Eğitim

Hans Rosling’den öğrenebilecek 5 önemli ders

Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden istatistikçi Hans Rosling kendini tanımlarken  bir optimist değil, bir   ‘possibilist‘/olasılıkçıyım diyordu.  En olumsuz durumlarda bile olumlu yaklaşmanın sorunu çözmede etkisi olduğuna inanıyordu.

Hans Rosling’in anısına ondan öğrenilebilecek  5 önemli derse yer veriyoruz:

    • Verini Görselleştir
      Hans Rosling sadece bir istatistikçi değildi aynı zamanda gerçek bir hikayeciydi. Verilerin şarkı söylemesini istiyorsanız onları hikayeleştirin diyordu.Verileri konuşturmanın önemine dikkat çekiyordu.

    • Eski olan bazen iyidir
      Hans Rosling  yeni teknolojilere uyum sağlasa bile bazen öğretme metotlarında çok basit yöntemlere başvuruyor ve bunları açıkça kullanmaktan çekinmiyor idi. Örneğin tuvalet kağıtları, plastik kovalar vb..

    • “Onlar” ve “Biz” Farkını Kaldırmaya Çalış
      Gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farklar hakkında ciddi tartışmalar yaratıyor ve  aradaki farkları kaldırmak için çözümler sunuyordu. Hans Rosling, hayat kalitesi iyi olanların eğitime, yardıma ihtiyacı olanlara yardımcı olmalarının dünyayı değiştireceğine inanıyordu.

    • Pozitif ol
      Dünya problemlerine sıklıkla dikkat çeken Hans Rosling tüm olumsuzluklara rağmen minik gelişmelere olumlu  bakılmasının önemine yoğunlaşırdı. Hayatının son günlerinde olumlu  tweetler  mevcut.

 

  • Ön/Yargılı Bakışlarınızın Farkında OlunKendisine iyimser demediğini, ancak “possibilist” / ” olasılıkçı”olduğunu hep ifade etti. Dünyayı daha iyi hale getirme imkânına inandı. Birçok eğitmeni etkiledi ve son konuşmalarında o ve oğlu Ola Rosling, önyargılı görüşlere yönelik fikirlerin çözümüne yönelik fikirler bulmaya çalıştılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*