilir; ayrıca, NPSP 10 kullanıcıya kadar ücretsiz olarak faturalandırılsa da, temel bir satış veya hizmet sözleşmesi gerektirir.
Maliyet: 10 kullanıcı için ücretsiz, ancak aylık 36 dolardan başlayan bir satış sözleşmesi gerekiyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, abonelikleri ve pazarlamayı yönetmek için Salesforce’u (salesforce.com aracılığıyla) da kullanabilir, ancak fiyatlandırma, tam olarak kullanmak istediğiniz hizmetlere bağlıdır.

Diller: 16 tam desteklenen dil; son kullanıcılar için desteklenen daha fazla dil.

Streak
Streak, bir kullanıcının Gmail hesabını esasen bir iş akışı yönetim aracına ve CRM’ye dönüştüren bir Google Chrome uzantısıdır. Bir kullanıcı, tek bir proje için belirli e-postaları, görevleri ve takvim etkinliklerini bir “boru hattına” atayabilir; bu ardışık düzen, üzerinde notlar alabilen, projeyle ilgili tüm iletişimleri otomatik olarak alan vb. birden fazla kullanıcıyla paylaşılabilir. Streak ayrıca kullanıcıların kişileri notlar ve bilgiler içeren bir Google elektronik tablosuna kaydetmesine, belirli posta listelerine atamasına ve ardından listeleri doğrudan e-postayla göndermesine olanak tanır. Streak, e-postaları, projeleri ve konuşmaları izlemek ve görüntülemek için bir dizi görünüm içerir.
Maliyet: Ücretsiz olarak sunulan 500 kişiyi içeren temel plan; ücretli planlar kullanıcı başına aylık 15 dolardan başlar.
Diller: Yalnızca İngilizce.

Bölüm 9 Tasarım ve Veri Görselleştirme Araçları


Bu kılavuz için, illüstrasyon ve veri görselleştirme için birkaç ücretsiz, düşük maliyetli ve/veya başlangıç ​​düzeyinde araç seçtik. Genişletilmiş listeler ve veri gazeteciliği ve veri araçlarına yönelik diğer bağlantılar için lütfen GIJN Kaynak Merkezi’nin Veri Görselleştirme Araçları ve Verileri Görselleştirme kılavuzlarına bakın.


İllüstrasyon ve Data Viz Platformları

Canva
Canva, sosyal medya gönderileri, web sitesi afişleri, el ilanları ve posterler ve daha fazlası için çekici şablonlar sunar; marka ve logo oluşturmak için de kullanılabilir. Canva, birden fazla kullanıcıya projeler üzerinde gerçek zamanlı olarak işbirliği yapma olanağı sunar.
Maliyet: Bireyler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için ücretsiz; şirketler için aylık 9,99 dolardan başlayan ücretli planlar.
Diller: 32 dilde mevcuttur.


Datawrapper
Datawrapper, grafikler, çizelgeler, haritalar ve ısı haritaları dahil olmak üzere çok sayıda gösterimi yapabilen bir veri görselleştirme aracıdır. Araç, canlı verilere bağlandığında otomatik olarak güncellenebilir ve herhangi bir kodlama gerektirmez. Veri sarmalayıcı görselleştirmeleri, birden çok cihaz türüyle uyumludur. Ücretsiz sürüm, sınırsız sayıda görselleştirme ve PNG görüntüleri olarak dışa aktarılabilen görselleştirmelere kullanıcı erişimi sunar.
Maliyet: Temel ücretsiz sürüm; ücretli sürüm ayda 599 dolardan başlıyor.
Diller: 30’dan fazla dilde mevcuttur.


Easel.ly
Easel.ly, bir kullanıcının birkaç farklı grafik formatında indirilebilen bir dizi ücretsiz, kullanıma hazır şablon kullanarak infografik oluşturmasına olanak tanır.
Maliyet: Daha düşük çözünürlüklü jpeg’ler için ücretsiz, diğer biçimler ve daha büyük bir şablon kitaplığı için ayda 4-5 dolar.
Diller: İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Fransızca, Arapça, Japonca, Felemenkçe ve Danca.

Flourish
Flourish, dinamik infografikler oluşturmada başarılıdır; animasyonlu çubuk grafikler, dağılım grafikleri veya zaman içindeki değişimi gösteren haritaları düşünün. Araç, hem geliştiriciler hem de yalnızca bir elektronik tablo yüklemek ve basit bir grafik oluşturmak isteyen kişiler tarafından kullanılabilir. Grafikler gömülebilir ve son kullanıcının bunları görüntülemek için kullandığı cihaza göre otomatik olarak ölçeklenir. Flourish ücretsiz bir ürün olmasına rağmen, ürünün tamamı Google Haberler Girişimi aracılığıyla “kamuya açık ana akım haber gazeteciliği” kuruluşlarına ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Maliyet: Temel ücretsiz sürüm, tüm görselleştirmeyi ve verileri herkese açık hale getirir; ek gizlilik özelliklerine sahip ücretli sürümler ayda 69 dolardan başlar.
Diller: İngilizce; ABD, İngiltere ve AB’de mevcuttur.

GIMP ve Scribus, sırasıyla Adobe Photoshop (fotoğraf düzenleme yazılımı) ve Adobe InDesign’ın (masaüstü yayıncılık) en iyi bilinen ücretsiz yazılım sürümleridir. Çoğu özgür yazılım gibi, arayüzler biraz güncelliğini yitirmiş görünüyor ve yazılım Adobe eşdeğerlerinden daha yavaş çalışma eğiliminde. Ancak, Adobe Creative Cloud’un (aylık 80 dolardan başlayan) maliyeti göz önüne alındığında, kapsamlı çevrimiçi belgelere sahip bu araçlarda gezinmeyi öğrenmek bazı kuruluşlar için faydalı olabilir.
Ücretsiz.
Diller: Birçok dilde mevcuttur.

Infogram
Infogram, etkileşimli ve gömülebilir Infographics oluşturmanıza olanak tanıyan bir araçtır. 30’dan fazla özelleştirilebilir grafik türüne sahiptir ve kullanıcıların açıklamalı haritalar ve animasyonlar oluşturmasına da olanak tanır. Kullanıcılar, örneklendirmek istedikleri verileri CSV veya Excel dosyaları olarak kolayca yükleyebilir ve ortaya çıkan grafikleri doğrudan web’de veya sosyal medyada yayınlayabilir. Infogram ayrıca bir WordPress eklentisi olarak da mevcuttur.
Maliyet: Sınırlı ücretsiz sürüm mevcut; ücretli planlar ayda 19 dolardan başlar.
Diller: İngilizce, Almanca, İspanyolca, Portekizce ve Fransızca.


Odyssey
Odyssey, bir CBS yazılımı olan CartoDB tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir veri görselleştirme aracıdır. Bir kullanıcının, bir haritadaki belirli konumlara bağlı metin ve multimedya ve bir hikayeye bağlı farklı konumlar arasında düzenli geçişler ile etkileşimli, harita odaklı bir hikaye oluşturmasına olanak tanır.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce.


Over
Over’ın adı, ana işlevini kapsar: bir kullanıcının üst üste binen metin ve görüntüleri eklemesine, harmanlamasına ve düzenlemesine izin veren temel bir katmanlama aracıdır. Uygulama, reklamlar, sosyal medya gönderileri veya Instagram hikayeleri için mobil cihazlar için içerik oluşturmaya yöneliktir. Ücretli sürümler, ek yazı tiplerini ve şablonları ve paylaşılan bir klasöre dosya ekleme özelliğini içerir.
Maliyet: Sınırlı ücretsiz sürüm; sınırsız şablon ve yazı tipi içeren ücretli abonelikler yıllık 69,99 dolardan başlar.
Diller: İngilizce.


Timeline.js/Storymap.js/Storyline.js/
Northwestern Üniversitesi’ndeki Knight Lab, makaleler için açıklamalı çizimler oluşturmak için bir dizi kullanımı kolay araç yarattı. Zaman Çizelgesi etkileşimli zaman çizelgeleri oluşturur, StoryMap açıklamalı haritalar oluşturur ve StoryLine zaman içindeki değişimin açıklamalı çizgi grafiklerini oluşturur. Timeline ve StoryLine, doğrudan Google E-Tablolar’dan çalışır. Bir kullanıcı YouTube veya Flickr gibi sitelerden verileri, eklemek istediği açıklamaları ve/veya öne çıkarmak istediği medyaya bir bağlantı girer ve yazılım sonucu doğrudan web’de yayınlar. StoryMap biraz ek çalışma gerektirir, ancak yine de önceden kodlama bilgisi olmayan biri için kullanılabilir. Bununla birlikte, JSON’a aşina olanlar bu araçların çıktılarıyla daha fazla uğraşabilirler.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce.


Hazır Fotoğraflar


Unsplash
Unsplash, hem ticari hem de ticari olmayan amaçlarla kullanılabilen, anahtar kelimeyle aranabilir ücretsiz stok fotoğraflarından oluşan Getty Images’a ait bir web sitesidir. Site, bireysel fotoğrafçılar tarafından sağlanan bir milyondan fazla tam boyutlu görüntüden oluşan büyüyen bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Unsplash istekleri, ancak ilişkilendirme gerektirmez.
Ücretsiz.
Diller: Resimler çoğunlukla İngilizce olarak etiketlenir, ancak bazılarında İngilizce olmayan etiketler de bulunur.


Bölüm 10 Sosyal Medya ve E-posta Pazarlama/Etkileşim

Bu liste, sosyal ağlarda sosyal medya gönderilerini sıraya koymak ve planlamak, toplu e-postalar ve haber bültenleri göndermek ve kullanıcıların bunlarla nasıl etkileşimde bulunduğunu değerlendirmek için araçlar içerir. Bu oldukça geniş bir kategoridir, ancak bu araçların çoğu bir dizi işlevi kapsar. Ücretsiz seçeneklerin çoğu çok sınırlıdır, ancak çoğu ücretsiz deneme süresi içerir.


Sosyal Medya Yayıncılık Araçları


Buffer
Buffer, kullanıcıların sosyal medyalarını yönetmelerine yardımcı olmak için çeşitli hizmetler sunar: yayınlama, etkileşim (aynı uygulamadaki birden fazla sosyal kanaldaki mesajlara yanıt verme gibi) ve gönderilerin performansının analizi. Instagram’ı tartışılan diğer bazı uygulamalardan daha fazla vurgularlar, bu nedenle bu, varlığınızı veya kitlenizi büyütmek istediğiniz bir alansa, Buffer daha yakından bakmaya değer. Buffer ayrıca birçok uygulama entegrasyonu sunar. Örneğin, bir WordPress sitesi kullanıyorsanız, yeni bir makale yayınladığınızda otomatik olarak tweet atmak için Buffer’ı kullanabilir veya gezindiğiniz web sitesine bağlantı içeren bir sosyal gönderi oluşturmak için web tarayıcınıza bir Tampon düğmesi ekleyebilirsiniz. ile. Daha yüksek seviyeli ücretli sürümler, birden fazla kullanıcının gönderileri tasarlaması, görüntülemesi, ataması ve onaylaması gereken iş yerleri için iş akışı araçlarını da içerir.
Maliyet: Ücretsiz sürümün üç kanalı vardır ve tek bir kullanıcının 10 gönderi planlamasına izin verir; Ayda 15 ABD doları Pro sürümü, sekiz kanala izin verir ve tek bir kullanıcının 100 gönderi planlamasına izin verir. Analitik araçlarının ayrı ilişkili ücretleri vardır. Hayır kurumları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için indirimler mevcuttur.
Diller: Yalnızca İngilizce, dünya çapında kullanılabilir.


Edgar
Edgar, birçok benzer işlevselliğe sahip bir HootSuite rakibidir: gönderileri birden fazla platformda sıraya koymak ve planlamak, bu gönderilerin performansını değerlendirmek ve daha fazlası. İkisi arasındaki temel fark, Edgar’ın hesaplarınıza gönderi göndermek, belirlenen gönderileri otomatik olarak yenilemek ve yeniden dolaşıma sokmak ve gönderilerinizin performansını artırmak için AI kullanmaya vurgu yapmasıdır. Edgar’ın çok kaygan ve net bir kullanıcı arayüzü var ve HootSuite’ten daha pahalıya mal oluyor, ancak sitelerine daha az sıklıkla daha uzun veya daha ayrıntılı parçalar gönderen, ancak düzenli bir yeniden dolaşım programı sürdürmek isteyen müşteriler için yararlı olabilecek çok özel bir vurguya sahip. onlar hakkında sosyal medya paylaşımları.
Maliyet: Sınırsız planlanmış gönderiye sahip üç sosyal hesap içeren temel plan için aylık 19 ABD doları; kar amacı gütmeyen indirimler yalnızca en pahalı aylık 49 ABD doları planında mevcuttur.
Diller: İngilizce.


HootSuite
HootSuite, kullanıcıların çeşitli sosyal ağları yönetmelerine, mesajları planlamalarına, izleyicilerle etkileşime geçmelerine ve tek bir gösterge panosundan yatırım getirisini ölçmelerine olanak tanıyan bir sosyal medya yönetim aracıdır. Birden fazla platformda yayınlayabilir, kullanıcı katılımı için en uygun zamanları seçmek üzere zamanlamayı otomatikleştirebilir ve performans sonrası analiz gerçekleştirebilir; ayrıca bir müşterinin bu platformların her birinden gelen doğrudan mesajları tek bir beslemede izlemesine ve yanıtlamasına olanak tanır. HootSuite panosuna farklı uygulamalar entegre edilebilir. Örneğin, HootSuite panosu, bir tanıtım resmi tasarlamanıza ve ardından doğrudan sosyal kanallara veya Airtable’a göndermenize yardımcı olmak için Canva’yı içerebilir, böylece proje yönetimi yazılımınızda bir gönderi oluşturulduğunu onaylayabilirsiniz. Ancak, bu uygulama entegrasyonlarından bazıları ek ilişkili maliyetlerle birlikte gelir.
Maliyet: Ücretsiz sürüm, bazı temel uygulamalarla birlikte tek bir kullanıcıya, üç sosyal medya profiline ve bir seferde planlanmış 30 gönderiye izin verir. Daha fazla özellik ücretli hesaplarla birlikte gelir ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için indirim mevcuttur. Uygulama eklentilerinin maliyeti, HootSuite panosu aracılığıyla daha karmaşık iş akışları oluşturmak isteyen kullanıcılar için fiyatlandırmayı biraz opak hale getiriyor.
Diller: İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce ve İspanyolca. Hootsuite ayrıca Arapça, Çince, Felemenkçe, Endonezyaca, Japonca, Korece, Lehçe, Rusça, Tayca ve Türkçe dillerinde kısmi çeviriler içerir.


SmarterQueue
SmarterQueue oldukça basit bir sosyal medya planlama ve analiz aracıdır. Kullanıcıların farklı sosyal medya platformlarındaki gönderileri planlamasını ve otomatikleştirmesini ve her gönderi için özel kategoriler (örneğin “blog gönderisi” veya “özellik makalesi”) eklemesini sağlar. Ardından, her gönderi ve daha geniş gönderi kategorisi için izleyici katılımını analiz eder. Ek olarak, SmarterQueue, kullanıcıların düzenli olarak gönderi yaptığınızdan emin olmak için daha sonra başka bir amaca dönüştürülebilecek veya geri dönüştürülebilecek belirli “her zaman yeşil” gönderileri belirlemelerine olanak tanır. HootSuite’ten daha az özellik ve entegrasyona sahiptir; bu, karmaşık iş akışlarına sahip kullanıcılar için bir sorumluluk veya HootSuite’in çok maliyetli olabileceği veya çok fazla gereksiz özelliğe sahip olabileceği kullanıcılar için bir avantaj olabilir.
Maliyet: Dört sosyal medya hesabını içeren temel plan için aylık 16,99 ABD doları; Kar amacı gütmeyen kuruluşlar için %50 indirim mevcuttur.
Diller: Yalnızca İngilizce; araç ABD, İngiltere ve AB’de mevcuttur.


Tweetdeck
Tweetdeck, gerçek zamanlı izleme, organizasyon ve katılım için Twitter’dan ücretsiz bir araçtır. Özel gömülebilir zaman çizelgeleri düzenleyebilir ve oluşturabilirsiniz,listeleri, aramaları ve etkinlikleri takip edin. Ayrıca tek bir kontrol panelinde birden fazla hesabı yönetebilir, tweet’leri planlayabilir, aramaları filtreleyebilir ve kullanıcıları sessize alabilirsiniz.
Ücretsiz.
Diller: Herhangi bir kullanıcının Twitter beslemesiyle uyumludur.


Twubs
Twubs, Twitter sohbetlerini planlamanıza ve bunları barındırmak için özel sayfalar oluşturmanıza olanak tanır. Sohbetinizi barındırmak için Twub sayfası adı verilen markalanabilir bir hashtag açılış sayfası oluşturan hashtag’inizi kaydederek başlarsınız. Kullanıcıların kafasını karıştırmaktan veya sohbetiniz için yapılan aramaları alakasız sonuçlarla sulandırmaktan kaçınmak için önceden kaydedilmiş hashtag’leri aramanıza olanak tanır. Kullanıcılar sohbeti duraklatabilir ve spam’i engelleyebilir.
Ücretsiz. Ayda 199 ABD dolarından başlayan fiyatlarla tam ekran canlı etkinlikler.
Diller: Herhangi bir kullanıcının Twitter beslemesiyle uyumludur.


Eposta pazarlama


Bu bölümdeki tüm araçların ücretsiz sürümü, listenizde sahip olabileceğiniz toplam kişi sayısını sınırlar; gönderebileceğiniz toplam mesaj sayısı; ve mesaj gönderme sıklığınız. Maliyetler hızla artabilir, bu nedenle bir hizmet seçmeden önce posta listenizin ve e-posta pazarlama planınızın ölçeğini göz önünde bulundurun. Çoğu ücretsiz deneme sunar.


AWeber
AWeber, sınırlı bir dizi özellik için ayda 500 kişi ve 3.000 e-posta ile MailChimp’inkine benzer ücretsiz bir katman sunar. Bir tür bağımsız pazarlama sistemi olarak hizmet edebilen MailChimp’in aksine AWeber, diğer uygulamalarla entegrasyonunu vurgulayarak bir WordPress sitesinde kayıt formu oluşturmayı, Facebook’tan bir abone eklemeyi ve daha fazlasını kolaylaştırır. “Blog Yayını” özelliği, bir kullanıcının RSS beslemesinin, çevrimiçi olarak yayınlanan yeni içeriği doğrudan liste abonelerine göndermesine olanak tanır; bu, potansiyel olarak çevrimiçi haber dergileri için yararlı bir araç olabilir.
Maliyet: Ücretsiz katman; ücretli katmanlar, 500 kişiye kadar aylık 16,15 dolardan başlar.
Diller: Yalnızca İngilizce.


MailChimp
MailChimp, birçok rakibin hizmetlerini MailChimp ile karşılaştırmak için web sitelerinde bir sayfa ayırdığı noktaya kadar e-posta pazarlama ortamında her yerde bulunur. MailChimp, e-posta listesi yönetimi, otomatik mesaj gönderme, kayıt formları ve e-posta bülten tasarımı için şablonlar sunar. Ayrıca, e-posta listenizi ve e-postalarınızın başarısını analiz etme yeteneği de dahil olmak üzere çok sayıda başka pazarlama hizmeti sunar; anket araçları; Farklı e-posta stillerinin daha iyi performansla sonuçlanıp sonuçlanmadığını görmek için A/B testi; sosyal medya kanallarındaki gönderileri planlama ve otomatikleştirme yeteneği; ve temel web sitesi barındırma ve tasarımı. Analitik araçlar önemliyse, MailChimp’ler benzer platformlar arasında en gelişmiş olarak kabul edilir. Ücretsiz katman, ayrı bir CRM yazılımına olan ihtiyacı ortadan kaldıran basit bir CRM sistemini bile içerir. Bununla birlikte, fazlalıklar ek ücretlere yol açabileceğinden, kullanıcılar ücretsiz hizmetin sınırlamalarına karşı dikkatli olmalıdır.
Maliyet: Ayda 2.000 kişiye ve toplam 10.000 e-postaya kadar ücretsiz; birkaç katmanlı ücretli plan mevcuttur. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için belirli planlarda %15 indirim.
Diller: İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Portekizce ve Almanca.


Sendinblue
Sendinblue, iletişim depolama ve organizasyon, e-posta otomasyonu ve kayıt formları dahil olmak üzere MailChimp’inkine benzer birçok özellik sunar. Sendinblue’nun fiyatlandırması, diğer benzer hizmetlerden farklı olarak, veritabanınızdaki toplam kişi sayısına değil, gönderilen mesaj sayısına bağlıdır; bu nedenle, daha az sıklıkta daha fazla sayıda e-posta gönderirseniz, bu sizin için daha iyi olabilir. Ücretsiz sürüm ayrıca daha fazla sayıda e-posta şablonu içerir ve kullanıcıların e-postaya ek olarak SMS mesajları göndermesine olanak tanır. Avrupalı ​​kullanıcılar için Sendinblue, sıkı GDPR uyumluluğunun reklamını yapar.
Maliyet: Günde 300 e-postaya kadar ücretsiz; ücretli planlar ayda 10.000 e-postadan başlar ve oradan ölçeklenir. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar için %20 indirim.
Dil: İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce.


Sendy
Büyük kişi listeleri ve veritabanları ve sunucu kurulumunda yeterli düzeyde akıcılığı olan kullanıcılar için Sendy, e-posta listesi yönetimi için iyi bir seçenektir. Sendy’yi sunucunuza kurarsınız ve e-postalarınızı göndermek için Amazon SES’i (Basit E-posta Hizmeti) kullanır. Sendy daha sonra size e-postaların başarısı hakkında raporlar sunar, abonelik listenizi alt listelere ayırmanıza (diğer hizmetlerde premium bir özellik), e-postalarınızı hiç açmamış liste abonelerini otomatik olarak kaldırmanıza ve diğer özelliklere izin verir. MailChimp ve eşdeğerlerinden çok daha sadedir, ancak Amazon hizmetinin kapasitesi, kapsamlı e-posta listeleri olan kullanıcılar için maliyetleri önemli ölçüde azaltır.
Maliyet: Bir kerelik 69 $ ücret.
Dil: Kullanıcılar aracı yapılandırma dosyalarından birinde kendileri için çevirebilir.

Bölüm 11 Site Güvenliği ve Parola Yönetimi

Tek bir uygulama veya araç, bir kuruluşu veya hatta herhangi bir iletişimi güvenli hale getirmez. Gazetecilerin iletişimleri ve dijital varlıkları, ister düşman devlet kurumlarından, isterse sadece komşularına karşı şikayette bulunan bir kaynağı korumaktan kaynaklanan sayısız tehditle karşı karşıya olduğundan, dijital güvenlik temellerini öğrenmenizi önemle tavsiye ederiz. Electronic Frontier Foundation’ın Security Self Defence kılavuzu, Access Now!, Freedom of the Press Foundation, Tactical de dahil olmak üzere birçok grup şu anda iletişimi kilitlemek ve güvenliği artırmak için gerekli araç ve tekniklerin manzarası hakkında güncel kaynaklar sağlamak için çalışıyor. Tech ve GIJN’nin kendi Kaynak Merkezi. Bu kılavuzun diğer bölümlerindeki Signal, Jitsi ve OnionShare gibi belirli araçlar da güvenli bir dijital ortamın bileşenlerini oluşturabilir.

Site Güvenliği

Cloudflare
Web sitenizin botlar veya bilgisayar korsanları tarafından düşmanca saldırılara maruz kalabileceğinden endişe ediyorsanız, içerik dağıtım ağı (CDN) Cloudflare, web siteleri ve uygulamalar için güvenlik sunar. Dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırılarını ve bot girişimlerini algılar ve önler. Cloudflare ayrıca sayfa yükleme sürelerini optimize ederek, görüntü ve video yüklemeyi hızlandırarak ve mobil için görüntü yeniden boyutlandırmayı otomatikleştirerek ve yerel hizmet kesintilerine rağmen bir web sitesinin sürekli kullanılabilirliğini sağlamak için yük dengeleme yaparak site performansını iyileştirir. Cloudflare ayrıca site analizi sunar.
Maliyet: Ücretsiz sürüm, SSL sertifikası ve DDoS azaltma içerir; ücretli planlar ayda 20 dolardan başlar. Cloudflare’in ortaklarından biri tarafından incelenen gazetecilik kuruluşları, Project Galileo aracılığıyla ürünün tam sürümünü ücretsiz olarak kullanabilir.
Diller: İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Korece, Çince, Japonca ve Portekizce.


Let’s Encrypt
Birçok barındırma sağlayıcısında (WordPress dahil) otomatik olarak kullanılabilen ve diğer sağlayıcılara manuel olarak yüklenebilen Let’s Encrypt ile web sitenizde HTTPS’yi ücretsiz etkinleştirmek için bir güvenlik sertifikası edinin.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İbranice, Endonezyaca, Çince, Korece, Portekizce Rusça, Sırpça, İsveççe, Vietnamca ve Japonca.


Şifre Yöneticileri


1Password
Kullanıcıların verilerini cihazlar arasında senkronize eden çevrimiçi şifre yöneticileri için seçenekler arasında 1Password, şifreleme konusundaki şeffaflığı ve düzenli üçüncü taraf incelemelerine gönderme isteği konusunda yüksek puanlar alıyor. Önemli bir şekilde, 1Password, gazeteci ekiplerinin uygulamaya ücretsiz olarak erişmesini sağlayan 1Password For Journalism adlı bir hizmete sahiptir. 1Password, araçlar için ortak parolaları güvenli bir şekilde saklaması gereken ekipler için paylaşılan kasaların oluşturulmasına izin verirken, kullanıcıların kendi parolalarını ayrı ayrı saklamasına da izin verir. Kullanıcılar notları, belgeleri ve kişileri şifreleyebilir. Bir web arayüzüne sahiptir ve ayrıca bir mobil uygulama, bir tarayıcı uzantısı ve bir masaüstü uygulaması olarak da mevcuttur. Gazeteciler için dikkate değer bir özellik olan Seyahat Modu, belirli bir cihazdaki 1Password verilerinizi, bulunmasını istemeyebileceğiniz durumlarda (örneğin bir sınırı geçerken) siler ve ardından verileri güvenli bir şekilde indirmenize olanak tanır. hedefinize ulaştınız.
Maliyet: Şu anda gazeteciler için ücretsiz; bireysel ücretli planlar ayda 2,99 dolardan başlar ve ekip planları kullanıcı başına aylık 7,99 dolardan başlar.
Diller: İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce, Rusça ve Çince.


Dashlane
Dashlane’in özellikleri 1Password ile karşılaştırılabilir – eksi Seyahat Modu özelliği – ancak birçok kullanıcı arayüzünü daha kolay ve daha sezgisel buluyor. 50’ye kadar kayıtlı parolaya ve en fazla 5 kişiyle paylaşıma izin veren ve kullanımı tek bir cihazla sınırlayan ücretsiz bir planı vardır (örneğin, uygulamayı bir telefonda veya masaüstünde kullanabilirsiniz, ancak her ikisinde birden kullanamazsınız). Dashlane’in ücretli planı 1Password’ünkinden daha pahalı olsa da, daha pahalı katmanlar ayrıca güvenli bir VPN hizmeti içerir.
Maliyet: Sınırlı ücretsiz plan; planlar, bireyler için ayda 3,99 ABD dolarından ve işletmeler için kullanıcı başına aylık 5 ABD dolarından başlar.
Diller: İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Almanca, İtalyanca, Felemenkçe, İsveççe, Çince, Japonca ve Korece.


KeePassXC
KeePassXC ücretsiz ve açık kaynaklı bir şifre yöneticisidir. 1Password veya Dashlane gibi popüler yazılımların aksine, KeePassXC tek bir kullanıcının bilgisayarında yerel olarak depolanır. Aracın basit, çevrimdışı yapısı, uygunluğunu önemli ölçüde azaltır, ancak web üzerinden veri aktarımıyla ilişkili riski en aza indirir. KeePassXC verilerini birden fazla cihaz arasında aktarmak, çok adımlı, karmaşık bir projedir. KeePassXC, çok çeşitli işletim sistemlerinde kullanılabilir ve tarayıcı eklentisi ve güvenli parola oluşturucu gibi bazı yararlı özellikler içerir.
Ücretsiz.
Diller: Düzinelerce.


Sanal Özel Ağlar
VPN (sanal özel ağ) hizmetlerinin temel kuralı: ücretli katmanlar sunmayan bir VPN kullanmayın. Genelde daha yavaş hızlar ve reklam yüklü arayüzlerin yanı sıra, araştırmacılar defalarcaLet’s Encrypt
Hadi Şifreleyelim
Birçok barındırma sağlayıcısında (WordPress dahil) otomatik olarak kullanılabilen ve diğer sağlayıcılara manuel olarak yüklenebilen Let’s Encrypt ile web sitenizde HTTPS’yi ücretsiz etkinleştirmek için bir güvenlik sertifikası edinin.
Ücretsiz.
Diller: İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İbranice, Endonezyaca, Çince, Korece, Portekizce Rusça, Sırpça, İsveççe, Vietnamca ve Japonca.


Sanal Özel Ağlar
VPN (sanal özel ağ) hizmetlerinin temel kuralı: ücretli katmanlar sunmayan bir VPN kullanmayın. Genel olarak daha düşük hızlar ve reklam yüklü arayüzlerin yanı sıra, araştırmacılar %100 ücretsiz VPN hizmetlerinin kullanıcı verilerini gizlice günlüğe kaydettiğini ve kötü amaçlı yazılımlarla dolu olduğunu defalarca keşfettiler. Bir VPN kullanmanın amacı genellikle IP adresinizi maskelemek olduğundan, bir VPN hizmeti seçmeyi hafife almayın. Uzmanlar ayrıca ABD Vatanseverlik Yasası’nın kısıtlamaları nedeniyle ABD merkezli VPN hizmetlerinden kaçınılmasını tavsiye ediyor. CNet, SafetyDetectives ve Wirecutter gibi siteler, VPN’ler için, şirketin bulunduğu bir ülkedeki siyasi durumdan herhangi bir şeye bağlı olarak değişebilen mevcut önerileri korur ve bir VPN kullanma nedeninize (örneğin, öncelik vermek isteyip istemediğiniz gibi) hız, güvenlik, kendi ülkenizdeki kısıtlamalardan kaçınma veya bir LAN’a bağlanma). ExpressVPN ve NordVPN gibi birçok hizmet 30 günlük ücretsiz deneme sunar; ProtonVPN gibi diğerleri, önemli ölçüde daha düşük hızlarda çalışan ücretsiz bir katman sunar. Mümkünse, bir VPN seçmeden önce yerel bir dijital güvenlik uzmanına danışın.


Talya Cooper New York’ta yaşayan bir arşivci ve araştırmacıdır. The Intercept’te Edward Snowden arşivinin arşivcisi ve StoryCorps’ta arşiv yöneticisi olarak çalıştı. Alison Macrina ile birlikte, kütüphaneciler için anti-gözetim ve gizlilik teknolojisine yönelik bir rehber olan “Anonimlik“in ortak yazarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*