Açık VeriGörselleştirmeVeriVeri Gazeteciliği

Hamburg’da veri gazeteciliği konferansı: 3-4 Temmuz #nr15

konferans görsel_nr15Melih Cılga – Twitter: @melihcilga

3-4 Temmuz’da Almanya’nın Hamburg şehrinde veri gazeteciliği, araştırmacı gazetecilik ve medyada ifade özgürlüğü açısından önemli bir konferans yapılacak. Yalnızca Almanca konuşulan ülkelerin değil, Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamının temsil edileceği bu konferansta, hem medya sektörünün güncel sorunları masaya yatırılacak hem de gazeteciliğin geleceğini kurgulamak için ufuk açıcı tartışmalar yapılacak.

Ayrıntılı programına buradan ulaşabileceğiniz konferansın konuşmacı ve ziyaretçi profilleri de burada. Konferans süresince yaşanan anlık güncellemeleri de Twitter’da “#nr15” etiketi üzerinden takip etmek de mümkün olacak.

Tartışılacak konulardan bazıları

Konferansın programına baktığımızda, hemen dikkat çeken panel konularını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kar amacı gütmeden, kamu yararına ve bağımsız gazetecilik nasıl yapılır, nasıl finanse edilir?
  • Yerel gazetecilik ve kitlesel fonlama: Okurlarını her ay düzenli olarak katkı payı ödemeye ikna edecek kadar kaliteli içerik üretebilen “semt ve mahalle blogları”.
  • Uzun süreli ve geniş kapsamlı “araştırmacı gazetecilik” projeleri nasıl planlanır ve yürütülür?
  • Farklı ülkelerden gazeteciler nasıl ortak bir ekip kurabilir, uluslararası boyuttaki bir araştırmaya nasıl finansman bulabilirler?
  • Veri gazeteciliğinde izlenen standart akış şemasında (ham veriden yola çıkıp hikâyeye ve veri görselleştirmeye giderken), nasıl yaratıcı olunur?
  • Açık Veri / Açık Devlet” konusunda Avrupa ülkeleri ne durumda? Bilgi edinme hakkını ve kamu hizmetlerinde şeffaflığı geliştirmek için ne gibi yaratıcı çözümler bulunabilir?
  • Dijital ve geleneksel medya platformları, “crossmedia storytelling” yaklaşımıyla bir arada ve etkileşimli biçimde nasıl kullanılır?

Almanlar veri gazeteciliğinde iddialı

Konferansın konuşmacılarından ilk bakışta dikkat çekenler arasında, The Guardian gazetesinin veri projeleri editörü Helena Bengtsson, New York Times gazetesinin grafik editörü Gregor Aisch, Journalismfund ve Dataharvest’in kurucularından Brigitte Alfter, OpenDataCity ve Open Knowlegde Foundation Almanya’dan Doç. Dr. Michael Hörz, Almanya’nın ilk “kamu yararına bağımsız gazetecilik” platformu olan CORRECT!V’in yöneticisi David Schraven ve Berlin’deki M29 otobüs hattı boyunca şehrin sosyokültürel yapısının nasıl değiştiğini gösteren ödüllü projenin tasarımcısı (Berliner Morgenpost gazetesinin interaktif ekip şefi) Julius Trögersayılabilir.

(Bu arada, CORRECT!V’in kuruluş hikayesi ve “nonprofit journalism” iş modeli hakkında yazdığım eski bir yazı da şuradan okunabilir).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*