Veri Gazeteciliği

Uzmanlar Ne Diyor: Yasadışı Yaban Hayatı Kaçakçılığını Araştırmayla İlgili İpuçları!

Gijn

Editörün notu: Bu konuyla ilgili bir web semineri 2021’in Temmuz ayında yapıldı.  Kaydı GIJN’nin YouTube kanalında izleyebilirsiniz. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için, GIJN’nin Yasadışı Yaban Hayatı Kaçakçılığı kılavuzuna göz atmayı unutmayınız.

GIJN, deneyimli muhabirleri ve aktivistleri yasadışı vahşi yaşam ticareti (IWT) hakkında nasıl haber yapılmalıdır sorusu etrafında bir dizi soruyu yanıtlamaya davet etti: Bu konuyla ilgilenen araştırmacı gazeteciler hangi hikayelere odaklanmalıdır?

Alandaki yıllara dayanan yansıtıcı yanıtları, GIJN’nin  tür kaybına katkıda bulunan milyarlarca dolarlık bir pazar hakkında raporlama kılavuzunda yer alıyor .

Uzmanlar tek ses değil. Bazı stresler daha olağandışı hikayeler arıyor: daha az fark edilen hayvanların ticareti, çalı eti hakkında ve insanlarla hayvanlar arasında geçebilecek zoonotik hastalıkları araştırmak hakkında.

Diğerleri, özellikle orta ve üst düzeylerde dahil olan suçluların soruşturulmasını ve yolsuzluğun ortaya çıkarılmasını vurgular.

Bazıları, en iyi hikayelerin insan odaklı olduğunu ve basit yorumlara karşı dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. İşte onların ipuçları.

James Fahn – Internews Earth Journalism Network İcra Direktörü 

“Gazetecilerin #WildEye [el koymaları, tutuklamaları, davaları ve mahkumiyetleri takip etmek için bir araç] kullanmasını tavsiye ederim.ve ilk baskının ötesindeki davaları takip etmek için başka herhangi bir yol. Gördüğümüz haberlerin neredeyse tamamı ilk tutuklamayla ilgili ve insan ticaretinin arkasında kimin olduğunu görmek için neredeyse hiçbir takip haberi yok. Muhtemelen bildiğiniz gibi, yakalananlar hemen hemen her zaman kaçak avcılar ve düşük seviyeli kaçakçılardır – ve hatta çoğu zaman hafifçe kurtulurlar – ticaretin arkasındaki önemli kişiler neredeyse hiç cezalandırılmaz. Bu da başka bir kilit noktadır, iyi kanunların olduğu yerlerde bile, bunlar genellikle uygulanmaz ve uygulandığında, cezalar genellikle hafiftir, çünkü yargı sistemi, insanlara verdiği tüm zarara rağmen, onu önemli bir suç olarak görmez. topluluklar, sadece vahşi yaşam değil.

“Ayrıca, şimdi zoonotik hastalıklara neden olan patojenlerin yayılmasını önlemeye odaklanıldığında, muhtemelen tüm çalı eti ticaretine daha yakından bakmanın zamanı gelmiştir. Bu, nadiren çok fazla dikkat çekiyor çünkü genellikle geçimlik bir avlanma biçimi olarak kabul ediliyor, ancak aynı zamanda büyük bir iştir ve salgınlara neden olmanın yanı sıra birçok ciddi sonucu da var.”

Rachael Bale – National Geographic’te hayvanlar masasının Genel Yayın Yönetmeni

“Anlatmak için benzersiz bir konumda olduğunuz hikayeleri arayın – zaten bağlantılarınızın olduğu tecrit topluluklarında veya yerel dili konuştuğunuz alanlarda bulunan ve bu nedenle örneğin daha içeriden bir bakış açısı kazanabilecek hikayeler. Başka kimsenin alamayacağı neyi alabilirsin?

“Ayrıca daha az bilinen veya yeterince takdir edilmeyen türlerle ilgili hikayeleri de arayın. T burada zaten filler, gergedanlar orada dışarı raporlama sürü ve pangolins bu. Hangi hayvanlara dikkat etmiyoruz? Ben de biraz nüanslı hikayeleri tercih ederim.

“Genellikle net bir kötü adama karşı iyi adam hikayesi bulamayacaksınız ve sorun değil.” 

İllüstrasyon: GIJN için Marcelle Louw

Julian Rademeyer – Ulusötesi Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim Doğu ve Güney Afrika Direktörü, “Killing for Profit: Exposed the Illegal Rhino Horn Trade” kitabının yazarı

“Anlatılmamış hikayeler anlatın ve çoğu zaman manşetlere hükmeden karizmatik türlerin ötesine bakın. Çok az rapor edilen okyanuslara ve ormanlara bakın. Kaçak avcılardan ve koleksiyonculardan, sınırları aşan ulusötesi ağlara, onları araştıranlara kadar yasadışı vahşi yaşam ticaretinin entrikalarına ışık tutan insan hikayelerini bulun. Alışılmadık trendler ve ilginç hikayeler arayın.

“İyi ve kötünün basit nitelendirmelerine düşmekten kaçının çünkü bunlar nadiren geçerlidir. Yasadışı vahşi yaşam ticaretinde olanların çoğu karmaşık, gri alanlara düşüyor. IWT’nin daha geniş ekolojik, çevresel, toplumsal, sağlık ve ekonomik etkilerini araştırın. Ticaretin sürücülerini inceleyin.

“En önemlisi, sahaya çıkın ve bulabildiğiniz kadar çok sayıda insanla konuşun. Ne kadar çok röportaj yapar ve okursanız, hikaye fikirleri o kadar netleşir.”

Rene Ebersole – Serbest araştırmacı gazeteci, The Black-Market Trade in Wildlife kitabının yazarı Online’a Taşındı ve Tufan ‘Baş Döndürücü’ (National Geographic)

“XYZ türlerini kaçakçılığı yapan bireysel suçluların araştırmaları ilginç bir okuma sağlarken, daha geniş konuların IWT ile nerede kesiştiğini düşünmek iyidir: iklim değişikliği, hastalık, sürdürülebilirlik, yasal reformlar, biyolojik çeşitlilik, yenilik, teknoloji, turizm, vb. en etkileyici hikayelerden bazıları.”

John E. Scanlon – Yaban Hayatı Suçlarını Sona Erdirmek İçin Küresel Girişim Başkanı; 2010-2018 arasında Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Genel Sekreteri

“Gazeteciler, hayvanların ve bitkilerin çalındığı vahşi yerlerden çeşitli hareket noktalarına, geçiş yollarına, varış noktalarına ve ardından satıldıkları pazarlara ve yerlere kadar yasadışı tedarik zincirine bakmalıdır. tüketilirler. Bu yasa dışı tedarik zincirinin tam karşısında anlatılacak bir hikaye var. Bu sadece kaçak avlanma ile ilgili değil, kaçak malın nasıl değiştirildiği, pazarlandığı ve kim tarafından ve nasıl tüketildiği ile ilgili. Aynı zamanda yerel halkın nasıl bozulduğu, kaynaklarının tükendiği ve bu yasadışı ticaretin yolsuzluk tarafından nasıl körüklendiğiyle ilgili.”

Bryan Christy – National Geographic Özel Soruşturma Biriminin Kurucusu ve yeni romanı “ In the Company of Killers ” ın yazarı

“IWT’yi araştıran gazetecilere verebileceğim en iyi tavsiye, zorlayıcı bir kurban, eşit derecede ilgi çekici bir kötü adam bulmak ve suç hikayesini anlatmaktır.” 

“Sevgili oldukları için ya da tuhaf, yok olma eşiğinde ya da başka bir şekilde baştan çıkarıcı oldukları için yankı uyandıran türleri seçin. Hikaye anlatımı için kullanılan şemsiye türleri arasında filler, balinalar, kutup ayıları, primatlar, büyük kediler ve muhtemelen mavi yüzgeçli orkinos bulunur. Bunlar, geniş bir kitleden duygusal bir tepki alan karizmatik megafaunadır. Bu türleri içeren bir anlatı, pitonları, monitör kertenkelelerini, pangolinleri, orkideleri vb. içeren bir anlatıdan farklıdır. İkincisi rapor edilmeyi hak eder, ancak politika değişikliğini etkileyebilecek büyük, sağlam hikayelerle sonuçlanmaları pek olası değildir.””Bu sadece kaçak avlanmayla ilgili değil, kaçak malın nasıl değiştirildiği, pazarlandığı ve kim tarafından ve nasıl tüketildiği ile ilgili.” – Yaban Hayatı Suçlarını Bitirmek için Küresel Girişim’den John E. Scanlon 

“Çevreye borsa yatırımcısı gibi yaklaşın. Bazı türlerin güvenilir ve öngörülebilir politika getirileri sağlayabileceğini kabul edin. Diğerleri daha spekülatif. Sadece okunmak değil, aynı zamanda bir fark yaratmak istiyorsanız, portföyünüzün sağlam olduğundan emin olun. 2012’den 2018’e kadar fil avcılığı ve fildişi kaçakçılığı, ağaç avcılarından suç savaşçılarına, savcılardan politika yapıcılara kadar tüm dünyada dikkat çeken bir hikayeydi. Çin pazarını kapattı. Omurgasızlar, gerçekten zorlayıcı bir hikaye anlatımı olmadan bu tür bir hareket üretemezler. (Örneğin, Krill gerçek bir çabayı hak ediyor.) Başyazı yazmaktan kaçının. Doğruluk, en iyi savunmanızdır.” 

Ayrıca Christy’nin Johannesburg’daki 2017 GIJN konferansı için hazırladığı bilgi formuna bakın .

İllüstrasyon: GIJN için Marcelle Louw

Andrea Crosta – Earth League International’ın Kurucu Ortağı ve İcra Direktörü

“IWT üzerinde çalışırken veya rapor verirken benim tavsiyem veya tavsiyem, yasa dışı tedarik zincirini, oyuncularını, gerçek itici güçlerini ve etkinleştiricilerini, harekete geçmek ve kesintiye uğratmak için tanımlanması önemli olan baskı noktalarını gerçekten anlamak için zaman ayırmaktır. kaçakçılık. Özellikle, uluslararası Çin kaçakçılığı ağlarının rolü ve doğası, bu sorunu etkili bir şekilde ele almak isteyip istemediğimizi anlamak için esastır.”

Isabel Lea l – Yaban Hayatı Adalet Komisyonu İletişim Direktörü 

“Yaban hayatı ticaretine ülke/bölge bazında değil, ulusötesi bir mesele olarak bakın. Yaban hayatı kaçakçılığı, bir koruma sorunu olarak değil, cezai bir sorun olarak ele alınmalıdır. Vakalara gelince, gazetecileri, daha az bilinen türlerin ticaretini incelemeye yönlendireceğim; bu, büyük ölçekte gerçekleşir ve kelimenin tam anlamıyla flora türlerini ve ayrıca deniz hıyarı ve cam yılan balığı gibi su faunası türlerini ortadan kaldırır. ””Seksi hayvanlardan uzaklaşın ve daha az bilinen türlerin yasadışı ticaretini keşfedin ve daha yıkıcı olmasa da eşit derecede.” — Ecojust’tan Pauline Verheij 

Ceres Wan Kam – Çevre Araştırma Ajansı’nda Yaban Hayatı Kampanyacısı 

“Bu zor bir soru çünkü 2020’de gördüğümüz gibi durumlar oldukça hızlı değişebilir. Şahsen en önemli hikayelerin ilgi odağında fazla zaman bulamayan hikayeler olduğunu düşünüyorum: 

  • IWT’den en çok etkilenen ülkelerdeki üst düzey yolsuzluk.
  • Yasadışı vahşi yaşam tüccarları ve kaçak avcılar neden yaptıklarını yapıyorlar.
  • Batı merkezli muhafazakarlıktan nasıl uzaklaşıp yerel sesleri yükseltebiliriz?

Tüm bunların, etkili sosyal ve davranış değişikliği iletişim müdahaleleri oluşturmak için şu anda yeterince bilmediğimiz önemli konular olduğunu düşünüyorum.”

Pauline Verheij – Ecojust’ta Bağımsız Yaban Hayatı Suçu Uzmanı

“Gazetecileri seksi hayvanlardan uzaklaşmaya ve daha az bilinen ve daha yıkıcı olmasa da eşit derecede daha az bilinen türlerin yanı sıra gezinmesi daha zor olan bölgelerin yasadışı ticaretini keşfetmeye teşvik ediyorum. Bunun örnekleri şunları içerir:

  • Güney Asya’da, özellikle Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’daki evcil hayvan pazarları için kuş ve sürüngenlerin yasadışı ticareti.
  • Nepal’de insan-yaban hayatı çatışmasının körüklediği leopar avı.
  • Bangkok’taki Chatuchak vahşi yaşam pazarının yasadışı ticarete büyük miktarlarda canlı hayvan sağlamadaki rolü. 
  • Bu takası kolaylaştıran ve bundan faydalanan oyuncular kimlerdir?
  • Orta Doğu’daki çitalar ve büyük maymunların yasadışı ticareti, özellikle sosyal medya aracılığıyla. Bu konuda birkaç şey yapıldı ama yine de özellikle Körfez ülkelerindeki oyuncuları ortaya çıkarmak için daha fazla dikkat gerekiyor. 
  • Yolsuzluk, tüm bunlarda önemli bir itici güçtür ve herhangi bir IWT hikayesinin odak noktası olmalıdır.”
https://youtube.com/watch?v=3Rmqh0E4C1c%3Fwmode%3Dtransparent%26modestbranding%3D1%26autohide%3D1%26showinfo%3D0%26rel%3D0

Ek kaynaklar

GIJN Kaynak Merkezi: Yasadışı Yaban Hayatı Ticareti

Pangolin Kaçakçılığı Konusunda Küresel İşbirliğimizden 10 Ders

Araştırmacı Çevresel Raporlama için Jeo-Gazeteciliği Güçlendirme


Toby McIntosh  , GIJN’nin Kaynak Merkezi kıdemli danışmanıdır.  39 yıldır Washington’daBloomberg BNAile birlikteydi  Dünya çapında FOI politikaları hakkında yazdığı FreedomInfo.org’un (2010-2017)eski editörüdür ve uluslararası bir FOI savunucuları ağı olanFOIANet’inyönetim kurulunda görev yapmaktadır .


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*