Açık DevletAçık ErişimAçık VeriDataEğitimGörselleştirme

Çocuk ve Gençlere Veriyle Tanışma Eğitimi Düzenlendi

Dağ Medya oluşumu Veri Gazeteciliği Türkiye platformu  1-2 Ağustos tarihleri arasında Erzincan’da yaşları 10 ile 19 arasındaki çocuk ve gençlere veriyle tanışma eğitimi düzenledi. 1-2 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen eğitimde birinci gün gençlere, ikinci gün ise çocuklara veriyle tanışma uygulamalı eğitimi verildi.

Erzincan

1 Ağustos  yaşları 17-19 arası olan gençlere e-tablonun nasıl kullanıldığı, fonksiyonları,  dört işlem nasıl yapılabildiği ve formüllerin bu süreçte veri setleriyle çalışmada ne tür bir rol üstelendiğine uygulamalar ile yer verildi.

Devamında verinin ne olduğu, veri kaynaklarının neler olduğu, ulusal, uluslararası ve sivil veri ayrımına değinilerek, Erzincan’a yönelik veri kaynakları incelendi. Erzincan Belediyesi’nin sitesinde ihaleler incelenerek,  Küresel Açık Veri Endeksi üzerinden açık/ verilerin sunulma standardı hakkında örnekler incelenerek tartışıldı.

Kurumların temel verileri teknik olarak yapılandırılmış olarak açtığında kamusal alana etkileri hakkında interaktif diyalog ve tartışma gerçekleştirildi ve Erzincan Belediyesi‘nin dikkatine kent içi sorunları kapsayan (sık su , elektrik kesintileri ile toplu taşıma sorunları hakkında üç  Bilgi Edinme Başvurusu yapıldı.

Veriyle tanışma eğitimin devamında ise Erzincan İçme Suyu Analiz raporlarının veri setlerinin istenen yıllarının incelenip, veriyle mülakat yaparak ondan bilgi çıkarma pratiği yapıldı. Devamında ise gençlere kütüphane istatistiklerine yönelik güncel grafikler sunularak  görsel okuryazarlık pratiği  yapmaları sağlandı.

Eğitimin sonunda ise erişimi zor olan ya da bulunamayan veriler için ise veri kazıma tekniğinin bir alternatif olduğu etik çerçevede gençlerle paylaşıldı ve Erzincan Meclis kararları ile ilgili içerikler kazınarak analiz edildi. Günün sonunda ise açık kaynak görselleştirme araçları ( Füzyon Tablo, infogr.am) ile üzerinde çalıştıkları veri setlerini kullanarak minik projeler üretmeleri sağlandı.

2 Ağustos 

Eğitimin 2. gününde ise çocuklarla Vizkidz kitabında yer alan karakter Penelope Pie ve arkadaşları Laney Line, Barnaby Bar, ve Bertie Boxplot üzerinden çizgi, çubuk, pasta grafikler anlatıldı.

İnternet’te yer alan çocuklar için hazırlanmış videolar aşama aşama çevrilerek çocuklara izletildi.


Eğitim ile ilgili çocuk ve gençlerin görüşleri ise yarın eklenecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*