Data JournalismVeriVeri GazeteciliğiVeri Gazeteciliği Okulu

Ege Üniversitesi’nde Gelenekselden Dijitale Medya Seminerinde Veri Gazeteciliği de Konuşuldu

2015-12-11 07-37-05 Ekran görüntüsü


İzmir Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Gelenekselden Dijitale Medya Semineri  10 Aralık Perşembe Günü Düzenlendi. Seminerde   Veri Gazeteciliği  de konuşuldu. 

Seminerin konuşmacıları  Ahmet Kırtok, Deniz Ergürel, Gupse Özay, Pınar Dağ’dı.  Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi konferans salonunda saat 13’de başlayan seminer  3 saat sürdü.


Sunum İndirmek İçin Tıkla

Veri Gazeteciliği Oturumu kapsamında şunlara dikkat çekildi: 

10 Aralık 2015 Perşembe günü verilen 30 dakikalık veri gazeteciliği sunumunda veri ile çalışmanın önemine, verinin haber merkezlerinde nasıl hikayeleştirildiğine,  büyük veri setlerinin nasıl haberin bir parçası haline getirildiğine, dinamik görsellerin neden giderek önem kazandığına, açık veri/veri gazeteciliği ve açık devlet ilişkisine örnekler verilerek dikkat çekildi.

Devamında veri gazeteciliği nedir, teknikleri nelerdir, neden gazeteciliğin geleceğidir, gazetecileri neden veritabanlı bir gelecek bekliyor, İletişim fakülteleri neden  açık/veri okuryazarlığına daha fazla yer vermelidir sorularına yanıt verildi.

 

AFİŞ (büyük) (1)

Tasarım: Ege Üniversitesi /Genç Ege Ekibi

 

Leaks Kültürü = Veri/Gazeteciliği İlişkisi 

Dijital medya veri ile çevrilmiş durumda buna sızdırılmış büyük Wikileaks, SwissLeaks dosyaları, yerel yönetimlerin ve hükümetlerin harcamalarını içeren veritabanları, ‘büyük veri’ olarak belirtilen  sosyal ağların (Twitter / Facebook) veri akışları da örnek olarak gösterilebilir.

Dünyada birçok medya kuruluşu bu bilgileri anlamlandırabilen, veriyle çalışabilen, veri setlerinden farklı olanı çıkartıp kullanabilen, analiz eden, görselleştirebilen  veri güdümlü gazeteciler arıyor.  Seminer katılımcılara dünyada pek çok haber merkezi ve iletişim fakültelerinde artık yerleşmiş olan yeni adıyla ‘Modern Gazetecilik’ üzerine düşünmeyi hedefledi.

 2016’da Veri Gazeteciliği Atölyesi 

2016’da  Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde  düzenlenecek  atölyede neler yapılacağına yönelik atölye programı paylaşıldı. Atölyede veri gazeteciliği araçları, teknikleri ve bu tekniklerle yerel veri gazeteciliği  nasıl geliştirilir, haber odaları nasıl etkin ve yüksek kamu yararı taşıyan veri güdümlü habercilik yürütüleceğine yönelik projeler üretilmesi planlanıyor.

Daha Fazla Detay İçin Tıklayınız

One thought on “Ege Üniversitesi’nde Gelenekselden Dijitale Medya Seminerinde Veri Gazeteciliği de Konuşuldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*