Açık DevletAçık Veri

Small Media Vakfı tarafından ‘İran Açık Veri Girişimi’ oluşturuldu

Small Media Vakfı tarafından İran Açık Veri Girişimi (İran Open Data)oluşturuldu.  Şeffaflık konusuna odaklanan oluşum girişime destek vermek isteyen herkese açık. Oluşum girişimi neden oluşturduklarını şöyle açıklıyor:

‘İran devleti kurumları belediyeler, yerel ve ulusal kurumlar olmak üzere  her seviyede bolca veri yayınlamakta.  Ancak buna rağmen bu verilere kolayca erişmek mümkün değil ve ağırlıkta pdf ya da resmi sitelerin içinde bir yerlerde gizli ve dijital okuryazarlığı zayıf.  İran Açık Veri Girişimi, İran hükümetinin verilerini bir merkeze toplayıp, bunları makine okunabilir biçime (CSV ve JSON gibi) dönüştürmeyi ve ulaşılabilir kılmayı amaçlıyor. İran Açık Veri Girişimi, İran hükümetinin politikalarını ve eylemlerini daha iyi anlamaya çalışan araştırmacılar, gazeteciler ve İran vatandaşlarının veri ihtiyaçlarını karşılamak için etkili çevrim içi platform olmayı hedefliyor.

Verilerin açık olması ve serbest erişilebilirliği, sorumlu bir hükümetin en önemli özelliklerinden biri. İran Açık Veri Girişimi çalışmalarıyla İran makamlarının daha fazla veri kamuoyuna açık, kolay erişilebilir hale getirerek eylemlerinin şeffaflığını artırabileceği alanları geliştirmeyi umuyor.”

Oluşumu incelemek için tıklayınız: http://iranopendata.org/en/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*