Veri Gazeteciliği

İstatistiksel Anlamlılık Hakkında Gazetecilerin Bilmesi Gerekenler

Denise-Marie Ordway

Akademik araştırmalardaki en yaygın ve önemli terimlerden biri olan istatistiksel anlamlılıkı  yanlış anlamak ve kötüye kullanmak kolaydır.  Bu yazıyı gazetecilerin, eğitimli araştırmacıların bile bazen yaptığı en yaygın hataların bazılarından kaçınmalarına yardımcı olmak için hazırladık.

Bilim insanları verileri analiz ederken, üzerinde çalıştıkları değişkenler arasındaki ilişkileri ararlar. Örneğin, belirli özelliklere sahip çocukların ciddi yaralanmalara maruz kalma olasılığının diğerlerinden daha yüksek olup olmadığını anlamak için oyun alanı kazalarına ilişkin verilere bakabilirler. Yüksek kaliteli bir istatistiksel analiz, araştırmacıların istatistiksel anlamlılığı belirlemek için kullandıkları ayrı hesaplamaları, verilerin bir araştırma hipoteziyle ne kadar tutarlı olduğunu gösteren bir kanıt biçimini içerecektir.

İstatistiksel anlamlılık oldukça teknik ve incelikli bir kavramdır ancak araştırmayı ele alan gazeteciler, araştırmanın neyi temsil ettiğine dair temel bir anlayışa sahip olmalıdır. Sağlık araştırmacıları Steven Tenny ve Ibrahim Abdelgawad istatistiksel anlamlılığı şu şekilde çerçevelediler : “Bilimde, sonucun neden meydana gelmiş olabileceğine dair sonsuz alternatifler olduğu için araştırmacılar hiçbir ifadeyi kanıtlayamazlar. Yalnızca belirli bir hipotezi çürütmeye çalışabilirler.”

Devamını okumak için tıklayınız: https://gijn.org/2022/07/25/istatistiksel-anlamlilik-hakkinda-gazetecilerin-bilmesi-gereken-5-sey/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*