DataVeriVeri Temizleme

“Cinsiyet Üzerine Küçük Veri Kitabı” Hazırlandı

Dünya Bankası, 2000 ve 2017 yılları için karşılaştırılabilir verilerle dünya genelinde 217 ekonomiye ait kadın ve erkek, kız ve erkek arasındaki farkları takip eden istatistiklere kolay erişilebilir bir giriş noktası sağlamak amacıyla, “Cinsiyet 2019 Küçük Veri” kitabını yayımladı.

Demografik ve ekonomik bilgilerin yanı sıra, Cinsiyetle ilgili Küçük Veri Kitabı göstergeleri, İnternet’i kullanan kadın ve erkeklerin oranını, cinsiyete göre ayrılan sigara içme sıklığını ve yüksek lisansta fen, teknoloji, mühendislik ve matematik programlarından kadın mezunların yüzdesini içermekte.

Kitap, Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk göstergeleri kapsamında bir veri tabanından oluşuyor. Ayrıca ücretli doğum izninin uzunluğu ve kadınların yasal olarak erkeklerle aynı sektörlerde çalışıp çalışamayacağı yer alıyor.

The Little Data Book on Gender 2019 /Türkiye
The Little Data Book on Gender 2019 /Türkiye

Dünya Bankası Cinsiyet Direktörü Caren Grown, “Yoksulluğun ortadan kaldırılması ve refahın sağlanmasında ilerleme kaydedilmesi, iyi verilere sahip olduğumuzda artırılabilir ve hızlandırılabilir” dedi. “Cinsiyetle İlgili Küçük Veri Kitabı, politika yapıcılara ve kalkınma pratisyenlerine, çalıştığımız alanlarda – sağlık, eğitim ve ekonomik yaşam gibi – kadın ve erkek verilere kolay erişim sağlıyor. Cinsiyete göre ayrıştırılmış veriler gittikçe daha fazla erişilebilir hale geldikçe, politika diyaloğumuzda kullanmamak ve müdahaleler hakkında seçimleri bildirmek için hiçbir sebep yoktur. ”

Cinsiyetle İlgili Küçük Veri Kitabının bu baskısında ayrıca üç ayda bir güncellenecek çevrim içi tablolar da bulunmakta.

Kalkınma Veri Grubu Direktörü Haishan Fu, “Düzenli çevrim içi güncellemeler, kadınların ve erkeklerin bir dizi küresel göstergeyi nasıl yönlendirdiğini görmek ve zaman içindeki ilerlemeyi izlemek için her zamankinden daha kolay hale getirecek” dedi. “Bu, Toplumsal Cinsiyet Veri Portalı dahil olmak üzere, Dünya Bankası Grubu tarafından sağlanan daha eksiksiz, küratörlü veri ve analiz araçlarını desteklemektedir.”

Cinsiyete İlişkin Küçük Veri Kitabı, eğitim kaydında ve sağlıkta cinsiyet eşitliğine yönelik kayda değer geniş ilerleme gösterirken, cinsiyet eşitsizliği ekonomik fırsatlara erişim konusunda inatla ısrarcı kalmaya devam etmektedir. Neredeyse tüm küresel ölçütlerde, Cinsiyetle İlgili Küçük Veri Kitabı, kadınların düşük verimlilik faaliyetlerinde bulunma ve savunmasız istihdamda daha fazla çalışma ihtimalinin erkeklerden daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır.

Cinsiyetle İlgili Küçük Veri Kitabına, Dünya Bankası Cinsiyet Veri Portalı üzerinden çevrim içi olarak erişilebilir ve araştırmacılar, gazeteciler, politika yapıcılar ve erkekler ile kadınlar arasındaki eşitsizlikle ilgilenen herkes kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*