Açık DevletAçık ErişimAçık ErişimAçık VeriAçık Veri FormatıAçık Veri GünüAçık Veri GünüAçık Veri YasasıE-devletPDF

İBB, ‘Açık Veri Portalı’nı Kullanıma Açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “İBB Açık Veri Portalı” hizmete açıldı. İBB ve çevre kuruluşları tarafında yayımlanan verileri sunan Açık Veri Portalı ile kamunun şeffaflığının ve vatandaş katılımcılığının arttırılması amaçlanıyor.

Kamusal hizmetlerde elde edilen verileri kullanarak vatandaşların da proje geliştirebileceği İBB Açık Veri Portalı’na https://data.ibb.gov.tr internet adresinden ulaşılabiliyor. Portalda; İBB, bağlı kuruluşları, iştirak şirketleri tarafından yürütülen çalışmalar sırasında toplanan veri setleri; akademisyenler, araştırmacılar, girişimciler ve vatandaşlar tarafından kullanılmak üzere birçok kategoride paylaşılıyor.

Öncelikle İBB’nin Ulaşım, Çevre, Enerji alanlarında topladığı açık veri setlerinin paylaşıldığı Portal’ın, her geçen gün İBB’nin şeffaf yönetim anlayışı doğrultusunda zenginleştirilmesi hedefleniyor.

Mobilite, Çevre, Enerji, Yaşam ve Ekonomi gibi farklı kategori başlıkları altında sıralanan veri setleri, geliştiriciler, girişimciler, akademisyenler, öğrenciler ve STK’ların kullanımında olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin platformunda hazırda şu anda 88 adet veri seti platformda yer alıyor.

Kullanıcılar da veri seti talep edebilecek
İBB ayrıca kullanıcıların da Açık Veri Portalı’na katkı yapabileceğini duyurdu. Buna göre İstanbullular yeni veri setlerinin oluşturulması için talepte bulunabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CIO’su Erol Özgüner, İBB Açık Veri Portal’inin eksikleri ve düzeltmesi gereken noktaları olacağını, yapıcı eleştirilere açık olduklarını duyurdu.

Açık veri portalı uygulaması ise Türkiye’de ilk defa kez Gaziantep’in Şahinbey Belediyesi tarafından 2015 yılında kullanıma açılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*