Veri Gazeteciliği

İz Bırakmak: Kariyerinin Başında olan Araştırmacı Gazeteciler için İpuçları!

Emily O’Sullivan
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Araştırmacı gazeteci olarak iş bulmak hiç bu kadar kolay olmamıştı, ancak özellikle şu sıralar zor. Sektör genelinde işler kesiliyor ve bol sayıda haber odası personeli ile reklam açısından zengin yayınlar dönemi sona erdi.

1970’lerdeki Watergate skandalından bu yıl manşetlere çıkan Pandora Belgeleri’ne kadar araştırmacı gazeteciler uzun zamandır yolsuzluğu ve görevi kötüye kullanma konusunda en ön saflarda yer aldılar. Bunlar demokrasinin temel parçasıdır, otokratik ve baskıcı rejimlerde daha da önemlidir. Ve tüm zorluklara rağmen mesleğe girmek isteyen çok sayıda genç var. Son Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda etkinliğe katılanların %44’ü 35 yaşın altındaydı.

Ama sektöre nasıl girilir? Her zaman akademik yoldan gitmeniz mi gerekiyor, yoksa kendi kendini yetiştirmiş bir muhabir olarak başarılı olabilir misiniz? Ve dünyanın dört bir yanındaki muhabirler yıldırma ve sansür, tutuklama ve gözaltı, taciz ve zorbalık ve pahalı ve uzun SLAPP davalarıyla karşı karşıyayken araştırmacı gazeteci olarak kariyer yapmanın zorlukları nelerdir?

Gerçek şu ki, genç bir araştırmacı gazeteci olarak iz bırakmanın tek bir “doğru” yolu yoktur. Bazıları yerel bir gazetede staj yapmaya başlarken, diğerleri bölgelerindeki yayınlara adım atan bağımsız muhabirler olarak başlar. Bazıları gazetecilik okuluna gidiyor, bazıları ise hukuk veya bilgisayar bilimi gibi alanlarda eğitim alıyor. Bazıları araştırmacı gazeteciliğe dönmeden önce başka alanlarda muhabirlik eğitimi alıyor.

GIJN, dünyanın dört bir yanından altı genç muhabirle konuştu ve onlara mesleğe nasıl ara verdiklerini ve yeni başlayanlara ne gibi tavsiyelerde bulunacaklarını sordu. Resmi bir yaş aralığımız olmasa da, çoğu yaklaşık 30 yaşında ve on yıldan az deneyime sahip. İşte paylaştıkları ipuçları.


Mahima Jain , Hindistan

Resim: Muhabirin izniyle

Jain, çevre, cinsiyet, sağlık ve sosyo-ekonomik konuların kesiştiği noktada haber yapan bağımsız bir gazetecidir . Çalışmaları, marjinalleştirilmişlerin hayatlarına ve Hindistan’daki sistemik meselelere odaklanıyor. Thomson Vakfı Genç Gazeteciler Ödülü 2021 için finalist oldu ve Guardian, Der Spiegel, The Fuller Project ve Mongabay dahil olmak üzere birçok Hintli ve uluslararası yayında imzası var. Daha önce The Hindu Group, Hindistan’daki Hindistan İnsan Yerleşimleri Enstitüsü ve İngiltere’deki London School of Economics’in Güney Asya Merkezi’nde editörlük yaptı.

Araştırmacı gazeteciliğe nasıl başladınız?

Soruşturmalara olan ilgim, etrafımda genellikle açıkça gizlenen sistematik eşitsizlikleri sorgulamakla başladı. Bu nedenle, kesinlikle önemli ve çok ihtiyaç duyulan büyük ifşa skandalları, kurumsal yolsuzluklar ve yolsuzluk yerine, belirli bir eşitsizlik biçiminin neden kabul edildiğini, toplumun, hükümetlerin ve kamu kurumlarının nasıl katkıda bulunduğunu ve bunlara nasıl göz yumduğunu araştırmaya çekildim. o ve meselenin etrafımızdaki daha büyük sistemlerdeki yeri.

Örneğin, Hindistan’ın toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ceza adaleti meselesi olarak çerçevelemesi, kamuoyunda kadına yönelik şiddetin bir suç ve ceza meselesi olarak algılanmasını şekillendirdi. Daha katı yasalar ve daha fazla ceza gibi tartışmalar insanların ve politikacıların ani tepkisi ancak bu konuda haber yaparken kadınların sağlık hizmetlerine erişimini engellediğini ve sorunla mücadelede halk sağlığı sistemlerinin rolünü devre dışı bıraktığını gördüm.

Mesleğe girmek isteyen genç veya gelecek vadeden araştırmacı gazeteciler için bir ipucunuz nedir?

Bence iyi hikayeler derin diyaloğa, bariz olanı sorgulamaya ve yapıbozuma uğratmaya ve çok soru sormaya ihtiyaç duyar. Çoğu zaman, ana akımda görmezden gelinenlerle konuşmak, anlatılmamış bir adaletsizlik ve eşitsizlik hikayesi bulmanın en iyi yoludur. Sıradan insanların olağanüstü hikayeleri olduğunu kuvvetle hissediyorum ancak sansasyon yaratmadan hassas ve empatik bir şekilde nasıl haber yapacağımızı bilmemiz gerekiyor.

Manisha Ganguly , Birleşik Krallık

Resim: Muhabirin izniyle

Ganguly, çatışma ve savaşta insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmak için açık kaynak ve geleneksel araştırmacı habercilik tekniklerinin bir karışımını kullanan araştırmacı bir gazeteci ve belgesel film yapımcısıdır. BBC için yaptığı araştırmalar , Uluslararası Af Örgütü Medya Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası ödüle aday gösterildi ve kazandı. Doktora üzerinde çalışıyor. Westminster Üniversitesi’nde açık kaynaklı otomatik ve yapay zeka (AI) araçlarının araştırmacı gazetecilik üzerindeki etkisini inceliyor.

Araştırmacı gazeteciliğe nasıl başladınız?

İlk çalışmam The Telegraph’ın (Birleşik Krallık) araştırma editörü parlak Claire Newell sayesinde oldu. O benim yayınlanmış serbest çalışmalarımdan bazılarını fark etti ve bana staj verdi ve ardından bana araştırmacı gazeteci olarak ilk sözleşmeli işi sağladı. Bundan önce göçmenlerin karşılaştığı zorluklar ve giriş engeli nedeniyle araştırmacı gazeteci olma hayalimden vazgeçmek istemediğimden çeşitli küçük yayınlar için veya blogumda çoğunlukla kendi başıma soruşturmalar üretiyorum.

Mesleğe girmek isteyen genç veya gelecek vadeden araştırmacı gazeteciler için bir ipucunuz nedir?

Reddetmek işin çok büyük bir parçası ve “hayır”ı nasıl “evet”e çevireceğinizi bilmek ister kayda geçirmek istediğiniz bir kaynak olsun, ister belgeseliniz için bir komisyon olsun çok önemlidir. Ve sabır, reddedilmeyle başa çıkmanın anahtarıdır, bu yüzden pes etmeyin! Daha çok çalışın ve yaratıcı düşünün. Hayal gücü, araştırmacı gazeteciliğin küçümsenmiş ancak vazgeçilmez bir parçasıdır.

Karina Shedrofsky , Bosna-Hersek

Resim: Muhabirin izniyle

Shedrofsky, sekiz ülkede bir araştırma ekibine liderlik ediyor ve Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nden (OCCRP) gazetecilerin dünya genelindeki insanları, şirketleri ve varlıkları takip etmesine yardımcı oluyor. Cennet Belgeleri ve Daphne Projesi de dahil olmak üzere çeşitli OCCRP projelerine araştırmaya katkıda bulundu ve Azerbaycan’ın yönetici ailesinin gizli mülklerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı oldu . OCCRP’ye katılmadan önce Shedrofsky , ABD’de sağlık ve 2016 başkanlık seçimlerini ele aldığı USA Today için çalıştı.

Araştırmacı gazeteciliğe nasıl başladınız?

New York’ta yasal bir haber kanalında işe başlamak üzereydim ancak başlamadan hemen önce Saraybosna’daki OCCRP’de bir staj haberi fırsatı olduğunu duydum ve adım atmaya karar verdim. Stajın kendisi araştırmacı gazetecilik değildi ama beni dünyanın en iyi araştırmacı gazetecilerinden bazılarıyla aynı odaya koymuştu. Yapabileceğim her yerde yardım ettim ve staj sonunda araştırmacı gazeteciler için bir araştırma yardım masası olan OCCRP ID‘yi çalıştıran araştırma ekibinde çalışmamın yolunu açtı. Bu görevde, araştırmacı araştırmanın temellerini öğrenebildim ve daha da önemlisi, OCCRP’nin 50’den fazla üye merkezinden gazetecilerle işbirliği yaptım.

Mesleğe girmek isteyen genç veya gelecek vadeden araştırmacı gazeteciler için bir ipucunuz nedir?

Araştırmacı bir araştırma perspektifinden, dünyanın kendi bölgenizde var olan halka açık bilgilere aşina olmanız ve bunların tümüne nasıl ulaşacağınızı bulmanız gerektiğini söyleyebilirim. OCCRP’de yaptığımız iş sınırları aşıyor ve dünyanın her yerinden yerel kurumlardan bilgi almak için dil ve bölgesel uzmanlığa sahip gazetecilerle sürekli iş birliği yapıyoruz. Araştırmacı araştırma yapbozunun sadece bir parçası ama ben çok önemli bir tanesini savunuyorum.

Martín Leandro Amaya Camacho , Peru

Resim: Muhabirin izniyle

Amaya Camacho, dijital dergi  Nube Roja’nın (Kızıl Bulut olarak tercüme edilir) kurucularından biri ve 2020 Thomson Vakfı Genç Gazeteci Ödülü’nü kazanmıştır . Ayrıca kültür dergisi Malos Hábitos’u kurdu ve editörlüğünü yaptı. Şu anda özellikle seçimler, tarımsal ihracat endüstrisi ve Peru’daki çevre sorunlarıyla ilgili yolsuzluğu araştıran hikayeler üzerinde çalışıyor.

Araştırmacı gazeteciliğe nasıl başladınız?

Gazeteciliği her zaman halka hizmet olarak görmüşümdür. Basının toplumumuzun bazı olumsuz yönlerini, örneğin Latin Amerika’yı rahatsız eden korkunç bir kötülük olan yolsuzluk gibi değiştirebileceğine dair büyük umutlarım var. Bu öncül altında, şehrimdeki en büyük gazete olan Piura’dan ayrılmaya ve ana akım medyanın genellikle keşfetmediği konuları kapsayan serbest çalışan bir muhabir olmaya karar verdim. Bunu kısıtlama olmadan yapabilmek için Nube Roja dergisini çıkardım.

Geniş bir genç gazeteci ekibimiz var ve proje şimdiden üç önemli ödül aldı. Peru’da baskın gazetelerdeki soruşturma birimleri ortadan kalktı ya da eski önemini kaybetti, bu yüzden bağımsız medya kuruluşları olarak bu boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Ana akım olmayan, iktidardakileri rahatsız edebilecek soruşturma projeleri yürütmeyi amaçlıyoruz. Araştırmacı gazetecilik gerçeği aramak, sistemi ve demokrasimizi halka yaklaştırmaktır.

Mesleğe girmek isteyen genç veya gelecek vadeden araştırmacı gazeteciler için bir ipucunuz nedir?

Her şeyin arkasında her zaman çeşitli açıklamalar olduğu için hiçbir şeyin resmi versiyonunu kabul etmeyin. Kaliteli gazeteciliğin sadece haber yapmakla ilgili olmadığını, aynı zamanda verilerin yorumlanması ve rakamları vermekle ilgili olduğunu anlamak önemlidir, çünkü ele aldığımız olaylardan etkilenen insanlardır. Muhabirlerin okuyuculara güvenilir ve doğru bilgiler sunabilmeleri için farklı perspektiflerden bakabilmeleri, önyargılarımızı geride bırakabilmeleri ve birçok konu ve disiplin hakkında istatistik ve matematik dahil bilgi sahibi olmaları gerekir. 

Andiswa Matikinca , Güney Afrika

Resim: Muhabirin izniyle

Matikinca, çevresel habercilik ve veri gazeteciliğine ilgi duyan ödüllü bir gazetecidir. Code for Africa WanaData üyesidir ve şu anda Oxpeckers Araştırmacı Çevre Gazeteciliği platformu #MineAlert’i yönetmektedir . Platform tarafından sağlanan ve küratörlüğünü yaptığı verilere dayanan birkaç araştırma üretti ve bunlardan biri ona 2019’da KwaZulu-Natal bölgesi için Vodacom Bölgesel Genç Gazeteci Ödülü‘nü kazandırdı .

Araştırmacı gazeteciliğe nasıl başladınız?

Mezun olduktan kısa bir süre sonra 2018’de Oxpeckers ile araştırmacı gazetecilikte büyük bir çalışma yaptım. Kullanıcılarının madencilik lisanslarını ve ayrıca Güney Afrika’da başvurulan ve verilen madencilikle ilgili su kullanım lisanslarını izlemesine ve paylaşmasına yardımcı olan bir jeo-gazetecilik platformu olan #MineAlert’e katılacak bir stajyer arıyorlardı. #MineAlert haritasını beslemek için toplanan veriler aynı zamanda birçok araştırmayı bilgilendirmek için de kullanılıyor. Aynı yıl platformun proje yöneticisi oldum.

Mesleğe girmek isteyen genç veya gelecek vadeden araştırmacı gazeteciler için bir ipucunuz nedir?

Her genç gelecek vadeden araştırmacı gazetecinin çalışmalarına ve genel kariyerlerine yönelik yaklaşımlarında proaktif olması gerektiğini söyleyebilirim. Bu, sahip olunması gereken çok iyi bir niteliktir çünkü bu meslekte yolunuza çıkan hemen hemen her şeyi halledebilmenizi sağlar. Kaynaklar tarafından hayal kırıklığına uğrayacaksınız, önemli hikayeler üzerinde çalışırken yolunuza sorunlar çıkacak ancak proaktif olursanız, bunlarla başa çıkmak için çok daha iyi bir konumda olacaksınız ve yine de işinize geldiğinde elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız.

Banjo Damilola , Nijerya

Resim: Muhabirin izniyle

Damilola eğitim, sağlık ve sosyal adalet konularında haber yapan araştırmacı bir gazetecidir. 2018’de Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Genç Gazetecilerinden biriydi. Zamfara Eyaleti’nde haydutlar tarafından gerçekleştirilen cinayetleri ve adam kaçırma olaylarını soruşturdu ve bu da bölgede güvenliğin artırılmasını talep eden ülke çapında bir protestoya yol açtı. Ayrıca adalet sistemindeki yolsuzluğu araştırdı ve poliste, mahkemelerde ve hapishane hizmetinde görevi kötüye kullandığını belgeledi . Çalışmaları Nijerya’daki ve uluslararası olarak BBC gibi yayın kuruluşları tarafından büyük haber platformlarında yayınlandı ve 2021 Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı‘nı kapsayan GIJN ile çalıştı .

Araştırmacı gazeteciliğe nasıl başladınız?

Araştırmayı teşvik eden bir organizasyonla başladığım için şanslıydım. İlk araştırma makalem, güneybatı Nijerya’daki eyaletlerden birindeki devlet okullarının harap durumu hakkındaydı. Eyalet valisinin medyada söylediği yalanlardan gerçekten bıkmıştım. Eyalette halk eğitimini ne kadar geliştirdiği konusunda çok yüksek sesle konuşuyordu ve gerçeği söylemem gerektiğini hissettim insanlara gerçek durumun ne olduğunu göstermek içindi bu. Ben de gerçek durumu göstermek için gizli göreve gittim. Araştırmam yayınlandığında, yarattığı tepki beni çok heyecanlandırdı. Eyalet hükümeti okullardan birinin yerini değiştirdi. O ilk araştırmanın etkisi ihtiyacım olan destekti.

Mesleğe girmek isteyen genç veya gelecek vadeden araştırmacı gazeteciler için ipuçlarınız nelerdir?

Rutin haber döngüsünde kaybolmak kolaydır. Bu nedenle, araştırma yapmak isteyen genç gazeteciler için zaman yönetimi önemlidir. Haber odasındaki yeni kişi olarak, muhtemelen basın toplantılarını ve etkinliklerini ele almaktan bunalmışsınızdır. Bir ilgi alanı bulun ve boş zamanınızı araştırmak için kullanın. Araştırma parçanız üzerinde çalışmak için her gün iki saat ayırın. Haber odası ne kadar yoğun olursa olsun, her şeyin sessiz olduğu zamanlar vardır o yavaş haber günlerinde araştırın. Araştırmalarınızı detaylandırmak için bunları kullanın.“ Pervasız riskler almayın.” — Banjo Damilola

Esnek ol.  Araştırmacı gazetecilik zordur. Engeller olacak, kaynaklar soğuyacak, muhatabınız aniden telefonlarınızı açmayı bırakacak, hükümet isteklerinize zamanında cevap vermeyecek ve bir milyon başka şey sizi hayal kırıklığına uğratacak. Böyle zorluklarla karşılaştığınızda, bir adım geri çekilin ve editörünüzle veya daha deneyimli bir araştırmacı gazeteciyle konuşun. Kıdemli meslektaşlar ve editörler zengin bir deneyime sahiptir. İçine dokunun.

Cesur ol ama aptal olma. “Hiçbir araştırma hayatına değmez” yanıtına “şans cesurlardan yanadır” olan kıdemli bir meslektaşım var. İki özdeyiş doğrudur ancak büyük bir araştırmacı gazeteci bir denge bulacaktır. Araştırmacı gazeteciliğin bir şeyleri değiştirme potansiyeli vardır ancak aynı zamanda gazeteciyi de tehlikeye atabilir. Dikkatsiz riskler almayın.

Beceri setleri oluşturn. Pek çok şeyi nasıl yapacağınızı bilmek zorundasınız. Harika bir yazar olmak yeterli değil, video çekmeyi ve düzenlemeyi de bilmeli, kaliteli ses toplayabilmeli, dijital araçları kullanmayı bilmeli ve öğretilebilir bir ruha sahip olmalısınız.

Ek kaynaklar

Ödüllü Muhabirleri Üniversite Öğrencileri ile Eşleştiren İş birliği

Kırgızistan’da Yolsuzluk Üstlenen Genç Araştırmacı Muhabirler

GIJN Kaynak Merkezi: Gazeteciler için Burslar  ve Araştırmacı Gazetecilik Kılavuzları


Emily O’Sullivan , GIJN’de editör yardımcısıdır. Londra Şehir Üniversitesi ‘nde Araştırmacı Gazetecilik alanında yüksek lisans eğitimine başlamadan önce, daha önce Birmingham merkezli bir medya grubunun Editör Yardımcısı olarak çalıştı. Bir dizi araştırmacı gazetecilik projesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*