Veri Görselleştime

Araştırma|Veri Görselleştirme ve İnfografikler

The Times, The Guardian ve Wired için sayısız tasarımlar yapan, bilgilendirme tasarımı ve veri görselleştirmesi alanında uzman olan Jack Hagley veri görselleştirmesinin hem bir tasarım ürünü hem de bir disiplin olduğunu ifade etmiştir. Einstein, bilgiyi şu şekilde ifade etmiştir: “Basitçe açıklayamazsan, yeteri kadar anlayamadığın anlamına gelmektedir”. Veri görselleştirmesi, kavramlar arasındaki farklılıkları göstermede ya da bilgi hiyerarşisinde kullanılabilmektedir.

Veri Görselleştirme ve İnfografikler adlı makalede veri görselleştirme ve teknikleri tanıtılmıştır. Makalenin giriş bölümünde bilginin aktarılmasında en verimli yolun veri görselleştirme ve infografikler olduğu söylenmiştir. Veri görselleştirme ve bilgilendirme grafiklerinin temelinde ise bilginin resimle ifade edilmesi şeklinde olduğu söylenmiştir.

Daha sonra veri görselleştirilmesinin tanımı yapılmıştır. Veri görselleştirmesi; diyagramlar, çizelgeler ve grafikler gibi şekillerle kendini ifade etmekte ve sayısal değerleri de içerisinde barındıran grafiktir. Veri görselleştirmesi, kavramlar arasındaki farklılıkları göstermede ya da bilgi hiyerarşisinde kullanılabilmektedir.

Veri Görselleştirmesinin Tarihsel Gelişimine bakacak olursak; sayısal verinin dile aktarımı, gösterilmesi ya da görselleştirilmesi tarihin geçmiş dönemlerinden bu yana var olmuştur. 18. ve 19. yüzyıllarda da bununla ilgili çalışmalar yapılmıştır ve geliştirilmiştir.

Makalede Görselleştirme ve Bilgi adlı başlık altında infografiklerin tanımına yer verilmiştir. İnfografikler ise bilgi ve verilerin görsel temalarla ifade edilmesidir. Aynı zamanda bilgi grafikleri de denilmektedir. İnfografikler karmaşık bilgilerin kolayca anlaşılmasına olanak sağlar, hikayeleri görselleştirir, bilgilendirir ve marka bilinci oluşturur. Diğer görselleştirme araçlarına bakacak olursak bunlar; resim, grafik tasarım, tablo, timeline, FusionCharts,  jpGraph ve Gephi gibi araçlardır. Bu araçlar sayesinde verileri görselleştirmek kolaylaşır ve insanların anlayacağı bir hale bürünür.

Veri görselleştirme araçları, konunun uzmanları tarafından altı gruba ayrılmıştır. Bunlar; geometrik izdüşüm teknikleri, ikon tabanlı teknikler, piksel tabanlı teknikler, hiyerarşik teknikler, graf tabanlı teknikler ve karma teknikler olarak sıralanmıştır. Bunlar da veriyi görselleştirmeye yardımcı olan tekniklerdir. Bu teknikler sayesinde veri daha anlaşılır hale getirilebilir.

Ayrıca makalede tasarımın ögelerine de yer verilmiştir. Bunlar; çizgi, şekil, alan, boyut, doku ve renktir. Bu ögeler kullanılarak tasarım oluşturulursa veri daha güçlü bir anlatıma sahip olur. Tasarımın ilkelerine gelecek olursak, tasarımın ilkeleri tasarımın ögelerini tamamlar. Bunlar; bütünlük, denge, vurgu, hizalama, yakınlıktır.

Sonuç olarak; veri görselleştirmesi yapılan tasarımda tasarım öğeleri ve ilkelerinin ayrı ayrı konular olmadığı, kendi içinde birbirini tamamlayan unsurlar olduğu söylenebilir. Bu unsurlar verinin görselleştirilmesinde önemli rol oynar ve veriyi doğru, güzel, anlaşılır bir hale getirir.

Türkçe araştırma makalesinin tamamını okumak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*