Data JournalismVeri Gazeteciliği

İnceleme|Pakistan’da Veri Gazeteciliği

Pakistan Afganistan, İran ve Hindistan ile komşu olan yoğun nüfuslu bir ülke. Hindistan ile arasındaki Keşmir Sorunu, ülkede kanlı biçimde faaliyet gösteren ISI ismindeki istihbarat örgütü, El Kaide gibi örgütlerin üyelerinin sığınmak için kullandıkları ve ABD hava saldırılarıyla çalkalanan çok sorunlu bir ülke.

Bu ülkede temel sorunlara işaret etmek ve sorunların çözümü için çabalarken takıldığınız siyasi ve sosyal çok sayıda engel var. Bu engelleri aldırış etmeden, en azından medya dilinin düzelmesi ve sorunlara daha çarpıcı bir şekilde yer verilmesi adına Data Journalism Pakistan isimli kuruluş veri gazeteciliği sertifika programı düzenliyor.

Daha önce de bahsetmiş olduğum ve ayrıntılı inceleyeceğim Internews’ün çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan Data Journalism Pakistan; Dünya BankasıBirleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşik Devletler Ululararası Kalkınma Dairesi (USAID) gibi uluslararası kuruluşların desteğiyle geliştirilen bir programa sahip. Sertifika programı sırasında verilen eğitim bu kurumların veri gazeteciliği müfredatına dayanıyor ve yerel örnekler/verilerle Pakistan’a uyarlanıyor.

Bu müfredat, yolsuzluğa karşı koyan ve devletin şeffaf ve hesap verebilir olmasını teşvik ettiren kamu yararı haberlerine odaklanıyor ve veri toplama teknolojisiyle kamu hizmeti gazeteciliği, analiz ve görselleştirilmesi gibi alanlarda içerik sunuyor.

Yerel gazeteciler, yerel sorunlar

Data Journalism Pakistan, 5 haftalık kurslarında medya ve sivil toplumdan 14 kişiyi seçerek eğitiyor. Program için seçilen katılımcılar Pakistanlı olup yerel konulara odaklanmayı, yerel sorunları veri odaklı ve dijital hikaye anlatımı yoluyla kamuya taşımak için eğitiliyorlar.

Program, Pakistan’ın açık veri toplumunun gelişmesini kolaylaştırmayı hedefliyor. Katılımcılar, Pakistan’ın Belucistan, Federal Yönetilen Kabile Alanları (FATA) ve Khyber Pakhtunkhwa gibi az gelişmiş olan bölgelerinin gelişmesi için veriye ulaşma, veriyi analiz etme ve veriyi hikaye anlatımında kullanmak için eğitiliyorlar. Veri okuryazarlığı seviyesini arttırarak kısa sürede veriye dayalı hikayeler hazırlayabilmeyi ve zorlayıcı veri odaklı araştırmalar yapabilme becerisini kazandırmaya çalışıyor.

Katılımcılar ekip halinde devlet harcamaları ve vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik gerekli hizmetler hakkında derinlemesine araştırmalar yapıp, Data Journalism Pakistan’ın resmi sitesi üzerinden yayınlayarak programdan mezun oluyorlar.

Devamı için:
https://www.voyd.org.tr/tr/blog/191/inceleme-pakistanda-veri-gazeteciligi
İnceleme: Sema Kahriman / VOYD Üyesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*