Gijn-Çeviri

Siyasi Kimliklerin Kaçırılması ve Zorla Kaybetmeler

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Marcela Turati 

Editörün Notu: Önümüzdeki birkaç hafta boyunca GIJN, Kasım ayında Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda tam olarak çıkacak olan Organize Suçları Araştırmak için Gazeteciler Rehberimizden alınan bir dizi yayınlıyor . Zorla kaybetmelere odaklanan bu bölüm, Meksika uyuşturucu savaşını haber yapan ve Quinto Elemento Lab raporlama projesinin kurucu üyesi olan araştırmacı gazeteci Marcela Turati tarafından yazılmıştır .

“Breaking Bad” dizisinin ilk bölümlerinden birinde, ana karakterlerden ikisi asitle dolu bir küvette bir cesedi çözer. Bu rahatsız edici sahne, bu kristal meth üreticilerinin bir vücuttan kurtulmak için üstesinden gelmeleri gereken engelleri gösteriyor, ancak sonuçta deney o kadar başarılı oluyor ki sonraki bölümlerde tekrarlıyorlar.

Netflix’te bu ürkütücü ayrıntı dramatik etki için kullanılırken, bu karakterler güvenlik güçleri ve organize suç çeteleri tarafından kullanılan, çeşitli insan haklarını ihlal eden, ancak yine de bir uygulama olarak dünya çapında yayılan bir suç olan bir araç kullanıyor: insanların kaybolması.

İlk başta, zorla kaybetmeler, savaşlarda düşman cesetlerinin anavatanlarına geri gönderilmesini önlemek için bir teknik olarak, otoriter rejimler tarafından acımasız, isyan bastırma taktiği olarak (1970’lerde Latin Amerika’da görüldüğü gibi) veya aralarında terör yerleştirmek için bir teknik olarak kullanıldı. İnsanlar bir iç savaşta düşman olarak görüyorlardı (bunun en bilinen örnekleri İspanya, Bosna-Hersek, Ruanda, Suriye ve Irak’ta yaşanıyor). Bu uygulama organize suç grupları tarafından rafine edilmiştir.Kaybolan insanlar, faillere çeşitli şekillerde fayda sağlar ve herhangi bir soruşturmayı önemli ölçüde karmaşıklaştırır.

Kaybolma soruşturması, bir kişinin kaybolması veya kimliği belirsiz bir ceset bulunmasıyla başlar.

İnsanların kaybolması faillere çeşitli şekillerde fayda sağlar: herhangi bir soruşturmayı önemli ölçüde karmaşıklaştırır, kurbanlar – ölü ya da diri – çoğu zaman gizli kalır ve adam kaçırma, çocuk kaçırma, insan ticareti gibi diğer suçlarla karıştırılabilir veya karıştırılabilir. zorla işe alma veya cinayet.

Meksika ve Guatemala gibi ülkelerde gösterildiği gibi, yasadışı kontrgerilla veya devlet terörü yöntemlerini uygulayan aynı ajanlar daha sonra suç örgütlerini insanlara işkence, cinayet veya kaybolma konusunda eğitti.

Cezasızlık ve yolsuzluğun yüksek düzeyde olduğu ülkelerde, faillerin korunduğuna ve devlet görevlilerinin, bu failler suçları kendileri işlemediği takdirde , bu kaybolmalarda suç ortağı olduğuna dair kanıtlar da var . Narkotik ve kirli para da durumu karmaşıklaştırıyor. “Güney ve Orta Amerika’da yasadışı narkotik endüstrisi yükselişi uyuşturucu kartelleri, sağcı bir toksik kombinasyonu üretti ve sol kanat paramiliterler ve ağır güvenlik güçleri,” son Görevler Kişiler Uluslararası Komisyonu (ICMP) raporu sonucuna . “Her durumda, bu bir yıldırma, cinayet ve kaybolma salgınıyla sonuçlandı.”

Birleşmiş Milletler’e göre , dünyanın en az 85 ülkesindeki çatışmalar veya baskı dönemleri sırasında yüz binlerce insan ortadan kayboldu . Ancak birçok ülke bu suçla ilgili istatistikler yayınlamadığı ve küresel olarak kabul edilmiş bir tanımı olmadığı için, her yıl kaç kişinin kaybolduğunu doğru bir şekilde tahmin etmek mümkün değil. Örneğin, bazı ülkeler yalnızca devlet görevlileri tarafından işlenen zorla kaybetme mağdurlarını sayar, diğerleri şiddetle bağlantılı kayıpları sayar ve diğerleri, savaş, göç veya doğal afetler gibi herhangi bir nedenle nerede olduğu bilinmeyen tüm insanları içerir.

Kaybedilenlerin aile üyeleri üzerindeki yıkıcı kişisel ve duygusal etkilerinin yanı sıra, ekonomik sonuçları da var. Avustralya’da yapılan bir araştırma , kayıp her kişinin topluma maliyetinin 1.770 ABD Doları’na eşit olduğunu tahmin ediyor – arama maliyetlerini, aile üyeleri bakarken kazanç kaybını ve sağlık ve yasal maliyetleri içeren bir rakam.

İnsanları kaybetme yöntemleri çok çeşitlidir ve belirli bağlamlara bağlıdır. Venezuela veya Hindistan gibi yerlerde, yasadışı madencilikte çalışan kişilerin ortadan kaybolduğu biliniyor; Filipinler’de, hükümetin suçlu veya uyuşturucu satıcısı olarak gördüğü kişilerin başına gelir ; Meksika’da, suç gruplarının toprak anlaşmazlıklarına yakalanan insanlar olabilir; Vietnamlı çocuklar Avrupa’ya bağlı kaçakçılık ağlarında kaybolabilir; Tayland deniz ürünleri endüstrisinde köle olarak çalıştırılan bazı balıkçılar bir daha hiç görülmedi; ve İtalyan mafyası bazı kurbanları asitte eritti.Raporlama yoluyla bir kurban bulmak nadirdir. Ancak gazetecilerin, bir kaybolmanın bağlamını göstermekten suç işleyen bir grubun suç örüntüsünü bildirmeye kadar yardımcı olabileceği başka yollar da var.

Suçlular insanları farklı nedenlerle ortadan kaldırır: algılanan düşmanları cezalandırmak, işi engelleyebilecek insanlara zarar vermek, toplulukları terörize etmek (böylece insanları ve bölgeleri kontrol etmek) ve bir yerin, ticaret yolunun veya pazarın mülkiyeti hakkında bir mesaj göndermek. Ayrıca, corpus delicti’yi (kurbanın cesedi – ve bir suçun kanıtı) kaldırarak cinayetleri gizlemek için kullanılır , böylece polisin istenmeyen dikkatinden kaçınır.

Zorla kaybetme asla bitmeyen bir suçtur: Kurban ölü ya da diri tekrar ortaya çıkana kadar devam eder. Mağdurun nerede olduğunu bilmemenin belirsizliği yıkıcı bir güce sahiptir ve bu kişiyi arayanlar için sürekli işkence anlamına gelir. Bu belirsizlik onların sağlıklarını, birikimlerini, sosyal bağlarını, istikrarını, yaşam planlarını, duygusal ve psikolojik sağlıklarını ellerinden alabilir. Ailenin yanı sıra, bir kayıp, kurbanın yakın olduğu diğer insanları da etkiler ve tüm topluma yayılır. Tüm bunlara ek olarak, cezasızlık, sürekli bir yeniden mağduriyet kaynağı ekler.

Bu suçlara tek bir araştırmacı gazetecilik yöntemi uygulanamaz, çünkü her suç grubu kendi kurallarına, yeteneklerine ve bağlamına göre hareket eder – ve devlet kurumlarının suç ortağı veya doğrudan dahil olduğu yerlerde, resmin tamamını tespit etmek daha da zor olabilir.

Farklı kuruluşların diğerlerini ortadan kaldırma konusunda uzmanlaşmış kişilere sahip olduğuna dair kanıtlar var. Bu, kurbanlarını zorunlu çalışma kamplarına tabi tutmak, öldürmek ve cesetleri yer altında veya su altında saklamak, asit içinde eritmek veya yakmak anlamına gelebilir. Zulümlerin hayal edilebileceğinin sınırı yoktur.

Raporlama yoluyla bir kurban bulmak nadirdir. Gazeteciler çoğunlukla kaybolma bağlamını yeniden inşa etmede, fail grubun suç örüntüsünü göstermede, mağdurların ve faillerin kim olduğunu araştırmada, devlet görevlilerinin nasıl dahil olduğunu incelemede, resmi soruşturmaların başarılarını veya başarısızlıklarını değerlendirmede yardımcı olabilir. muhtemelen yer, sebep ve ortadan kaybolma türü gibi kafa karıştırıcı olayları temizlemek.

Basının faillerle röportaj yapma, insanların tutulduğu güvenlik merkezlerine gitme, kalıntı aramak için olası mezar alanlarını kazma yetkisine sahip bir savcılığın erişimi olmadığı göz önüne alındığında, gazeteciler bilgi almak için çeşitli yöntemler kullanmalıdır. ve öldürülen kişiyi tanımlamak için insan kalıntılarının genetik analizini yapmak.

Kaynaklar

Vakayla ilgili daha iyi bağlam sağlayabilecek en fazla sayıda haber yayını, makale, resim ve kaynak toplayarak soruşturmaya başlayın. Malzemeyi incelerken, çok önemli olan soruşturmaya dahil olan açıları, diğer kaynakları ve kişisel riskleri belirleyin.

Aşağıdaki kuruluşlar, kaybolmalar konusunda uzmanları kabul etmiştir:

Saha çalışması yapmadan önce, olası koruma modellerini tespit etmek için bölgede faaliyet gösteren suç grupları ve yerel kolluk kuvvetlerinin geçmişi hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmek önemlidir.

Diğer medya raporlarına şüpheyle yaklaşın, çünkü gazeteciler sansürlenebilir. Bunun yerine, suç dinamikleri hakkında bilgili kaynaklar arayın, ilgili paydaşların bir haritasını çizin, hangi sırayla ve hangi anda temasa geçileceğini belirleyin ve her zaman herhangi bir soruşturmanın güvenlik risklerini hesaplayın.Gazeteciler, acı verici olayların insanların hatırladıklarını nasıl etkileyebileceğini dikkatlice düşünmelidir.

Raporlama sitenize gitmeden önce her zaman bölgede irtibat kişileri, acil durumlarda bir kişisel güvenlik protokolü bulmaya çalışın ve soruşturmayı veya diğer kaynakları tehlikeye atabilecek bilgileri taşımaktan kaçının.

Belirli bir kişi veya grubu kimin ve nasıl kaybettiğini belirlemeye odaklanan bir plan yapın. Ayrıca, mağdurun canlı, ölü veya alıkonulmuş olup olmadığını, gizli mezarlar veya kimliği belirsiz ceset olup olmadığını ve bunun bölge için bir kalıba uyup uymadığını tespit edin.

  • Aile üyeleri ve mağdura yakın kişiler

Yaklaşım ve görüşmeler büyük bir saygı, empati ve incelikle yürütülmelidir. Çoğu durumda, aile üyeleri dava hakkında araştırma yapmış ve bilgi sahibi olmuştur. Bu görüşmelerin mağdurun ailesini veya arkadaşlarını yeniden travmatize etmeden nasıl yapılacağı konusunda uzmanlara danışmak önemlidir .

Gazeteciler, acı verici olayların insanların hatırladıklarını nasıl etkileyebileceğini dikkatlice düşünmelidir. Anılar, geçen zaman, haberler, diğer insanların görüşleri ve bazı detayların unutulması nedeniyle bozulabilir. Her durumda, bu tanıklıkları destekleyen kanıtlar aramak ve çelişkili versiyonları atlayarak gerçeğin bir versiyonunu zorlamaktan kaçınmak önemlidir.

  • Tanıklar

Saha çalışması yaparken, kaybolmaya kimlerin tanık olabileceğini bulun ve ayrıntıları sorun.

  • Hayatta Kalanlar

En değerli bilgiler kurbanla birlikte esir olan kişilerden gelebilir. Korku onları konuşmaktan alıkoyabilir, bu nedenle tüm röportajlarda gazeteciler kaynakların güvenliğine öncelik vermeli ve tekrar mağdur olmaktan kaçınmalıdır. Çoğu durumda, zorla yerinden edilen veya hedef alındıkları ülkeyi terk eden insanlar konuşmayı daha kolay buluyor.

  • İnsan hakları savunucuları, avukatlar, kolektifler, topluluk liderleri, din adamları

Durumlarında benzerlikler bulunan bir grup halinde örgütlenen aileler, çözmeye çalıştıkları suçlarla ilgili kalıpları fark etmede faydalı olabilecek bilgilere sahip olabilirler.

  • Adli belgeler

Soruşturulan suç şebekeleri hakkında ilk elden bilgiye sahip olabilecek tutuklular var mı? Suç örgütü aleyhine ifade veren var mı? Tüm bilgilerin diğer kaynaklarla çapraz kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın.

  • Bilgi Edinme Özgürlüğü talepleri

Muhabirlerin istediği bilgi genellikle halka açık değildir, ancak vardır. Bunu elde etmek için, vakalarla ilgili kendi ülkelerindeki veya diğer ülkelerdeki FOI yasaları veya kurumları gibi şeffaflık araçlarını kullanmaları gerekir.

  • Diğer açık kaynaklar

Kaybolan kişiye ait sosyal medya hesaplarında bilgi arayın. Faaliyetlerinde, bağlantılarında ve diğer genel araçlarda ipuçlarını arayın. Excel elektronik tablolarındaki bilgileri düzenlemek yararlıdır.

  • Polis ve savcılar

Bunlar resmi soruşturmadan sorumlu kişiler. Soruşturmalarını tehlikeye atabilecek, faillere ihbarda bulunabilecek veya yanlışlıkla yardımcı olabilecek veya mağdurları daha fazla tehlikeye atabilecek hiçbir ayrıntıyı yayınlamamaya dikkat edin.

Polise veya kolluk kuvvetlerine danışırken, suçla ilgili sahip olduğunuz herhangi bir önemli bilgiyi veya yetkililerin suçlularla işbirliği yapıyor olabileceğine dair sahip olabileceğiniz herhangi bir şüpheyi ifşa etmekten kaçının.

  • Bağımsız adli tıp uzmanları

Elde edilen herhangi bir belgenin doğru olup olmadığını belirlemeye yardımcı olurlar ve hükümetin genetik kanıt elde etme prosedürünün güvenilirliği gibi özel konularda görüş sağlarlar.

Örnek Çalışmalar

ProPublica’nın ABD uyuşturucu uygulama ajanlarının Meksika’da bir katliamı nasıl tetiklediğine ilişkin açıklaması. 

How the US Triggered a Massacre in Mexico - ProPublica
Resim: Ekran görüntüsü

ABD Meksika’da Bir Katliamı Nasıl Tetikledi?

Bu 2017 ProPublica projesi, Meksika’nın Allende kentinde uyuşturucuyla ilgili bir katliamın ve bunun sonucunda kayıp sayılan düzinelerce insanın hikayesini anlatıyor. Güven oluşturmak için bölgeye yapılan birkaç gezi sırasında, yazarlar mağdurlar ve tanıklarla konuştu ve 911 çağrı ve diğer resmi belgeleri topladı. Raporlama, ne olduğunu, kaç kişinin kaybolduğunu ve hikayelerini yeniden oluşturmak için Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yapıldı.

Balıkçılık Endüstrisinde Köle Çalışması

Bir STK, AP gazetecilerini, aileleri artık nerede olduklarını bilmeyen 2.000 köle işçiyle birlikte Endonezya’nın uzak bir adasına götürdü. Muhabirler eve dönen insanlarla görüştü ve takip etti ve ölülerin sahte isimlerle gömüldüğü gizli mezarları belgeledi. 2016 Pulitzer Ödülü’nü kazanan soruşturma, Endonezya makamlarını köleleştirilmiş işçileri kurtarmaya ve tutsaklardan bazılarını tutuklamaya sevk etti.

Gitti: Ailelerin Gerçeği Ortaya Çıkarmak İçin Riskli Arama İçinde

Bu 2020 Globe and Mail soruşturması, dokuz Meksikalı ailenin , Meksika liman kenti Veracruz’un eteklerinde gizli bir mezarda sevdiklerini nasıl bulduğunu anlattı . Gazetenin dijital ekibi, mezarın 3 boyutlu bir modelini oluşturdu ve onu arazi görüntüleri ve onu kazı yapan gönüllülerin ifadeleriyle birleştirdi. Bu, alanın ölçeğini göstermeye yardımcı oldu.

İpuçları ve Araçlar

Hızlı Hareket Edin, Ancak Önlem Alın

Kaybolduktan sonraki ilk birkaç saat içinde bilgi edinmek önemlidir. Mağdur, sosyal medyada veya kısa mesajlarla önemli ipuçları bırakmış olabilir, komşu evlerden veya işyerlerinden gelen tanıklar ve kamera kayıtları ya da ilgi çekici bir şeyi çekmeyi başaran yayalar olabilir. Unutmayın, güvenlik kameralarına erişiminiz varsa, kanıtınız da vardır. Polis değilsiniz, bu nedenle orijinal kaydı telefonunuzla kopyalayabilirsiniz, ancak orijinali yanınıza almamalısınız.

Coğrafi Konum Teknolojisini Kullanın

Ailelerin iznini ve işbirliğini aldıktan sonra, mağdurun telefonunu kullanıp kullanmadığını belirlemeye çalışabilirsiniz. Diğer coğrafi konum araçları da mevcut olabilir. Ayrıca, kurbanın kaybolmadan önce mi sonra mı çağrı alıp almadığını da görebilirsiniz. Tipik olarak, hükümet soruşturmanın bir parçası olarak bu kaydı alabilir, yakındaki telekomünikasyon antenlerini belirleyebilir ve olası bir konum yarıçapı belirleyebilir. Ve bazı ülkelerde bu bilgiler ailelere ve daha sonra onlar aracılığıyla gazetecilere verilebilir.

2009 Google Street View image from Juarez of three missing Mexican women
Several Mexican women who later went missing or were murdered were recognized sitting outside a hotel-bar in Juárez in a 2009 Google Street View image. Image: Screenshot (Google Street View) Resim: Ekran Görüntüsü (Google Sokak Görünümü)

Google Earth, Google Sokak Görünümü ve Uydu Görüntülerini Kullanın

Bu araçlar, muhabirlerin erişilmesi zor veya cezai kontrol altındaki alanları görmelerini sağlar. Örneğin, Juárez’de 2009 Google Street View görüntüsü  , daha sonra düzinelercesinin cinsel ticarete maruz kaldığı bir otelin önünde dururken ortadan kaybolan bir grup genç kadını yakaladı . Drone’lar da kullanılabilir ancak suçluların kontrol ettiği yerlerde riski değerlendirmelisiniz.

Belgelerin ve İfadelerin Doğruluğunu Doğrulayın

Şeffaflık platformları veya röportajlar yoluyla elde edilen adli veya hükümet bilgileri bile yanlış olabilir. Çıkar çatışması veya yolsuzluk olduğunda, erişiminiz olan resmi bilgilerin manipüle edilebileceğini unutmayın. Daima kanıtları ve adli bilgileri analiz etmeye ve doğrulamaya yardımcı olabilecek uzmanlar arayın.Kayıpları araştırmak üzücü, sinir bozucu ve tehlikeli olabilir.

Bilgi ve Bekleyiş için “Balık”

Bazı durumlarda, yeni kaynaklar çekmek ve daha fazla bilgi için “balık” çekmek için bazı ilk bulguları yayınlamak faydalı olabilir. Bir soruşturmanın devam ettiği öğrenilirse, bazı insanlar konuşmaya motive olabilir.

İddia Edilen Kurbanlar Bulunduğunda Dikkatli İlerleyin

Kaybolan bir kişinin cesedi bulunduğunda – giysiler, dövmeler veya kişisel belgeler uyuşsa bile – hemen sonuca varmayın. Bu bilgiyi genetik doğrulama olmadan veya uzmanların doğrulaması olmadan vermek ailelere zarar verir ve size olan güvenlerini boşa çıkarır.

Dijital, Fiziksel ve Duygusal Güvenlik

Fiziksel, psikolojik ve dijital güvenlik için net protokoller oluşturmalısınız. Kaynaklarınızla nasıl iletişim kurmanız gerektiğini öğrenin ve hassas bilgileri koruyun.

Kayıpları araştırmak üzücü, sinir bozucu ve tehlikeli olabilir. Vakalar, ceset ve işkence görüntülerini ve travma geçirmiş insanlarla röportajları içerebilir. Güvendiğiniz bir destek ağına, kendi kendine bakım rutinlerine ve karmaşık durumlarda terapiye katılmak önemlidir.

Çözüm

Kayıpları araştırmak küçük bir zorluk değil. Genelleştirilmiş şiddet ve sıklıkla dahil olan faillerin cezasız kalması nedeniyle, her gazetecinin görevi, yayınlarının veya yayınlarının görüşülen kişiler ve mağdurlar için yaratabileceği olası sonuçları düşünmektir. Ayrıca, kaynaklar bir gazeteciyle konuştuğunda hangi risklerin mevcut olduğunu dikkatlice değerlendirin, kaynakların bu riskleri almaya istekli olup olmadığını ve bunların nasıl azaltılabileceğini sorun.

Öncelikleriniz, mağdurların işiniz tarafından tekrar mağdur edilmemesini sağlarken değerli bilgiler elde etmektir. Kaynaklarınızı, araştırmanızı ve kendinizi her zaman güvende tutmayı unutmayın.

Ek kaynaklar

Latin Amerika’da Zorla Kaybetmeler Nasıl Araştırılır?

YouTube’da GIJN: Organize Suçlar ve Kayıp Kişiler Nasıl Araştırılır?

Kaybolanların İzini Sürmek: Ön Cephede Araştırmacı Muhabirlerden En İyi İpuçları


marcela-turati-profil-Kopya-768x762

Marcela Turati , Meksika uyuşturucu savaşını izleyen serbest çalışan bir araştırmacı gazetecidir. Periodistas de a Pie (Yaya Gazeteciler) ağının kurucu ortağı ve Quinto Elemento Lab raporlama projesinin kurucu üyesidir. 2017 Nieman Üyesi, 2013 Louis M. Lyons Gazetecilikte Vicdan ve Dürüstlük Ödülü ve 2019 Maria Moors Cabot Ödülü’nün sahibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*