Veri Gazeteciliği

İnsan Ticareti: Görünürde Gizli Bir Kötülüğü Araştırmak

Martha Mendoza 

Editörün Notu:  Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, GIJN, Kasım ayında Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda tam olarak piyasaya sürülecek olan, yakında çıkacak olan Organize Suçları Araştırmak için Gazeteciler Rehberimizden alınan bir dizi yayınlıyor. İnsan Ticaretini Araştırmaya odaklanan bu bölüm, iki Pulitzer ödüllü gazeteci ve Associated Press ekibinin bir parçası olan ve Tayland deniz ürünleri endüstrisinde köle emeğinin kullanımını ortaya çıkaran Martha Mendoza tarafından yazılmıştır . 

İnsan ticareti, dünya çapında kalıcı ve yaygın bir suçtur ve gazetecilerin soruşturması gereken kritik ve etkili bir alandır. Çoğu zaman modern kölelik, bir mahalle masaj salonunda ya da yerel bir rıhtıma demirlemiş bir balıkçı teknesinde, görünürde gizlenmiş bir kötülüktür. İnsan ticaretinin iki temel kategorisi vardır: insan ticaretinin yaklaşık yarısını oluşturan cinsel sömürü ve emek istismarı. Birleşmiş Milletler verilerine göre , herhangi bir günde, çoğu kadın, aynı zamanda erkek ve çocuklardan oluşan tahmini 40 milyon modern kölelik kurbanı var . Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre , sözde insan tacirleri ve köle efendileri olarak adlandırılan failler, toplu olarak yılda yaklaşık 150 milyar dolar yasadışı kâr elde ediyor.

İnsan kaçakçılığını araştırmak endişe verici olabilir. Mağdurlar gazetecilerle konuştukları için büyük tehlikeyle karşı karşıya. Travma yaşıyorlar, genellikle onları kaçıranlardan korktular ve bir muhabir şöyle dursun kimseden yardım istememeleri konusunda özellikle uyarıldılar. Gazetecilerle konuştuklarında hayatları risk altında olabilir, bu nedenle bu tür çalışmalara çok dikkatli yaklaşın. Failler, diğer insanları sömürmeye istekli suçlulardır. Acımasız olabilirler ve kendi çıkarlarını korumak isteyebilirler. 

Kiminle Konuşmalı

Bunu akılda tutarak, modern köleliği sona erdirmek için çalışan sivil toplum kuruluşları (STK’lar) başta olmak üzere, gazetecilerin insan kaçakçılığını araştırmasına yardımcı olacak bazı harika kaynaklar var. Uluslararası Göç Örgütü , Minderoo (Walk Free) Vakfı , Polaris Projesi ve Katolik Yardım Kuruluşları gibi küresel kuruluşların , belirli bölgelerdeki belirli konulara genellikle büyük bir genel bakış sunabilen ülke içi temsilcileri vardır.Gazeteciler için insan kaçakçılığını konu alan pek çok sorumluluk işi, para ve tedarik zincirlerini takip etmekten geliyor.

Uluslararası Adalet Misyonu gibi bazıları, failleri belirlemek, tutuklamak ve kovuşturmak için kolluk kuvvetleriyle yakın işbirliği içinde çalışır. Issara Enstitüsü gibi diğerleri, denetim yapmak ve işçilere söz hakkı vermek için göçmen topluluk grupları ve işletmelerle birlikte çalışır. Ve modern köleliğin var olmasına izin veren koşulları değiştirmeyi amaçlayan Köleleri Özgür Bırak gibi gruplar var. STK’ların çoğu inanç temellidir, bazıları hükümet tarafından yönetilir ve bazıları konu veya ülke odaklıdır.

İnsan kaçakçılığını soruşturmanın ilk adımı, bölgedeki mümkün olduğunca çok sayıda, en az bir düzine kuruluşla konuşmaktır. Daha önce köleleştirilmiş hayatta kalanlara tanıtım yapabilir, önceki kovuşturmalara dikkat çekebilir ve gazetecilerin insan kaçakçılığı bulma olasılığının yüksek olduğu belirli alanları belirleyebilirler.

Örneğin, Malezya’da, lastik eldiven fabrikalarında, orada çalışmak için genellikle yasadışı işe alım ücretleri ödeyen göçmen işçiler arasında, yıllardır emeğin kötüye kullanılmasından bahsedilmektedir. Dubai ve Abu Dabi gibi Orta Doğu şehirlerinde nesiller boyu seks ticareti gelişti, yabancı kadınlar ev işi yapma bahanesiyle ülkeye getirildi ve seks endüstrisinde çalışmaya zorlandı. Kölelik, işin genellikle denizden çok uzaklarda, gözetim olmaksızın, tuzağa düşmeye ve istismara uğramaya karşı savunmasız olan göçmen işçiler tarafından yapıldığı ticari balıkçılıkta da iyi bir şekilde belgelenmiştir. 

İnsan kaynaklarının ötesinde, birçok hükümet ve Birleşmiş Milletler, günümüz köleliği hakkında belirli, yerinde bilgiler sağlayan yıllık raporlar yayınlamaktadır. Bunlar: BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi takımından Küresel Raporu İnsan Kaçakçılık , ABD Dışişleri Bakanlığının Kişiler Raporunda Ticareti , ve Avrupa Birliği’nin İnsan Ticaretine Karşı Omuz Omuza . ABD Çalışma Bakanlığı ayrıca , Kamboçya’dan gelen tekstil ürünleri, Hindistan’dan gelen futbol topları veya Ukrayna’dan gelen kömür gibi , tedarik zincirinde kötüye kullanımın meydana gelebileceği 155 şüpheli mal belirterek, Çocuk İşçilik veya Zorla Çalıştırma Tarafından Üretilen Malların Yıllık Listesini yayınlamaktadır . 

Gazeteciler için insan kaçakçılığını konu alan pek çok sorumluluk işi, para ve tedarik zincirlerini takip etmekten geliyor. Bunu yapmanın en iyi yolu ilk elden gözlemdir. Mümkünse, gözlemleyin, etiketlere ve markalara bakın, ürünleri veya mağdurları takip ederek istismarlarından çıkar sağlayan kişileri bulun. İş gücü tedarik zincirleri için ticaret verileri, gazetecilerin belirli fabrikalardan başka bir ülkedeki alıcılara yapılan gönderileri izlemesine olanak tanır.

Parayı takip etmek için bir başka harika kaynak da yıllık gelirleri, iş ortaklarını ve şirket ilişkilerini gösteren kurumsal kayıtlardır. Mahkeme kayıtları, insan kaçakçılığı nedeniyle tutuklanan kişiler ve diğer kuruluşlarla olan bağları hakkındaki ayrıntıları belirlemede de yardımcı olabilir. 

Örnek Çalışmalar

The Guardian: İngiltere’den Gizlice Kuzey Kore Köle İşçisini Kullanan Fabrikalardan KKD Sağladı

Resim: Ekran görüntüsü

Küresel COVID-19 pandemisi dünyayı kasıp kavururken tıbbi maske, eldiven, bez ve önlük talebi arttı ve bu ürünlerin çoğunun tipik olarak üretildiği Çin’deki fabrikaları ezdi. Kasım 2020’de Guardian, Birleşik Krallık hükümetinin fabrikalarına gizlice Kuzey Kore zorunlu işçi çalıştıran Çinli şirketlerden kişisel koruyucu ekipman satın aldığını tespit eden özel bir soruşturma yayınladı. Üç aylık soruşturma, çoğu kadın olmak üzere köleleştirilmiş kişilerin sürekli gözetim altında olduğunu, evden çıkamadıklarını ve günde 18 saate kadar işte geçirdiklerini ortaya çıkardı. Kuzey Kore rejimi, vatandaşlarını rutin olarak yabancı işlere gönderiyor ve ardından maaşlarını alıyor, BM ve ABD’nin suç ilan ettiği bir uygulama. Buna karşılık, Birleşik Krallık hükümeti hükümet sözleşmeleri konusunda daha şeffaf olacağına söz verdi.bu tedarik zincirlerinde işçi istismarını esefle karşıladığını ve buna son vermeye çalıştığını söyledi.

CNN: Sorunlu Sular: Çocuk Köleliği Ticaretinin İçinde

Resim: Belgeselden ekran görüntüsü

Çocuklar yaklaşık 250 dolara satın alındı. Günlerini balık ağlarını çözerek geçirirler. Ve asla ödenmezler. Şubat 2019’da CNN’den bir rapor, yerel haber kuruluşlarının ve savunucularının yıllardır söylediklerini ortaya çıkardı: Gana’nın Volta Gölü’nde yaklaşık 20.000 Afrikalı çocuk köleleştirildi. Aileleri onları balıkçılara satar ya da bir inekle değiştirir. İş inanılmaz derecede tehlikeli. Bu uygulamanın perdesini aralamak için CNN gazetecileri, daha önce köleleştirilmiş çocukları kurtaran, barındıran ve eğiten yerel bir avukatla çalıştı. Görsel olarak ilgi çekici bir parçada CNN, çocukları çalışırken takip etti ve aileleri, esirleri ve kurtarıcılarıyla röportaj yaptı. Çalışma, Joy News’in 2017 Slaves of the Volta’yı takip etti., daha önce köleleştirilmiş çocukların hikayelerini ve hayatlarının nasıl etkilendiğini de anlatan derin kaynaklı bir belgesel. 

Associated Press: Kölelerden Deniz Ürünleri

Resim: Ekran görüntüsü

18 ay boyunca, Associated Press gazetecileri kafeslerde tutulan adamlar buldu ve ABD süpermarketleri ve evcil hayvan mamaları için yakalayıp işledikleri deniz ürünlerini takip etti. Çalışma, 2016 Pulitzer Kamu Hizmeti Ödülü’ne layık görüldü.ve daha da önemlisi, 2000’den fazla erkeğin özgürlüğüne yol açtı. Kovuşturmalar, mali el koymalar ve işgücü tedarik zincirlerini iyileştirmeye yönelik endüstri çapında bir taahhüt vardı. Soruşturma, Tayland deniz ürünleri sektöründe köleleştirilmeyi anlatan göçmen balıkçıların anekdot hikayelerini anlatan bir dizi makalenin ardından geldi. Hikayeleri rahatsız edici olsa da, fazla bir etki yaratmamıştı. AP soruşturması, şu anda köleleştirilmiş ve daha sonra köle sahiplerini ve onlarla iş yapanları sorumlu tutan kişileri belirledi. Çalışma, dünya çapında emek istismarını ortaya çıkaran, yaptırımlara ve yasaklara yol açan düzinelerce tedarik zinciri soruşturmasından ilkiydi. 

İpuçları ve Araçlar

Bu konuyu incelemek isteyen gazeteciler için:

  1. Cinsel istismar veya emek sömürüsünden kurtulanlar hakkında rapor vermeden önce travma bilgili görüşme hakkında bilgi edinin. Gazetecilik ve Travma Dart Merkezi birçok kaynak, hem de vardır Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı. Ayrıca STK’lara kaynakları en iyi nasıl kullanabileceklerini ve koruyacaklarını sorun.  
  2. Ticari veri toplayıcılar Panjiva ve Importgenius , gazetecilerin bir ürünü, yapıldığı fabrikadan başka bir ülkedeki alıcıya kadar takip etmesine olanak tanıyan ithalat-ihracat kayıtları sağlıyor. Belirli bir fabrikada üretilen ürünlerin markalarını da içerebilir.
  3. OpenCorporates , 130 yargı bölgesinden yaklaşık 190 milyon şirket ile dünyanın en büyük açık şirket veri tabanıdır. Çok fazla araştırma gerekiyor, ancak gazeteciler şirket yönetim kurulu görevlilerini, yıllık raporları, organizasyon makalelerini ve daha fazlasını takip edebilir, insanları ve parayı bir şirketten diğerine bağlayabilir.
  4. Ortak çalışanlar bulmak için GIJN gibi ağları veya Gazetecilik Fonu tarafından yakın zamanda duyurulan gibi raporlama girişimlerini kullanın . İnsan kaçakçılığını örtbas etmek inanılmaz derecede zordur, ancak menşe ve alıcı ülkelerdeki gazetecilerle çalışmak işi çok daha uygun hale getirir. 
  5. Toplumsal normları yeniden gözden geçirin: bazen yaygın bir uygulama aslında modern köleliktir. Örneğin, Orta Doğu’daki kafala veya sponsorluk sistemi, oraya geçici işler için gönderilen Asyalı işçiler için genellikle borç esareti ile sonuçlanır; Haiti’de ebeveynleri tarafından ev hizmetçisi olarak çalışmaya gönderilen restavek çocukları , bir tür çocuk köleliğinin kurbanlarıdır; ve ABD’de AP, Hawaii balıkçı filosunda yabancı işçilerin Amerikan iş kanunlarından herhangi bir koruma olmaksızın teknelerde çalışmasına izin veren bir vize planı belirledi. 

Dikkatli Olun

Araştırmacı gazeteciler kendilerini sesi olmayanların sesini duyurmaya ve iktidardakileri sorumlu tutmaya adamıştır. İnsan ticaretini araştırmak ve ifşa etmek her ikisini de başarır. Gerçekten de, bir bireyin durumuna bu kadar ani, olumlu etkiler ve sömürücü bir iş uygulamasında uzun vadeli iyileştirmeler getirebilecek çok az raporlama alanı vardır.

Bu nedenle dikkatli olun, ısrarcı olun ve her zaman kurbanların güvenliğini göz önünde bulundurun. 2016 yılında AP’deki meslektaşlarım geri döndüler ve Kölelerden Deniz Ürünleri soruşturması sonucunda serbest bırakılan erkeklerle görüştüler. Bazıları travma ve gece terörü yaşadı, bazıları utançla boğuştu veya istismarcı durumlara geri döndü, ancak diğerleri düzgün iş buldu, işyerleri açıyor, aile kuruyor, hatta insan tacirlerini hapse atıyordu. Birçoğu, acılarının zamanla azaldığını ve özgürlükleri için minnettar olduklarını söyledi. AP, “Yine de evde oldukları ve özgür insanlar olarak yaşadıkları için minnettarlar” dedi. “Artık köle değiller.”

Ek kaynaklar

GIJN Videosu: Martha Mendoza ile İnsan Ticaretini Ortaya Çıkarmak

GIJN Kaynak Merkezi: İnsan Ticareti, Muhabirler için En İyi Uygulamalar

Nasıl Yaptılar: Nepal’den Körfeze Kız Kaçakçılığının İncelenmesi


Martha Mendoza , Pulitzer ödüllü bir Associated Press muhabiridir. Şu anda California’daki Silikon Vadisi’nden son dakika haberleri, girişim ve araştırma hikayeleri yazıyor. O bir ekibin parçası oldu  2015 yılında Güneydoğu Asya’da balıkçılık sektöründe emek zorla açıkta , bir expos E 2.000 köleleri özgür yardımcı olan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*