Veri Gazeteciliği

Gençlerde Alkol Tüketimini Gerçekten de “Duygusallık” mı Etkiliyor?

 

2008 yılında Porto, Portekiz ‘de,  Matematik ve Portekizce dil eğitimi alan 15-22 yaşları arasındaki öğrenciler arasında 32 soruluk bir anket yapılarak elde edilen veri seti  ele alınarak öğrencilerin alkol tüketim miktarında eğitim ve sosyal  yaşamlarının etkilerinin incelenmesi için yapılan analizler, genel kanının aksine,  gençlerde depresif olabileceği düşünülen hallerin alkol tüketim miktarını ciddi bir oranda  etkilemediği  yapılan bu çalışmada görülmüştür. Veri setine göre  öğrencilerin, kendilerini sorumluluk duygularından kurtulduklarını düşündükleri  zaman dilimleri olan hafta sonlarında,  hafta içine göre  daha fazla içki tükettikleri söylenebilir.

Güvenilirlik sorunu olmayan  http://archive.ics.uci.edu/ml/ sitesinden hali hazırda sınıflandırılmış bir veri olarak elde edilen veri seti  değerlendirmeler sonucunda gençler arasında en çok alkol tüketiminin öğrencilerin iş ve okul dışında serbest olarak dışarıda geçirdikleri vakitle doğru orantılı olarak bir artış gösterdiği saptanmıştır.

       Yapılan anketin cevapları genellikle kategorik ve reel değerlerden oluşmakta yani cevaplar belirli standartlara bağlanarak oluşturulmuş. Örneğin alkol kullanımının miktarı 1-2-3-4-5 derecede değerlendirilirken, evden internet erişiminin mümkün olup olmadığı sorusuna verilen cevaplar “evet” veya “hayır” olarak değerlendirilmiş.

Ankete 395 i Matematik eğitimi alan ve 649 u Portekizce dil eğitimi alan öğrenciler katılmıştır.

Ankette yer alan yer alan bütün sorular değerlendirilmekle birlikte, ön yargılara maruz kalabileceği düşünülen başlıklar değerlendirilmiştir. Bu başlıklar aşağıda adım adım incelemeleri ve analizleriyle birlikte yer almaktadır:

  •  Her iki öğrenci grubunun hafta içi ve hafta sonu alkol tüketim değerleri değerlendirildiğinde öğrencilerin hafta içi daha düşük seviyede alkol tükettikleri fakat hafta sonu alkol tüketiminin belirgin seviyelerde arttığı görülmektedir. Yine hafta sonunun öğrencilerinin genellikle  hafta sonu arkadaşlarıyla birlikte “takıldıkları” düşünülürse yukarıda çıkarılan sonucunun desteklendiği görülecektir.


  • İkinci olarak öğrencilerin cinsiyetlerine göre alkol tüketimleri incelendi ve her iki öğrenci grubu için erkek öğrencilerin daha fazla alkol tükettikleri ve hafta sonu alkol tüketim miktarını da kız öğrencilere göre daha fazla oranda artırdıkları tespit edildi.



  • Öğrenciler arasında yapılan incelemede her iki sınıfın velilerine göre yapılan incelemede öğrencinin alkol tüketim ortalamaları velisinin anne- baba veya diğer yakınları olmasına göre ciddi farklılıklar göstermediği fark edilmiş ve bu durum aşağıdaki grafiklerde gösterilmiştir.

  • Bu adımda öğrencilerin duygusal ilişkilerinin olup olmamasına göre hafta içi ve hafta sonu alkol tüketim miktarlarının değerlendirmesi % olarak yapılmış ve duygusal ilişkiye sahip olmak alkol tüketim miktarında ciddi bir artışa neden olmamıştır.



Alkol Tüketiminde yegane artışa sebep olan etkenlerden birisi öğrencilerin dışarıda geçirdikleri vakit . Yani öğrenciler ne kadar çok  arkadaşlarıyla dışarı çıkarlarsa o kadar çok alkol tüketiyorlar denilebilir. Hafta sonları dışarı çıkışlarda alkol tüketimi ciddi ölçü de artış göstermiş durumdadır ve aşağıdaki grafikler de bu yorumu desteklemektedir.


  • Alkol tüketim miktarının artışı öğrencilerin eğitim hayatında çeşitli sorunlara neden olmuştur. Her iki öğrenci grubu için hafta içi alkol tüketimi okula devamsızlığı artırmış ve buna bağlı olarak yüksek miktarda alkol kullanan öğrencilerin notlarında düşüşe sebep olmuştur. Örneğin en yüksek notun 20 olduğu sınavlarda 4 ve 5 seviyede alkol tüketen öğrencilerden yalnızca 2 kişi 15 in üzerinde not alan öğrenciler arasında yer almıştır. En yüksek notları 1 ve 2 seviyesinde alkol tüketen öğrenciler almıştır.
  • Hafta içi alkol tüketimi öğrencilerin eğitim hayatlarına devamsızlığını daha çok etkilemiştir. Aşağıdaki grafiklere bakıldığında  hafta içi alkol tüketimi yüksek olan öğrencilerin  okula devamsızlıkları artmıştır

 

Alkol Tüketim Derecesi
(Matematik)
Hafta içi alkol tüketimine göre devamsızlık Hafta sonu alkol tüketimine göre devamsızlık
1 5,24 4,85
2 6,21 4,5
3 6,96 6,42
4 9,7 8,33
5 8,6 6,89

 

Alkol Tüketim Derecesi
(Portekizce)
Hafta içi alkol tüketimine göre devamsızlık Hafta sonu alkol tüketimine göre devamsızlık
1 3,195 2,89
2 4,25 3,68
3 5,66 3,9
4 4,76 4,64
5 7,05 5,2

Diğer başlıklardan bazıları da incelendiğinde görülmüştür ki

  • Anne babanın eğitim düzeyi ve meslek grupları öğrencilerin alkol tüketiminde ciddi bir farklılaşmaya sebep olmamıştır.
  • Şehirlerde yaşayan öğrencilerin kırsal bölgelerde yaşayan öğrencilerden daha alkol tüketim miktarlarının daha fazla olduğu fakat yine de belirgin bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
  • Sonuç olarak bu çalışmadan, öğrencilere verilen sorumluk ve meşguliyet seviyesi dengelendiğinde alkol tüketiminde azalmanın görüldüğü yorumu yapılamamakla birlikte alkol tüketiminin artmadığı söylenebilir.

Aşağıda verilen tablo anket sorularını ve açıklamalarını içermektedir.

Anket Soru Başlıkları ve Anket Hakkında Açıklamalar
Attributes for both student-mat.csv (Math course) and student-por.csv (Portuguese language course) datasets:
1. School – student’s school (binary: ‘GP’ – Gabriel Pereira or ‘MS’ – Mousinho da Silveira)
2. Sex – student’s sex (binary: ‘F’ – female or ‘M’ – male)
3. Age – student’s age (numeric: from 15 to 22)
4. Address – student’s home address type (binary: ‘U’ – urban or ‘R’ – rural)
5. Famsize – family size (binary: ‘LE3’ – less or equal to 3 or ‘GT3’ – greater than 3)
6. Pstatus – parent’s cohabitation status (binary: ‘T’ – living together or ‘A’ – apart)
7. Medu – mother’s education (numeric: 0 – none, 1 – primary education (4th grade), 2 – 5th to 9th grade, 3 – secondary education or 4 – higher education)
8. Fedu – father’s education (numeric: 0 – none, 1 – primary education (4th grade), 2 – 5th to 9th grade, 3 – secondary education or 4 – higher education)
9. Mjob – mother’s job (nominal: ‘teacher’, ‘health’ care related, civil ‘services’ (e.g. administrative or police), ‘at_home’ or ‘other’)
10. Fjob – father’s job (nominal: ‘teacher’, ‘health’ care related, civil ‘services’ (e.g. administrative or police), ‘at_home’ or ‘other’)
11. Reason – reason to choose this school (nominal: close to ‘home’, school ‘reputation’, ‘course’ preference or ‘other’)
12. Guardian – student’s guardian (nominal: ‘mother’, ‘father’ or ‘other’)
13. Traveltime – home to school travel time (numeric: 1 – <15 min., 2 – 15 to 30 min., 3 – 30 min. to 1 hour, or 4 – >1 hour)
14. Studytime – weekly study time (numeric: 1 – <2 hours, 2 – 2 to 5 hours, 3 – 5 to 10 hours, or 4 – >10 hours)
15. Failures – number of past class failures (numeric: n if 1<=n<3, else 4)
16. Schoolsup – extra educational support (binary: yes or no)
17. Famsup – family educational support (binary: yes or no)
18. Paid – extra paid classes within the course subject (Math or Portuguese) (binary: yes or no)
19. Activities – extra-curricular activities (binary: yes or no)
20. Nursery – attended nursery school (binary: yes or no)
21. Higher – wants to take higher education (binary: yes or no)
22. Internet – Internet access at home (binary: yes or no)
23. Romantic – with a romantic relationship (binary: yes or no)
24. Famrel – quality of family relationships (numeric: from 1 – very bad to 5 – excellent)
25. Freetime – free time after school (numeric: from 1 – very low to 5 – very high)
26. Goout – going out with friends (numeric: from 1 – very low to 5 – very high)
27. Dalc – workday alcohol consumption (numeric: from 1 – very low to 5 – very high)
28. Walc – weekend alcohol consumption (numeric: from 1 – very low to 5 – very high)
29. Health – current health status (numeric: from 1 – very bad to 5 – very good)
30. Absences – number of school absences (numeric: from 0 to 93)
# these grades are related with the course subject, Math or Portuguese:
31. G1 – first period grade (numeric: from 0 to 20)
32. G2 – second period grade (numeric: from 0 to 20)
32. G3 – final grade (numeric: from 0 to 20, output target)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*