Veri Gazeteciliği

Bir Gazetecinin Davalardan ve Diğer Hukuki Tehlikelerden Kaçınma Rehberi!

Media Defence 

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

**Bu belgedeki bilgiler yasal tavsiye niteliğinde değildir ve hukuki tavsiye olarak alınmamalıdır. Bu bilgiler yalnızca rehber amaçlıdır!

Son 12 ay medya özgürlüğünün ne kadar tehdit altında olduğu net bir şekilde gözler önüne serildi. Geçen yıl bu tehditler pandemi nedeniyle hızlandı, vicdansız rejimler dezenformasyonla mücadele kisvesi altında baskıcı yasal önlemler aldı, çevrim içi bilgileri kontrol etmek için giderek daha karmaşık yöntemler kullandı ve eleştirel gazetecilik üzerindeki baskılarını sürdürdü.

Gazeteciler şiddete ve keyfi gözaltılara maruz kalmaya ve ayrıca gizli gözetim için hedef alınmaya devam ediyor ve bu özellikle çatışma durumları ve seçimler sırasında açıkça görülüyor. Güvenlik güçleri mensuplarının veya devlet dışı aktörlerin gazetecilere karşı ceza almadan şiddet eylemleri gerçekleştirdiği bu saldırılar için genellikle hiçbir sorumluluk yok.

Gazeteciler de benzeri görülmemiş düzeyde temelsiz davalarla karşı karşıya. Bu davalar veya SLAPP’ler (Kamu Katılımına Karşı Stratejik Davalar), gazetecileri ve güçlü bireylerin veya şirketlerin davranışları hakkında eleştirel görüşler ifade eden diğerlerini sindirmek için tasarlanmıştır. Davalar genellikle mesnetsiz, yersiz veya abartılı iddialara dayanmakta ve bir hakkı savunmak yerine bir gazeteci veya insan hakları savunucusuna baskı yapmak amacıyla açılmaktadır.

İfade özgürlüğüne ve bağımsız gazeteciliğe bir başka meydan okuma, devletin çevrim içi bilgileri kontrol etme çabalarından kaynaklanmaktadır. Birçok eyalette geleneksel medya için özellikle sert ve baskıcı ortam göz önüne alındığında, İnternet genellikle özgür ve bağımsız konuşma için kalan son platformdur. Bununla birlikte, devletler giderek artan bir şekilde çevrim içi konuşmayı farklı şekilde yıkıyorlar. Yargı yoluyla İnternet web sitelerinin periyodik olarak engellenmesi veya sürekli olarak filtrelenmesi kontrol ediliyor.

Bağımsız gazetecilik pratiği, konuşmayı engelleyen gerici yasalar uygulayan otoriter rejimlerden, gazetecilerin geçimini sağlayamamasına kadar çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Bu zorlukların üstesinden gelmek için gazeteciler, uluslararası hukukun sağladığı koruma yasalarını anlayabilir ve yararlanabilir.

Aşağıda sunulan kılavuz ; ilkeler, uluslararası hukuk standartlarına ve gazetecilerin karşılaştığı en yaygın tehditlere genel bir bakış içeriyor. Gazeteci olarak günlük işleriniz nedeniyle yasal tehditleri nasıl önleyeceğiniz, azaltacağınız ve kendinizi nasıl koruyacağınız konusunda tavsiyeleri kapsıyor.

Hakaret

Hakaret, bir tüzel veya gerçek kişinin itibarına haksız yere zarar veren veya yanlış bir beyanın iletilmesi olarak geniş anlamda anlaşılan genel bir hukuki terimdir.

Uluslararası İnsan Hakları Hukuku‘na göre hakaret, bir kişinin “şeref ve itibarına” yönelik “hukuk dışı saldırılara” karşı koruma olarak anlaşılabilir.

Hakaret yasaları her yargı alanında farklıdır. Bu nedenle, herhangi bir hakaret iddiasını savunmanın ilk adımları, ilgili yargı yetkisini belirlemeyi ve yerel yasal tavsiye almayı kapsar.

Hakaret Risklerinden Kaçınmak/En Aza İndirmek İçin İpuçları

Gazeteciler yasal riski tamamen azaltamasa da aşağıdaki kontrol listesi, hakaretten sorumlu bulunma olasılığını en aza indirmede faydalı olabilecek pratik ipuçları içeriyor:

  • İyi gazetecilik ilkelerini takip edin. Yayınladığınız şeylerde eksiksiz, adil ve doğru olun, kaynaklarınızı ve alıntılarınızı dikkatli bir şekilde belirtin, mümkün olduğunda – rıza ile konuşmaları kaydedin ve niyetlenmediğiniz veya sahip olmadığınız çıkarımlar yaratacak şekilde ifadeler kullanmayın. Destekleyecek kanıtları inceleyin. Ayrıca, bir görüşme konusunun sözcüklerini seçmeyin, özetlemeyin veya başka sözcüklerle ifade etmeyin ve ardından bunları tırnak içinde saklamayın. Yardımcı öneriler için Telefon Görüşmelerini ve Konuşmaları Kaydetme ve Gazetecilik Becerileri ve İlkeleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
  • Ne söylediğinizin farkında olun ve yalnızca kanıtlayabileceğinizi söyleyin. İfadelerin doğruluğunu kontrol edin ve belirsizlikten kaçının.
  • Araştırmanızın ve diğer belgelerin kayıtlarını tutun. Bir işletme veya kişi hakkında potansiyel olarak skandal yaratan bir açıklama yapacaksanız, beyanınızın doğru olduğunu ve gerçeklere dayalı olduğunu kanıtlayabilmelisiniz, bu nedenle mümkün olan her yerde kanıt toplayın .
  • Kayıt tutma, bir konuyu sesli veya görüntülü olarak kaydetmeyi içeriyorsa, yazılı olarak açık onaylarını almanız önemlidir.
  • Her zaman gerçekleri kontrol edin ve güvenilir kaynaklar kullanın. Başka bir yerde yazılan bir şeyin otomatik olarak doğru olduğunu varsaymayın.
  • Karalayıcı bir ifadenin yayınlanmasından sorumlu olabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle, tekrar eden iddialar söz konusu olduğunda dikkatli olun. Potansiyel olarak karalayıcı olabilecek bir Tweeti masum bir şekilde yeniden tweetleseniz bile, dava edilme riskiniz var.
  • Bir şey hakkında fikir veriyorsanız, bunun sizin öznel değerlendirmeniz olduğunu ve iyi niyetle sunulduğunu açıkça belirtin.
  • Yazdıklarınızın iftira niteliğinde olduğunu biliyorsanız, bunu haberleştirme hakkınız olup olmadığını kontrol ediniz. İftira niteliğinde olsun ya da olmasın, şikayet etme hakkınız olan bazı şeyler olabilir. Ancak iftira ve karalama yasalarının ülkeye göre değiştiğini ve Birleşik Krallık hukuk sisteminin özellikle basına karşı açılan iftira davalarına sıcak baktığını unutmayın.
  • Hakaret davaları zaman alır ve pahalıdır. Bir davayı kazansanız bile, kendinizi savunmanın maliyeti çok büyük olabilir. Sorumluluk kapsamınızı kontrol edin ve geleceğinizi korumak için profesyonel tazminat veya sorumluluk sigortasını düşünün özellikle serbest çalışansanız.

Kaynakların Korunması

Birçok araştırmacı gazetecilik eylemi, gizli kaynaklar veya ihbar edenler olmadan mümkün olamazdı. Bu tür kaynaklar kamu yararı taşır ancak araştırmacı fiziksel, ekonomik veya profesyonel misillemeler yaşayabileceği için korunması gerekir ve anonim olmaya ihtiyaç duyar. Gazeteciler, gizli kaynaklarının kimliğini ifşa etmemek için küresel olarak belirlenmiş etik yükümlülüklere sahiptir. Ayrıca, gizli kaynakların “hesap verebilirlik” gazeteciliğini kolaylaştırmada oynadığı hayati işlevin kabul edilmesiyle, uluslararası alanda güçlü bir kaynak koruma geleneği vardır. Kaynakları açıklamaya zorlamak, serbest bilgi akışını engellemenin yanı sıra, ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğü üzerinde caydırıcı bir etkiye sahiptir.

Gizli Kaynaklarla Uzlaşma Riski Nasıl Önlenir/En Aza İndirilir

Dijital güvenlik , bağımsız gazeteciler için temel bir endişe kaynağı. Dijital bir gözetim ortamında gizli kaynaklarla başa çıkmak için bir dizi iyi uygulamanın derlendiği Dijital Çağda Muhbirlerle Çalışan Gazeteciler için Perugia İlkeleri listesi:

  • Kaynaklarınızı koruyun. İstendiğinde anonimliği savun.
  • Kaynakların sizinle “ilk teması” kurması için güvenli yollar sağlayın.
  • Anonimleştirilmiş ve şifreli kanallar kullanarak sizinle iletişim kurma yollarını ve her biriyle ilişkili riskleri açıklayarak potansiyel muhbirlere yardımcı olun.
  • Muhbir için bilgi uçurmanın maliyetlerinin farkında olun, kaynağınıza veya muhbirinize dijital olarak maruz kalmanın potansiyel risklerini açıklayın.
  • Dijital savunmanız için sorumluluk alın ve şifreleme kullanın.
  • Size ve kaynağınıza yönelik en büyük tehditleri ve ikinizi de korumak için hangi özel adımları atmanız gerektiğini belirleyin.
  • Hikayelerdeki veri setlerinin önemini kabul ederek, mümkün ve güvenli olduğu durumlarda orijinal belgeleri ve veri setlerini bütünlük içinde yayınlayın.
  • Etik, yasal ve işveren yükümlülüklerine uygun olarak, gizli kaynakları korumak için istendiğinde kaynaklar tarafından sağlanan verileri güvenli bir şekilde silin.
  • Gizli kaynaklar ve ihbarcılar için sağlanan dropbox ya da başka bir kanalın iyi bir güvenlik seviyesinin olduğundan ve daha yüksek riskli materyaller için anonimlik sunduğundan emin olun.
  • Gizli kaynakları ve ihbarcıları korumaya yönelik ulusal, bölgesel ve uluslararası yasal ve düzenleyici çerçeveleri anlayın.

Dijital Medya Hukuku Projesi ayrıca aşağıdakileri tavsiye ediyor:

  • Gizlilik sözü verme konusunda mantıklı olun: Kaynaklarınıza gizlilik sözü vermek size ve kaynaklarınıza fayda sağlayabilir ancak bunu yararları ve sakıncaları dikkatlice tarttıktan sonra sunmalısınız.
  • Kaynaklarınızı ve yayınlanmamış bilgilerinizi korumak için “gazetecilik ayrıcalığı” iddia edip edemeyeceğinizi araştırın: Bazı yargı bölgeleri, bu bilgileri talep eden mahkeme celbi veya yasal talepler alan “gazeteciler” için koruma sağlar.
  • Çalışmanızı nerede yayınladığınızı düşünün: Çalışmanızı nerede yayınladığınız, kaynaklarınızı ve haber toplama bilgilerinizi koruma becerinizi etkileyebilir.

Siber Suç ve Taciz Mağduru Olmak

Gazetecilerin karşılaştığı zorlukların çoğu dijital ortamlarda veri kullanımı ve gözetimin yanı sıra yeni teknolojilerin nasıl konuşlandırıldığı ve kullanıldığı ile ilgilidir. Gazeteciler düzenli olarak çevrim içi taciz, eşgüdümlü çevrim içi karalama kampanyaları, kimlik avı saldırıları, sahte alan saldırıları, ortadaki adam (MitM) saldırıları ve dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) hedeflemesi gibi bir dizi dijital tehditle karşı karşıyadır. Devlet kurumlarını eleştiren gazetecileri susturmak, korkutmak, tehdit etmek ve itibarını zedelemek için “trol orduları” giderek daha fazla kullanılıyor. Birçok hukuk sistemi , basına karşı şiddet faillerini kovuşturmak için yavaş veya yetersiz donanıma sahip. Zayıf yargıdan ya da güçlü varlıklara ya da devletin kendisine karşı hareket edecek siyasi irade eksikliğinden kaynaklanmakta. Yargı bağımsızlığının eksikliği, yerel mahkemeler aracılığıyla hesap verebilirliği çok zorlaştırmaktadır.

Siber Suç nedir?

“Siber suç”un kesin ve evrensel bir tanımı yoktur ancak uluslararası kuruluşlar bu terimi genellikle bir bilgisayar ağı veya İnternet kullanımı yoluyla işlenen bir suça atıfta bulunmak için kullanırlar. Bu, İnternet yardımıyla yürütülen terör faaliyetleri, casusluk ve bilgisayar sistemlerine yasa dışı saldırı, içerikle ilgili suçlar, veri hırsızlığı ve manipülasyonu, siber saldırılar dahil olmak üzere çok çeşitli faaliyetleri kapsayabilir.

Siber Suç Türleri

  • Veri gizliliği ihlalleri

Sınır ötesi veri akışlarının hacmi de dahil olmak üzere verilerin kullanımı, özellikle kişisel verilerle ilgili olarak her yıl artmaktadır. Bununla birlikte, önemli sonuçlara yol açabilecek kişisel bilgilerin toplanması ve işlenmesi için yeterli düzenleme eksikliği vardır ve bu da veri koruma düzenlemelerini kritik hale getirir. Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) göre, kişisel veri ihlali, “iletilen, depolanan veya kişisel verilerin kazara veya yasa dışı olarak imha edilmesine, kaybolmasına, değiştirilmesine, yetkisiz ifşasına veya bunlara erişime yol açan bir güvenlik ihlalidir, aksi takdirde işlenir.”

  • Çevrim içi konuşmanın suç sayılması

Siber suç mevzuatı, genellikle çevrim içi olarak yayınlanan çok çeşitli yasa dışı veya zararlı içerikle ilgilenmeye çalışır. Bu, terör propagandası, ırkçı içerik, nefret söylemi, müstehcen içerik (çocuk pornografisi gibi), küfür içeriği, devletleri ve kurumlarını eleştiren içeriği ve fikri mülkiyet hakları sahipleri tarafından izin verilmeyen içeriği içerebilir.

  • Çevrim içi taciz, siber taciz ve siber zorbalık

Siber takip ve DDoS saldırılarından doxing ve çevrim içi cinsel tacize kadar çeşitli çevrim içi taciz türleri vardır . Siber taciz, kısa mesajlar, telefon görüşmeleri veya sosyal medya aracılığıyla çevrim içi ortamda aşırı taciz ve yıldırmadır ve özellikle savunmasız ve marjinal gruplar olmak üzere kişilerin çevrim içi haklarından yararlanmalarını ciddi şekilde kısıtlamaktadır. Araştırmalar, çevrim içi tacizin genellikle kişisel veya fiziksel özelliklere odaklandığını, özellikle cinsel azınlıkların üyeleri ve kadınlar da dahil olmak üzere savunmasız ve marjinal gruplar arasında, cinselleştirilmiş çevrim içi taciz biçimleriyle erkeklerden çok daha yüksek oranlarda karşılaştığını göstermiştir. Başka bir çevrim içi taciz eğilimi, genellikle sosyal medya aracılığıyla nefret dolu, göz korkutucu veya tehdit edici mesajların gönderilmesi olan siber zorbalıktır.

Siber Suç Risklerini Önlemek/En Aza İndirmek İçin İpuçları

Media Defense, kadın gazetecilerin kendilerini çevrim içi ortamda korumaları için pratik adımlar sunuyor:

  • Belirli konularda koordineli trol saldırılarını uyarmaktan kaçınmak için sosyal medyada kullandığınız hashtaglere karşı dikkatli olun.
  • Canlı konum verilerini sosyal medyada paylaşmayın olay yerinden ayrıldıktan veya haberinizi bitirdikten sonra nerede olduğunuzu görünür kılmak güvenlidir.
  • Tehditler açık hale geldiğinde bunları iş arkadaşlarınızla, editörle veya yönetimle paylaşın ve güvenliğinizi sağlamak için prosedürler oluşturmak için onlarla birlikte çalışın.
  • Yaşadığınız şeyin duygusal yükünü anlamak için kendinize alan bırakın arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla veya size yardımcı olabilecek bir profesyonelle konuşun.
  • Özellikle hizmet şartlarını veya davranış kurallarını açıkça ihlal ediyorsa, tehdidi veya saldırıyı gönderildiği platforma bildirmeyi düşünün.
  • Medya kuruluşunuzu, çalışanları taciz konusunda eğitmek ve tacizi ele almak için bir protokol oluşturmaya teşvik edin.
  • Daha fazla bilgi için IWMF ve TrollBusters’daki kaynakları inceleyin .

Media Defense ayrıca mahrem görüntülerin rıza dışı yayılması durumunda şu adımların izlenmesini öneriyor :

  • Suçun kalıcı olarak belgelenmesini sağlamak için çevrim içi yayınlanan içeriğin bir kaydını (ve kopyalarını) oluşturun. Bu, içeriğin yayınlandığı tarihi, nerede yayınlandığını ve kimin yayınladığını içermelidir. Ekran görüntüleri bunu yapmanın kullanışlı bir yoludur.
  • Psiko-sosyal ve hukuki yardım alın.
  • Polise şikayette bulunun. Ülkenizde mahrem görüntülerin rıza dışı yayılmasına ilişkin özel bir hüküm bulunmasa bile, mevcut ceza kanununda bir suç yer alabilir.
  • İçeriğin yayınlandığı platformla ilgili bir rapor gönderin. Ayrıca polis raporunun bir kopyasını platforma göndereceğiniz rapora dahil etmeniz de yardımcı olabilir.

Casus Yazılım ve Dijital Gözetim

Gazeteciler, kötü amaçlı yazılımların, casus yazılımların (son Pegasus skandalında görüldüğü gibi ), yüz tanıma yazılımlarının ve sosyal medya izleme gibi diğer araçların hedefli kullanımını içerebilen gözetim ve izlenmeye  daha fazla maruz kalmakta . Gözetleme ve izleme, genellikle gazetecileri susturmak için yıldırma araçları olarak kullanılır. Bu tür uygulamalara maruz kalma korkusu, konuşma üzerinde caydırıcı bir etkiye sahiptir ve otosansüre de yol açabilir. Devletlerin ve hükümetlerin şifreleme ve anonimlik gibi gizlilik araçlarını kısıtlamaya yönelik önlemleri, basının bilgiye erişmek ve gözetimden kaçınmak için sansürü aşmasına izin verdiği için gazetecilerin güvenli ve özgürce haber yapma yeteneklerini de baltalıyor.

Gözetim Risklerini Önlemek/En Aza İndirmek İçin İpuçları

Gözetim Korumaları

Resim: Shutterstock

Media Defense , Privacy International’ın hükümetler tarafından uygulananlar da dahil olmak üzere gözetim rejimlerinin yol açtığı zararı sınırlayan geniş çapta kabul görmüş 10 ilkesini özetledi . Bu ilkeler, temel hakları korumayı amaçlayan bir çerçeve sağlar ve ideal olarak, dijital müdahaleyi yeterince kısıtlayacak yerel mevzuatla birlikte çalışır. Kapsamlı bir referans kaynağı ARTICLE 19’un “ İfade Özgürlüğü ve Mahremiyetin Korunmasına İlişkin Küresel İlkeler ”.

Genel Dijital Güvenlik için Genel İpuçları

Gözetime karşı özellikle savunmasız olan gazeteciler, en iyi uygulamaları izlemeli ve özel iletişime yetkisiz erişime karşı koruma sağlayacak basit bilgi güvenliği protokollerini uygulamalıdır.

  • Çevrim içi olarak gönüllü olarak paylaştığınız bilgiler konusunda dikkatli ve seçici olun. Kendi kişisel oturum açma bilgilerinizi, şifrelerinizi ve iletişim bilgilerinizi ve ayrıca kaynaklarınızın bilgilerini dikkatli bir şekilde koruyun. Güvenli olmayan genel WiFi kullanmaktan kaçının.
  • Bilmediğiniz veya güvenli olmayan web sitelerini ziyaret etmeyin, güvenli “https://” protokolünü kullanmayanlara karşı özellikle dikkatli olun. (Tarayıcınızın web adres çubuğunda asma kilit simgesini arayın.)
  • Mümkün olduğu ölçüde Signal veya Telegram gibi şifreli kanallar aracılığıyla iletişim kurun.
  • Elektronik cihazlarınızda güçlü şifreler kullanın ve aynı şifreyi birden fazla hesap için kullanmamaya özen gösterin. Şifrelerinizi sık sık güncelleyin.
  • Cihazlarınızı güvenli hale getirin ve mümkün olduğunda konum servislerinizi devre dışı bırakın.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) şu ek adımları önermektedir:

  • Cihazları, uygulamaları ve tarayıcıları düzenli olarak güncelleyin.
  • Kimlik avı veya kimlik sahtekarlığı saldırılarının farkında olun güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünecek şekilde uyarlanmış mesajlar ancak WhatsApp grupları, sosyal medya mesajları, e-posta veya SMS yoluyla gönderilebilecek kötü amaçlı yazılımları yüklemeniz için sizi kandırmaya çalışıyor. Herhangi bir gömülü bağlantıya tıklamaktan kaçının; bunun yerine, bilgileri bir arama motoru aracılığıyla veya göndereni doğrudan herkese açık olarak yayınlanan bir numaradan arayarak doğrulayın.
  • Haber odası BT ekipleri, DDoS saldırılarına karşı koruma sağlamak için web sitelerinde güvenliği artırmanın yanı sıra web uygulaması güvenlik duvarlarını dağıtmalı ve ekstra sunucu kapasitesi sağlamalıdır.
  • Telefonunuzda, dizüstü bilgisayarınızda veya sosyal medya hesaplarınızda hangi bilgilerin bulunduğunu gözden geçirin. Siz, aileniz veya kaynaklarınız hakkında kişisel bilgiler içeren belgeleri, fotoğrafları, videoları ve diğer materyalleri yedekleyin ve ardından silin.
  • Cep telefonunuzun kilidini açmak için dokunmatik kimlik veya yüz tanıma gibi biyometrinin etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini dikkatlice değerlendirin, çünkü bunlar kolluk kuvvetleri tarafından içerideki verilere ve kaynak bilgilerine istemeden girmek için kullanılabilir.
  • Hesaplarınızdan çıkış yapın ve tarama geçmişinizi silin.
  • Adınızı çeşitli arama motorlarını kullanarak arayın ve kamuya açık alanda olmasını istemediğiniz kaynak verileri kaldırın.
  • Artan trolleme faaliyeti belirtileri için hesaplarınızı izleyin.
  • Aileniz ve arkadaşlarınızla çevrim içi tacizin riskleri ve dalgalanma etkileri hakkında konuşun. Çevrim içi tacizciler, genellikle yakınlarının ve sosyal çevrelerinin sosyal medya hesapları aracılığıyla gazeteciler hakkında bilgi edinirler.
  • İnternet servis sağlayıcınızın çevrim içi etkinliğinizi izlemesi konusunda endişeleriniz varsa, özellikle hassas araştırmalar yapıyorsanız, sanal bir özel ağ (VPN) kullanın. Bir VPN hizmetinin internet etkinliğinizi de kaydedebileceğini unutmayın, bu nedenle en iyi VPN hizmetini araştırın.

Yanlış Suçlama veya Keyfi Gözaltı/Tutuklama Riskleriyle Karşı Karşıya Kalmak

Gazeteciler, asılsız suçlamalara dayalı yasadışı faaliyetlerle suçlanabilir ve bu da cezai mahkumiyete yol açabilir. Gazeteci Kılavuzu AGİT Güvenliği rehberi bu konuda devletleri, kamuyu, veya organize grupları zayıflatmaktadır özellikle kamuyu ilgilendiren konularda raporlar sunar. Bazı gazeteciler keyfi ve asılsız suçlamalarla hukuka aykırı olarak hapsediliyor; çok daha fazlası, bazen uzun süreler boyunca hiçbir suçlama yapılmadan veya mahkeme öncesi gözaltında tutulmaktadır.

Yanlış Suçlama veya Tutuklama Risklerini En Aza İndirmek/Kaçınmak İçin İpuçları

Uydurulmuş suçlamalardan uygunsuz şekilde gözaltına alınma veya mahkum edilme riski, zamanla ve tehditlerin, güvenlik açıklarının ve kapasitelerin doğasındaki farklılıklarla değişen dinamik bir kavramdır. Bu , özellikle çalışma ortamınız veya güvenlik durumunuz değişirse, riskin periyodik olarak değerlendirilmesi gerektiği anlamına gelir . Riski kabul edilebilir seviyelere indirmek için Sınır Tanımayan Gazeteciler Güvenlik Rehberi gazetecilere şunları tavsiye ediyor:

  • Güvenlik açığı faktörlerini azaltın. Güvenlik açığı konum veya bir telefona erişim eksikliği ile ilgili olabilir. Güvenlik Açığı ayrıca ağ eksikliği ve paylaşılan yanıtlarla da ilgilidir.
  • Koruma kapasitelerini artırın: Kapasiteler, bir grubun veya savunucunun makul bir güvenlik derecesi elde etmek için erişebileceği güçlü yönler ve kaynaklardır. Kapasite örnekleri, güvenlik veya yasal konularda eğitim, bir ekip olarak birlikte çalışan bir grubun yanı sıra bir telefona ve güvenli ulaşıma erişimin sağlanması, iyi savunucu ağları ve korkuyla başa çıkmak için uygun bir strateji vb. olabilir.

Ek olarak, SEEMO Güvenlik Ağı Kılavuzu aşağıdakileri öneriyor:

  • Baskı altındaysanız veya dış tehditlerle karşı karşıyaysanız ancak bunu alenen kanıtlayamıyorsanız, yine de bunu gazetecilik çevrelerinde duyurun.
  • Baskıya ilişkin tüm kanıtları (SMS veya e-posta mesajları, belgeler, ses veya video klipler) güvenli bir yerde saklayın ve güvendiğiniz kişilerle paylaşın.
  • Doğrudan baskı veya ispatı mümkün olan her türlü tehlike durumlarında gazeteci, kamuoyunun yanı sıra basın veya medya kuruluşlarına da bilgi vermelidir.
  • Bir gazeteciye veya ailesinden birine yönelik her tehdit ve fiziksel saldırının polise bildirilmesi ve yayınlanması gerekir.
  • Bu gibi durumlarda gazeteci dayanışması son derece önemlidir. Her ciddi tehdit veya fiziksel saldırı uluslararası kamuoyunda bilinmelidir.

Ayrıca, CPJ tutuklama ve gözaltılarla karşı karşıya kalan muhabirler için bir Fiziksel ve Dijital Güvenlik Kiti hazırladı:

Dijital Güvenlik Tavsiyesi

  • Herhangi bir olası gözaltı veya tutuklamadan önce cihazlarınızı ve verilerinizi güvence altına almak için adımlar atın. Bu, başkalarının sizin ve kaynaklarınız hakkındaki bilgilere erişme olasılığını azaltabilir. Belgeler ve fotoğraflar da dahil olmak üzere hangi verilerin cihazlarınızda tutulduğunu ve nerede bulunduğunu öğrenin.
  • Sizi riske atan verileri kaldırın. Gelişmiş teknik kapasiteye sahip yetkililerin veya suç gruplarının silinen içeriği hala kurtarabileceğini unutmayın. Tarama geçmişinizi düzenli olarak temizleyin ve tüm hesaplarınızdan düzenli olarak çıkış yapın.
  • İnsanların sosyal medya hesaplarınızdaki içeriğe erişimini sınırlayın. E-posta ve sosyal medya başta olmak üzere tüm hesaplarınızdaki içerikleri düzenli olarak gözden geçirin. Hangi bilgilerin sizi veya başkalarını riske atabileceğini bilin.

Fiziksel Güvenlik Tavsiyesi

  • Haber yaptığınız bölge veya ülkede bir gazeteci olarak yasal haklarınızın neler olduğunu araştırın ve anlayın. Şunları bulmaya çalışın: Ne için tutuklanıp tutuklanamazsınız; önceki gazeteci tutuklamalarının detayları ve nasıl muamele gördükleri; Hangi hükümet veya kolluk birimlerinin gün içinde tutuklama yapması muhtemel; Tutuklanmanız durumunda götürülmenizin muhtemel olduğu yer; ve avukatlara erişim yeteneğiniz.

Daha fazla bilgi için lütfen dile göre düzenlenmiş bu CPJ Risk Değerlendirme şablonlarına bakın.

Polis gazeteciyi kelepçeledi

Resim: Shutterstock

Gözaltına alındıysanız/tutuklandıysanız:

  • Polis memuru sizi tutuklamadan önce tutuklandığınızı ve hangi nedenle tutulduğunuzu söylemelidir. Tutuklamaya yol açan yere, zamana ve koşullara dikkat edin.
  • Tutuklamayı fotoğraflamaktan veya filme almaktan kaçınmanız tavsiye edilir, polisi kışkırtabilir ve ekipmanınızın hasar görmesine veya el konulmasına veya fiziksel zarara maruz kalmasına neden olabilir.
  • Adları, rozetleri veya birim numaraları, departmanları ve kolayca tanımlanabilir özellikleri de dahil olmak üzere polis memurları hakkında olabildiğince fazla bilgi belgeleyin.
  • Tutuklanmanıza tanık olabilecek çevrede duran kişilere dikkat edin.
  • Herhangi bir polis memuru tarafından saldırıya uğrarsanız, yaralanmalarınızın, aldığınız tıbbi tedavinin ve herhangi bir hastane ziyaretinizin kaydını tutmaya çalışın. Sorumluların isimlerini ve görsel açıklamalarını not almaya çalışın.

Daha fazla bilgi için, bu CPJ Atama Öncesi Güvenlik Değerlendirmesine veya evinize yapılan bir hükümet baskınının nasıl ele alınacağına ilişkin bu GIJN raporuna bakın (özellikle Rusya’ya odaklalıdır).

Yalan Haber ve Propaganda

“Propaganda”, “yanlış bilgi” ve “sahte haber” terimleri genellikle anlam bakımından örtüşür. Genellikle belirli bir ahlaki veya politik nedenin veya bakış açısının teşviki ile ilgili olarak, bilgi paylaşımının kasıtlı veya kasıtsız olarak zarar verdiği bir dizi yolu ifade etmek için kullanılırlar.

Avrupa Konseyi Bu gruba giren bilginin üç farklı kullanımlarını ayırt:

  • Yanlış bilgi: Yanlışlıkla veya kasıtsız olarak oluşturulan veya yayılan yanlış veya yanlış bilgi.
  • Dezenformasyon : Kamuoyunu etkilemek veya gerçeği gizlemek için kasıtlı olarak oluşturulan ve yayılan yanlış bilgi.
  • Kötü Bilgi : Zarar vermek için kasıtlı olarak paylaşılan doğru bilgi.

Avrupa Parlamentosu ayrıca tanımlar yalan haber ve propaganda ortak unsurlar:

  • Doğası gereği manipülatif : Yanlış veya manipüle edilmiş veya yanıltıcı (dezenformasyon) olacak şekilde tasarlanmış içerik veya etik olmayan ikna teknikleri (propaganda) kullanan içerik.
  • Niyet : Güvensizlik yaratma, bütünlüğü bozma veya düşmanlığı kışkırtma ya da demokratik süreçleri doğrudan bozma niyeti olan içerik.
  • Kamu Yararı : İçerik, kamu yararına olan bir konu hakkındadır.
  • Yaygınlaştırma : İletişimin etkisini artırmak için genellikle otomatik yaygınlaştırma tekniklerini kullanan içerik.

Sosyal Medya ve Dezenformasyon/Propaganda

Sözde sahte haberler yeni bir fenomen olmasa da, son zamanlarda sosyal medya gibi karmaşık bilgi ve iletişim teknolojisi biçimlerinin yaygınlaşmasıyla yeni bir önem kazanmıştır. Örneğin, metinlerin, resimlerin, videoların veya bağlantıların çevrim içi olarak paylaşılması, bilgilerin saatler içinde viral hale gelmesine olanak tanır ve ayrıca dikkate alınması gereken güvenlik endişelerini de beraberinde getirir. Bununla birlikte, sosyal medya ve yurttaş gazeteciler tarafından oluşturulan içerik, bugün protestolarla ilgili haberler için giderek daha önemli kaynaklar haline geliyor.

Yanlış/Dezenformasyon Risklerini Önlemek/En Aza İndirmek İçin İpuçları

PEN America , yanlış bilgiyle mücadele etmek için aşağıdaki eylemleri önermektedir :

  • İçeriğin meşru olduğunu varsaymayın; sosyal medyadaki tüm içeriği dikkatlice doğrulayın. Bunun nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için, videoların nasıl doğrulanacağına ilişkin GIJN’nin gelişmiş kılavuzuna veya First Draft’ın cep kılavuzuna bakın .
  • Bir protestoyla ilgili çevrim içi hesaplardan veya e-posta adreslerinden gelen bilgileri doğrulamaya özen gösterin.
  • Genellikle meşru haber kaynaklarını, özellikle yerel haberleri taklit edecek şekilde tasarlanmış yanlış haber sitelerine dikkat edin. Yardım için , NewsGuard’ın izleme merkezi veya Factcheck.org’dan PolitiFact ‘e yani Poynter’a bakın .

UNESCO ayrıca aşağıdaki kontrol listesini öneriyor :

  • Yazarı/muhabiri, uzmanlığı belirleyin : Bunu kim yaptı? Uzmanlıkları ve üzerinde çalıştıkları diğer hikayeler de dahil olmak üzere gazeteci hakkında hangi ayrıntılar mevcut?
  • İşin türünü tanımlayın : Bu nedir? Görüş, analiz ve reklamcı (veya sponsorlu/“yerli”) içeriği haberlerden ayırt etmek için etiketler arayın.
  • Alıntılara ve referanslara dikkat edin : Araştırmacı veya derinlemesine hikayeler için, gerçeklerin ve iddiaların arkasındaki kaynaklara erişimi anlayın.
  • Yerel durumu veya topluluğu belirleyin .
  • Farklı sesleri tanımlayın : Bir haber odasının farklı bakış açılarını getirmek için gösterdiği çabalar ve taahhütler neler?

Hiciv.

Hiciv, uluslararası ifade özgürlüğü hükümleriyle zımnen korunmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2007 tarihli Vereinigung Bildender Künstler / Avusturya davasında – hiciv, “… bir sanatsal ifade ve sosyal yorum biçimi olarak tanımladı ve doğasında bulunan abartı ve gerçeği çarpıtma özellikleriyle, doğal olarak kışkırtmayı amaçlıyor. . Buna göre, bir sanatçının böyle bir ifade hakkına herhangi bir müdahale özel bir dikkatle incelenmelidir.”

Bununla birlikte, hiciv, çoğunlukla karalama veya telif hakkı yasaları kisvesi altında, sıklıkla yasal saldırıya uğradı. Hiciv ve karalama arasındaki temel fark, hicvin halk tarafından inanılması amaçlanmamasıdır. Hiciv ısırır, eleştirir ve saldırmak için tasarlanmıştır.

Hiciv Kullanmanın Hukuki Risklerini Önlemek/Azaltmak İçin İpuçları

Muhabirler Basın Özgürlüğü Komitesi , hicivde hakaret davası açılmasını önlemek için aşağıdaki ipuçlarını önerdi.

  • Saygısız bir ton kullanmak, hikayenin düz haber olmadığını gösterecektir.
  • Yayının hiciv veya parodi yayınlama geçmişi olup olmadığı da dahil olmak üzere, hikayenin yayınlanacağı yayının bağlamını göz önünde bulundurun.
  • Yayının veya yayının türünü düşünün bu bir basılı dergi mi, gazete mi, blog mu, TV mi yoksa radyo haber yayını mı yoksa dergi mi? İç editoryal bağlamını düşünün, kitap eleştiri bölümünün arkası mı, bir köşe yazısı mı yoksa haber sayfası mı, hicivli bir web sitesi mi yoksa yayın mı? Ve parçanın birincil coğrafi konumunu veya hedef kitlesini göz önünde bulundurun.
  • Alışılmışın dışında bir başlığın kullanılması, okuyucuları baştan hikayenin düz bir haber olmadığı konusunda uyaracaktır.
  • Hikâyede yer alan inanılmaz veya abartılı öğeler, adları gülünç veya saçma bir kısaltmaya sahip uzmanlar veya gruplar ve inanılmaz, mantıksız veya abartılı alıntılar, hikayenin gerçekleri ifade etmediğini gösterebilir.
  • Gerçek kişilerin isimlerini kullanmak yerine, gerçek kişilere yakın veya onları düşündüren hayali isimler kullanmayı düşünün.
  • Hikayede, parodisini yaptığınız gerçek olaya atıfta bulunmayı düşünün. Parodinin gerçek olaydan hemen sonra kamuoyunun zihnindeyken yayınlanması, hikayenin gerçek olay hakkında yorum yaptığına dair bir ipucu verir.
  • Bir feragatnamenin kullanılması yardımcı olabilir, ancak özellikle başka türlü inandırıcı bir hiciv hikayesinin sonunda küçük harflerle yazılmışsa, sorumluluktan kaçınılmayacaktır.

Telif hakkı sorunları

Telif hakkı, ABD Telif Hakkı Bürosu’na göre “şiir, roman, film, şarkı, bilgisayar yazılımı ve mimari gibi edebi, dramatik, müzikal ve sanatsal eserler dahil olmak üzere özgün yazarlık eserlerini” koruyan bir tür fikri mülkiyet yasasıdır. Telif hakkı, bunların ifade edilme şeklini koruyabilse de, gerçekleri, fikirleri, sistemleri veya çalışma yöntemlerini korumaz.

“Adil kullanım” , telif hakkıyla korunan içeriğin, özellikle kullanımın kültürel veya sosyal avantajlarının maliyetlerden daha ağır bastığı durumlarda, izin veya geri ödeme almaksızın kullanma becerisini ifade eden bir terimdir. Söz konusu özel kullanım için yasanın açık bir yetki vermediği durumlarda dahi geçerli olan genel bir haktır. Daha tanıdık ifade özgürlüğü haklarında olduğu gibi, insanlar bu hakkı herhangi bir resmi bildirim veya kayıt olmaksızın kullanırlar.

Telif Hakkı İhlalinin Risklerini Önlemek/En Aza İndirmek İçin İpuçları

Bir Gazetecinin Telif Hakkı Yasası ve Görgü Tanığı Medya Rehberi , telif haklarıyla ilgili riskleri en aza indirmek için aşağıdaki önemli noktaları önerir:

  • İçerik oluşturucuyu doğrulayın – telif hakkı sahibi, yayınlamak için düğmeye basan kişidir.
  • İçeriği açık, karmaşık olmayan bir dilde kullanmak için izin isteyin ve içeriğin nasıl ve ne zaman kullanılacağını açıklayın.
  • Telif haklarıyla ilgili yerel yasaları kontrol edin. Telif hakkının adil kullanımının yorumu ülkeden ülkeye değişir.
  • Herhangi bir içerik veya görseli kaynak göstermeden veya atıfta bulunmadan kullanmayın. Ancak bunu yaparken, bir kişinin adını rızası olmadan yayınlamanın etik değerlendirmelerini ve yasal mahremiyet konularını da göz önünde bulundurmalısınız.
  • Her zaman kaynak ve bilgilerin güvenilirliğini kontrol edin .
  • Telif hakkıyla korunan veya başkalarına ait olan belgeleri veya görüntüleri toptan yeniden yayınlamayın . İnternet’te bulunan materyal, çok eski olmadığı veya Creative Commons lisansı altında olmadığı sürece ücretsiz veya telif hakkı yasalarıyla korunmaz. Materyalleri yorum, eleştiri, hiciv veya diğer “adil kullanım” olarak kullanmak için güçlü bir argümanınız olduğuna inanıyorsanız, en iyi uygulamalara veya profesyonel bir avukata danışın ; “adil kullanım” veya sözde sokak bilgeliği gibi diğer şüpheli örneklere güvenmeyin.

Medya Kuruluşlarının Kapatılması

Medya kuruluşlarının kapanması küresel bir trend. Otoriter rejimler dünya çapında medya özgürlüğünü ciddi şekilde aşındıran baskıcı yasaları giderek daha fazla benimsiyor. Medya kuruluşlarının kapanma vakaları dünya genelinde önemli ölçüde arttı.

Kapanma Riskini En Aza İndirmek/Kaçınmak İçin İpuçları

  • Devlet gözetimi riskini en aza indirmek için dijital güvenlik yönergelerini kesinlikle izleyin.
  • Eyalet sansürüyle ilgili yerel yasaları kontrol edin.
  • Hassas içeriği gizleyin, sansürlenme olasılığı daha düşük olan medya kuruluşlarıyla içerik paylaşın.
  • Mümkünse, baskıcı bir medya ortamı tehdidiyle karşı karşıya kaldığınızda yurtdışında faaliyet gösterin.

**Bu belgedeki bilgiler yasal tavsiye niteliğinde değildir ve hukuki tavsiye olarak alınmamalıdır. Bu belgedeki bilgiler yalnızca rehberlik amacıyla sağlanmıştır.

Ek kaynaklar

GIJN’nin Danışmanlık Hizmetleri: Dünyanın Gözetmen Medyası için Kapasite Geliştirme

Soruşturmanız İçin Yorum Arıyorsunuz: ‘Sürpriz Yok’ Mektubu için İpuçları

Yetkililer Evinize Baskın Yaptığında Ne Yapmalısınız?

Bu kılavuzun GIJN editörleri Nikolia Apostolou ve Reed Richardson’dır. Üstteki çizim Malezyalı siyasi karikatürist Zunar’a (Zulkiflee Anwar Ulhaque) aittir.


Medya Savunma logosu

Media Defense , dünya çapında haber yapma tehdidi altındaki gazetecilerin, yurttaş gazetecilerin ve bağımsız medyanın yalnızca yasal savunmasına odaklanan tek uluslararası insan hakları örgütüdür. Media Defense bugüne kadar 900’den fazla vakayı destekleyerek 110’dan fazla ülkede yüzlerce gazeteciye yardım etti. Çalışmaları, medya çalışanlarının 290 yılı aşkın bir süredir tutuklu kalmasının önlenmesine katkıda bulundu, 646 milyon ABD dolarından fazla zararı önledi ve 90’dan fazla avukata eğitim verdi.

​​Yardıma ihtiyacı olan araştırmacı gazeteciler, Yardım Masası aracılığıyla GIJN ile iletişime geçerek başvuruda bulunabilirler .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*