Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği: GIJN Koleksiyonu Başlarken – İpucu Sayfaları

Veri gazeteciliğinde yeniyseniz ipuçlarını içeren bu liste işinize yarayabilir.

Jeremy Merrill ve Columbia Journalism Review tarafından hazırlanan, veri gazetecilerinin  yapay zeka modelleri oluşturması hakkında bilmesi gerekenler.

İş birliğine Dayalı Veri Gazeteciliği Rehberi  ProPublica’nın 2019 yılında yayınladığı kılavuz şunları içeriyor:

  • Haber merkezi iş birliği türleri ve bunun nasıl başlatılacağı
  • Kitle kaynaklı veriler  etrafında bir iş birliği modeli nasıl çalışır
  • Kitle kaynaklı bir ortak çalışmaya başlamadan önce dikkate alınması gereken sorular
  • Paylaşılan bir veri seti etrafında iş birliği yapmanın yolları
  • Veri iş birliğinde iş akışları nasıl kurulur ve yönetilir

Data Journalism: MaryJo Webster’in Eğitim Materyalleri genel veri ile çalışma tavsiyeleri,  kitap önerileri listesi, R, SQL ve elektronik tablolarla ilgili öneriler ve veri gazeteciliği fikirlerini içeriyor. Yeni başlayan veri gazetecileri için bir kaynak adrestir.  MaryJo Webster, Minnesota Star-Tribune’da çalışan bir veri gazetecisidir.

Veri Araştırmalarının Yapılandırılması ve Paylaşılması, Der Spiegel’den veri gazetecileri  Marcel Pauly ve Patrick Stotz’in GIJC19 için hazırladıkları sunum.

Veri Düzenleme Süreci, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’ndan Emilia Diaz-Struck, GIJC19.

Sınırlı Bütçe ile Küçük Haber Merkezleri Nasıl Veri Gazeteciliği Yapabilir??verigazeteciligi.com‘dan Pınar Dağ’ın  GIJC19  için hazırladığı sunum.

Adım Adım Tersinden Mühendislik , Süddeutsche Zeitung’dan Felix Ebert ve Vanessa Wormer, Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Thorsten Holz ve Bayerische Rundfunk’tan Hakan Tanrıverdi tarafından GIJC19 için hazırladığı sunum.

Veri Gazeteciliği Araçları MIT’nin Knight Science Journalism programı, gazeteciler için kitapların, konferansların, araçların ve veritabanlarının bir listesini sağlar.

Veri gerektiren projelere nasıl başlanır   gazeteci Paul Bradshaw veri gerektiren projelere nasıl başlanır yazıları Online Journalism Blog’da.

Veri Gazeteciliğine Dalmak (2016) Amerikan Basın Enstitüsü’nden Samantha Sunne tarafından hazırlanan Veri Gazeteciliğine Dalmak (2016), veri gazeteciliği ilkelerini, bir haber odasında bir veri ekibi kurmayı ve veri gazeteciliğindeki zorlukları kapsayan genel bir kılavuzdur.

Veri Gazeteciliğine Giriş ABD’li gazeteci Peter Aldhous tarafından UC Berkeley’de giriş dersi için hazırlanan bir müfredattır. Temel istatistikler, veri alma ve temizleme, elektronik tabloları kullanma ve görselleştirme işlemlerini kapsıyor.

Veri Gazeteciliği: Editörlere Rehner Maud Beelman ve Jennifer LaFleur tarafından yazılan bu 2019 makalesinin veriye aşina olmanın veriyi anlamada önemine değiniyor.

New York Times gazetesi haber merkezinde veri okuryazarlığını arttırmak için kullandıkları içerikleri paylaştı. Readme dosyasıyla başlayabilirsiniz.

Veri Gazeteciliğinde Teknik İnsanlardan Daha Az Önemlidir New York Times ekonomi muhabiri Ben Casselman, R programlama dili kullanıyor ve geniş veri setleri ile çalışıyor. Ancak 2019 tarihli bir makalede röportajların hala en iyi hikaye anlatımı olduğunu söylüyor.

Veri Gazeteciliğine Hızlı Rehber DataCamp veri gazeteciliğini tanımlar, hangi programlama dillerinin öğrenileceğine dair tavsiyeler sunar ve kitaplara, Twitter hesaplarına ve diğer kaynaklara bağlantılar içerir.

Ricochet    IRE ve NICAR  konferanslarında yüzlerce tavsiye içerik ve sunumun yer alıyor. Veritabanı Chrys Wu tarafından hazırlanıyor.  Veri tabanında iyi fikirler, uluslararası örnekler yer alıyor.

Veri Gazeteciliği Arşivleri   American Press Institute ve Knight Temple Lenfest News Initiative tarafından desteklenen Better News sitesinde bulunan materyallerin yer aldığı bir veritabanıdır.

Kaynak:  https://gijn.org/getting-started-tip-sheets/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*