Açık DevletData JournalismVeri GazeteciliğiVeri Görselleştime

Sigma Veri Gazeteciliği Ödülleri 2020 Sahiplerini Buldu

Sigma Ödülleri, dünyadaki en iyi veri gazeteciliğini kutlamayı, aynı zamanda küresel veri gazetecileri topluluğunu güçlendirmeyi, görümür kılmayı  amaçlayan yeni bir veri gazeteciliği yarışmasıdır. 5 Şubat 2020’de 66 ülken ve bölgeden  510 proje ile rekor bir başvuru aldı.  10 uluslararası uzmandan oluşan ön jüri ile başvurular incelendi ve en iyiler seçildi. Açıklanan kısa listede 31 ülkeden toplam 82 proje seçildi. 24 uluslararası uzmandan oluşan jüri  6 kategoride birincileri ve onur ödülü alanları belirledi.

Kazananlar şöyle:

En iyi veriye dayalı haber (büyük haber merkezi)
Troika Çamaşırhanesi: Rus oligarkların ve politikacıların, gizli yatırım, para aktarma, aklama, vergi kaçırma, devlet şirketlerinden hisse alma, yurdışına yatırım düzeneği. 3 bin şirket, 15 ülke, mercek altına alınan 7 yıl.

 

En iyi veriye dayalı haber(büyük haber merkezi)
Mansiyon:Kopyala, Yapıştır, Mevzuat:Amerika’da 50 eyalette mevzuatların dili analiz edilerek 10.000’e yakın özdeş fatura ortaya çıkarılıyor. İlginç yöntemlerle  şirketlerin ve çıkar gruplarının halkı nasıl soydukları belgeleniyor.

En iyi veriye dayalı haber (küçük haber merkezi)
Kazanan:Made in France: Altı ay süren araştırmanın ardından, Suudi Arabistan’a satılan Fransız yapımı silahların Yemen savaşında sivil halka karşı nasıl kullanıldığı belgeleniyor. Yani sivil katliamın belgelerini oluşturuyorlar!

 

En iyi haber uygulaması
Kazanan: HOT DISINFO FROM RUSSIA (Topic radar): Veri toplama ve analiz platformu, manipülatif haberlere yönelik veri topluyor. Özellikle Rusya odaklı manipülatif  haberleri, dezenformasyonun kaynağına yönelik topluyor.

 

En iyi veri görselleştirme (büyük haber merkezi)
Kazanan: See How the World’s Most Polluted Air Compares With Your City’s: Çalışma okuyucuların şehirlerindeki/kasabalarındaki havaya kıyasla dünyanın en kötü havasını solumanın nasıl bir şey olduğunu denemelerini sağlıyor.

 

En iyi veri görselleştirme (büyük haber merkezi)
Mansiyon Ödülü:  Why your smartphone is causing you ‘text neck’ syndrome:  Veri görselleştirme çalışması  telefona bakıldığında boynunun açısının başın ağırlığının 27 kg’a kadar nasıl artırabildiği araştırılıyor.

 

En iyi veri görselleştirme (küçük haber merkezi)
Kazanan: Danish scam:  Spam bir e-posta alan gazeteciler bu kez silmiyor peşine düşüyorlar. Dolandırıcılığın nasıl çalıştığını merak ediyorlar. Danimarka’dan iki dolandırıcının zekasını öğreniyorsunuz!

 

İnovasyon (büyük haber merkezi)
Kazanan: AP DataKit: veri gazetecilerinin daha verimli çalışmasına ve veri ekiplerinin daha etkili bir şekilde iş birliği yapmasına yardımcı olmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir komut satırı aracı. ( Ekipte Serdar Tumgoren de var)

 

İnovasyon (büyük haber merkezi)
Kazanan: Zones of Silence: Gerçekleşmeyen bir şeyi nasıl ölçersiniz? Endişenin ana nedeni gürültü değil sessizlikse ne olur? Meksika’da gazetecilerin sindirildiği ve sessizliğe mahkum edildiği hipotezi üzerinde cinayetler inceleniyor.

 

İnovasyon (küçük haber merkezi)
Kazanan: Funes: an algorithm to fight corruption: Peru’daki kamu sözleşmelerinde yolsuzluk riski durumunu tanımlayan bir algoritma. İsmini Borges’in unutulmaz kahramanı Funes’den alıyor.

Açık Veri
Kazanan: 
TodosLosContratos.mx: Meksika Federal Hükümeti tarafından 2001-2019 yılları arasında yapılan yaklaşık 4 milyon kamu sözleşmesini derleyen bir veri gazeteciliği dosyası. Projenin amacı, Meksika’daki sözleşme sürecinde hesap verebilirliği teşvik etmek.

Genç Veri Muhabiri 
Kazanan: Rachael Dottle : 
fivethirtyeight.com‘daki çalışmalarından dolayı Sigma’nın genç gazetecisi seçildi. Rachael’un veri gazeteciliği çalışmalari, veri görselleştirmeleri görmeye değer. Ciddi aydınlanma sağladığını söylemek gerekiyor.

 

Tüm projelerin detayları buradan incelenebilir: https://datajournalism.com/awards

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*