Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Merkel’in Mirası, Rusya’nın Siyaseti, Kore’nin Füzeleri, Kaybolan İklim Arşivleri!

Peter Georgiev ve Connected Action
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı(GIJN)


16 yıllık Şansölye Angela Merkel’in ardından Alman seçmenler sandık başına gidiyor. Bu yılki federal seçimler, ülkenin yakın tarihindeki en önemli seçimlerden biri olacak şekilde şekilleniyor ve sonucun Avrupa’da yankıları olacak. NodeXL haritalamayı ve GIJN ekibinin katkısıyla 13 Eylül’den 19 Eylül’e kadar Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerine yer veriyoruz. Bu sayıda Reuters ve Alman Morgenpost gazetesinin Merkel’in mirasını sayılarla analiz eden bir haberi yer alıyor. Ayrıca, Kuzey ve Güney Kore’nin füze programlarını inceleyen bir haber. ABD’deki okul ayrımcılığı üzerine bir yazı ve daha endişe verici iklim değişikliği ifşaatları da yer alıyor.

Angela Merkel’in Mirası

2005 yılında iktidara gelmesinden bu yana, Angela Merkel’in liderliği ve politikaları Alman toplumu ve Avrupa Birliği üzerinde dönüştürücü bir etki yarattı. Örneğin Merkel’in insani bir felaketten kaçınmada yürüttüğü kararlı politikaları yani mülteci krizi sırasında ülkenin sınırlarını açık tutma kararı önemli örnekler arasındaydı. Ancak şansölyenin saltanatı birçok olumlu değişiklik getirirken, Merkel eğitim ve dijital devrim gibi alanlarda kaçırılan fırsatlar nedeniyle de eleştirildi. Reuters, ekonomi, istihdam piyasası, iklim değişikliği ve diğer alanlar üzerindeki etkisini değerlendirmek için bu kapsamlı veri haberi yayınladı.

Füze Programları

Geçen hafta sadece birkaç saat içinde Kuzey Kore ve Güney Kore’nin her biri balistik füzeleri test etti, bir kez daha gerilimi artırdı ve iki ülke arasında devam eden silahlanma yarışını tekrar anımsattı. Al Jazeera , hem ülkenin askeri gücüne hem de füze programlarına ve bölünmüş bir yarımadanın tarihine dair fikir sunan bu bilgi grafiğini hazırladı.

Rakamlarla Merkel

Merkel’in mirasını inceleyen bir diğer gazete de Morgenpost oldu. Gazete, görevde kaldığı 5.800 gününü gözden geçirdi ve 19 bakanlık değişikliğini denetlediği, parlamentoda toplam 69 saat boyunca konuştuğu ve Alman futbol takımı için bir Dünya Kupası zaferini kutladığı dümendeki yıllarından bazı önemli rakamları vurguladı ( 2014). Merkel’in genellikle “Güç Üçgeni” olarak adlandırılan ünlü elmas el hareketi, sosyal medyada da yaygın olarak kullanılan bir ifadeye dönüştü.

Çizgileri Bölmek

Amerika’da tarih boyunca siyahi ve hispanik öğrencilere verilen eğitim sisteminde yetersizlikler olmuştur. Okulların bulunduğu bölgeler yani sınırlar incelendiğinde bile ayrımcılığın sürdüğü ve bazı toplulukların eğitim kaynaklarına ve fırsatlarına erişimlerinin engellediği anlaşılıyor. Atlanta’daki bölge yetkilileri 2019’da bir okul için devam bölgelerini yeniden çizmeleri gerektiğinde, bölgelendirme kriteri olarak ırk veya etnik köken, gelir veya öğrenci performansını kullanmaları yasaklandı. Ancak Urban Institute tarafından yapılan veri analizi, ırk ve etnisiteyi görmezden gelmenin aslında ayrımcılığı güçlendirebileceğini gösteriyor.

Rus Parlamentosu

Başkan Vladimir Putin’in Birleşik Rusya partisi, muhalefetin oylarının meşruiyetini sorgulamasına rağmen geçen hafta sonu yapılan seçimlerden sonra parlamentonun alt bir kanadı Duma’daki güçlü parlamento çoğunluğunu korudu. Seçim öncesinde Novaya Gazeta gazetesi, Duma’nın son yirmi yıldaki çalışmalarını analiz etti ve parlamenter yasa yapma sürecini inceledi.

New York’u Yeniden Açmak

Empire State Binası, New York’un en büyük turistik mekanlarından biridir ancak kule aynı zamanda şehrin geri kalanı gibi 18 aydır COVID-19 salgınıyla baş etmek için mücadele eden düzinelerce irili ufaklı işletmeye de ev sahipliği yapmaktadır. Bugün New York City’nin vaat ettiği “normale dönüş” yeniden askıya alınırken, gökdelenin kiracılarından bazıları çalışanlarının yarı zamanlı uzaktan çalışmasına izin vermek için işgücünü kalıcı olarak yeniden düzenlemeyi planlıyor. New York Times, kulenin ofis alanının neredeyse yarısını temsil eden 48 kiracıyla görüştü ve Empire State Binası’nın asla eskisi gibi olmayabileceğini gösteren bu olağanüstü interaktif projeyi üretmek için veri topladı.

Singapur’da Cinsel Şiddet

Singapur’da halk çoğu cinsel şiddet olayını asla öğrenemez. Bu sorunla ilgili kapsamlı raporların olmaması ülkede insanların cinsel saldırıya uğramayacağına dair bir efsaneyi güçlendiriyor. Ancak Kontinentalist ve gönüllü temelli Women Unbounded topluluğu tarafından yapılan yeni bir veri odaklı araştırma , medyada nadiren tartışılan bir krize ışık tutuyor. Singapur merkezli çeşitli kuruluşların raporlarına dayanan araştırma 2017 ile 2020 yılları arasında genç ve savunmasız mağdurları kapsayan 9.200 vaka buldu. Kontinentalist haberine göre bu vakaların yalnızca yüzde 13’ü mahkumiyetle sonuçlandı.

Isınmak

BBC’nin küresel analizine göre, modern dünya 1980’lere kıyasla 50 santigrat derecenin (122 Fahrenhayt derece) üzerindeki sıcaklıklarda iki kat daha fazla gün yaşıyor. Haber kaynağı 1980 ile 2009 yılları arasında, ağırlıklı olarak Orta Doğu’da olmak üzere yılda ortalama 14 gün 50 santigrat derecenin üzerinde olduğunu buldu. Ancak son on yılda sayı 26’ya yükseldi ve BBC’nin açıklamasına göre, “insan sağlığına ve nasıl yaşadığımıza karşı eşi görülmemiş zorluklar” ortaya çıkıyor.

Kaybolan İklim Arşivleri

Küresel ısınma, buzulları ve buz tabakalarını eritirken, bilim insanları geçmiş iklimler hakkında önemli bilgiler içeren buz çekirdekleri topluyorlar. Artan sıcaklıklar nedeniyle giderek daha fazla buzul yavaş yavaş yok olduğundan bu hasat görevleri giderek daha zor hale geliyor. Reuters, buzun tarihsel hava ve iklimle ilgili olayları incelememize nasıl yardımcı olduğunu göstermek için Antarktika’daki Avrupa Buz Çekme Projesi’nden (EPICA) donmuş kayıtlar ve kullanılan verileri toplama sürecine yer verdi.

Rakamlarla Hikayeler Anlatmak

Yaklaşık on yıl önce Guardian’ın o zamanki veri editörü Simon Rogers, veri gazetecilerini “yeni punk rockçıları” olarak tanımlamıştı Veriler uluslararası haber odalarının parçası haline geldi. Gazetenin yardımcı veri editörü Pamela Duncan  açık deniz mülkleri , pandemideki ön saflarda çalışanlar için yüksek konut maliyetleri ve bir dizi başka konu hakkında on yıllık Guardian veri projelerine bakmak için konuştu .

Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası yayın organlarında yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*