Veri Gazeteciliği

Favori Araçlarım: Elie Guckert ile Aşırı Sağ Grupları İzleme!

Rowan Philp 
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı(GIJN)

Gazetecilerin favori araçları Gijn serisinde Mediapart ve Bellingcat ‘de haberleri çıkan gazeteci Elie Guckert  ile aşırı sağ grupları ve silahlı çatışmaları konuştuk.  .  

Kasım ayında Guckert ve iki meslektaşı , bir Fransız yardım kuruluşunun Suriye’ye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen Hıristiyan milislerle nasıl yakın ilişkiler kurduğunu ve nihayetinde savaş suçlarıyla suçlanan savaş ağaları tarafından kullanılan yardımı nasıl sağladığını ortaya çıkardı . 

Guckert, neo-Nazileri ve diğer aşırı sağcıları izlemek için gelişmiş açık kaynak araçlarının giderek daha fazla kullanıldığını söylüyor ve meslektaşı Sébastien Bourdon tarafından araştırılan ve Fransız silahlı kuvvetleri içindeki 50 aşırılıkçıyı tespit etmek için çeşitli araçlar kullanan bir Mediapart hikayesine işaret ediyor. 

Ancak Guckert, kendi araştırmalarının “düşük teknolojili ile yapıldığını söylüyor, özellikle coğrafi konum için ortaya çıkan açık kaynaklı araçlara dayanıyor çalışmaları ancak öte yandan aşırı sağ grupların karakteristik davranışlarına göre uyarlanmış yöntemlere odaklanıyor.

İronik olarak, aşırı sağ grupların gerçek niyetlerini belirlemede en yararlı bulduğu kaynağın kendi propagandaları olduğunu söylüyor.

“Sezgilere aykırı görünüyor ancak propaganda size iyi bilgiler verebilir” diyor. “Aşırı sağ gruplarla, sağcı sitelerde ve propaganda gazetelerinde söylediklerini okumalısınız çünkü burada gerçekte ne yaptıkları hakkında konuşuyorlar. Suriye soruşturması için Rusya’daki Sputnik haber sitesinde [Fransız yardım kuruluşunun] açıkça ‘savaşanlara’ yemek verdiğini belirttiği bir makale bulduk, bu da insani ilkelerin ihlalidir.”

Suriye hikayesi için Instagram’da bir arama yapan Guckert, Fransız yardım kuruluşunun kıdemli bir üyesinin düğününün fotoğraflarını buldu. Başka bir görüntü, 2013 yılında iki aşırı sağcı Fransız aktivist tarafından kurulan yardım kuruluşunun genel müdürünün, Suriye’nin batısındaki bir milis topçu mevzisini gözden geçirdiğini gösteriyor.

Guckert, “Tabii ki aşırı sağ olmak suç değil” diyor. “Bu, bu grupların finans gibi konularda iletişimlerinde kendilerine güvenmelerini sağlıyor. Ama  6 Ocak gibi ABD Capitol’ünde gerçek suçların işlendiği durumlar var. Kullandığımız tekniklerden biri, LinkedIn’de bu grupların eski üyelerine ulaşmak , büyük balıklara değil, burada sadece genel sorularla başlamaya özen gösteriyoruz, sadece daha fazlasını bilmek istediğimizi söylüyoruz. ” 

Gazetecilerin ayrıca Sleeping Giants gibi nefret söylemi karşıtı aktivist gruplardan kitle kaynaklı ipuçları ve veri tabanları toplayabileceğini söylüyor. Bu aktivistlerin amacı, şirketleri buldukları aşırılık yanlısı kanallardan ve web sitelerinden reklamları kaldırmaya zorlamak olsa da, Guckert muhabirlerin sitelerin çıktılarına ve takipçilerine odaklanabileceğini söylüyor.

Guckert’ın favori araçları şunlar:

Canlı harita

Guckert, kısaltması Live Universal Awareness Map anlamına gelen site hakkında “ Coğrafi konum için ilginç bir araç Liveuamap ” diyor. “Bir abonelikle, askeri cephe hatlarının yıllar içindeki gelişimini görebilirsiniz. Suriye ve Ukrayna gibi yerler için kullanabilirsiniz. Ve insanların olayları harita üzerinde rapor edebilecekleri bir yer var, ‘Bugün oraya bir intihar bombası yerleştirildi ve üç kişi öldü’ vb. gibi. Bunların çoğu kaynak destekli. Bu, [NDF] milislerinin saldırıya uğradığına ilişkin iddialarını kontrol etmeme yardımcı oldu sadece insanların karşılık verdiği ortaya çıkan [sözde] savaş suçları hakkında.”

“Liveuamap, 2016’dan bugüne bu tür olaylarla, tüm tarihlere erişim sağlıyor” diye ekliyor. “Az bildirilen konular üzerinde çalışmanız gerektiğinde çok kullanışlıdır. Ücretsiz sürümde sadece birkaç aylık olay raporlarınız var. Yıllar öncesine gitmek istiyorsanız 15 dolar gibi bir şey ödemeniz gerekiyor.”

Liveuamap aracında bir Suriye bölgesinin haritası. Guckert, haritaların genellikle sağda görülenler gibi kitle kaynaklı olay raporları içerdiğini söylüyor. 

Resim: Ekran görüntüsü


Wikimapia

Guckert, “Bu, Google Haritalar ve Wikipedia arasında bir tür karışım” diye açıklıyor. “Google Haritalar’da bilinmeyen bir kasabaya giderseniz çok fazla bilgiye sahip olmazsınız ama Wikimapia ile birçok kişi bilgi veriyor, burası bir kilise, bu bir cami vs. Tanıklık eklediğinizde ve bu tür bilgilerden fotoğraflardan bir sonuca ulaşabilirsiniz.”

Aktivist Gruplar

Guckert, “ Örneğin Uyuyan Devler , aşırı sağ grupların reklam kaynaklarını keserek çevrim içi nefrete karşı savaşan bir yurttaş hareketidir” diyor. “Aktivizm kısmına bakarsanız, kullanabileceğimiz türden bilgileri toplamak için bir tür gazetecilik işi yaptıklarını fark edersiniz. Katkıda bulunanlar, tüm günlerini Telegram kanallarında ve aşırı sağ web sitelerinde mesaj yakalamak için harcıyorlar. Topladıkları veriler hakkında araştırmacılarla konuşabilirsiniz.”

Google Earth Profesyoneli

Guckert, “Ben coğrafi konumun büyük hayranıyım” diyor. “Sorduğumuz basit sorulardan biri şuydu: ‘Suriye’deki Hıristiyan milisler kiliselerin yakınına topçu mu yerleştiriyor?’ Birkaç günümü belirli bir kiliseyi bulmaya çalışarak geçirdim. Google Earth Pro’da bir ‘izle’ simgesine tıkladığınız basit bir araç vardır ve size farklı tarihlere sahip bir çubuk verir. Çubuğu hareket ettirirsiniz ve zamanda yolculuk yapmanızı ve o sitedeki değişiklikleri görmenizi sağlar. Bu, bu kilisenin yakınında konuşlanmış ağır zırhlı araçları gösterdi.”

Bu Google Earth Pro görüntüsünde Suriye manastırının dışındaki zırhlı askeri araçlar için yerleşik konumlar, Guckert’e göre Esad yanlısı milislerin bu kiliseyi nasıl bir “propaganda kalkanı” olarak kullandığını gösteriyor. Milislerin bu dini alanın çevresine nasıl topçu yerleştirdiğini göstermek için aracın zaman çubuğunu (vurgulanmış) kullandı. Resim: Ekran görüntüsü

Sosyal Medyada “Hasta Kaydırma”

Guckert, Yandex gibi ters görüntü araçlarının ve Pimeyes gibi yüz tanıma uygulamalarının bulunmasına rağmen sosyal medyada “sabırlı kaydırmanın” en iyi sonuçları getirdiğini söylüyor.

“Tüm öğleden sonralarımı Suriye hikayesi için Facebook ve Instagram’da aşağı inerek geçirdim” diye anlatıyor. “Bak, belki yüz tanıma yazılımıyla görüntüleri daha hızlı bulabilirdik ama insan bilgisi etkiliydi çünkü ana karakterleri biliyorduk. Bir gün bir fotoğrafta durdum ve ‘Bu milis şefi!’ dedim. Ve eğer tarihe ve yere bakarsanız, tüm bağlantıları fark edersiniz.”


Ek kaynaklar

Dünyadaki Aşırı Sağ Grupları Araştırmak İçin İpuçları

Hoşgörüsüzlüğün Dışa Aktarılması: Hıristiyan Sağın Yurtdışındaki Siyasi Davaları Nasıl Finanse Ettiği (Web Semineri)

Favori Araçlarım 2020: En İyi Araştırmacı Gazeteciler Bize Ne Kullandıklarını Anlatıyor


Rowan Philp , GIJN imuhabirdir. Eskiden Güney Afrika Sunday Times baş muhabiriydi . Dış haberler muhabiri olarak dünya çapında iki düzineden fazla ülkede siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haberleri yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*