Açık DevletAçık ErişimAçık VeriAçık Veri FormatıAçık Veri GünüAçık Veri GünüAçık Veri YasasıE-devlet

Microsoft açık veri çalışmalarını destekleyeceğini, daha fazla veriyi paylaşacaklarını açıkladı

Haber: FT
https://www.ft.com/content/661b16ff-f86c-4dad-a557-2e231501bf58?segmentid=acee4131-99c2-09d3-a635-873e61754ec6

Microsoft, dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri ve şirketleri, ABD, Çin ve az sayıda dev teknoloji şirketinin elinde bir dijital güç yoğunlaşması olacağı konusunda uyardığı şeyin önüne geçmek için diğer kuruluşlarla verilerinin daha fazlasını paylaşmaya çağırdı.

Yazılım şirketi Salı günü, açık kaynaklı yazılımın bazı bilgisayar kodlarının üretilme şeklini değiştirmesi gibi, verinin başkaları tarafından paylaşılıp yeniden kullanılmasını içeren “açık veri” hareketine dikkat çekti.

Diğer kuruluşların kendi verilerinin bir kısmını daha geniş kullanım için açarken diğerlerinin de gelişmeleri takip etmesini kolaylaştırmak için standart araçlar ve yasal çerçeveler oluştururken iş birliği yapacağını söyledi.

Microsoft’un başkanı Brad Smith, internet üzerinden toplanan verilerin büyük bir kısmını biriktiren büyük şirketlerin artan etkisine karşı koymak için daha fazla veri paylaşımına ihtiyaç olduğunu söyledi.

ABD ve Çin başta olmak üzere akıllı algoritmaları eğitmek için büyük miktarda veriye dayanan en son yapay zeka teknolojisi tarafından risklerin arttığını da sözlerine ekledi.

Smith, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, geride kalma tehlikesi var, daha az veriye erişimi olan ülkeler ve şirketler var, “Verilerin giderek daha fazla bölündüğünü görüyoruz” dedi.

Microsoft’un kendi işletmesi, verilerin daha geniş çapta yeniden kullanımından faydalanacak çalışmalar için geliştirileceği belirtiliyor.

Smith, Microsoft çağrısının kendi “ekonomik ve ticari çıkarlarını” desteklediğini kabul etti, ancak şirketin teknoloji platformları çalıştırma işinin, verileri daha açık hale getirme konusunda “kamu çıkarına uygun” anlamına geldiğini söyledi.

“Farklı bir iş modeli olan şirketleri eleştirmeye çalışmıyoruz” dedi. “Verilerini millileştirmeye çalışmıyoruz, verilerin değerini azaltmaya çalışmıyoruz. Ancak farklı şirketlerin farklı veri ihtiyaçları olduğunu söylüyoruz. ”

İlk açık veri girişimlerinden bazılarında Microsoft ile çalışan kar amacı gütmeyen gruplar, şirketin hareketinin açık veri hareketi için dönüm noktası olabileceğini söyledi.

New York Üniversitesi’nden GovLab’ın kurucu ortağı Stefaan Verhulst, “Büyük teknoloji şirketlerinden biri açık verinin önemli olduğunu söylüyorsa, bu, veriye sahip başkalarına, özellikle de hükümete açık bir işaret,”   “Büyük bir şirketin bundan sonra böyle çalışacağını söyleyen bir rol modeli yok.”  dedi.

Microsoft ile de çalışan Açık Veri Enstitüsü CEO’su Jeni Tennison, şirketin işinin “özünde” açık verileri benimsediğini söyledi. Bu, diğer bazı şirketlerin duyurduğu tek seferlik hayırsever veri paylaşımı projelerinden daha önemli hale getirdi.

Yazılım şirketi, dış kuruluşlarla 2022 sonuna kadar 20 açık veri projesinde işbirliği yapmayı hedeflediğini söyledi. milyonlarca insanın evde kalmaya zorlanması kriz.

Tennison, Microsoft’un gelecekte açılacaksa araştırmacılara değerli olabilecek bir dizi veri setine sahip olduğunu söyledi. Bunlar, farklı beceri taleplerine ilişkin içgörü sağlayabilecek toplam LinkedIn verilerini ve şirketin ana kampüsünün ve iklim değişikliği araştırmalarında değerli olabilecek diğer ofislerin işletilmesi hakkında topladığı verileri içeriyordu.

Microsoft’un IP baş danışmanı Jennifer Yokoyama, şirketin verilerini açmak isteyen diğer şirketler tarafından kullanılabilecek “en iyi uygulamaların ve kaynakların canlı bir deposu” ve “gösterilecek konsept girişimlerinin kanıtını” geliştirmeye çalıştığını söyledi. Temel toplumsal zorlukları gerçekten çözmek için açık verileri nasıl daha iyi yapabiliriz ”.

Haber: FT
https://www.ft.com/content/661b16ff-f86c-4dad-a557-2e231501bf58?segmentid=acee4131-99c2-09d3-a635-873e61754ec6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*