Açık ErişimAçık VeriAçık Veri Günü

Açık Veri Günü Buluşması Düzenlendi

VOYD ekibinin, heyecanla beklediği ve hazırlandığı Açık Veri Günü Buluşması 7 Mart Cumartesi günü İNOGAR Kuluçka Merkezinde gerçekleşti.

Açık Veri Günü Buluşması, “Açık Veriyi Anlama” sunumları ile başladı. VOYD Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Dağ, “Açık Veri ve Önemi” ile ilgili Açık Veri Felsefesi, Açık Veri Evreni, Açık Veri Kullanımında Beceri Unsurları ve Açık Veri Eğitimi konularına değindiği bir sunum gerçekleştirdi.

Açık Veri LisanslarıVOYD Yönetim Kurulu Üyesi İrem Oran, “Açık Veri Lisansları”nı anlattığı sunumunda bir veriyi açmaya karar verdiğimizde ya da bir veriyi kullanmamız gerektiğinde belirlenen standart lisanslar ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Acik-veri-projeleriFarklı kategorilerde “Dünyada Açık Veri Projeleri” üzerine sunum yapan VOYD Yönetim Kurulu Üyesi Saadettin Demirel bu projelerin amaçlarını örnekler üzerinden anlattı.

VOYD Üyesi Bilge Narin ise “Büyük Veri ve Açık Veri” karşılaştırması yaparak “Açık Veri ve Verinin Demokratikleştirici Gücü” üzerinde durdu.

VOYD Açık Veri Günü Buluşması kapsamında sunumların ardından workshoplar başladı… Katılımcılar, ülkeleri karşılaştırarak Açık veri endeksini ve açık veri barometresini inceleyerek ilk uygulamalarını yaptı.

VOYD-acik-veri-bulusmasiAçık veri lisansları karşılaştırma uygulamaları kapsamında seçtikleri iki ülkenin opendata.gov uzantılı portalını inceleyerek lisansları hakkında bilgi topladı. Katılımcılar uygulamanın son aşamasında Flourish ve Tableau üzerinden açık çevre verisinin görselleştirmesi ve lisanslaması üzerine çalıştı.

Farklı alanlardan veri ile ilgili konulara ilgi duyan katılımcıların bir araya geldiği etkinlik proje sunumları ve “Açık Veri Kiti” paylaşımı ile sona erdi.

Kaynak: https://veribulteni.voyd.org.tr/voyd-acik-veri-gunu-bulusmasi-inogar-kulucka-merkezinde-gerceklesti/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*