Açık VeriDataVeri Gazeteciliği

Arel Üniversitesi’nde Veri Gazeteciliği Atölyesi Yapıldı


arelİstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Pınar Dağ ve Ayşegül Engür tarafından 30 Eylül Çarşamba günü açık/veri gazeteciliği atölyesi düzenlendi. Akademisyen Gülüm Sener’in koordinatörlüğündeki medya atölyesi dersi kapsamında gerçekleşen atölyede öğrenciler veri gazeteciliği hakkında bilgi alırken yaptıkları uygulamalar ile öğrendiklerini pekiştirdi. 

Farklı disiplinlerden gelen yaklaşık 30 öğrencinin katıldığı atölye, veri gazeteciliği eğitimi veren Pınar Dağ’ın sunumuyla başladı. Sunumda veri gazeteciliğinin genel olarak ne olduğun, tanımını şekillendiren süreç ve değişimlerden söz etti.

Wikileaks dosyaları, Swissleaks gibi çarpıcı örneklere sunumunda yer verilirken, veri gazeteciliğinin yeni bir şey olmadığı halde  neden gazeteciliğin geleceği olduğunu  açık veri, açık kaynak araçlar ve haberciliğin araç çantasındaki zenginlik üzerinden yanıtladı.  Bununla birlikte veri gazeteciliğinin ortaya koyduğu kanıtlanabilir donelerin haberciliği dönüştürdüğünü ödüllü haber örnekleri üzerinden değerlendirdi.

Atölyenin devamında Pınar Dağ, katılımcılara veri gazeteciliği projeleri yapanların çalışma  aşamalarını anlatıp, veri güdümlü projelerde kullanılan araçlar hakkında kendi kullandığı araçlar üzerinden bilgi verdi.  Hikayeyi daha iyi anlatmanın bu gazetecilik modelinde önemli olduğuna dikkat çekilerek üretim aşamasının veri toplama, veri işleme/filtreleme/analiz etme, görselleştirme ve hikaye/haber ya da tersi bir piramit şeklinde ilerlediğine yer verildi.
Veri gazeteciliği sürecinin pekiştirilmesi için katılımcılarla mini bir de uygulama yapıldı.

Yapılandırılmış veriler ile katılımcılar  Google Fusion Tables ‘da veriyi yükleme, inceleme, dinamik bir harita/ grafik uygulayarak bir editörde nasıl kullanıldığını görme şansı buldu.

Veri Gazeteciliği Atölyesi
Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri veri gazeteciliği atölyesine büyük ilgi gösterdi.

2015 Açık Veri Endeksi çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Pınar Dağ, Türkiye’nin 2014 açık veri endeksi sıralamasında 28. sırada olduğunu  belirterek, Türkiye temel devlet verilerinde yüzde 53 ve devlet harcamalarında yüzde 10 açık olduğu bilgilerine ulaştıklarını paylaştı.

Açık veriye ulaşımda Türkiye’nin mevcut durumunu ortaya koyarak, veri gazeteciliği ve doğru habercilikte basın emekçilerinin bilgiye ulaşmalarında yaşadığı zorluğu dikkat çekerek açık verinin veri haberciliği /gazeteciliği  projelerinde belirleyici bir unsur olduğunu açıklandı. Dağ, daha sonra Türkiye’de yapılan veri gazeteciliği çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sunumunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Engür: Veri Kazımak Projelerde Kolaylık Sağlıyor 

Atölyenin diğer konuğu Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi Ayşegül Engür, veri gazeteciliğinin önemli bir parçası olan veri kazıma işlemi hakkında katılımcıları bilgilendirerek,  veriyi toplama, işleme, filtreleme ve analiz etme sürecinde veri kazıma araçlarının, kullanıcılara büyük bir kolaylık ve zaman kazandırdığını ifade etti.

Engür’ün sunumunun ardından katılımcılar Google Chrome’ın bir eklentisi olan DataMiner‘ı kullanarak veri kazıma çalışması yaptı.

Aysegul Engur

Ayşegül Engür, Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü İletişim ve Ekonomi Öğrencisi /Dağ Medya'da Veri Gazetecisi

One thought on “Arel Üniversitesi’nde Veri Gazeteciliği Atölyesi Yapıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*