Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Kabil’de Kaos, Sıcaktan Ölümler, Dünyanın Biyokütlesi, Küresel Orman Yangınlarının Haritalanması, Yeşillerin Silinmesi!

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Peter Georgiev and Connected Action

Uzmanlar devam eden krizin insani bir felakete yol açabileceğinden endişe ederken, uluslar Afganistan’dan insanları tahliye etmek için yarışıyor. Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 16-22 Ağustos arasındaki NodeXL haritamız, binlerce Afgan’ın Taliban’dan kaçmaya çalışırken Kabil havaalanındaki kaosu gösteren The New York Times ve The Washington Post haberlerine yer veriyor. Bu sayıda ayrıca NPR ve Columbia Gazetecilik Okulu tarafından sıcaklığa bağlı ölümler hakkında bir araştırma, CORRECTIV’in Almanya’nın Yeşiller partisine yönelik gizemli bir afiş kampanyası saldırısına bir bakışı ve Dünya’nın biyolojik çeşitliliğinin kapsamlı bir görselleştirmesine de yer veriyoruz.

Tehlikeli Kaçış Yolu

Şimdiye kadar 70.000’den fazla insan Afganistan’dan tahliye edildi ve binlercesi şu anda Taliban tarafından kontrol edilen ülkeden kaçmak istiyor. Uydu görüntülerini kullanan New York Times, Taliban savaşçılarının Kabil’deki havaalanının dışındaki alanı nasıl işgal ettiğini, girişleri nasıl engellediğini ve sivillere saldırdığını gösteriyor. Washington Post, uçakların etrafında toplanıp kaçmaya çalışan büyük kalabalığın çaresiz mücadelesine yer veriyor.

Güney Afrika’nın Aşı Bölgelerini Haritalama

Güney Afrika’nın aşı kampanyası daha yeni başlıyor ve ülkedeki yetişkinlerin yalnızca %13’ü tam olarak aşılanmış durumda.  Aktif aşılanan bölgeler bu kapsamlı haritayı incleyebilir. Harita, Bhekisisa Sağlık Gazeteciliği Merkezi ve Media Hack arasındaki iş birliği sayesinde oluşturuldu ve Güney Afrika sağlık departmanının koronavirüs web sitesindeki verilere dayanıyor .

Yeşilleri Silmek

Almanya önümüzdeki ay seçimlere hazırlanırken, en az 50 şehirde esrarengiz bir şekilde ülkenin Yeşiller Partisi’nin sicilini lekelemeyi amaçlayan yaklaşık 3500 afiş ortaya çıktı. CORRECTIV tarafından yapılan araştırmada etiketlerin insanlar üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

Yunanistan’ın “En İyi İşvereni”

Yunanistan’ın en büyük havayolu şirketi olan ve Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen taşıyıcılarından biri olan Aegean Airlines, yıllarını bir üst düzey işveren ve endüstri lideri olarak itibar kazanmak için harcadı. Ancak , kar amacı gütmeyen bir Yunan gazetecilik ağı olan Reporters United tarafından yapılan bir soruşturma , şirketin çalışanlarına nasıl davrandığı ve düşük maliyetli havayollarına benzeyen istihdam politikaları ile ilgili sorunlar olduğunu ortaya çıkardı. Muhabirler, havayollarının yıllık raporundaki verileri inceledi ve 2020’de başta genç, kadın işgücü olmak üzere yüzlerce kişiyi işinden ettiğini gösterdi.

Hastane Faturaları

Amerika Birleşik Devletleri’nde, federal hükümet hastanelere özel sigortacılarla müzakere edilen fiyatları açıklamalarını istedi ancak birçok hastane buna uymayacak gibi. New York Times, fiyatları ortaya çıkaran hastanelerden gelen verileri analiz etti ve bazı sağlık sigortacılarının “müşterileri için şaşırtıcı derecede elverişsiz fiyatlar” için pazarlık yaptığını ortaya çıkardı.

Sıcağa Maruz Kalma Ölümcül Olduğunda

NPR ve Columbia Journalism School tarafıbdab yapılan bir araştırmaya göre , ABD’de son on yılda en az 384 işçinin sıcaklardan öldü. Ekip, işyeri teftiş raporları, ölüm soruşturması dosyaları ve diğer belgelerin yanı sıra Çalışma Departmanından alınan iki veri setini analiz etti. Soruşturmaları, yetkililerin bu tür kazalar için şirketleri nadiren cezalandırdığını buldu.

Asya’da Kentsel Sıcaklıklar

Yüksek sıcaklıklar Asya şehirlerinde önemli bir sorun. Kontinentalist’teki bir makale , yeşil alanların neden küresel ısınmaya karşı mücadelede kilit rol oynadığını, düşük ağaç yoğunluğuna sahip mahallelerdeki toplulukların daha kirli havayı soluduğunu ve daha fazla sağlık sorunu yaşadığını açıklıyor.

Küresel Orman Yangınları

Akdeniz ülkeleri, Kuzey Amerika’nın Batı Kıyısı, Sibirya ve başka yerleri kasıp kavuran yangınlar da dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki yıkıcı orman yangınlarıyla ilgili haberler son haftalarda manşetlere damgasını vurdu. Al Jazeera , en büyük orman yangını felaketlerini haritalamak ve topluluklar üzerindeki yıkıcı etkilerini göstermek için Avrupa Uzay Ajansı ve NASA tarafından toplanan düşük yörüngeli uydulardan gelen verileri inceledi .

NBA Finalleri

Basketbol bir takım sporudur ancak bazen bir oyuncu bir takımı zafere taşıyabilir. Örneğin, NBA Finallerinin tarihini ele alalım. Pudding’den Russell Goldenberg , NBA’nin en büyük “taşıma işlerini” inceledi. LeBron James, 2018 Finalleri’nde Cleveland Cavaliers oyuncusu olarak gösterdiği performansla zirveye çıktı (gerçi tüm çabalarına rağmen Cavs, Golden State Warriors’a yenildi.)

Yaşamın Biyokütlesi

 Gezegendeki tüm yaşamın biyokütlesini görselleştiren bu ayrıntılı çalışmayı tasarlayan veri görselleştirme gazetecisi Mark Belan’ın dikkat çekici bir çalışmasına yer veriyoruz. Grafik, yakın tarihli bir çalışmanın verilerini içeriyor ve okuyucuların 8,7 milyardan fazla türe ev sahipliği yapan gezegenimizdeki çeşitliliği gösteriyor.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*