Genel

Hesaplamalı Sosyal Bilimler – Çeviren: Talha Öz

Hayatımız ağın içinde geçiyor. Düzenli olarak e-postalarımızı kontrol ediyor, cep telefonlarımızla hemen her yerde konuşuyor, toplu taşıma araçlarında akıllı biletimizi kullanıyor, kredi kartlarımızla alışveriş yapıyoruz. Kamuya açık yerlerdeki hareketlerimiz video kaydına alınabildiği gibi sağlık durumumuz da dijital dosyalarda tutuluyor. Herkese açık blog yazıları yazabilir, arkadaşlıklarımızı çevrimiçi sosyal ağlarda sürdürebiliriz. Bu işlemlerimizin her biri dijital kırıntı bırakıyor ve bu kırıntılar birleştirilerek elde edilecek birey veya grup davranışları ile ilgili resimler, hayatımız, kurumlar ve toplumlar hakkındaki anlayışımızı değiştirecek potansiyeli barındırıyor.Picture-24

Büyük miktarlardaki verileri toplama ve işleme kapasitesindeki artış biyoloji ve fizik gibi bilimleri dönüştürdü. Fakat veri güdümlü “hesaplamalı sosyal bilimler”in ortaya çıkması çok daha yavaş gerçekleşmekte. Ekonomi, sosyoloji ve siyaset biliminin önde gelen dergilerinde bu alanla ilgili pek çalışma göremiyoruz. Lakin hesaplamalı sosyal bilimler gerçekleşiyor – Google ve Yahoo gibi İnternet şirketlerinde ve ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) gibi devlet kurumlarında. Hesaplamalı sosyal bilimler bazı özel şirketlerin ve devlet kurumlarının yegâne çalışma alanı hale gelebilir. Veyahut özel verilere erişip makaleler yayınlayan -fakat çalışmaları kritiğe tabi tutulamayan veya tekrar edilemeyen- seçkin bazı akademik araştırmacılar türeyebilir. Her iki senaryo da bilginin toplanması, doğrulanması ve yayılması açısından uzun vadede toplumun çıkarına sonuçlar doğurmaz.

-Açık akademik bir çevrede temellenen- hesaplamalı sosyal bilimler, topluma, birey ve topluluk anlayışını geliştirmekle ne gibi değerler sunabilir? Hesaplamalı sosyal bilimlerin ortaya çıkmasının önündeki engeller nelerdir?

Devamını Okumak İçin Tıklayınız

One thought on “Hesaplamalı Sosyal Bilimler – Çeviren: Talha Öz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*