BlockchainData JournalismVeri Gazeteciliği

‘Araştırmacılar blockchaini bir araç olarak kullanabiliyorsa, veri gazetecileri de kullanabilir.’

Madolyn Smith, Walid Al-Saqaf
Çeviri:Onur Teksan

https://datajournalism.com/read/longreads/data-journalism-on-the-blockchain

Blockchain ve gazetecilik hakkında konuştuğumuzda, genellikle odak noktası güven ve sürdürülebilirlik. Blockchain ile desteklenen mikro kripto parayla yapılan ödeme yöntemleri, gazetecilik sektörünün gelir akışlarına potansiyel bir çözüm olarak araştırılıyor. Aynı zamanda, bu teknolojinin bilgileri koruma ve doğrulama özelliği sansür ve sahte haberlere karşı bir panzehir görevi gördü ama bu blockchain gerçekten de tüm gazeteciler teklif ediliyor mu?

O kadar ilgi görmemiş olsa da, blockchain uygulamalarının geride bıraktığı işlem verileri, araştırmacı gazeteciler için potansiyel bir altın madeni sağlıyor. Birinci sınıf şarap üreticileri, ton balığı endüstrisi ve sahte ilaçla mücadele için bir araç olan blockchainin kullanım alanları, gazetecilerin keşfedilmesi için yepyeni bir veri dünyası açıyor.

Akademi dünyasında, blockchain ve bitcoin işlemlerinin perde arkasını belirlemek, yasa dışı faaliyetleri araştırmak ve daha pek çok şey için zaten kullanımda. Araştırmacılar blockchaini inceleme aracı olarak kullanabiliyorlarsa, veri gazetecileri de rahatlıkla kullanabilir.

Walid Al-Saqaf da aynı görüşte. Gazetecilik geçmişi olan şimdinin akademisyeni Walid, bu iki dünyayı İsveç’in Stockholm’deki Södertörn Üniversite’nde Medya Teknolojisi ve Gazetecilikte Kıdemli Öğretim Görevlisi olarak yaptığı çalışmalarla bir araya getiriyor. Ayrıca İnternet Derneği Blockchain Özel İlgi Grubu’nun da kurucu ortamı ve başkan yardımcısıdır. Veri gazetecilerinin raporlarında blockchaini nasıl kullanılabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için kendisine sorularımızı yönelttik.

Sizce bazı blockchain teknolojileri ve bunların bazı belirgin uygulamaları nasıl işliyor? Açıklayabilir misiniz?

Bitcoin kripto para tarafından kullanılan temel teknoloji olan blockchain teknolojisi, merkezi olmayan ve dağıtılmış bir veritabanı sistemidir. Şahsen bir blockchainin nasıl çalıştığını, iç başlık altı mekanizmasını bilmenin, uygulamaları ve olası yararlarını kavramanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Aslında, blockchainin 3 ana özelliğe sahip yeni bir veritabanı türü olduğunu söylemek yeterli olabilir:

1- Dağınıktır. Bu da blockchainde yer alan verilerin bir kopyasının binlerce düğüme klonlandığı anlamına geliyor.

2- Saydamdır. Blockchain oluşturulduğundan beri gerçekleşen tüm işlemleri görmenize izin veriyor ve zaman içinde herhangi bir işlemi izlenebilir kılıyor.

3- Değişmezdir. Blockchaine yazılanları değiştirmenin mümkün olmadığı anlamına geliyor. Bunun nedeni, her işlemin kalıcı bir arşivleme oluşturarak güçlü şifrelemeyle (blockchain adıyla) zincirlenmesidir.

Devamı için : https://medium.com/@voydorg/veri-gazetecili%C4%9Finde-blockchain-ecf310871d0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*