Gijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Gizli Vergi Dosyaları, Hindistan’ın Zayıflayan Aşıları, Batı’da Kuraklık, Arjantin’in Haber Çölleri, Gambiya’nın Zehirli Suları


 Peter Georgiev and Connected Action

Jeff Bezos, Elon Musk ve Warren Buffett dahil olmak üzere gezegendeki en zengin insanlardan bazıları, son yıllarda ABD’de çok az gelir vergisi ödedi veya hiç ödemedi. NodeXL haritalama her hafta Twitter’da en popüler veri gazeteciliği haberlerini takip ediyor, bu hafta 7-13 Haziran aralığını paylaşıyoruz. ProPublica, ABD’de milyarderlerin mali hayatları inceliyor. Hindistan’ın bocalayan aşı kampanyasına, Arjantin’in haber çöllerini araştıran bir veri projesine ve Gambiya’nın su paradoksuna ilişkin bir araştırmaya ayrıntılı bir bakış sunuyoruz.

Gizli IRS Dosyaları

ProPublica muhabirleri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en zengin binlerce insanın vergi beyannameleri hakkında 15 yıldan fazla bir süreyi kapsayan geniş bir İç Gelir Servisi (IRS) verisinin önbelleğini topladı. Gizli IRS Dosyaları hikayesi hızla vergi sürecinin yeniden gözden geçirilmesine yol açtı ve gizlilik endişelerini artırdı.

Hindistan: Bocalayan Bir Aşı Kampanyası

Ocak ayında Hindistan, 1,38 milyarlık nüfusunu COVID-19’a karşı aşılama çabalarına başladı. Ancak hükümetin çok aşamalı kampanyası, yaşları 18 ile 45 arasında değişen yaklaşık 600 milyon insanı aşılamanın dışında bıraktı. Reuters Graphics’in haberi, kampanyanın her aşamasını inceleyerek Nisan ve Mayıs aylarındaki enfeksiyon artışlarının ulusal bir kriz yaratırken nasıl sendelediğini açıklıyor.

Arjantin’in Haber Çölleri

Arjantin’de 20 gazeteciden oluşan bir ekip büyüyen yerel “haber çölleri” sorununu günlük gazeteler gibi kaliteli bilgiye erişimi olmayan toplulukları ölçmek için altı aylık bir araştırma yaptı. İddialı veri projesi, ülke genelinde medya ve gazetecilerin eşit olmayan dağılımını haritalandırdı ve habere susamış geniş bölgeleri inceliyor. Bulgulara göre, haber çölleri ve yarı çöller Arjantin’in dörtte üçünü kapsıyor. Okuyucular interaktif haritayı keşfedebilir ve bölgelerindeki durum hakkında daha fazla bilgi edinebilir.

Londra’nın Docklands’ı!

Londra’nın rıhtımları bir zamanlar terk edilmiş çorak araziydi. Ancak 1980’lerden bu yana Londra’da bu bölgesi yeni konut binaları, ofis kuleleri ve diğer iddialı altyapı projeleriyle dönüştürüldü. İlçeleri aynı zamanda en hızlı nüfus artışına da sahip. Financial Times’ın bu görseli Docklands’ın son kırk yılda nasıl geliştirildiğini açıklıyor .

Düşürülmüş Bir Trump

Ocak ayında ABD Capitol binasına yapılan şiddetli saldırının ardından Facebook ve Twitter, eski başkan Donald Trump’ın platformlarını kullanmasını yasakladı. The New York Times tarafından yapılan bir analiz , yasağın Trump’ın açıklamalarının erişimini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Bununla birlikte, Trump’ın bazı sözleri hala geniş kitleleri çekmeyi başarıyor.

Gambiya’nın Su Paradoksu

Küçük, ekolojik açıdan zengin bir Batı Afrika ülkesi olan Gambiya, 2,45 milyonluk nüfusunu beslemek için yeterli su kaynaklarına sahip. Ancak Araştırmacı Gazetecilik Merkezi’nin (CCIJ)  bu veri projesi, Batı Afrika ülkesindeki vatandaşların önemli bir bölümünün kaliteli suya erişimi olmadığını ortaya koyuyor. CCIJ’e göre Gambiya halkının % 45’inden fazlası kirli su kaynaklarına güveniyor.

İtalya’da Gelir Dağılımı

İtalyan şehirlerinde gelirin nasıl dağıtıldığını bilmek ister misiniz?  Online daily Il Post gazetesi, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’ndan aldığı verilerle  bölgesel gelir dağılımını çalıştı.  Veriler 2019 vergi yılına atıfta bulunuyor ve bu nedenle küresel pandeminin başlamasından önceki ekonomik durumu gösteriyor. Gelecekteki haberler, özellikle Roma, Milano ve Torino gibi büyük İtalyan şehirlerinin merkez ve banliyöleri arasındaki gelir farkı üzerinde pandeminin etkilerini gösterecek.

Brexit’in Etkisi

Brexit’in yürürlüğe girmesinden altı ay sonra araştırmacılar İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki sınır kontrollerinin yeniden başlatılmasının etkisini incelemeye çalışıyorlar. Küresel salgın ve karantina önlemleri, İngiliz ekonomisi ve Avrupa ile ticaret açısından sonuçları değerlendirmeyi zorlaştırdı. Yine de Voxeurop tarafından yapılan bir analiz , erken işaretlerin “cesaret verici olmadığını” savunuyor.

Yoğun Kuraklık

New York Times’ın analizine göre, Colorado’dan Kaliforniya’ya ve Montana’dan New Mexico’ya uzanan Batı Amerika Birleşik Devletleri yeniden şiddetli kuraklık tehdidi altında ve baraj seviyeleri rekor oranda düşük. Gazete, geçen kış dağlardaki kar yığınının şimdiden büyük ölçüde tükendiğini belirtiyor. İklim bilimcileri, işleri daha da kötüleştirdiğini söylüyor: Yazın en sıcak ayları hala gelmek üzere.

Kaynakların Arkasına Gizlenmek

Nicel veriler, çağdaş haber kapsamının temelidir. Outletler, pandemi, seçimler ve diğer önemli olaylar hakkındaki haberleri bilgilendirmek için bir dizi istatistik kullanılır. Genel olarak, çoğu muhabirin, işlerinin bir parçası olarak sayıları yeterince inceleyebilmeleri beklenir. Ancak NiemanLab için hazırlanan bu yazıda , akademisyenliğe geçen eski gazeteciler Mark Coddington ve Seth Lewis, bunun potansiyel bir sorun yaratabileceğini savunuyorlar. Araştırmalar, normalde şüpheci muhabirlerin aldıkları sayıları nadiren sorguladıklarını ve bunun da onları “bu sayılarla ilgili söylemi kaynaklarından yeniden üretmeye” götürebileceğini gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*