Veri Gazeteciliği

İklim Değişikliği Krizini Araştırmak İçin İpuçları

Maurice Oniang’o

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Pulitzer Center Rainforest Investigations Network (RIN) çevre araştırmaları editörü Gustavo Faleiros, gazetecilerin okuyuculara daha iyi hizmet verebilmeleri için iklim değişikliği haberleri  üzerinde çalışırken iş birliği yapması gerektiğini belirtiyor. 12. Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda (#GIJC21) iklim değişikliği araştırmaları üzerine konuşan Faleiros, genellikle sınırları aşan iklim araştırmalarının doğası gereği ulusötesi projelerin kilit önemde olduğunu söylüyor.

“Çevre sorunları çok karmaşık, bazen birden fazla site ekosistemini veya birkaç ülkeyi temsil eden su havzalarını etkiliyor” 

Ayrıca çevresel haberlerin gazeteciler için nasıl bir güvenlik sorunu oluşturabileceğine ve iş birliğinin riski nasıl azalttığına dikkat çekti. Örneğin, bir ekipte çalışan gazeteciler, tehdit edici durumlarda birbirlerine göz kulak olabilirler. Sayılarda güç vardır.

Glasgow’da başlayan 2021 Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansının (COP26) arka planında yer alan bu GIJC21 oturumundaki konuşmacılar, bu konularda derinlemesine araştırma yapan gazeteciler için ipuçları ve araçlar sundu.

GIJC21 Climate Change Investigations

Endonezya merkezli çevre  haberi yapan Mongabay sitesinde gazeteci olan Hans Nicholas Jong, veri ve araştırma odağında çeşitli açık kaynaklı platformlardan yararlandığını ve iklim değişikliği araştırmalarında sıklıkla kullandığı dört site önerdi: 

Climate Action Tracker: Bu çevrim içi platform, hem yerel hem de küresel olarak iklim değişikliğine genel bir bakış sunuyor. Ayrıca, küresel ısınmanın 2°C artmasını ve tercihen 1.5°C ile sınırlandırılmasını hedefleyen Paris Anlaşması’nda vaat ettikleriyle karşı hükümetlerin aldığı iklim hafifletme önlemlerinin de takibini yapıyor. Site ayrıca belirli bir bölge veya ülke için çeşitli iklim değişikliği göstergeleri sağlar.

Climate Analytics: Bu çevrim içi platform, belirli ülkelerde veya bölgelerde iklim değişikliği ile ilgili araştırmalara erişim sağlar ve iklim değişikliğinin etkisini ve zaman içinde nasıl arttığını gösterir. Ayrıca,  ekonomi üzerindeki eylemsizliğin maliyetlerini ölçer ve mevcut kömür kullanımına genel bir bakış sunar.

Global Energy Monitor: Bu çevrim içi platform dünya çapındaki fosil yakıt projelerini belgeliyor. Platform ayrıca küresel enerji sistemlerini ayrıntılı olarak açıklayıp, bol miktarda veri ve araştırma sunuyor.

Environmental Justice Atlas: Atlas, dünya genelinde iklim değişikliğiyle ilgili sorunlar nedeniyle ortaya çıkan çatışmalara dikkat çeker ve kullanıcıların belirli bir ülke veya bölgeye odaklanmasına olanak sunar.

Bu arada, oturumda konuşan Hollanda merkezli serbest veri gazetecisi Adriana Homolova, genellikle gözden iklim haberlerinde iklim inkarcılarının rolü olduğunu söyledi. Gazetecileri, yanlış bilgi kaynakları ve onları kimin desteklediği konusunda bu sahte uzmanları araştırmaya çağırdı. Örneğin, Hollanda’daki iklim değişikliği inkarcıları hakkındaki 2017 araştırması, Twitter’da üç ay boyunca 7.430 tweet’i analiz ederek, iklim değişikliği hakkında yayın yapanları ve onların yanıltıcı tartışmalarını analiz etti.

“Kim olduklarını, onları neyin motive ettiğini, konuşmaları için onlara kimin para verdiğini bulmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Buna bakmak önemli.” dedi.

GIJN, iklim değişikliğini araştıran gazetecilere yardımcı olmak için çok sayıda kaynak sunuyor. İklim Değişikliğini Araştırma kılavuzumuza ve GIJC21’in ilk gününde yayınlanan yeni Organize Suç Araştırmaları Kılavuzunda Çevresel Suçları ele alan bir bölüme de bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*