Açık VeriDataData JournalismİstatistikOpen DataVeri AnaliziVeri GazeteciliğiVeri Gazeteciliği Etiği

İstanbul’da yaşayan Suriyeli gazetecilere verilen veri gazeteciliği eğitiminin 1.bölümü tamamlandı

İstanbul’da yaşayan Suriyeli gazeteciler için düzenlenen veri gazeteciliği eğitiminin birinci bölümü tamamlandı. Eğitim 2011’de İstanbul Fatih’te kurulan gazete Enab Baladi‘de çalışan Suriyeli gazetecilere verildi.Gazetecilere veri gazeteciliğine yönelik temel konular ve uygulamalara giriş verildi. Pınar Dağ tarafından verilen dersler İngilizce aktarılıp, Arapça çevirmen desteği ile gerçekleştirildi.

Eğitimin ilk bölümü 3 Aralık’ta başlamıştı. Eğitimlerin 2. bölümünde ise “Veri Gazetecileri için R” modülü üzerinden geliştirilecek ve tamamlanacak.

Ve ilk bölümünde işlenen konular ise şöyleydi; “Veri gazeteciliğin ne olduğu, nasıl yapıldığı, kamuyu ilgilendiren haberlerde verinin nasıl kullanıldığı, veride haberin nasıl bulunduğu, sektör odaklı veri haberleri nasıl geliştirilir, yaygın veri kaynakları neler, çevrim içi veri kaynağına ulaşma, açık veri nasıl bulunur, alternatif veri kaynakları nelerdir, veri ile haber anlatırken nasıl planlama yapılır, haberi veri ile geliştirmek nasıl sağlanır, olguları analiz etmek, veriyi anlamak, veriyi düzenlemek, veriyi doğrulamak, toplamak ve basitleştirmek veri içeriğini,  temel istatistik, verinin yorumlanması, veri güvenliği, veri görselleştirme, veri görselleştirmenin amacı, veriye uygun grafiği seçme,  temel renk renk ve tasarım, harita teorisi, veri görselleştirmede etik, görsel haber anlatma, okuyucularınıza ulaşma, veri güdümlü mülakat, veri haberinin anatomisi,  veri güdümünün etkisi, veri güdümlü yazma, çözüm haberciliği, veri kazıma” konularını işlendi.

Eğitimin ikinci bölümünde ağırlıkta proje geliştirilecek.

Kaynak: http://english.enabbaladi.net/archives/2017/12/enab-baladi-organizes-workshop-data-journalism/

İstanbul’da yaşayan Suriyeli gazetecilere verilen veri gazeteciliği eğitiminin 1.bölümü tamamlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*