Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Çin’in Geniş Balıkçılık Filosu, Avrupa’nın İnternet Hızı, Afganistan Maden Kaynakları ve ABD Cinayet Oranları!

Peter Georgiev & Connected Action 
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı(GIJN)

İskoçya’nın Glasgow kentinde bir ay içinde yapılacak olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) küresel ısınma ve çevreye verdiği zarar, dünyanın dört bir yanındaki haber kuruluşlarının ana gündem maddesi haline geldi. NodeXL haritalamayı ve GIJN ekibinin desteğiyle oluşturduğumuz 20 Eylül ile 26 Eylül arasındaki Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini aşağıda bulabilirsiniz. Bu sayıda Yunan adalarında yanan petrol, Almanya’daki ısıya bağlı ölümler, Çin’in devasa balıkçı filosu, ABD cinayet oranı ve son Rus seçimlerindeki anormallikler yer alıyor.

Çin’in Deniz Gücü

Geçen yıl uydu verileri UNESCO dünya mirası alanı olan Ekvador’un Galapagos takımadaları yakınında kalamar avlayan yüzlerce Çin gemisini gösterdi . Keşif, özellikle dev kaplumbağalara, çekiç başlı köpekbalıklarına ve diğer nesli tükenmekte olan türlere ev sahipliği yapan bir bölgede aşırı avlanma tehdidi hakkında daha fazla tartışmaya yol açtı. Associated Press ve İspanyolca yayın kuruluşu Univision, Çin filosunu gözlemlemek için bu yılın başlarında açık denizlerde 18 gün geçirdi. Gazeteciler , Çin’in deniz operasyonlarının çevresel etkisini incelemek için daha fazla uydu ve balıkçılık verilerini analiz etti .

Sınır Mültecileri

Biden yönetiminin selefi eski Başkan Donald Trump’ın katı politikalarını geri alma hamlesine rağmen, göç ABD yetkilileri için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Biden’ın tersine çevirmediği bir halk sağlığı politikası, yetkililerin göçmenleri sığınma talep etme şansını reddetmesine ve onları anavatanlarına geri göndermesine izin veriyor. Reuters , sözde Başlık 42 halk sağlığı politikası kapsamında kaç göçmenin sınır dışı edildiğini araştırmak için ABD Gümrük ve Sınır Koruma dairesinin verilerini analiz etti.

Yanan Yağ

Geçen yıl, Yunan GIJN üyesi Reporters United , Avrupa Birliği’nin devasa fosil yakıt sübvansiyonlarıyla kendi iklim hedeflerini nasıl sabote ettiğini gösteren bir araştırmayı yayınlamak için Investigate Europe’a katıldı. Bu projeyi takip eden ekip, ülkenin ana elektrik şebekesinden kopuk olan ve işletmesi milyarlarca avroya mal olan petrol üreticilerine ihtiyaç duyan Yunan adalarına odaklandı.

Avrupa’da İnternet Hızı

Bir Avrupa şehrinde yaşıyorsanız sağlam internet hızının keyfini çıkarma şansınız vardır. Avrupa Veri Gazeteciliği Ağı tarafından Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa tarafından yapılan bir analiz, internet performansının son 18 ayda önemli ölçüde arttığını ortaya koydu. Ancak muhabirler, kentsel ve daha kırsal alanlar arasındaki farkın da arttığını keşfettiler. Bu tür bölgesel eşitsizlik iş, eğitim ve sosyal hayatın diğer alanlarını ciddi şekilde etkileyebilir.

Afganistan’ın Maden Kaynakları

2019’da Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı, birçok analistin uzun süredir şüphelendiği şeyi ortaya koyan bir rapor yayınladı. Umutsuzca fakir ulusun 1 trilyon dolar değerinde kullanılmayan maden kaynaklarına sahip olduğunu ancak yatırımcılar ve uzmanlar Al Jazeera’ya zayıf güvenlik, zayıf mevzuat ve yolsuzluğun madencilik sektörünün gelişmesini engellediğini ortaya koydu. Şimdi Taliban, savaşın parçaladığı ülkenin kontrolünü ele geçirdiğine göre, site  bu görselleştirmeyi , rezervlerin ölçeğini ve coğrafi konumlarını göstermek için hazırladı.

ABD’nin Cinayet Oranları

New York Times’a göre, 2020’de ABD, ulusal kayıt tutmanın 1960’ta başlamasından bu yana cinayetlerde en büyük artışı gördü. FBI tarafından toplanan veriler, cinayet oranı 1980’lerdeki tarihi zirvesinin çok altında olmasına rağmen, geçen yıl 2019’a kıyasla yaklaşık 5.000 daha fazla cinayet işlendiğini ve toplamda yaklaşık 21.500 olduğunu gösteriyor. Vakaların yaklaşık %77’sinde fail ateşli silah kullanmış. Times’ Upshot ekibi, cinayetteki değişimin “bölgesel değil ulusal bir fenomen” olduğuna dikkat çekerek rakamlara daldı.

Su Eksikliği

Filistinli aileler onlarca yıldır ciddi su kıtlığı çekiyor. İhtiyaçlarını karşılamak için yeterli suya sahip olmadıklarında, bazıları suyu İsrailli bir şirket olan Mekorot’tan satın almak zorunda kalıyor. GIJN üyesi Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Batı Şeria’daki bazı şehirler şu anda ana su kaynağı olarak Mekorot’a bağımlı. Bu su kıtlığı, bazı Filistinlileri başka bir İsrail şirketinden kontamine olduğu iddia edilen maden suyu satın almaya da sevk etti.

Alman Isı Adaları

Almanya’da her yıl binlerce insan sıcaktan dolayı ölüyor. Kentleşme ve iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklar sorunu daha da kötüleştiriyor. Bavyera Radyosu (BR) , özellikle sıcak olan Alman şehirlerini gösteren “ısı adaları” nı göstermek için uydu görüntülerini inceledi.

Rusya Seçim Anormallikleri

Başkan Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya, Rusya’daki Devlet Duma seçimlerini kazandıktan sonra, gazeteciler ve bağımsız analistler olası oy sahtekarlığı konusundaki endişelerini dile getirdiler. İddialar kısmen, genellikle katılım ve oylama sonuçlarını etkileyen matematiksel yasalara dayanıyor. iStories bu verileri incelerken bazı şüpheli anormallikler tespit etti.

Birleşik Krallık’ın Avantajları Zorlukları

BBC Paylaşılan Veri Birimi tarafından yapılan bir analize göre, İngiltere, İskoçya ve Galler’de reddedilen engellilik yardımları için yapılan her 10 başvurudan yedisi 2018’den beri başarılı oldu. Kuzey İrlanda’da son iki yılda yapılan 10 başvurudan altısı galip geldi. Ancak aynı dönemde, hastalık veya diğer rahatsızlıklardan muzdarip yüzlerce insan, davalarına hakimlerin kararını dinleme şansı bulamadan öldü.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*