Kötü VeriVeriVeri AnaliziVeri Haberciliği

Gazetecilere Kendi Veri Setlerini Oluşturma Konusunda Uzman İpuçları

Tamamını GIJN -Türkçe’de okuyabilirsiniz!

Kendi Verilerinizi Oluşturmanın Adımları

Belgelerden veri oluşturma: Gazeteciler, ajanslardan ve devlet dairelerinden elde edilen belgelerden veri oluşturabilir. Bengtsson, çoğu zaman belgelere erişim olduğunu ancak bunların doğru formatta olmadığını söyledi. Gazeteciler bu dağınık veri setlerini elde ettiklerinde ilk yapmaları gereken şey bir yapı geliştirmektir. Veri setlerini yapılandırırken gazeteciler, veri setlerinin her bir parçasını kolayca erişilebilecek şekilde dikkatlice düzenlediklerinden emin olmalıdır.

İnsan kaynaklarından veri oluşturmak: Harika veri setlerini oluşturmanın bir başka etkili yolu da insanlardan yararlanmaktır. Medya kuruluşları ve gazeteciler insanlara belirli konularda sorular sorabilir ve yanıtlardan veri oluşturabilir. Bengtsson, grubuyla birlikte İsveç şehirlerinde suçla ilgili bir araştırma için olayları gözlemlemek ve belgelemek üzere sahaya birkaç muhabir gönderdiklerini ve suç işlenen bölgelerdeki küçük işletme sahipleriyle konuştuklarını anlattı. “Muhabirlerden kişisel olarak bir form doldurmaları istendi ve bu veriler veri oluşturmak için bir elektronik tabloya aktarıldı” dedi. Bu uygulamadan pek çok hikaye elde ettiler. İnsan verisi elde etmenin diğer yolları arasında anketler ve kamuoyu yoklamaları, kitle kaynak kullanımı, örnekleme, test etme ve büyük dil modellerini (büyük miktarda metin verisi üzerinde eğitilmiş yapay zeka modelleri) kazıma yer alıyor.

Araştırma veya gözlem: Gazeteciler, en iyi uygulamalara dayalı metodolojiler geliştirerek araştırma ve gözlem yoluyla veri oluşturabilir. Bengtsson, bu yöntem için seçtiğiniz metodolojiyi inceleyebilecek istatistikçilerle çalışmanın önemli olduğunu söyledi. Verileri kullanmadan önce istatistiksel olarak analiz etmek için yapılan bir test de doğru bilgilere sahip olduğunuzdan emin olmanız açısından hayati önem taşıyor.

Sıfırdan Veri Oluşturmanın Tuzakları ve Faydaları

LaFleur, sıfırdan veri setleri oluşturmanın zaman ve çaba gerektirdiğini, gazetecilerin bunları oluşturmak için yeterli zaman ayırması gerektiğini açıkladı. “Ayrıca veri setinizin doğru olduğundan emin olmalı ve tutarlılığı sağlamalısınız” dedi.

Veriler kamuya açık değilse veya birden fazla kaynağa dağılmışsa bu özellikle zorlayıcı olabilir. Zaman alıcıdır ve sabır, dikkat ve verimlilik gerektirir.

Bununla birlikte, veri setleri oluşturmanın zorlukları olsa da, gazeteciler başka kimsenin erişemediği kapsamlı, orijinal veri gazeteciliği avantajına ve verilerin tüm bölümleri üzerinde kontrol sahibi olma fırsatına sahip olabilirler çünkü hangi değişkeni kullanacaklarını ve veri setini nasıl temizleyeceklerini, hazırlayacaklarını ve analiz edeceklerini seçebilirler.

“Veri topladığınızda, topladıktan sonra takip için zaman bırakmayı unutmayın” diyen LaFleur, gazetecilerin veri hikayeleri yazarken verileri doğruladıklarından ve “temel gerçeğe” ulaşmaya çalıştıklarından emin olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. LaFleur ayrıca gazetecilerin verileri hazırlarken son tarihleri belirlemeleri ve verilerin haberlerine rehberlik etmesi gerektiğini belirtti.

Tamamını GIJN -Türkçe’de okuyabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*