Gijn-Çeviri

Varlık Açıklaması (Beyanı)

Gijn

Şu anda yaklaşık 160 ülkede zorunlu kılınan kamu görevlilerinin gelir ve varlık açıklamaları, yolsuzluk ve kamuya hesap verme sorumluluğu soruşturmalarında önemli bir rol oynayabilir.

Tanım olarak, bu dosyalar gizli serveti ortaya çıkarmaz, ancak araştırma için katalizör olabilirler. Yetkililerin yalan beyanlarının ortaya çıkması zaman zaman siyasi skandallara yol açtı.

İfşa mevzuatı genellikle belirli bir dizi kamu görevlisinin (örneğin parlamento üyeleri, devlet başkanları ve kabine üyeleri) mali ve ticari çıkarlarını beyan etmesini gerektirir. Kanunlar, gerekli ayrıntılar, raporlamanın ne sıklıkta yapılması gerektiği, federal yetkililerden daha fazlasına uygulanıp uygulanmadığı ve uygunluğun izlenip izlenmediği konusunda büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca, siyasi olarak maruz kalan kişilerin ifadelerinin nerede bulunacağı ve ne kadarının açıklandığı da değişkendir, ancak yol haritası genellikle tüzüklerdedir.

GIJN, varlık açıklamalarının rol oynadığı bazı araştırmacı gazetecilik yöntemlerini derledi ve gizli varlıkları aramak için gerekli araçlardan bazılarını bir araya getirdi. “Yolsuzluk” kaynak sayfamızı , keşif yapmak için en iyi veritabanlarını içerecek şekilde güncelledik .

Varlık ifşa rejimleri ulusaldır ve bunun uluslararası bir standardı yoktur.

Dünya Bankası , çeşitli parametrelerle arama yapılabilen bir Finansal Aydınlatma Hukuku Kütüphanesi ‘ne sahip.

Orta ve Doğu Avrupa’daki varlık açıklama rejimleri, Orta ve Doğu Avrupa’da daha iyi şeffaflık, hesap verebilirlik ve yönetişim için teknolojiyi kullanan kar amacı gütmeyen, BT ve medya kuruluşlarından oluşan bir topluluk olan TransparenCEE tarafından hazırlanan kaynakta açıklanmaktadır. 2017 çalışması bir infografik ile tamamlandı.

Doğrulama Açıklamaları

Yetkililerin açıklama beyanlarında doğru olup olmadığını kontrol etmek için birkaç önemli kaynak aşağıda verilmiştir:

Dört Uzman Önerisi

Yağmalanan Servet Nasıl Takip Edilir: Muhabirler için İpuçları GIJN’nin Johannesburg’daki 2017 konferansındaki panel tartışmasının konusuydu.

Panelistlerimiz dört ana öneri sundu:

  1. Ülkenizin dışındaki herkese açık kayıt kaynaklarını kullanın ancak yerel kaynakları hafife almayın
  2. Veritabanlarını ve sızıntıları kullanın, ancak her zaman orijinal belgeleri almaya çalışın
  3. Konunuzun yaşam tarzını takip etmek için sosyal medyayı ve insan kaynaklarını kullanın
  4. Varlıkları izlemek için ülkenizin dışındaki muhabirlerle iş birliği yapın

Hayal gücü

İnatçı olmak yerine, akıllıca düşünmek işe yarayabilir. İşte eğlenceli bir tane. Dikkatli bir gazeteci, 2017 yılının sonlarında Başbakan Yardımcısı Prawit Wongsuwon tarafından giyilen çok sayıda pahalı saat hakkında haber yaptığında Tayland’da büyük bir skandal yarattı.

Bakanın saatleri: “CSI LA” Facebook sayfasından.

Bilek fotoğrafları, bakanın 24 milyon dolar değerinde 19 saat taktığını gösteriyor. Bunlar, Los Angeles’ta yaşayan ve CSI LA adını verdiği bir Facebook sayfası aracılığıyla Tay dilinde yayın yapan David’e ait bir gazeteci tarafından toplandı. Onun bu makalesinde ve bu bir kol saati skandalı olarak gündeme geldi.  Bakan, Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’na sunduğu mali raporlarında saatlerin hiçbirine yer vermedi. Tüm saatlerin, o zamandan beri ölen zengin bir arkadaşına ait olduğunu iddia etti.

Kitle Kaynak Kullanımı Varlık Veritabanları

Ülkedeki yarım düzine gazeteci, resmi varlık ifşa kayıtlarını geliştiriyor, onları çevrim içi hale getiriyor ve bazen kamu girdisi ile bilgi ekliyorlar. Aşağıda bazı detaylar yer alıyor.

Görünürde Olma Olasılığı Daha Az

Varlık açıklamaları araştırma için bir başlangıç ​​noktası olabilir, ancak gizli varlıkları bulmak çok zor olabilir. Bazen beyan edilen gelir ve varlıklar, serbestçe yapılan harcamalara dair yaşam tarzının görünür işaretleridir ve sunulanla eşleşmezse şüpheler uyandırır.

Aşağıda, muhabirlerin gizli servetin kanıtlarını ortaya çıkardıkları bazı örnekler verilmiştir.

Resmi Bilgi Kaynaklarının Karşılaştırılması

Şubat 2017’de Macaristan’da Direkt36 , iktidardaki Fidesz partisinden bir milletvekili olan Sándor Farkas hakkında şunları bildirdi:

Macaristan Parlamentosu’nda geçen yıl neredeyse onun kadar devlet ve AB yardımı alan başka bir üye yok. Önceki yıllarda da hibe toplama konusunda son derece başarılıydı: Ortak sahibi olduğu bir şirket, 2012’den bu yana toplamda 2,5 milyar HUF’den (yaklaşık 8,1 milyon Euro) fazla para aldı.

Ancak tüm bunlardan sadece 925.5 milyon HUF (3 milyon Euro) servet beyan etti. Paranın geri kalanı bu resmi belgelerden tamamen eksik.

Sübvansiyon kayıtlarını analiz etmenin yanı sıra, Direkt36 muhabiri Anita Vorák , şirket kayıtlarında Farkas’ı aradı ve çiftlik sübvansiyonlarına ilişkin bir hükümet veritabanına (Macarca) baktı . Makale, kamuyu aydınlatma sistemindeki boşlukları vurguladı.

Hukuki İşlemlerden Gelen Belge Kritik

Hukuki takibat aramaları genellikle varlık bilgileri için iyi bir kaynak olarak not edilir.

Sade bir alana gizlenmiş bir belge, Miami Herald tarafından eski bir Rus polis generali olan Anatoly Petukhov’un ABD’deki varlıklarına yönelik büyük bir soruşturmanın itici gücüydü.

Bir davaya ait 45 sayfalık bir belge mahkeme tarafından mühürlenmişti ve sızdırılması için yapılan çabalar sonuçsuz kalmıştı. Ancak, yargıcın emrinden önce mahkeme dosyalarını karıştıran gazeteci içeriği bir Bloomberg veri tabanında bulundu.

Anatoly Petukhov’un malikanesi inşa ediliyor. Miami Herald hikayesinin ekran görüntüsü.

Muhabirler Nicholas Nehamas, Kevin G. Hall ve Lily Dobrovolskaya daha sonra çeşitli araçlar kullanarak Petukhov’un varlıklarını incelediler ve bir Ekim 2017 soruşturması hazırladılar: Bu Rus general mafyayla savaştı. Neden 38 milyon dolarlık Florida gayrimenkulüne sahip?

Bir başka haberde, Dobrovolskaya ve Nehamas , Haziran ayında bir Rus hükümet yetkilisi olan Igor Zorin’in, Trump Sarayı da dahil olmak üzere, Güney Florida’daki deniz kıyısındaki evlere yaklaşık 8 milyon dolar harcadığını, “bürokratının yıllık 75.000 dolarlık maaşı göz önüne alındığında, pek de ihtiyatlı olmadığını” bildirdi .

Satın alma işlemini gerektiği gibi açıklamadı da. Zorin, Rus savcıların yaptığı yatırımların ülkenin yolsuzlukla mücadele yasalarını ihlal ettiğine karar vermesinin ardından görevden alındı.

Bilgilendirme Sisteminin İncelenmesi

Ulusal gelir ve varlık ifşa rejimleri, gazetecilere zayıflıkları ortaya çıkarma fırsatı sunan ünlü boşluklarla doludur.

Filipinler Araştırma Gazeteciliği Merkezi , bilgi edinme özgürlüğü düzenlemesini kullanarak açıklama beyanları istedi. Eylül 2017’de Vino Lucero, sağlanan belgelerin Kabine üyeleri tarafından yapılan Varlık, Borç ve Net Değer Tablolarının (SALN) bölümlerinin siyah çizgilerle kaplanmasının ardından “bir redaksiyon salgını” olduğunu bildirdi. Lucero, “düzeltilen ayrıntıların en önemlilerinden bazılarını içerdiğini ve kamu görevlilerinin kanunen dürüstlük belgesini ilk etapta dosyalamalarının zorunlu olmasının nedeninin tam kalbinde” bulunduğunu tespit etti.

Varlık ifşa yasalarındaki boşluklar, gerçek kontrole davet ediyor.

Örneğin, Florida kanunu, eşlerin varlıklarının listelenmesini zorunlu kılmaz. Bu ve diğer zayıflıklar Florida Bulldog tarafından incelenmiştir .

Bir Açıklama Belgesi Daha

Washington’daki Politico’dan Sarah Karlin-Smith ve Brianna Ehley için Trump yönetiminin en üst düzey halk sağlığı yetkilisinin istifasına yol açan bir hikaye için birden fazla ifşa belgesine bakmaları çok önemliydi . Raporları, yetkilinin tütün kullanımını azaltmakla görevli kurumun liderliğine bir ay içinde bir tütün şirketinden hisse senedi satın aldığını gösterdi.

Muhabirler mali açıklama beyanını, etik sözleşmesini ve elden çıkarma belgesini zaten incelemişlerdi, ancak daha sonra hisse senedi ticareti hakkında dosyalanan daha az bilinen başka bir belge dikkatlerini çekti.

Mart 2018’de Politico , Trump’ın Kabinesi, Beyaz Saray’daki çalışanlar ve hükümet içindeki üst düzey yetkililer dahil olmak üzere “ 2.475 siyasi atamadan oluşan yetkili aranabilir bir veritabanı ” oluşturmak için birden fazla kaydı birleştirdi .

Varlıklar için Madencilik

Bloomberg News, Pulitzer Kriz Haberciliği Merkezi’nin desteğiyle, Demokratik Kongo Cumhuriyeti başkanı Joseph Kabila ve ailesinin servetinin izini sürdü. Muhabirler Michael Kavanagh, Thomas Wilson ve Franz Wild, karısının, iki çocuğunun ve sekiz kardeşinin altın, elmas, bakır, kobalt ve altın madenciliği için 120’den fazla detayı kontrol ettiğini gösteren yüz binlerce sayfalık kurumsal belge arşivini topladı. ”

Ayrı ayrı, Uluslararası İş birliği New York Üniversitesi’nin Merkezi’nde Kongo Araştırma Grubu (CRG), 2017 raporuna göre “kısmen ya da tamamen yurt dışında Kongo ve 80’den fazla şirket ve işletmelerin sahibi” kabila ailesi bulundu. Bütün Başkanlar Zengin.

OCCRP Varlıkları Zorlukla Buluyor

Sophie Balay tarafından yazılan ve Rus gazetesi Novaya Gazeta ve Fransız Le Monde ile yapılan Fransız Rivierası’nda Rus Serveti Nasıl Gizlenir? Makale, varlık bilgilerini izlemenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Malzemenin Kullanılabilirliğini Küçümseme

Çinli Liderin Ailelerinin Milyarlarca Gizli Servetleri , bu haber 2012 yılında The New York Times tarafından okuyucuları hayrete düşüren ayrıntılarla yayımlandı.

Ancak muhabir David Barboza daha sonra şirket kayıtlarının “şok edici” şekilde erişilebilir olmasının çalışmalarını nasıl mümkün kıldığını açıkladı .

Kamu Girdisiyle Resmi Kayıtları Geliştirme

Bazı medya kuruluşları, resmi varlık açıklama kayıtlarına dayalı veri tabanları oluşturmuş, bazen de okuyuculardan yardım almıştır.

Guardian Australia’nın projesinin ekran görüntüsü.

Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde, Guardian Australia  gazetecileri bu makalede anlatıldığı gibi, eyalet politikacılarının olası çıkar çatışmalarını araştırmak için PyBossa ve Guardian okuyucularının yardımına başvurdu  .

Resmi evraklar “maddi çıkarlar sicili” karmakarışıktı, yalnızca yarısı çevrim içi ve bazıları el yazısıyla yazılmış bir sürü PDF bataklığıydı. Ancak 50 kadar gönüllü Guardian okuyucusu, tüm kaydı üç haftadan kısa bir sürede kopyaladı. Ortaya çıkan veritabanı  burada görüntülenebilir.

Daha sonra, makale, “veritabanını sözleşme kayıtları, bağışlar ve seyahat masrafları gibi diğer veri setleriyle karşılaştırmak için veri analizi teknikleri kullanıldı” diye açıklıyor ve birçok politikacı açıklamalarını tamamlamak zorunda kaldı.

Sırbistan’da, suç ve yolsuzluğu araştıran bir gazetecilik ağı olan KRIK, GIJN tarafından yayınlanan bir makalede anlatıldığı gibi, Aralık 2016’da Sırp politikacıların özelliklerini listeleyen bir veritabanı yayınlamaya başladı . KRIK, örneğin mülkleri değerlendirmek için bir emlak uzmanının desteğini alarak resmi bilgileri tamamlar.

Saraybosna’daki Araştırmacı Gazetecilik Merkezi’nden (CIN) muhabirleri, Bosna-Hersek’teki 120 politikacı hakkında 2.100’den fazla belge topladı. Bunlar arasında mal beyanları, tapu kayıtları, politikacıların sahip olduğu şirketlere ait kuruluş belgeleri, onlar hakkında iddianame ve kararlar ve diğer resmi belgeler yer alıyor.

Comparitech araştırmacıları, ABD Senatosu’nun 1998 yılına dayanan Lobbying Disclosure Act veri tabanından alınan bilgileri kullanarak 51 İnternet Servis Sağlayıcısının lobicilik harcamalarını derledi ve analiz etti. Birleşik Krallık araştırma firması, lobi faaliyetlerine 1998’den beri harcanan 80 milyon doları da dahil olmak üzere 1,2 milyar dolardan fazla olduğunu belirledi. Yıl: 2018.

Arjantin: Vatandaşlar Mal Beyanlarının Açıklanmasını İstedi

Arjantin’de vatandaşlarlar 800 kamu görevlisinin mal beyanını  çevrimiçi bir veritabanına bakmaya davet edildi .

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Arjantin’deki sorumlusu Poder Ciudadano, sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşlarıyla birlikte çalışarak, en iyi veri gazeteciliği dalında 2014 Küresel Editörler Ağı ödülünü kazanan veritabanını oluşturmak için 30 gönüllüyle çalışmıştı.

Brezilya’da, UOL News 2002’den beri siyasi adaylar hakkında, varlık beyanı bilgileri de dahil olmak üzere aranabilir bir veritabanı ( Politikos do Brasil ) sağlamaktadır.

Trump Yetkilileri İncelendi

ProPublica, 2018’in başlarında , işleri ve ofisleri, istihdam geçmişi, lobicilik kayıtları, hükümet etik belgeleri ve mali açıklamalar da dahil olmak üzere 2.684 Trump yönetimi siyasi atamasının aranabilir bir veritabanı olan Trump Town’u oluşturdu .

ProPublica daha sonra kullanıldıkları yolu açıkladı: İşte Trump Town’u Nasıl Kullanabilirsiniz.

Vatandaş katılımının başka bir örneğinde, Trump danışmanı Steve Bannon’un ihmalleri ilk olarak ,  kar amacı gütmeyen haber merkezlerinin Kamu Dürüstlüğü  ve Ortaya Çıkma Merkezi’nin Araştırmacı Gazetecilik Merkezi’nin bir projesi olan #CitizenSleuth için gönüllüler tarafından fark edildi  .

Kitle kaynaklı araştırmacılık 400’den fazla Trump yönetim yetkilisinin ayrıntılı mali açıklamalarını inceledi. Katılan bir muhabire göre vatandaş girdisi bazen kırıntıdan çok altın değerinde olabiliyor. Bazen bir Facebook sayfası kullanarak birkaç düzine gönüllü ciddi destek olur.

ABD eyalet yasa koyucuları arasındaki çıkar çatışmalarını araştırmak için, 2018’in başlarında Kamu Dürüstlüğü Merkezi ve Associated Press, 6.933 eyalet yasa koyucusu için aranabilir bir finansal açıklamalar kitaplığı oluşturmak üzere bir araya geldi. Bu proje ve öğrenilenlerin bir kısmı burada açıklanmaktadır .

Doğrulama

Yolsuzlukla mücadelede gelir ve varlık ifşası tartışılmaya devam ediyor.

IAD ile ilgili önemli bir rapor  , Kamu Görevlileri Hakkında Tam Resmin Alınması. Dünya Bankası tarafından yayınlanan Etkili Finansal Açıklama için Nasıl Yapılır Kılavuzu , iyi sistemlerin içini ve dışını kapsar. (Banka, dünya çapında 176 bölgeden 1.000’den fazla yasa ve düzenlemeye erişimi olan bir Finansal İfşa Hukuku Kütüphanesi sağlıyor .)

Gazeteciler için özellikle ilgi çekici olan, Banka raporunda iddiaların doğrulanmasıyla ilgili sorunlarla ilgili bir bölümdür.

Birçok kurum ve uygulamacı, doğrulama için hangi ifşaatlara odaklanmaları gerektiğini belirlemekte güçlük çekiyor. Mümkün olsaydı, çoğu uygulayıcı, aldıkları tüm açıklamaların içeriğinin kapsamlı bir denetimini yürütmek için kaynaklara sahip olmak ister.

“Kapsamlı” bir denetim muhtemelen aşağıdaki adımların tümünü içerecektir: beyan edilen bilgilerin iç tutarlılığının kontrol edilmesi, yıllar içinde beyan edilen bilgilerin karşılaştırılması ve beyan edilen bilgilerin dış bilgilerle çapraz kontrol edilmesi. Çoğu durumda, bu adımların tümü uygulanabilir değildir, çünkü toplanan açıklamaların hacmi son derece fazladır çünkü yalnızca sınırlı kaynaklar mevcuttur veya ajanslar bu zorlukların her ikisiyle de karşı karşıyadır. Ayrıca, alınan tüm açıklamaların doğrulanması, kaynakların verimli bir şekilde tahsisi olmayabilir.

Birçok özel şirket, özellikle finansal kurumlar olmak üzere müşteriler için varlık araması yapar.

Böyle bir ekip, Hudson Intelligence, çabalarının genişliğini anlatıyor, ilginç bir okuma. Özel dedektifler, gazetecilerin erişemeyeceği belirli materyallere erişebiliyorlar.

Sundukları çalışmalar:

Aşağıdakileri içeren geniş bir araştırma, krediyle ilgili ve kamu kaydı kaynakları yelpazesini kullanarak, birden çok varlık sınıfında kapsamlı aramalar yapıyoruz:

  • Finansal Hesap Bilgileri
  • İşletme ve Tüketici Kredi Raporları
  • Mülk Tapu ve Değerlendirmeleri
  • İpotek Dosyaları
  • Vergisi beyannameleri
  • Aile ve Kişisel Güvenler
  • Kurumsal Kayıtlar
  • Sivil dava
  • ABD Vergi Mahkemesi Davaları
  • İflas Dosyaları
  • Mobil ve Dijital Adli Tıp
  • Motorlu Araç Kayıtları
  • Menkul Kıymet Dosyaları 
  • Teminatlı Finansman Beyanları (UCC Beyanları)
  • IRS Kayıtlı Emeklilik ve Kar Paylaşım Planları
  • Emanet kasaları
  • Müzayede Kayıtları – Güzel Sanatlar ve Eski Eserler
  • Sosyal medya
  • Gözetim
  • Hizmet Kayıtları
  • Kripto Para Borsaları (Bitcoin Blockchain Analizi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*