Açık DevletAçık VeriAçık Veri GünüAraçDataData JournalismData Journalism 2016Data Journalism Awards 2015DoğrulamaEğitimGörselleştirmeHaritalamaKaynakSchoolofDataTurkeySeçimler için Veri GazeteciliğiUygulamaVeriVeri BilimiVeri GazeteciliğiVeri Gazeteciliği OkuluVeri HaberciliğiVeri Haberciliği 2016Veri KazımaYazılımYerel için Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İle Türkiye’yi Görselleştir III. Çalıştayı Yapıldı

İsveç Konsolosluğu’nun finansal desteği ile Freedom House tarafından düzenlenen Veri Gazeteciliği ile Türkiye’yi Görselleştir çalıştayının üçüncüsü düzenlendi. 16-17 Nisan’da birincisi, 14-15 Mayıs’ta ikincisi ve 28-29 Mayıs’ta üçüncüsü düzenlenen çalıştayda katılımcılar Veri Gazeteciliği süreçlerine yönelik teorik ve pratik eğitimler aldı.

İlk iki çalıştayda veri toplama, veri temizleme, veri analizi, veri görselleştirme ve hikayeleştirme süreçlerinde eğitim alan katılımcılar üçüncü çalıştayın ilk günü Colombia Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Susan E.McGregor’un çevrim içi eğitimiyle başladı. İkinci gününde ise Veri Gazeteciliği projelerine odaklandı.

Üçüncü ve son gün olan çalıştayın ilk gününde katılımcılara veri görselleştirme aracı olan infogr.am tanıtıldı. Infogr.am üzerinden çeşitli görselleştirme pratikleri yapıldı.

DSC_0005

Çalıştayın öğlenden sonraki bölümünde Colombia Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Susan E. McGregor video konferans dersle çalıştayı yürüttü. Veri görselleştirme üzerine sunum yapan McGregor, veri görselleştirme alanında üretilmiş olan  dünya örneklerinden bahsetti.

McGregor, 1850 yılında Londra’da doktor olan John Snow’un o sıralarda Londra’da baş gösteren kolera salgınını görseleştirdiği haritanın, ilk veri haritalama pratiği olarak görüldüğünü dile getirdi.

Google Füzyon tabloları ve Open Refine üzerinden pratikler yaparak, uygulama videoları paylaştı:

Merging Fusion Tables to generate maps

Open Refine pratiği

Documenting and repeating your work with Open Refine

Üçüncü çalıştayın ikinci gününde ise katılımcılar kendi çalışmalarına dair kısa bir özet paylaştı. Çalıştay kapsamında katılımcılar  bir grup projesi ve 6 solo proje üzerine çalışacak.

Katılımcılar ilk iki çalıştay veri gazeteciliği süreçlerini tecrübe ederken son çalıştayda ise Temmuz ayı içinde yayınlayacakları projelere odaklandı. Çalıştay eğitmeni Pınar Dağ  ve yardımcı eğitmeni Sadettin Demirel katılımcılara projelerini nasıl daha iyi sunacaklarına ve hangi araçları hangi aşamada kullanacaklarına dair önerilerde bulundular.

İkinci günün son kısmında ise Colombia Gazetecilik Okulu öğretim üyesi Susan E.McGregor katılımcılara veri haritalamada alternatif bir araç olan CartoDB‘ti anlattı. Aracın hem manuel hem de hazır bulunan veri ile çalıştığını vurguladı.

2016-05-30_00-47-22

Grup projesi olarak 3 katılımcı Türkiye’deki çoçuk gelinler üzerine odaklanacak. 12-17 yaş arası kız çoçuklarının evlendirilmesi üzerinde farkındalık oluşturmak ve kamuoyunu daha doğru bilgilendirmek adına  bir veri tabanı ve web sayfası oluşturulacak.

Veri odaklı proje web sayfası cocukgelin.info  web adresinden yayınlanacak. Projede çocuk yaşta evlendirilmek zorunda veya evlenmek zorunda kalan bireylerin hayatta neleri ıskaladığı, neleri yaşayamadığı vurgulanacak.
Web sayfası sadece saf veri, değil aynı zamanda işlenmiş ve görselleştirilmiş istatistikler sunacak.

20160528_131542

Diğer 6 katılımcının yoğunlaştığı konular ise şöyle: 

  • Son 10 yılda kurulan devlet üniversitelerinin sayısı, devlet üniversitelerindeki eğitim kalitesi, demokratik ortam, dini yapıların artışı, öğrenci başına düşen kitap ve profesör sayısı, rektörlerin cinsiyet dağılımı. Katılımcı elde ettiği verilerle grafikler ve Google haritalar- Füzyon haritaları ile görselleştirecek.
  • Türkiye mutfağı ve yemek tarifleri üzerine web sayfalarından kazınan veriyle ağ haritası oluşturmak, yemek tarifleri ve kullanılan malzemeler arasındaki ilişkiyi analiz etmek görselleştirmek. Katılımcı araç olarak veri kazıma yazılımları (import.io) ve Gephi’yi kullanacak.
  • LGBT bireylerine karşı yöneltilen nefret suçları ve bu suçların medyadaki yansımaları üzerine gazeteleri, gazete arşivlerini ve bu konu hakkındaki yıllık raporları taramak.
  • Ocak 2016’da zam yapılan asgari ücret miktarının işsizlik üzerindeki etkisini incelemek. Özellikle asgari ücrette meydana gelen artışın ne kadarı net gelire yansıdığını ve asgari ücretteki artışın işsizlik oranının nasıl etkilediği analiz edilecek. Proje kapsamında bu bağlamda iç pazardaki temel tüketim maddelerinin maliyeti, alım gücü ve enflasyon da dikkate alınacak.
  • 2012 yılından bu yana nüfus yoğunluğu bakımından 5 büyük şehirdeki trafik kazaları istatistikleri, trafik kazalarının ağırlıkta olduğu bölgeler ve kullanılan araçlar. Belediyeler tarafından yapılmış veya yapılamamış düzenlemeler incelenecek

Çalıştayın son oturumunda  D3.js  açık kaynak kodlu, sayısal verileri web tarayıcılarına uygun şekilde görselleştirebilen Javascript kütüphanesi tanıtıldı.

Verileri SVG, HTML5 ve CSS bileşenlerini kullanarak görsel hale getiren D3.js, Protovis çatısının devamı olarak geliştirilmekte.

2016-05-30_01-01-34
https://d3js.org/

Çalıştay katılımcıların Temmuz ayının ilk haftası hem grup hem de bireysel projelerinin sunumuyla tamamlanacak.

1.2.3. Çalıştayların sunumları / içerikleri için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*