AnalizArama TeknikleriData JournalismDoğrulamaİstatistikKaynakOpen Data

Çevrimiçi Anketleri Kullanma İpuçları!

GIJNTürkçe

İyi tasarlanmış ve uygun şekilde dağıtılmış bir anket, bir araştırma için güçlü bir veri seti oluşturabilir. Ancak doğru kitleden, doğru nitelik ve nicelikte yanıt almak zaman gerektirir. Tabii ki anket yapısına dikkat etmek gerekiyor ve bazı durumlarda tanıtım kampanyalarına da bakmak önemli.

  • Başlamadan önce: Bir anketi kullanmak için net bir nedene, net bir araştırma sorusuna ve hedef kitleyi tanımlamaya ihtiyacınız var. Yanıtlamak istediğiniz net bir araştırma sorusu olmadığında, hedef kitleyi veya araştırmaya en çok yardımcı olacak yanıtları kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız.
  • Anketlerden ne zaman kaçınılmalıdır: Lenz, birkaç kişiyle konuşmak araştırma sorunuzu yanıtlayacaksa ankete ihtiyacınız olmadığını söylüyor. Aynı şekilde, anket yapısını düzgün bir şekilde geliştirmek veya sonuçları kapsamlı bir şekilde analiz etmek için zamanınız yoksa anket en iyi yaklaşım değildir.
  • Araştırmanızı yapın: Ankette araştırmak istediğiniz olası soruları veya olası sorunları belirlemek için arka plan araştırması yapın. Uzmanlarla konuşun: Lenz ve ekibi, anketi yazmadan önce Almanya’da kürtaj yaptırmak isteyen bir kişinin karşılaşabileceği potansiyel zorlukları anlamak için kürtaj danışmanları, üreme hakları aktivistleri ve bu alandaki diğer kişilerle konuştu. Konuyla ilgili geçmiş raporlamalar da veri veya fikir verebilir.
  • Niteliksel mi niceliksel mi?: Anketiniz deneyimleri mi (nitel) yoksa rakamları mı (niceliksel) hedefliyor? “Kürtaj yapacak yer bulmak ne kadar zordu ya da birinin kürtaj yaptırmak için ne kadar uzağa gitmesi gerekiyordu? Tamamen farklı,” diye belirtiyor Lenz.
  • Dikkatli dil seçimleri: Sorularınızın katılımcılar tarafından kolayca anlaşılabildiğinden emin olun. Çift olumsuzluklardan veya yönlendirici sorulardan kaçının. Ayrıca araştırmanızın konusuyla ilgili terminolojiyi de düşünün. Almanya’da kürtaj tabu bir konudur, deneyimlerin paylaşılması kişiseldir ve damgalayıcıdır. Almanca’da kürtaj anlamına gelebilecek iki kelime vardır, bunlardan biri kürtaj karşıtı kampanyacılar tarafından da kullanılır. CORRECTIV, hedef kitlesine duyarlı olmak adına anketinde daha uzun da olsa diğer terimi kullandı.
  • Kolaydan zora: Tıpkı bir röportajda yaptığınız gibi önce daha kolay sorulardan başlayıp daha zor veya hassas sorulara doğru ilerleyerek sorularınızı sıralayın. Niteliksel araştırmalar için sonunda açık bir soru sorun ve katılımcıların iletişim bilgilerini bırakıp bırakamayacağına karar verin, özellikle takipler ve vaka çalışmaları için faydalıdır.
  • Engeller: Hedef kitleniz kaç soruyu yanıtlamaya istekli olacak? Hedeflediğiniz anket katılımcıları farklı diller konuşuyorsa çeviri yapmanız gerekecektir veya İnternet erişimleri düşük veya kısıtlıysa, anketin reklamını kütüphaneler veya toplum merkezleri gibi halka açık bilgisayarların ve İnternet’in olduğu yerlerde yayınlamanız gerekebilir. Belirli hedef kitleniz için katılımın önündeki engelleri düşünün ve bunlardan mümkün olduğunca kaçının.
  • Şeffaf olun: Anket girişinde neyi araştırdığınızı ve paylaşılan bilgilerle ne yapacağınızı açıkça belirtin. Ayrıca yayınlarken anketin temsili bir çalışmaya eşdeğer olmadığına dair bir sorumluluk reddi beyanını da dikkate alın.
  • Test edin, test edin, test edin: Yapabiliyorsanız anketinizin anlaşılır olduğundan ve doğru soruları sorduğundan emin olmak için anketinizi ilgili uzmanlar, hedef grubunuzun üyeleri ve soruşturma dışındaki meslektaşlarınız üzerinde test edin. Kullandığınız anket araçlarını da test edin.
  • Bir zaman çizelgesine bağlı kalın: Anketinizi başlatmadan önce bir başlangıç ​​ve bitiş tarihi seçin. Verileri analiz etmek için ne kadar zamana ihtiyacınız olacağını ve araştırmanın genel zaman çizelgesini hesaba katın.
  • Hedefli dağıtım: Hedef kitlenize ulaşmak araştırmanızı olumlu ya da olumsuz etkileyebilir, bu nedenle anketi onlara nasıl ulaştırabileceğinizi düşünün. CORRECTIV.Lokal, yerel medyayla iş birliği yaparak Almanya’nın tüm bölgelerine ulaşmasını sağladı. Ayrıca bir haber sitesi, CORRECTIV hakkında önceden bilgisi olmayan kitlelere ulaşması için bir makale yazdı. Lenz, sosyal medyada kampanyalar yürütmeyi, anketin önemli açılış sayfalarında reklamını yapmayı ve haber odanızın web sitesindeki ilgili makalelere yerleştirmeyi, ayrıca bunu haber bültenlerinde, el ilanlarında ve etkinliklerde tanıtmayı önerdi. Aynı alandaki kampanyacılar ve etkileyiciler de bunu paylaşmaya yardımcı olabilir. Kampanyayı önceden hazırlamak için zamana ihtiyacınız olduğunu ekledi ve zaman içinde daha büyük anketleri sürdürmek ve yanıtların gelmeye devam etmesini sağlamak için birkaç detay planlayın.
  • Analizin yapılması: Her yanıtı ekip olarak okuyun ve vaka çalışmaları için temaları ve kahramanları arayın. Sonuçlara dönün ve yanıtları temaya göre etiketlemeye başlayın. Bu bölgesel eğilimler, deneyim kalıpları veya diğer demografik ayrıntılar olabilir. Lenz, “Gazeteci olarak göreviniz anketle bitmiyor” dedi. Bu, araştırma çalışması için bir başlangıç ​​noktasıdır.”

    https://gijn.org/tr/hikayeler/arastirmalarinizi-zenginlestirmek-icin-cevrimici-anketleri-kullanmaya-ipuclari/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*