Veri Gazeteciliği

Solo Proje|”Türkiye En Çok Facebook’u Kullanıyor”

Hazırlayan: Rüya ALTINGÜNEŞ /Khas Veri Gazeteciliği Öğrencisi 
Proje: Türkiye’de İnternet ve Akıllı Telefon Kullanımı


 

Tüm dünyada teknoloji alanında yaşanan gelişmeler hayatımızı bir çok yönden etkiliyor. Her yıl gelişen İnternet teknolojileri ve elbette tüm bu gelişmelere yetişme çabası insanların alışkanlıklarında da büyük değişimler yaratıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK)’nun 2015 Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırma’sına göre, Türkiye’de nüfusun yarısından fazlası (%55.9) bilgisayar ve İnternet kullanıyor. Hanelere bakıldığında ise 10 hanenin 7’sinde İnternet erişiminin olduğu görülüyor. İnternet erişimine sahip olmayanların %60’ı ise buna sebep olarak İnternet kullanımına ihtiyaç duymadıklarını belirtiyorlar.

TUİK tarafından paylaşılan bir diğer dikkat çekici sonuç ise, 2014 yılında ev veya işyeri dışında İnternet’i kablosuz bağlanmak için cep telefonu ve akıllı telefon kullanım oranını %58 iken, 2015 yılında bu oranın %74.4’e yükselmesi oldu. Bu dikkat çekici yükselme mobil kullanımının ileriki yıllarda daha da çok artacağının göstergesi olabilir.

Ayrıca bir diğer önemli bilgi ise hanelerin tamamına yakınında(%96.8) cep telefonu veya akıllı telefon bulunuyor olması.  Bu da artık cep telefonu kullanımının tam anlamıyla yerleştiğini bizlere gösteriyor. Araştırmada göze çarpan bir diğer nokta ise İnternet kullanım amaçları. TUİK’ten edindiğimiz bilgilere göre İnternet’i en çok sosyal medya ağlarına bağlanmak için kullanıyoruz. Ayrıca aynı konuda We Are Social’ın 2014 yılı araştırmasına göre  sosyal medya kullanımının toplam nüfusa oranı %44. Yani nüfusun yarıya yakını sosyal medya hesabına sahip. İnsanların büyük çoğunluğu(%80.9)  İnternet’i sosyal medya hesaplarından  profil oluşturmak, paylaşım yapmak için kullanıyorlar.
Ekran Görüntüsü (102)

 

Türkiye En Çok Facebook’u Kullanıyor

Dolayısıyla sosyal medya İnternet’in temel kullanım amaçlarından biri haline gelmiş durumda. Yine We Are Social’ın 2014 yılı raporuna göre Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya ağları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

 

Ekran Görüntüsü (106)

 

Akıllı telefon kullanım oranlarına ilişkin olarak ise aşağıdaki tablodaki veriler göze çarpıyor;

Ekran Görüntüsü (107)

 

 

 

Bunlara ek olarak ulaştığım bir diğer veri Deloitte’nin “Küresel Mobil Kullanım” raporu. Deloitte’nin hazırladığı bu rapora göre Türkiye’de  akıllı telefonlar aracılığıyla anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranı %56 ve Türkiye bu oranla Almanya, Brezilya ve İngiltere gibi birçok ülkeyi geride bırakıyor. Yine aynı rapora göre en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarının başında Whatsapp Messenger geliyor. Onu Blackberry Messenger, LINE, Kakao Talk ve QQ uygulamaları takip ediyor.

Türkiye’de İnternet Kullanımında Farklı Yaş Grupları Arasında Uçurum Var

Son olarak ulaştığım veri OECD’nin 2015 Dijital Ekonomi Görünümü raporunda bulunan “Yaş grupları arasındaki internet kullanım oranı farkları”. Burada ulaştığımız veriler oldukça ilginç ve aslında bildiğimiz bir gerçeği tekrar gözler önüne seriyor. Türkiye’ye ait verilere bakacak olursak;

Ekran Görüntüsü (105)

 

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi Türkiye’de 16-24 yaş internet kullanım oranı %70.3 iken, 65-74 yaş aralığında bu oran %5’e düşüyor.  Bu iki yaş grubu arasındaki fark ise %65.3 oluyor. Farkın en az olduğu ülkelere bakacak olursak ilk sırada İzlanda gelirken onu Danimarka, Lüksemburg gibi ülkeler takip ediyor. Listede  farkın en yüksek olduğu ülkelerin başında ise Yunanistan gelirken onu Portekiz, Polonya gibi ülkeler takip ediyor. Türkiye’nin bu tabloda oldukça gerilerde yer aldığını görüyoruz. Ayrıca farkın Türkiye’den daha yüksek olduğu ülkelerde buna rağmen iki yaş grubunda da internet kullanım oranlarının Türkiye’den daha yüksek olduğunu görüyoruz. Örneğin; İtalya listede Türkiye’nin aşağılarında yer almasına rağmen internet kullanım oranlarının sırasıyla %90.5 ve % 21.1 ile Türkiye’den daha yüksek olduğunu görüyoruz.

       “Katılımcıların %68’i İnternet’e en çok akıllı telefonlarından bağlanıyor ”                      

Bunlara ek olarak, Surveymonkey’de yaptığım küçük çaplı anketten elde ettiğim verileri paylaşmak istiyorum.22.12.2015-24.12.2015 arasında aktif olan bu anketin sonuçları şu şekilde: 

Ankete toplamda 48 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

 

Ekran Görüntüsü (109)

48 kişiden 27’si kadın 20’si erkek  ve 1 tane herhangi bir şıkkı işaretlememiş kullanıcı bulunuyor.

 

Ekran Görüntüsü (110)


48 katılımcının büyük çoğunluğunu 18-24 yaş arası katılımcılar oluşturuyor.


Ekran Görüntüsü (111)

Katılımcıların %68’i internete en çok akıllı telefonlarından bağlandıklarını belirtirken, kişisel bilgisayarlar %31 ile akıllı telefonların gerisinde kalıyor.Ekran Görüntüsü (113)


İnternet kullanım amaçları arasında ilk sırada sosyal medya yer alırken,haber,gazete ve dergi okumak ve  herhangi bir konuda araştırma yapmak takip ediyor. İş aramak ve oyun oynamak ise son sıralarda yer alıyor.

Ekran Görüntüsü (114)

İnternette ortalama harcanan günlük süreye baktığımızda ise %60 oranında katılımcının günlük ortalama 3-5 saatini internette harcadığını görüyoruz.

Ekran Görüntüsü (115)


Akıllı telefonlardan haberleşmek için en çok kullanılan uygulamalara baktığımızda ise %91.67 ile Whatsapp Messenger’ın en üst sırada yer aldığını görüyoruz.Onu &41,67 ile Facebook Messenger takip ediyor.

 

Ekran Görüntüsü (116)

Aktif olarak en çok kullanılan sosyal ağlar da ise katılımcıların %82’sinin Instagram’ı kullandığını görmekteyiz. Instagram’ı %76 ile Facebook, %52 ile Swarm ve %50 ile Twitter takip ediyor. Tumblr ve LinkedIn’in ise alt sıralarda yer aldığını görüyoruz.

Ekran Görüntüsü (117)

Son olarak katılımcıların sadece sosyal ağlarda harcadıkları ortalama günlük süreye baktığımızda %47 oranında 0-1 saat yanıtının verildiğini görüyoruz. Bunu %29 ile 3-5 saat aralığı takip ederken, %27’lik kısım ise sosyal ağlarda günlük ortalama 2-3 saat geçirdiğini belirtmiş. 

 

 Yazıda kullanılan tüm grafiklerin düzenlenebilir linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*