Data JournalismGörselleştirmeVeri GazeteciliğiVeri Gazeteciliği EtiğiVeri Haberciliği

Neden Medya Kuruluşları Veri Gazeteciliğine Yatırım Yapmalı?

Veri Gazeteciliği’nin önemi tıklama ya da beğenilerle ölçülemez. Avantajları niceliksel olmaktan ziyade oldukça niteliksel diyebiliriz. 

1) Haberi derlemek yerine, haberi oluşturma 

Veri gazeteciliği, eğilimler, izler ve sapmalara ilişkin verileri analiz ederek hiç kimsenin bulamadığı haberleri bulmanızı sağlar. Rakiplerinizin tamamı sizinle aynı haber ajanslarından yararlanırken, veri odaklı haberler haber merkezinize özgü (en azından bir süre için) oluyor. Veri gazeteciliği daha önce var olmayan, bilmediğiniz haberleri, konu açılarını ortaya çıkarabilir ve yayın organınızı diğerlerinden üstün kılar .

2) Sahte haber çağında güvenirliği sağlama

Kullandığınız veriler hakkında açık ve eleştirel olmak ve metodolojimizi şeffaf hale getirmek başkalarının sizin yaptığınız şeyi görmesi her açıdan güvenilirliğinize katkı sağlıyor. Sahte haberlere karşı verilebilecek en önemli kazanım diyebiliriz,  okuyucularınıza haberlerinizin nasıl şekillendiğiyle ilgili mümkün olduğunca ayrıntılı bilgi veriyorsunuz.

 

3) Hesap verilebilirliğin gücünü koruma

Veri gazeteciliği, güçlü hesap verebilirliği sağlamaya yardımcı olabilir: Sadece paranın izini takip etmekle kalmaz, aynı zamanda politikaların hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını ya da politikacıların sözlerini tutup tutmadıklarını kontrol ederek de veriler, somut argümanları ortaya koyabilir.

4)Daha bilgilendirici iyi sorular sorma

Gazeteciler de bilimsel araştırmalara veya istatistik raporlara inanma eğiliminde. Ancak veriler asla tarafsız değildir. Belirli bir amaç için (potansiyel bir önerme ile) her zaman birisi tarafından (potansiyel bir önyargı ile) belli bir şekilde (gerçeği tam olarak yakalayamama potansiyeli ile) toplanır. Veri haberciliği araçları, diğer veri kaynaklarını bulmanıza, kendi verilerinizi toplamanıza, başkalarının analizlerini yeniden yürütmenize, sonuçların karşılaştırılmasına ve sonuçların tartışma sonuçlarına varabilmenize olanak tanır; böylece, kitleniz için daha gerçekçi bir değerlendirme yapmanıza yardımcı olabilir.

5) Gelişmeleri kaçırma korkusu (FOMO): Çoğu Bunu Zaten Yapıyor 

Bu biraz basit bir argüman olabilir, yukarıdaki öneriler işe yaramadığında gelişmeleri kaçırma korkusu dikkate alınabilir belki?  Pek çok veri gazeteciliği yapan medya yayını bu alanın getirisi olacağına inanıyor, yani gelişmelerin ve günceli kaçırmak istemiyor iseniz oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*