Data JournalismVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Güneş Enerjili Batmobil, Macar Parası, Katar’da Ölen Göçmenler, Açık Pencereler ve COVID-19

Gijn
Peter Georgiev ve Connected Action 

Çevreciler onlarca yıldır iklim dostu ulaşım hayalini kurdular. Hibrit ve elektrikli araçların gelişi bizi gezegene zarar vermeden seyahat etmeye bir adım daha yaklaştırdı. Ve bu yıl, California’daki bir start-up, ilk seri üretilen güneş enerjili arabayı piyasaya sürerek teknolojiyi daha da ileriye götürmeyi vaat ediyor. Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği çalışmalarını NodeXL #ddj haritamızla derledik. The Washington Post tarafından arabanın nasıl çalıştığını ve ne kadar uzağa gidebileceğini etkili bir görselelştirmeyle inceliyoruz. Ayrıca Katar’daki göçmen işçilerin ölümlerine ilişkin Guardian gazetesinin bir araştırmacı gazetecilik dosyası var, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın Doğu Avrupa’daki etkisini ortaya koyan bir sınır ötesi proje ve uzaydaki hayvanlar hakkında yaratıcı bir infografiğe yer veriyoruz.

 

Güneş Enerjili Batmobil

Batman’in arabası güneş enerjisiyle çalışsaydı nasıl görünürdü? Buna California merkezli bir şirketin bir cevabı var. Aptera Motors, bu yıl seri üretilen ilk güneş arabasını piyasaya sürme sözü verdi. Başarılı olursa, bu araç iklim dostu ulaşımda devrim yaratabilir. Washington Post, bir dizi grafikle otomobilin nasıl çalıştığını, gazlı, hibrit ve elektrikli makinelere kıyasla nasıl olduğuna yer veriyor.

 

Uzaydaki Hayvanlar

Altmış yılı aşkın uzay araştırmalarında insanlık insanları, robotları ve hatta bir arabayı yörüngeye gönderdi. Peki uzay görevlerinde kaç canlı yer aldı biliyor musunuz? Tasarımcı Federica Fragapane, uzaya gönderilen primatların, sıçanların ve böceklerin sayılarını anlamamız için  veri görselleştirme hazırladı.

 

Macar Parası

Muhafazakar Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, 2010 yılında ikinci kez göreve geldiğinden beri neler oldu? “Büyük Macaristan” sınır ötesi araştırma projesinin bulgularına göre, Orbán hükümeti yurtdışındaki Macar kuruluşlarına en az 670 milyon euro (806 milyon dolar) hibe ödedi. Yazı işleri ekibi Macaristan, Romanya, Slovakya, Sırbistan, Slovenya ve Hırvatistan’dan oluşuyor. Araştırmaları, Macaristan’ın en büyük devlet fonuyla ilgili kazınan verilere ve belgelere yer veriliyor. 

 

Uganda’da Verilerle Habercilik

Uganda’da yaşayan Nijeryalı bir gazeteci Caleb Okereke, 2019’da bölgeden haberler anlatmak için veri gazeteciliğini  kullanmak amacıyla Afrika Azınlığı‘nı kurdu. Bu girişimi oldukça ilgi gördü ve destek aldı. Ekip, özellikle pandemi sebebi ile sürdürülebilir bir gelir modeli bulma konusunda büyük bir zorluk yaşıyor. Okereke, Poynter için yazdığı bir yazıda, bir haber odasını yönetirken öğrendiği derslerden bahsediyor ve medya şirketlerinin gazeteciliklerin yanı sıra çevrim içi kurslar için de destek verebileceklerinden bahsediyor.

 

Bencerenizi Açın

Koronavirüsün yayılmasını sınırlamanın en etkili yollarından biri oldukça basit havalandırma! ABD’deki ve diğer ülkelerdeki yetkililer, okulları güvenli bir şekilde yeniden açma planları üzerinde çalışırken, The New York Times, sınıftaki öğrenci ve öğretmenleri korumak için neden pencere açmanın çok önemli bir önlem olduğuna yer veriliyor. Times’ın kapsamlı hava akışı simülasyonu, havalandırmanın kapalı alanlardaki kirlilik seviyesini nasıl azaltabileceğini göstermekte.

 

 

2022 Dünya Kupası: Katar’da Ölmek

Katar, 2022 Dünya Futbol Kupası’na ev sahipliği yapma teklifini kazandığında, sürekli olarak yüksek sıcaklıklara sahip bir ülkede elit bir spor yarışmasının düzenlenmesi konusunda endişeler vardı. Sporcular için daha kabul edilebilir koşullar yaratma çabasıyla Katar, diğer büyük inşaat projelerine ek olarak kapsamlı klima sistemlerine sahip stadyumlar inşa etmeye başladı. Ancak The Guardian tarafından yapılan bir araştırma, Katar’ın ihaleyi kazanmasından bu yana geçen on yıl içinde beş Güney Asya ülkesinden 6.500’den fazla göçmen işçinin öldüğünü ortaya koydu. Analizleri ayrıca toplam ölü sayısının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor.

 

Gazeteciler de Savunmasız Olabilir

Birçok gazeteci için tempolu bir haber merkezinde  çalışmak heyecan verici olabilir. Ancak yıllar geçtikçe son tarihlerinin sonsuz akışı, uzun saatler ve yüksek iş yükü kaçınılmaz olarak strese neden olur ve bir muhabirin duygusal ve zihinsel sağlığını tehdit edebilir. Bu röportajda, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu veri ekibinin eski başkanı Mar Cabra, Pulitzer Ödülü’nü paylaşmasına rağmen gazetecilikten uzaklaşmaktan bahsediyor.

 

Facebook Vs Avustralya’dan Dersler

Şubat ayının ortalarında Facebook, teknoloji devlerinin yayıncılara içerik için ödeme yapmasını gerektiren yeni bir yasayla ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle Avustralyalı kullanıcıların platformundaki haberlere erişimini engelledi. Deney kısa sürdü ve Avustralyalı yetkililerle yapılan bir anlaşmanın ardından şirket ablukasını kaldırdı. Avustralya Yayın Kurumu, geçici yasağın ülke çapındaki haber sitelerini nasıl etkilediğine ilişkin verileri analiz etti.

 

ABD Başkanlık Seçimlerinin Haritası

Muhtemelen şimdiye kadar geçen yılki ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını gösteren yeteri kadar haritaya bakmışsınızdır. Ancak haritacı Kenneth Field tarafından yapılan bu görselleştirme, detaylara verdiği önemle başka bir seviyede seçimleri ortaya koyuyor. Field’ın haritasındaki her nokta, oy veren 158 milyon kişiden birini temsil ediyor.

 

 

Veriye Dayalı Instagram Filtreleri

Instagram filtrelerinden hoşlanıyorsanız, artırılmış gerçekliğin veriye dayalı gazeteciliği tamamlayabileceği yollar sizi şaşırtabilir. The New York Times’ın You Draw It serisinden esinlenen Deutsche Welle gazetesi, kullanıcıların kafalarını hareket ettirerek bir grafikle etkileşime girmelerini sağlayan eğlenceli bir araç geliştirdi. Bu blog gönderisinde DW’nin ekibi ayrıca başarılı bir filtre oluşturma konusunda ipuçları da veriyor.

 

Peter GeorgievGIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*