Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği Savaş ve Çatışma Takibinde Nasıl Kullanılır?



Sherry Ricchiardi
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)


Suriye’nin karanlık zindanları yıllarca işkence, açlık ve cinayet cehennemi olarak işlev gördü. Binlerce kişi, bir daha asla haber alınamayacak şekilde bu geniş ağda kayboldu ve bu insanları birçoğu sakatlanmış olarak ya da kırıklarıyla ortaya çıktı.

The New York Times, çarpıcı bir araştırmayla , sadist şiddeti gözler önüne seriyor ve Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin bu korku salonlarında işlediği rekor savaş suçlarını ortaya koyuyor.

Eski Times Beyrut büro şefi ve silahlı çatışma uzmanı kıdemli gazeteci Anne Barnard’ın hikayesinin arkasındaki itici güç; ölüler ve kayıplarla ilgili verilerin varlığıydı.

The New Yorker’dan Isaac Chotiner 2019 yılının Mayıs ayında bu araştırmayı yayınlandığında “Barnard’ın haberlerinin derinliğine ve tarif ettiği kötülükte adalet aramak neredeyse imkansızdı” diye yazmıştı. Yazarla bir soru-cevap sırasında , “Şaşırtıcı derecede kasvetli rakamların nasıl toplandığı soruluyordu. Yani işkence ve cinayet verileri toplanmıştı.Daha fazla veri mutlaka daha iyi veri değildir. Nereden geldiğini, neyin dahil olup neyin olmadığını bilmemiz gerekiyor.” –Barış Araştırmaları Enstitüsü’nden Andreas Foro Tollefsen

Barnard, “Yaklaşık 128 bin kişinin hiçbir zaman ortaya çıkmadığını ve en titiz çeteleyi tutan bağımsız bir izleme grubu olan Suriye İnsan Hakları Ağı’na göre ya ölü ya da hala gözaltında oldukları tahmin ediliyor. Yaklaşık 14 bin kişi ise şkence altında öldürüldü.”

New York Times’ın araştırmasıyla ilgili bir  makalede, “İnsan hakları grupları düzinelerce işkence tesisi, on binlerce kayıp Suriyeli ve binlerce sivilin infazıyla ilgili verileri düzenli olarak derlerken, hikayeyi ele alma çabasını etkiledi bu durum.” dedi.

Ekibi haftalarca günlerini Türkiye, Almanya ve Lübnan’da hayatta kalanların anılarını dinleyerek ve onlara çapraz referans vererek geçirdi. 2012’de Suriye’yi ele almaya başladığında senaryo farklıydı.

Barnard, “Görünür savaş suçlarına odaklandık şahsen tanık olduğumuz veya tanıklar ve videolarla hızla doğruladığımız suçlar… Buna karşılık, gözaltı, işkence ve infaz gizli zindanlarda görülmeden ortaya çıkıyor ve esas olarak hayatta kalanların zihinlerinde kayıtlıydı” diye yazıyor Barnard.

Humus, Suriye

Veri gazeteciliği, savaş haberlerinin doğruluğunu ve etkisini artıran ileri teknoloji araçların yanı sıra gelişmiş dijital adli tıp, coğrafi konum ve veri görselleştirme kullanarak Suriye’nin vahşetini ortaya çıkarmada hayati bir rol oynadı.

Çatışmalarla ilgili haber değeri taşıyan istatistikler mevcut ancak buradaki zorluk gazeteciler doğru verileri nasıl belirler? Dışarıdaki pek çok veri kaynağı arasında nasıl değerlendiriyorlar? Ne aramalılar?

“Daha fazla veri mutlaka daha iyi veri değildir. Nereden geldiğini, neyin dahil olduğunu ve neyin olmadığını bilmemiz gerekiyor. Çatışma verileri alanında ana oyuncu olan Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Andreas Foro Tollefsen , muhabirlerin tüm verileri tarafsız gerçekler olarak almaması gerektiğini belirtiyor .

Verilerle Çatışma Haberciliği

Çatışma odaklı veri setleri nasıl oluşturulmuş, kim üretmiş vb. sorular kapsamında uzmanların gözden geçirmesi ve ne aradıklarını detaylandırmalarına yardımcı olur. Aşağıda, medya raporlarında ve bilimsel araştırmalarda sıklıkla atıfta bulunulan üç büyük ölçekli veri toplama projesinin küçük resimleri bulunmakta. Ayrıca, medyanın bu veri setlerini silahlı çatışmalar hakkında haber yapmak için nasıl kullandığına ve bu grupların nasıl iş birliği yaptığına dair örnekler de yer almakta.

Uppsala Çatışma Veri Programı (UCDP) : Barış anlaşmaları, eyalet içi silahlı çatışmalar, devlet dışı çatışmalar, tek taraflı şiddet ve çatışmanın sona erdirilmesi dahil olmak üzere çatışma ve barışı koruma üzerine veri setleri  mevcut. UCDP sitesi web sitesinde ücretsiz olarak indirilebilir organize şiddet ve barış yapma konusunda veri setlerine erişebilirsiniz.  Açıklayıcı çizelgeler, grafikler ve haritalar da mevcut.

Silahlı Çatışma Yeri ve Olay Yeri Veri Seti (ACLED) : Parçalara ayrılmış veri toplama, analiz ve kriz haritalama platformu olarak tanımlanır. Dünya çapında bildirilen tüm siyasi şiddet ve protesto olaylarının yerleri, tarihleri, aktörleri, ölümleri ve türleri hakkında gerçek zamanlı veriler toplar. Kullanıcılar, etkileşimli bir pano ile verileri keşfedebilir. “Krizlere açıklık getirmek” sloganıyla faaliyet göstermekte.

Barış Araştırmaları Enstitüsü, Oslo (PRIO) : Çatışmaların nasıl patlak verdiğini ve çözülebileceğini araştırıyor. Farklı şiddet türlerinin insanları nasıl etkilediğini araştırır ve toplumların krizlerle nasıl mücadele ettiğini inceler. Veri projeleri, şiddet süresinin araştırılmasına yardımcı olmak için çatışma başlangıç ​​ve bitiş tarihlerinin toplanmasını ve yıllık savaş nedenli ölümlerin verilerini kapsar.  Aktif araştırma projeleri alfabetik olarak sıralanmıştır ve onlarca konuyu kapsamaktadır.

Bu grupların topladığı veriler etkileyici ve bazen göz korkutucudur. Peki haberciliğe nasıl dönüşüyor? Ne tür hikayeleri anlatmada yardımcı oluyor?

PRIO’dan Tollefsen, “Veri ve ampirik verilerle donatılmış gazeteciler bu konuda yol izlemek için çok güçlü araçlara sahipler, aynı zamanda karar vericilere doğru soruları sormak için de çok önemli bir tarafı var, nitekim verilere bakmak genellikle anlatılara meydan okur veya daha fazla araştırmanın yolunu açar. “

Örneğin, veriler, çatışmaların bulunduğu bir bölgede şiddetin arttığını veya azaldığını ve bunun göç veya mülteciler gibi sivilleri etkileyen zemin koşullarıyla nasıl ilişkili olduğunu vurgulayarak eğilimleri, haritaları ve kalıpları gösterebilir. ACLED verilerine dayanan bir hikaye , kuzey Mozambik’teki çatışmanın yarım milyondan fazla insanı nasıl yerinden ettiğini gösteriyor.

PRIO’nun verileri, Save the Children adlı yakın tarihli bir raporda diğer kaynaklarla birlikte kullanıldı, “Savaş Silahları: Çatışmadaki çocuklara karşı cinsel şiddet”. İstatistikler, otuz yıl öncesine göre 8,5 milyon çocuğun yaklaşık 10 kat daha fazla risk altında olduğunu gösteriyor.

Savaş Silahı
Görsel: Courtesy of Save the Children

Suriye, Kolombiya, Irak, Somali, Güney Sudan ve Yemen, çocukların tecavüz, cinsel kölelik, zorla fuhuş ve hamilelik, cinsel sakatlama ve silahlı grupların elindeki cinsel işkence dahil olmak üzere cinsel şiddet açısından en büyük risk altında olduğu ülkeler olarak belirlendi. 

Çalışmaları, çatışmanın nedeni ve sonuçları üzerine araştırmalar için coğrafi verilerin ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanımına odaklanan Tollefsen, “Veri güçlü bir araçtır ve dünyayı anlamamıza meydan okur” diyor.

PRIO, ortaklaşa bir başka çabada, 1989 – 2019 yılları arasındaki Orta Doğu ihtilaflarındaki eğilimleri inceledi ve UCDP verilerini kullanarak bunları küresel eğilimlerle karşılaştırdı. Araştırmacılar aynı dönemde çatışmaların tekrarını, ateşkesleri ve barış anlaşmalarını analiz ettiler.

Araştırma, son 10 yılda dünyanın en kanlı çatışmalarının çoğunun Orta Doğu’da yaşandığını ve Suriye’nin en ölümcül olduğunu ortaya koydu. Veriler, COVID-19’un etkisi gibi son dakika haberlerinde de önemli bir rol oynuyor. Pandemi yayıldıkça, veri gazeteciliği vakaları ve ölümleri gösteren etkileşimli haritalar, grafikler ve çizelgeler kullanarak hayati, güvenilir bilgiler sağladın.

Washington Post, ACLED verilerini araştırmak için kullandı: “COVID-19 şiddetli çatışma riskini artırıyor mu?” Çatışma olaylarının sayısı, Dünya Sağlık Örgütü’nün Mart 2020’de küresel bir salgın ilan etmesinden veya ülkenin karantina ilan etmesinden sonra eğilimlerin değişip değişmediğini görmek için zaman içinde izlendi.

Post , hikayede ACLED’i “dünya çapında günlük olarak çatışma olaylarının sayısını sayan bir veritabanı” olarak tanımladı. ACLED, 2019 ve 2020 için Afrika, Asya, Latin Amerika ve Doğu Avrupa’da 100’den fazla ülkeyi içeriyor ve üç şiddetli çatışma kategorisini izliyor: Savaşlar, sivillere yönelik şiddet ve patlamalar/uzaktan şiddet.

Güney Afrika’nın Mail & Guardian gazetesinde Haziran 2020’de yayınlanan bir makale , pandeminin Afrika’daki davranış kalıplarını nasıl değiştirdiğini inceledi.

ACLED’in direktörü Clionadh Raleigh , “Son 10 haftadaki faaliyetleri takip eden ACLED, kıta genelinde çatışma oranlarının sabit kaldığını, ancak silahlı gruplar ve hükümetlerin pandemiden siyasi öncelikler üzerinde hareket etmek için şiddet kalıplarının değiştiğini tespit etti” dedi. 

Hikayesine detaylı bir infografik de eklendi. Uygun çakışma verisi kaynaklarını bulmak ilk adımdır. Bilgileri doğru yorumlamak zor olabilir. Aşağıda, kaliteli raporlamanın ayırt edici özellikleri olan doğruluk, güvenilirlik ve adalet için araştırmaların nasıl analiz edilip değerlendirileceği konusunda uzmanlardan ipuçları yer almaktadır.

Güney Afrika’dan Mail & Guardian, COVID-19 pandemisinin ilk aşamalarını ve kıtadaki çatışmalar üzerindeki etkisini izlemek için ACLED’in verilerini kullanarak bir infografik oluşturdu. Resim: Ekran görüntüsü

Çatışma Verilerini Değerlendirmek

Harvard Üniversitesi araştırma görevlisi Kelly M. Greenhill , “Sex, Drugs and Body Counts: The Politics of Numbers in Global Crime and Conflict” adlı kitabın yazarlarından biri olarak, çatışma istatistiklerinin yanlış kullanımını araştırıyor ve yanlış hesaplamaların “sapkın ve ters tepebilecek sonuçlara yol açabileceğini” gösteriyor. ”

Yanlış yapmak, örneğin, savaşların uzamasına yardımcı olabilir, hükümetlere harekete geçmemek için bir mazeret verebilir veya çatışma bölgelerindeki politika başarılarının veya başarısızlıklarının muğlak şekilde değerlendirmelerine neden olabilir.

Gazeteciler bunu düzeltmek için ne yapabilir? Greenhill, suç ve çatışma verileri hakkında rutin olarak sorulması gereken aşağıdaki soruları öneriyor:

  1. Sayıların kaynakları nelerdir?
  2. Kaynaklar hangi tanımları kullanıyor ve tam olarak ne ölçülüyor?
  3. Rakamları verenlerin çıkarları nelerdir?
  4. Söz konusu istatistikler benimsenir veya kabul edilmezse, bu aktörler ne kazanacak veya kaybedecek?
  5. Rakamları elde etmek için hangi metodolojiler kullanıldı?
  6. Potansiyel olarak rekabet eden rakamlar var mı ve varsa kaynakları, ölçümleri ve metodolojileri hakkında ne biliniyor?

“Bir dereceye kadar, istatistiklerin siyasallaşması kaçınılmazdır. Ancak istatistiklerin tüketicileri olarak gazeteciler, bu verileri elde etmek ve kullanma konusunda daha anlayışlı ve saf olmalıdır.” diyor Tufts Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü Greenhill.

Gazetecilerin kasıtsız olarak, “ters politika sonuçlarına” yol açan politik olarak motive edilmiş istatistiksel çarpıtmaların yükselticileri olarak hizmet edebileceğinden endişe ediyor.

Greenhill, Dünya Bankası danışmanı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve ABD Savunma Bakanlığı’nda analist olarak görev yaptı. Söylentilerin, komplo teorilerinin, propagandanın, sözde “sahte haberler”in ve uluslararası politika üzerindeki diğer gerçek dışı bilgi biçimlerinin etkisini araştıran yeni bir kitap üzerinde çalışıyor. “Veri setlerinin hangi kaynakları kullandığına dikkat edin. Bu gerçekten büyük bir fark yaratıyor.” —Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Veri Setini /Roudabeh Kishi.

Veri Setlerinin Karşılaştırmak

Veri setlerindeki benzerlikleri ve farklılıkları değerlendirmek, bunların çatışma kapsamı için ne kadar yararlı olabileceğini değerlendirmenin başka bir yoludur.

ACLED’in araştırma ve yenilik direktörü Roudabeh Kishi , Küresel Terörizm Veritabanı (GTD), Entegre Kriz Erken Uyarı Sistemi (ICEWS), Phoenix olay veri seti ve Uppsala dahil olmak üzere birçok tanınmış kaynaktan gelen çatışma verilerini karşılaştıran bir raporun yazarlarından biri. Çatışma Verileri Programı Coğrafi Referanslı Olay Veri Seti (UCDP GED).

Çalışmanın belirtilen amacı: “[Olay verilerinin] toplanmasının, kuralların, kodlama kurallarının ve kaynak bulma yöntemlerinin nasıl siyasi şiddet ve çatışmanın yorumlanması hakkında büyük ölçüde farklı bilgilerle sonuçlanabileceğini göstermek.” Araştırmacılar ayrıca, otomatikleştirilmiş verilere karşı insan tarafından oluşturulan verilere de bakıyorlar.

Gazeteciler nelere dikkat etmeli? Rapor, verilerin doğruluğuna ilişkin göstergeler arasında şunları sıralıyor:

  1. Kaynak Kullanımı: “Yerel ortaklardan ve yerel dillerdeki medyadan dahil olmak üzere kapsamlı kaynak kullanımı, siyasi şiddet ve gösteriler hakkında en kapsamlı ve doğru bilgilerin yanı sıra sivillerin evlerinde ve topluluklarında yaşadıkları risklerin en doğru sunumunu sağlar.”
  2. Şeffaflık: “Düzenli analiz için güvenileceklerse veri setleri kullanılabilir olmalı ve kullanıcılar, çatışma verilerinin nasıl kodlandığı ve toplandığına dair her ayrıntıya erişebilmelidir.”
  3. Kapsam ve sınıflandırma: “Çatışmalar homojen olmadığından, kullanıcılar için net, tutarlı ve doğru sınıflandırma önemlidir: Düzensizlik olaylarının sıklığı, sırası ve yoğunluğu farklıdır.”

“Bazı insanlar ‘Eh, veri veridir ve bu kadar’ diyor. Bunların farklı metodolojileri, tanımları olan ve genellikle belirli bir yetkiye dayalı farklı projeler olduğunu hatırlamak önemlidir” diye açıkladı Kishi. “Veri setlerinin hangi kaynakları kullandığına dikkat edin. Bu gerçekten büyük bir fark yaratıyor.”

Yeni başlayanlara, şiddete göre haritalar ve çizelgeler veya filtreler oluşturmaya yardımcı olabilecek bir analitik araç olan Tableau gibi basit yazılımları öğrenmelerini tavsiye ediyor . ACLED’in web sitesinde bir eğitim videosu var.“Medyaya istatistik sağlamak, savunuculuğumuzun bir parçası” —Suriye İnsan Hakları Ağı’ndan Fadel Abdul Ghany

Kishi , ACLED’in ortaklarından biri olan Suriye İnsan Hakları Ağı’na (SNHR) Tableau eğitimi verdi . “Onlar büyük. Bunları verilerimizde göreceksiniz” dedi Kishi. Tahminler yerine gerçek rapor verilerine dayalı Suriye insan hakları grubu sayıları önemli.

2011’deki başlangıcından bu yana grup, görgü tanıklarının isimleri, iletişim bilgileri ve tanıklıklarından oluşan geniş bir arşivin yanı sıra bilimsel araştırmalar, haberlerde veya gelecekteki savaşlar için arka plan olarak titizlikle korunan fotoğraf ve videoları bir araya getirdi. 

Grubun kurucusu ve yöneticisi Fadel Abdul Ghany , “Medyaya istatistik sağlamak, savunuculuğumuzun bir parçası” dedi . Çoğunluğu Suriye’de bulunan ama aynı zamanda sığındıkları Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da yaşayan 35 kişilik bir gönüllü birliğini yönetiyor.

SNHR’nin verileri, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği için önemli bir kaynak olmuştur ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye hakkındaki raporlarında yer almaktadır. Aylık raporlar yakın zamanda ölenlerin sayısını, suikastları ve sivillere yönelik saldırıları belgeliyor. Ocak ayında COVID-19’un yayılması hakkında bilgi vardı.

Fadel’in amacı Suriye’yi gündemde tutmak. Katar’daki evinden Ghany, “The New York Times, Washington Post ve CNN gibi önde gelen medyadaki haberler başkalarının dikkatini çekiyor” dedi. “Gazetecilere her zaman yardım etmeye hazırız. Bize bir e-posta gönderin, ne üzerinde çalıştığınızı söyleyin ve nasıl iş birliği yapabileceğimizi bize bildirin.”

Yardımcı Olabilecek Diğer Kaynaklar

ACLED’in 2021’de Endişelenmesi Gereken On Çatışma : Myanmar, Beyaz Rusya, Yemen, Etiyopya, Hindistan ve Pakistan’ı içeriyor. ACLED, verilere doğrudan “dışa aktarma aracı” aracılığıyla erişilmesini ve “Kaynak Kitaplığı” altında metodoloji hakkında bilgi bulunmasını önerir. Bir video, kullanıcıları veri toplama sürecinde yönlendirir.

UCDP’nin Çatışma Ansiklopedisi : Kendisini “örgütlü şiddet konusunda ana veri sağlayıcısı ve iç savaş için yaklaşık 40 yıllık bir geçmişe sahip en eski devam eden veri toplama projesi” olarak tanımlıyor . Organize şiddet ve barış yapma konusunda hazır veri setleri de dahil olmak üzere verilerin görselleştirilmesi, işlenmesi ve indirilmesi için web tabanlı bir sistem sunar.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü  2000 yılından bu yana yürütülen barış operasyonları, askeri harcamalar, silah transferleri ve ambargolar hakkında veri sağlar.

George Mason Üniversitesi Kütüphaneleri Bilgi Kılavuzları : Çatışma çözümü, barış operasyonları, silahlı çatışmalar ve insan güvenliği konularında araştırma kaynakları. Barış inşası, insan güvenliği ve terörizm veri kümeleri için bağlantı içerir.

Uluslararası Af Örgütü : Açık Kaynak Soruşturmalar üzerine Arapça, Farsça, İngilizce ve İspanyolca olmak üzere dört dilde ücretsiz iki kurs sunar. Kurslar, insan hakları soruşturması ve savunuculuğuna odaklanarak, uygulamada açık kaynak araştırma yöntemlerini kullanma konusunda kılavuz görevi görür. Uzmanlar tarafından öğretilen son teknoloji alet ve teknikler ve pratik alıştırmalar hakkında talimatlar var.

Küresel Terörizm Veritabanı, Maryland Üniversitesi : Kendisini “dünyadaki en kapsamlı sınıflandırılmamış terör saldırıları veritabanı” olarak tanıtıyor. 1970’e kadar uzanan 200.000’den fazla terör saldırısını içerir.

WomanStats : “Kadınların dünyadaki durumuna ilişkin kapsamlı bir bilgi derlemesi mevcut”. Mevcut literatürü tarar ve 174 ülkedeki 310’dan fazla kadın statüsü göstergesi hakkında nitel ve nicel bilgiler bulmak için görüşmeler yapar.

Uluslararası Adalet ve Hesap Verebilirlik Komisyonu : Belirtilen amaç, “Savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım, terörizm, insan kaçakçılığı ve göçmen kaçakçılığı dahil olmak üzere dünya genelinde savunmasız nüfusları etkileyen suçlar için adaleti sağlamak.” 13 ülkede kovuşturmaları desteklemek için çalışır ve dünya çapında 37 kolluk kuvveti ve terörle mücadele örgütüne yardım eder.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi : Suriye’deki siyasi, askeri ve insani gelişmeleri ülke içinde ve uluslararası bir kaynak ağıyla izler. Raporlar, SOHR web sitesinde, Facebook’ta ve Twitter’da yer almakta ve büyük haber kuruluşları ve diğer hak örgütleri tarafından sıklıkla alıntılanmaktadır.

Bu hikaye ilk olarak DataJournalism.com web sitesinde yayınlanmıştır  ve burada izin alınarak çoğaltılmıştır.

Ek kaynaklar

GIJN Kaynakları: Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği Ekibi Nasıl Oluşturulur

Suriye’deki Kimyasal Silah Saldırılarına İlişkin Açık Kaynak Veritabanını İnceleyin


Sherry Ricchiardi profil küçük resmi

Sherry Ricchiardi  , en son Etiyopya ve Pakistan’da olmak üzere 37 ülkede gazetecilerle çalışmış, şu anda Washington DC’de bulunan bir gazeteci ve medya geliştirme uzmanıdır. Indiana Üniversitesi’nde gazetecilik profesörü olan Columbia Missourian’ın editörlüğünü yaptı ve Dart Merkezi’nin danışma konseyinde görev yaptı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*