AraçArama Teknikleri

Çalışma Alanınızı Düzenlemek ve Dijital Haberciliği Geliştirmek için Yeni Araçlar

Rowan Philp
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı(GIJN)

Yalnızca çevrim içi röportajları yazıya dökmekle kalmayıp aynı zamanda tek bir video düzenleme becerisine ihtiyaç duymadan haberleriniz, sosyal medya için kullanabileceğiniz bir araç düşünün. Veya ziyaret ettiğiniz hemen hemen her siteye bağlı olup izlemeyi algılayabilen açık kaynaklı bir uygulama düşünün. Ya da evde uzaktan çalışma yürütürken dizüstü bilgisayarınızın ekranını çift ekrana dönüştüren bir araç. Tam olarak bunları yapmanızı sağlayan ücretsiz pek çok araç Araştırmacı Gazeteciler ve Editörler (IRE) tarafından düzenlenen son NICAR21 veri gazeteciliği konferansında bir oturumda anlatıldı.


 

Araştırmacı Gazeteciler ve Editörler konferansından bir poster, 1993. Fotoğraf: CAR Through the Ages

NICAR, IRE’nin 1989’da başlayan ve veri gazeteciliğini dünyaya tanıtmada önemli bir rol oynayan Bilgisayar Destekli Raporlama Ulusal Enstitüsü’nün kısaltmasıdır. Nitekim günümüzde yani 1993 yılından beridir düzenlenen NICAR konferansıyla aynıdır.

Daha önce Cascade Public Media’da yönetici editör ve şu anda Boston’daki NPR/ WBUR’un içerik şefi olan Victor Hernandez ve The Journalist’s Toolbox‘ın kurucusu dijital gazetecilik eğitmeni Mike Reilley tarafından sunulan oturum yeni araçlara, eklentilere odaklandı. Hernandez, “Birçoğumuz uzaktan veya evden çalıştığımız için özellikle dünyanın mevcut durumunda gerçekten iyi ve alakalı çözümler üretiyorlar” diyor.

En sevdikleri yeni araçlardan bazıları:


Grain: Transkripsion ve Alıntı Paylaşım Aracı

Hernandez, “Bu yepyeni ve röportajlardan alınan kısa bilgiler için ezber bozan bir şey” diyor.  “Düzenleme süreci yok. Uygulamaya bir video kaydı [veya akışı] – Zoom, Skype, Google eklerseniz, bir konuşma metni oluşturur. Daha sonra, o konuşma metninde birinin söylediği ilginç bir şeyi vurgulayabilirsiniz, önemli bir detay veya sesli konuşma. Ve bunu bir belgeye, bir SMS metin mesajına, Slack’e veya herhangi bir yere yapıştırabilirsiniz. Böylece otomatik olarak, yalnızca düzenlenmiş bir alıntı olarak bir ses ve video klibi olarak yerleştirir!”

Hernandez, ücretsiz özelliklerin çok güçlü olduğunu ve henüz ek ücretli özellikler için yükseltme yapması gerekmediğini söylüyor. Ancak, Grain’e kaydolmanın, eklenen özellikler hakkında düzenli olarak istenmeyen potansiyel pazarlama mesajları akışına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Slayt: Victor Hernandez

Toby Chrome Eklentisi : Sekmeleri Düzenlemek İçin

Araştırmacı gazetecilerin pandemi sırasında dijital kaynaklara daha da bağımlı hale gelmesiyle birlikte çoğu kişi arama tarayıcılarını genellikle proje çalışması, sosyal medya sayfaları, yönetici panelleri ve aile etkinlikleriyle ilgili düzinelerce açık sekmeyle dolu buluyor.

Toby Chrome uzantısının, sekmeleri günün farklı saatlerinde sorumlu olduğunu işlere göre kümeleyerek ve ihtiyacınız olan dijital kaynaklara yer imlerinden çok daha hızlı erişerek bu sorunun çözülebileceğini gösteriyor.

Reilley, “Bu aracı gerçekten çok seviyorum her gün kullanıyorum” diyor. “Tarayıcınız bir projenin, hatta bir sunumun ortasında çökerse de gerçekten yardımcı oluyor Toby’ye geri dönebilir düğmeye basabilir ve her şeyin tekrar gelmesini sağlayabilirsiniz.  Size çok zaman kazandırır, oldukça hızlı yükleniyor ve çok sezgisel bir araç.”

Hernandez ayrıca  yinelenen sekmeleri ve ayrıca unutmaya meyilli olduğumuz sekmeleri otomatik olarak kapatabilen ve işleme hızlarımızın düşmesine neden olarak günlerce açık bırakabilen başka bir sekme düzenleme uygulaması tabby ‘ye  işaret etti .

Slayt: Victor Hernandez

Camo: Bir Web Kamerası Uygulaması

Hernandez, evden çalışan araştırmacı gazeteciler için iPhone’unuzu düşük ışık koşullarında bile net görüntüler yakalayan profesyonel düzeyde bir web kamerasına dönüştüren ücretsiz bir uygulama olan Camo‘yu öneriyor.

Hernandez, “Gününüzün büyük bir bölümünü Zoom veya Google Meet’te geçirirseniz, bu çok büyük bir nitelik sağlar” diyor. “Telefonunuza ve dizüstü bilgisayarınıza Camo uygulamasını indiriyorsunuz ve her iki yerde de açıyorsunuz ve inanılmaz derecede güçlü bir kamera elde ediyorsunuz. Muhtemelen en dikkate değer yükseltme, akşam çöktüğünde ve bilgisayarlarımızda yerleşik olan web kamerası normalde gerçekten grenli hale geldiğinde işe yarar.”

Küçük bir ücret karşılığında ücretsiz uygulamadaki çözünürlüğün 720 pikselden yüksek çözünürlüklü 1080p’ye yükseltilebileceğini söylüyor.

Slayt: Victor Hernandez

Slick Inbox : Gelen Bültenleri Düzenler

Hernandez, “Bu, ihtiyaç duyduğumuzu asla fark etmediğimiz, mobil cihazlar için ezber bozan haber bülteni okuyucusu” diyor. “Bültenlere boğulduk; gelen kutularımıza dağılmış durumdalar ve onları kaçırırsanız bulmak zor olabilir. Bu, haber bültenlerinde daha önce sahip olmadığımız RSS okuyucusuna benziyor. Ücretsiz hizmete kaydolursunuz, yeni e-posta adresi yaratırsınız örneğin, X @slickinbox.com ve hepsi bu uygulamada toplanır. Bunun tersi ise, e-postaların aynı şekilde biçimlendirilmesidir yani birlikte kümelenirler, bunları çok kolay bir şekilde sıralayabilir ve paylaşabilirsiniz. Tek tıkla abonelikten çıkabiliyorum ayrıca.”

Slayt: Victor Hernandez

Blacklight : İzleyicileri İzlemek

Hernandez, “Blacklight, webde sizi kimi izliyor, verinizi kim topluyor, izlemenize yardımcı oluyor. Tarayıcınıza yalnızca bir web raporu almakla kalmaz, aynı zamanda inceleme raporu adı verilen verileri daha ayrıntılı indirme fırsatı da sunuyor ” diyor.

Blacklight ayrıca karşılaştırma için benzer sitelerde ortalama izleme verileri sağlar ve Hernandez The New York Times web sitesinde bir rapor örneği paylaştı. Analiz, o siteye eklenmiş 11 reklam izleyicisini buldu.

Slayt: Victor Hernandez

Proporti.onl: Twitter’da Cinsiyet Dengesini Ölçmek

Cinsiyet eşitsizliğinin muhabirler için giderek daha önemli bir konu haline gelmesiyle Hernandez, Twitter hesaplarında algılanan cinsiyet dengesini kabaca ancak anında ölçen yeni bir uygulamanın yardımcı olabileceğini söylüyor.

Propoti.onl’un herhangi bir Twitter hesabının takipçilerinin potansiyel cinsiyet dağılımına ilişkin bilimsel değilse de hızlı bir barometre sağladığını söylüyor.

Bu aracın yalnızca 3.000 takipçiden oluşan bir örneklemden belirtilen adlara ve beyan edilen zamirlere dayandığını ve geliştiricilerin de açıkça kabul ettiği gibi non-binary veya alternatif adlar kullanan kişileri hesaba katmadığını unutmayalım!

Sıradan bilgilere dayanıyor ve hiç bilimsel değil ne de son derece doğru”diyor Hernandez. “Ancak, saniyeler içinde yüzeysel de olsa bir cinsiyet dağılımı göstergesi istiyorsanız, bu yararlı olabilir. Donald Trump veya Bill Gates’i veya kurumsal hesapları veya kendi haber odası hesabınızı yönetebilir ve daha sonra çok daha derine inebilirsiniz. Sonuçlar, haber merkezlerinde ve çevresinde toplumsal cinsiyet eşitliğine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğine dair harika bir hatırlatma da olabilir.”

Slayt: Victor Hernandez

Dualless: Evden Çalışanlar İçin Çift Ekran!

Hernandez, “Dualless birkaç yıldır piyasada ancak evden çalışma çağında iki ekranınız yoksa harika bir çözüm” diyor. “Yer imi bağlantısını tıklayabileceğiniz bir tarayıcı uzantısı ve boyutları seçmek için bir açılır pencere çıkıyor ve ardından onu ortadan ikiye bölebiliyorsunuz örneğin ve görüntüyü anında boyut ve oranlara göre küçültüyor.

Dualless çift monitör uygulaması. Slayt: Victor Hernandez

Mobil cihazlar için görüntülerin üzerine veri katmanı sağlayan ücretsiz uygulamalar:
  • TinRocket’in Bu uygulaması resimlere oklar ve etiketler eklemeği sağlar. Reilley, “Bu, iPad ve iPhone için çalışan bir araçtır ve bir fotoğrafa dokunmanıza ve üzerinde yön okları ve metin katmanına olanak tanır” diyor. “Örneğin, bir sitede meydana gelen değişiklikleri belirtebilirsiniz. Örneğin , bazı ABD yetkililerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı bir toplantının resmi için kullanılmıştı oysa yetkililerin çoğu Putin ile görüştüklerini reddetti.” Ancak gazetecilerin uygulama aracılığıyla onları tanımlayabildikleri anlaşılıyor. Reilley, Over uygulamasının bir görüntüye tek bir veri noktası eklemesi gereken, zamanı kısıtlı muhabirler için yararlı olabileceğini söylüyor .

  • Sosyal medya slayt gösterileri için Ripl uygulaması . Reilley, “Bu, fotoğrafların üst kısmındaki bir metin katmanını canlandırıyor, böylece kısa bir slayt gösterisini çalıştırabilirsiniz” diyor. “Müzikler oynatılırken videonun üzerine katmanlar halinde yerleştirebilirsiniz.”
  • Vidometre GPS video harita kaydedici Reilley, “Vidometre, video üzerinde metin katmanı oluşturmanıza olanak tanır ve yalnızca şablonu seçmeniz yeterli” diyor. “Bir GoPro kamera ile senkronize edilebilir ve bir harita katmanına sahip olduğu için coğrafi konum belirleyebilir ve harita logosu ekleyebilirsiniz.”

NICAR21’in veritabanına erişerek daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz, tüm detayları buradan inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu içerikler 2022 yılın Mart ayına kadar erişime açık olacak.  

Ek Okuma

GIJN Kaynak Merkezi: İpuçları ve Araçlar

Favori Araçlarım 2020: En İyi Araştırmacı Gazeteciler Bize Ne Kullandıklarını Anlatıyor

GIJN Araç Kutusu Serisi


Rowan Philp , GIJN muhabiri ve editörüdür. Rowan, daha önce Güney Afrika’nın Sunday Times gazetesinin baş muhabiriydi . Bir dış muhabir olarak, dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haberler yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*