AraçDataData JournalismEğitimGörselleştirmeVeri Gazeteciliği

GIJC2019 Sona Erdi

11. Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı sona erdiği. Geçtiğimiz dört gün boyunca Almanya’nın Hamburg şehrinde 130 ülkeden 1.700’den fazla gazeteci, deneyimlerini paylaşmak, uzman konuşmacılardan yeni şeyler öğrenmek,  ağ kurmak ve gelecek araştırmaları için yeni ortaklar bulmak için bir araya geldi. Uluslararası araştırmacı gazetecilerin en çeşitli  vee büyük buluşmasıydı.

2001’den bu yana düzenlenen etkinlikte her zaman olduğu gibi yine iş birliği gündemdeydi. Birbirleriyle rekabet etmek yerine, birlikte çalışmak, haber odaları için yolsuzluğun sınırlarını aşmayı, yasadışı paraların açık deniz kanallarından serbestçe nasıl aktığını, dezenformasyon kampanyalarının ülkeler arasında nasıl  uyarlandığını daha etkin şekilde görmeyi sağladı.

Filipinin önemli dijital gazetelerinde Rappler’in CEO’su  Maria Ressa, konuşmasında GIJC19’daki araştırmacı gazetecilere “İşbirliği yap, işbirliği yap, işbirliği yap! ” diyerek  ekip olmanın önemini tekrar hatırlattı.

Anahtar: Rekabet Yerine, İş Birliği Yapın!

İş birligi GIJC19’da kullanılan en güçlü  terimdi. Konferansta temsil edilen 130 milletle sınır ötesi suça bakan gazeteciler, soruşturmalarının sürdüğü ülkelerde rapor veren ortaklar bulmak için bolca fırsat buldu.

Konuşmacıların % 48’i ve katılımcıların % 50’si kadındı

Kadınların yürüttüğü 13 oturum vardı ayrıca Martha Mendoza, Patricia Evangelista, Minna Knus-Galan, Marcela Turati, Miranda Patrucic, Juliane Löffler, Shiori Ito, Oriana Zill, Asha Mwilu, Alejandra Xanic VB ve Sheila Coronel’den oluşan güçlü bir kadın paneli hazırlanmıştı. Diğer kadın gazetecileri kişisel hikayeleri ve hayatta kalma stratejileri ile cesaretlendirdi.

Travma Paylaşımı

GIJC19 sadece en kısıtlayıcı ortamlarda çalışan araştırmacı gazetecileri değil, raporlama engellerini, üzücü deneyimleri ve kişisel tecrübeleri de paylaşmak için nispeten özgür basına sahip ülkelerden olanları bir araya getirdi. Bir meslektaşının cinayetini araştırmaktan toplu cinayetleri ortaya çıkarmaktan, ele alınan konular zordu, ama gerekliydi.

OSINT

İnternet’te halka açık çok fazla veri bulunduğundan, gelişmiş çevrimiçi araştırma teknikleri araştırmacı gazetecinin araç kutusunda önemli bir araç haline geliyor. Uzman  Paul Myers ve Henk van Ess, GIJC19 katılımcılarına araştırmaları  için sosyal medya hakkında bilgi bulma püf noktaları öğretildi. Ayrıca Quiztime ekibinin, gazetecilerin coğrafi konumlandırma yeteneklerini test etmesini sağlandı.

Veri kazımak, veri toplamak, veri gazeteciliği

Konferanstaki gazeteciler, veri kazıma ve veri tabanı oluşturmadan veri görselleştirmeleri üretmeye kadar veriyle ilgili her şeyi öğrenme yönelik programları takip etme şansı da oldu. Veri gazeteciliğinin çeşitli yönlerine odaklanan 250’den fazla panel, atölye çalışması, buluşma ve özel etkinlikten vardı ve 60’dan fazlası veri odaklıydı.

 

Üye Kurum olarak Veri Gazeteciliği Platformu olarak Pınar Dağ da  (www.verigazeteciligi.com) Veri Görselleştirme, Veri Gazeteciliği eğitimi verdi.

 

Konferansın tüm içeriklerine buradan ulaşılabilir: https://gijc2019.org/tipsheets/

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*